TNF Westwind vs. Helsport Isfjell 2


Status
Niet open voor verdere reacties.
[laatste wijziging op 14-10-02 om 00:17]Hallo,

Ik kan misschien een van beide tenten tegen een vriendelijk prijsje kopen. Welke kan ik het beste nemen (ze zijn even duur)?

De eigenaar doet de Westwind weg omdat er met slecht weer niet in de voortent te koken is en de Helsport omdat ie nu een tent onder de 2kg wil (geldt ook voor de westwind uiteraard). Hij heeft voor de Helsport nieuwe easton 7075 t9 aluminium stokken laten maken omdat de oorspronkelijke prut waren (2x gebroken tijdens 1 trip). De westwind weegt 2,95 kg en de Helsport 3.10.

Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar de Helsport omdat deze een grotere voortent heeft (en de binnentent is volgens mij ook groter). Nadeel is wel dat ie wat zwaarder is en dat er in Nederland weinig dealers zijn.

Groetjes,

Gijs
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Even voor de duidelijkheid: ik ken geen van de 2 tenten maar ik ga toch een paar opmerkingen geven:

Gewichtsverschil is verwaarloosbaar. Die 150g is 3/4 van een glas water... en het gewicht van dat spul is heel variabel op je tocht. Neem een LED lampje mee ipv een gewone lamp en je spaart al een paar keer dat gewichtsverschil uit. Zo zal je nog wel dingen vinden.

Wat veel belangrijker is is de stevigheid van de tent (stokken, ritsen, zeil,...). Hoe gemakkelijk zet je het op. Wat als het hard regent en je moet je tent opzetten/afbreken. Hoeveel piketten (haringen) heb je nodig om je tent op te zetten (20 van die dingen in de rotsen slaan is nogal vermoeiend). Ruimte binnen, plaats om je spullen te leggen, 1 of 2 ingangen,...

Persoonlijk zou ik geneigd zijn om voor de Helsport te kiezen maar dat heeft dan ook te maken met mijn vooroordeel tegenover TNF (ze hebben te veel verschillende soorten materiaal, het aanbod verandert te veel, het is een hele grote multinational en het is Amerikaans). Nu ja, ik ben wel heel tevreden van hun kledinglijn.

groetjes,
Jan
 
RE: Westwind vs. Isfjell 2

Hola..

Een keuze tussen een hooggebergte en een wintertent.
Allebei hebben ze hun voor en nadelen. De Westwind is zeer stormvast en zeer geschikt voor de bergsport. De Isfjell doet het erg goed in koude winters met veel sneeuw. Ik heb zelf alleen ervaring met de Westwind en kan je melden dat er prima in te koken valt. Althans, een eenvoudige doch voedzame maaltijd dan hè.. geen gourmet gedoe.. Gewicht is, zoals Jan zegt, inderdaad geen argument hier.

Wat voor tochten wil je ermee gaan maken? In welk seizoen wil je hem gebruiken? Welke weertypen verwacht je tegen te komen? Als je dat weet komen we een stukje verder.

:7
martin
 
RE: Westwind vs. Isfjell 2

Ik ben eigenlijk een buitensport beginner om het zo maar te zeggen (en ook een materiaalfreak, eigenlijk geen goede combinatie :) ), dus ik weet nog niet precies waarvoor ik 'm allemaal wil gaan gebruiken. De tent moet dus een allrounder zijn, voor zowel zomer als winter, in de bergen of gewoon op de camping in 't laagland.
 
RE: Westwind vs. Isfjell 2

Wat ik vervelend vind aan Helsport is dat ze nogal vaag zijn over het materiaal dat ze gebruiken. Ze hebben zowel nylon als polyester buitendoeken. Bij de polyester tenten wordt over het grondzeil gezegd dat het bijna hetzelfde is als het buitendoek. Een polyester grondzeil lijkt mij niet zo mooi. Bij de nylon tenten zit een nylon grondzeil, maar...dit is silliconen elastomeer gecoat. Dat is erg ongebruikelijk voor een grondzeil. PU heeft nl. een hogere schuurweerstand. Laatst heb ik op het prikbord van de NKBV dezelfde dingen opgeschreven (was jij dat ook eigenlijk?). De Westwind heeft de reputatie zo'n beetje de meest stormvaste tunnel te zijn. Ik heb overigens wel een plaatje van die Isfjel gezien en het ziet er tof uit. Wel lekker ruim, maar waarschijnlijk veel minder stormvast dan de Westwind. Ventilatie in de Westwind is niet helemaal optimaal geloof ik. Ik heb mensen weleens spottend over de 'wetwind' horen plaatsen (i.v.m condens). Een ritsje open kan al veel schelen.
 
RE: Westwind vs. Isfjell 2

Bedankt voor het commentaar tot nu toe mensen! Echt een schitterende site met behulpvolle mensen :) Helaas heeft het de keuze er niet makkelijker op gemaakt :(

Op deze pagina is meer info te vinden over de materialen en technieken die helsport gebruikt:
http://www.helsport.no/EN/default.asp?id=1530&G=865&P=840
De tent zelf heeft weer een nylon doek, info over de tent op http://www.helsport.no/EN/default.asp?ID=1278&G=847&P=838

Dit is wat men zegt over de Westwind op: http://www.servicesports.co.uk:8080/service/item/711

Flysheet fabric - Ripstop Polyurethane coated Polyester Inner fabric - Ripstop nylon, Groundsheet - Taffeta nylon Dual doors offer ease of access and protection from the elements and any biting insects. 3 Easton Aluminium Poles Durable Polyurethane windows and Internally adjusted top vents with mesh screens ensure plenty of ambient light and ventilation. Inner Dimension = (H) = 109cm (L) = 244cm (W) = 152cm Overall weight = 2.95kg

Volgens Helsport moet de isfjell ook wel harde wind kunnen doorstaan, maarja...wat is hard.
 
RE: Westwind vs. Isfjell 2

Als je goed kijkt naar de Westwind zie je dat de 3 bogen allemaal een andere lengte hebben. Dat is gunstig voor de stormvastheid. De stokken staan ook nog eens ontzettend 'verticaal'. Daardoor staan ze flink strak.
In Amerika zijn silliconen-elastomeer coatings verboden vanwege brandgevaar. In de V.S. hebben ze dus PU coatings.
Natuurlijk zeggen alle fabrikanten dat hun tent stormvast is. Het is en blijft reclame. Als je een spotje ziet over een nieuw wasmiddel dat 'echt alle vlekken verwijdert' neem je dat ook met een korreltje zout.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan