TNF HyVent


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Graag hoop ik hier wat reacties te krijgen over het al veel besproken onderwerp "jassen".

Ik overweeg een nieuwe jas te kopen die ik wil gebruiken voor wintersport maar ook voor wandelvakanties in ijsland en Schotland. Waterdichtheid is dus een vereiste. Ik loop ook met (zware) rugzak dus enigszins slijtvast is ook niet weg.

Voorheen heb ik in Schotland kunnen volstaan met mijn haglofs windstopper en een poncho maar voor ijsland wil ik toch naar een echte jas over.

Materiaal als HyVent van TNF spreekt me wel aan vanwege een aantrekkelijker prijs als gtx-jassen maar hoe dit materiaal zich houdt is me nog niet helemaal duidelijk.

Is hyvent nu een laminaat of een coating? (en is dat nou echt een heel belangrijk verschil?) Hoe is hyvent qua waterwerende/ademende eigenschappen vergelijkbaar met gtx? Dat soort dingen dus. Verschillende sites vertellen verschillende dingen.

Over inritsbare fleece-jacks denk ik trouwens dat je die ook gewoon los van elkaar aan kunt trekken en dus met een dubbele gesloten rits werkt. Dit in tegenstelling tot wat ik eerder las hierover. Je zou deze combi niet los van elkaar kunnen zien...

Ik hoop dat jullie me wat nuttige tips/ervaringen kunnen geven.

gr.

Martijn
 
H(e)y..

Hyvent is een beetje een kruising. Het is een pu-coating die als een membraam gesandwiched zit tussen lagen. Ze zijn verkrijgbaar in 2 en 3-laags uitvoering. Het feit dat het materiaal goedkoper is dan de gtx-varianten zegt uiteraard iets over de kwaliteit en de prestaties. Ga je naar Scotland zou ik je zeker een lichtgewicht (ze zijn er vanaf 500gr.!)3-laags gtx jas aanbevelen. Verstevigingen op de schouders zijn een pré. Trek hem alleen aan als het langdurig en hard regent.
Een inritsfleece is inderdaad niet handig. Je verliest aan isolerend vermogend, je krijgt meer bulk onder je jack en bent minder flexibel met ventileren. Deze optie is dus overbodig bij een buitensportjack.
3-laags gtx is er in vele soorten en varianten. Ga voor lichtgewicht. De jassen van tegenwoordig zijn zo stevig als wat.

:7
 
Hoi Martijn,
ik ben het met Martin eens dat een 3-laags gtx waarschijnlijk beter zal presteren. Maar gezien de prijs lijkt een 3-laags Hyvent jas me een degelijke optie. Ivg met gtx zal het ofwel minder duurzaam waterdicht zijn of minder ademen (of allebei) dus als je daar rekening met houdt, heb je een in principe een degelijke jas. Je zegt dat je momenteel een poncho gebruikt. Mag ik er van uit gaan dat je dan tot nu toe geen ervaring hebt met ademende jassen ? Zoja, verwacht geen wonderen. Bij een stevige inspanning zal je uiteindelijk ook in die jas gaan zweten, of je nu een gtx of een hyvent hebt. Bij gtx zal dat misschien wat minder snel gebeuren, maar alles heeft z'n grenzen.
Vergeet ook niet dat een jas ook meer is dan waterdicht of ademend. Probeer ook uit of je makkelijk aan de ventilatieopeningen kan met een rugzak aan (hetzelfde geldt uiteraard voor de zakken)en of ze uberhaupt wel werken. Naar mijn weten gebruikt TNF in al haar jassen zogenaamde core vents ipv okselritsen en op het eerste zicht lijken me die niet zo bruibaar met een rugzak aan.
Kijk ook zeker naar de kap. Die moet uiteraard goed meebewegen met het hoofd, zodat je niet altijd de binnenzijde van de kap ziet. Een ander punt is de versteviging van de piek van de kap. Vooral op Britse fora wordt TNF wel eens bekritiseerd wegens het gebrek aan versteviging van die piek waardoor die bij hevige wind storend voor de ogen zou klapperen. Onder Schotse omstandigheden zou dat dus ook wel een factor kunnen zijn.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan