Tour du Mont Blanc met tent


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik wil begin September de Tour du Mont Blanc lopen en overnachten in mijn tent, er zijn behoorlijk wat campings en kampeer mogelijkheden langs de route. Echter op de zuidkant van de route zijn de camping niet dik gezaaid. Wild kamperen onder de 2500 meter is niet toegestaan op de route.
Ik heb wel reisverslagen gezien van mensen die gewoon beschut uit het zicht hun tentje opzetten, misschien heeft iemand hier ervaring mee of tips ?
Met vriendelijke groet, Marc
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb vorig jaar de TMB met tent gelopen. Kamperen was naar mijn ervaring alleen in Italië een probleem. Enige keer dat ik even heb moeten zoeken naar een geschikte wildkampeer plek was bij Rifugio Bonatti, maar door een insider tip had ik daar toch de perfecte plek. Ik heb zo uit mijn hoofd 2 keer op een camping gestaan en de rest bij/in de buurt van een hut met toestemming.
Als je wilt kan ik al mijn overnachtingen(11 stuks) voor je op een rijtje zetten.
 
Ik heb vorig jaar de TMB met tent gelopen. Kamperen was naar mijn ervaring alleen in Italië een probleem. Enige keer dat ik even heb moeten zoeken naar een geschikte wildkampeer plek was bij Rifugio Bonatti, maar door een insider tip had ik daar toch de perfecte plek. Ik heb zo uit mijn hoofd 2 keer op een camping gestaan en de rest bij/in de buurt van een hut met toestemming.
Als je wilt kan ik al mijn overnachtingen(11 stuks) voor je op een rijtje zetten.

Bedankt Matthijs,
Ja dat zou wel handig zijn denk ik want sommige hutten accepteren wel een tent en sommige niet geloof ik, als ik dan in elk geval weet bij welke ik wel mag staan, dat helpt om de dagen een beetje te plannen.
 
Ga ik doen. Het heeft mij ook veel tijd gekost om zo veel mogelijk informatie te verzamelen op de honderden blogs dus kleine moeite.
Ik hoop er dit weekend even voor te kunnen gaan zitten.
 
Ga je trouwens ook varianten lopen? Zo ja, dan heb ik namelijk ook wel wat goede tips voor mooie hoge routes ipv door dalen lopen die ik voor je op een rijtje kan zetten.
 
Ja, ik ga ook varianten lopen, ik heb aan de hand van het boekje van Loes Lautier een routeplan gemaakt (plannen zijn er om te wijzigen natuurlijk :) ).
Dit is mijn plan:
1. Les Houches - via variant 1 naar Ref. du Truc (overnachting)
2. Ref. du Truc - variant 1, variant 3 naar Ref. de la Balme (overnachting)
3. Ref. de la Balme - variant 4 naar Ref. des Mottes (overnachting)
4. Ref. des Mottes - variant 5 naar Col Checrouit (overnachting)
5. Col Checrouit - variant 8 naar Rif. Walter Bonatti (overnachting)
6. Rif. Walter Bonatti - variant 9 naar La Fouly (overnachting)
7. La Fouly - variant 10 naar Arpette (overnachting)
8. Arpette - verder op variant 10 naar Col de la Forclaz (overnachting)
9. Col de la Forclaz - stukje terug over variant 11 naar Tré-le-Champ,
Tré-le-Champ- variant 13 naar Ref. du Lac Blanc (overnachting)
10. Ref. du Lac Blanc - standaard route naar Les Houches

Dit is mijn eerste plan maar ik pas het graag aan op de ervaring en gegevens van jou !
Echt fijn dat je je gevens wilt delen, ik kijk ernaar uit !
 

Bijlagen

  • TMB.jpg
    TMB.jpg
    504,8 KB · Weergaven: 1.936
Onze plannen komen redelijk overeen zo op het eerste zicht.

Ik had een vroege vlucht dus om en uur of 14 besloten om de tocht te beginnen met een korte eerste dag. Ben met de Téléphérique de Bellevue naar boven gegaan en vanaf daar naar Ref. du Truc gelopen via variatie 1. Naast de refuge mocht ik voor een paar euro kamperen en 's avonds lekker binnen bier drinken en kletsen. Leuke familie die de toko runt.
Dag 2 ben ik vanuit Ref. du truc naar Chalet Mon Jolie gelopen. Het weer was super slecht waardoor ik besloot om de graatwandeling naar Col du Joly de volgende dag te doen.
Bij de chalet mon Jolie is geen kampeerplaats, maar ik heb de vriendelijke dame met handen en voeten kunnen vragen of ik mijn tent naast het chalet mocht plaatsen en dit was geen probleem. Als wederdienst heb ik een heerlijk ontbijtje bij haar gegeten.
Dag 3 was de eerste paar uur over fantastische graten en gelukkig goed weer. Ik raad je echt aan om variatie 2 te overwegen. Is wat langer en ik zou aanraden om de eerste dag bijvoorbeeld door te lopen naar Chalet mon Joly of re. Porcherey zodat je de dag fris aan de graat etappe begint.
Vanaf Col du Joly heb ik een kleine variatie gelopen door vanuit daar richting het zuiden naar Ref. de la Balme te lopen. Je pakt dan nog een paar prachtige klimmen en heftige rotsvelden mee in plaats van met de hele meute mee te lopen. Bij ref. de la Balme heb je een kampeerplaatsje een meter of 200 van de refuge af.
Dag 4 heb ik variatie 4 gelopen, een no-brainer gezien ik van iedereen die de officiele route hoorde dat hij behoorlijk saai was. De beklimming van Tête Nord des Fours mag je eigenlijk ook niet overslaan. Bij Ref. des Mottes is het toegestaan om een meter of 150 als ik het mij goed herinner rondom een paar vervallen huisjes te kamperen. Ik heb het gewoon even gevraagd bij de refuge, maar uiteindelijk stonden er een stuk of 9 tentjes en was het vol dus niet te lang wachten met je plaats claimen anders heb je wel een probleem.
Dag 5 heb ik via variatie 5 helemaal doorgetrokken naar Courmayeur. Daar is een officiele camping, maar dan moet je de bus pakken en een eindje de stad uit rijden.
Als je het dorpje voor Courmayeur inloopt na een flinke afdaling heb je gelijk aan je linkerkant aan de rand van een groot grasveld een restaurantje/lunchcafé. Daar heb ik gevraagd aan de super schattige en vriendelijke oude eigenaresse of ik in het grasveld achter haar mocht staan en dit was geen enkel probleem. Ik kreeg gelijk hapjes en wijn aan geboden dus ik was in de 7de hemel. Nog een goede rede om in Dolonne te overnachten is PIZZA!
De volgende dag ben ik via variatie 8(DOEN!! grandioze graatwandeling, wel een lange dag) naar rif. Walter Bonatti gelopen. In Italië gaan ze keihard op wildkamperen, maar de zoon van de vriendelijke dame wist me te vertellen dat je vlak voor rif. Bonatti een paar vervallen huisjes hebt waar kleine stukjes vlak grond zijn waar je een paar tenten kan opzetten. Kan niet missen, het is een paar honderd meter voor de rifuge. Dit is wel de plek waar ik midden in de nacht ineens een hele mooie, maar brutale vos in mijn tent had staan die er vandoor ging met een wortel. Dus bespaar jezelf een kapotte tent en bewaar al je eten buiten je tent.
Dag 7 ben ik naar la Fouly gelopen. Was de bedoeling om variatie 9 mee te pakken, maar ik vertrouwde het weer niet goed genoeg voor een graatwandeling. Jammer, want dit was wel een van de variaties waar ik naar uit keek.
Vanuit la Fouly heb ik variatie 10 gepakt. Beetje een gok aangezien er kleine kans op onweer was. Uiteindelijk was ik net op tijd bij de kabelbaan Grands Plans aangezien er ineens onweer en een flinke storm aan kwam vanuit het volgende dal. Het geluk was wel dat waar de kabelbaan net buiten Champex uit komt een paar honderd meter verder een camping is.
Dag 9 ben ik naar Col de la Forclaz gelopen en kon daar op de camping staan.
Dag 10 ben ik begonnen met variatie 11 en vanaf Rf. du Col de Balme de normale TMB naar Tré-le-Champ. Daar mocht ik ook naast de refuge kamperen.
Dag 11 ben ik via variatie 13 naar La Flégère gelopen. Aangezien ik het WK toprope klimmen in Chamonix niet wilde missen heb ik daar de kabelbaan terug naar Chamonix genomen.
In Chamonix vond ik een camping een kwartiertje lopen vanaf het busstation.

Uiteindelijk heb ik dus bijna niet hoeven wildkamperen en als je netjes vraagt bij een refuge of kijkt waar andere mensen staan moet het helemaal goed komen.

Veel plezier met de voorbereidingen en als je vragen hebt dan hoor ik het wel.
 
Wow dat is nog eens een uitgebreide beschrijving !!
ik ga hier zeker iets mee doen en even goed bestuderen.

Ontzettend bedankt @Matthijs1980

Ik zal ongetwijfeld nog vragen hebben, dan hoor je het zeker :)

Bedankt !!
 
Graag gedaan. Altijd leuk om herinneringen op te halen.

Belangrijkste clou van mijn verhaal is da, als je van lopen over graten en op grote hoogte, je zo veel mogelijk variaties moet doen. De officiele route loopt vooral door dalen en neemt de ' makkelijke' weg.
 
Hoi, Ik ben van plan hem volgend jaar te gaan lopen. Ik neem aan dat de beste tijd om de TMB te doen in de zomermaanden is. Toch wil ik jullie graag het volgende vragen:
- Hoe druk is het pad normaal gesproken?
- Wat zijn qua drukte de betere periodes om deze te lopen?
- Is het nodig of noodzakelijk om vooraf de hutten te reserveren?
en wellicht een beetje knullig, maar wat wordt er bedoelt met 'graaten'?
 
Het verschilt enorm per etappe hoe druk het is. Sommige plekken is druk bezocht door dagjes mensen en andere dagen kom je vooral mensen tegen die de TMB lopen. Ga er vanuit dat je op het officiële pad elke dag aardig wat mensen tegen komt. Op de variaties is dit een stuk minder. Ik denk niet dat je de TMB moet lopen als je rust wilt. Je moet je er bij neerleggen dat het sociale aspect bij de TMB hoort. Je komt elke dag ongeveer dezelfde TMB lopers tegen en na een paar dagen begin je elkaar te herkennen en maak je praatjes. Mijn ervaring was dat de laatste dag de hele groep die mijn tempo qua etappes en aantal dagen liepen elkaar goed had leren kennen dus de laatste paar avonden waren ontzettend gezellig.
Als je geen mensen wilt kan je beter een andere tocht kiezen.
De hutten moet je van te voren wel reserveren. Of je moet een tent meenemen als backup wanneer ze vol zijn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ridge
 
Ok, dat klinkt een beetje whw-achtig. Die begint ook met aftasten en op de laatste paar campings hebben ze het bier alvast voor je besteld. Dat was toen erg gezellig :)
Ik heb geen moeite met medewandelaars, maar het is wel goed om te weten in hoeverre het echt druk kan zijn (met name ivm overnachtingen).
Bedankt! Ook voor die uitvoerige beschrijving die je eerder hebt opgeschreven hier ergens boven.
 
Even mijn reflectie (GR5 ervaring buiten de verplichte vakantieperioden). Als het even kan plan gewoon de tocht net buiten de populaire vakantieweken (let op NL, UK en FR). Dat is dan zeg maar juni en misschien een stukje juli en september. Dat is hut technisch soms best goed te doen. Maar je moet dan wel heel goed opletten op de opneingstijden. Zo had ik 2 jaar geelden nog een tweedaagse geplanned op een hut in de Alpen die net in dat weekend zijn laatste weekend had. Het kan wel maar het vergt zwaar plan werk. Te vroeg in juni hutten vaak nog dicht en risico op veel sneeuw. Te laat in juli begint vakantiedrukte. Te laat in september dan hutten dicht.

Persoonlijk vind ik begin september (de eerste 2 weken en misschien zelfs 3 met mazzel qua openingstijden hutten) de beste tijd.
 
Ja, ik ga ook varianten lopen, ik heb aan de hand van het boekje van Loes Lautier een routeplan gemaakt (plannen zijn er om te wijzigen natuurlijk :) ).
Dit is mijn plan:
1. Les Houches - via variant 1 naar Ref. du Truc (overnachting)
2. Ref. du Truc - variant 1, variant 3 naar Ref. de la Balme (overnachting)
3. Ref. de la Balme - variant 4 naar Ref. des Mottes (overnachting)
4. Ref. des Mottes - variant 5 naar Col Checrouit (overnachting)
5. Col Checrouit - variant 8 naar Rif. Walter Bonatti (overnachting)
6. Rif. Walter Bonatti - variant 9 naar La Fouly (overnachting)
7. La Fouly - variant 10 naar Arpette (overnachting)
8. Arpette - verder op variant 10 naar Col de la Forclaz (overnachting)
9. Col de la Forclaz - stukje terug over variant 11 naar Tré-le-Champ,
Tré-le-Champ- variant 13 naar Ref. du Lac Blanc (overnachting)
10. Ref. du Lac Blanc - standaard route naar Les Houches

Dit is mijn eerste plan maar ik pas het graag aan op de ervaring en gegevens van jou !
Echt fijn dat je je gevens wilt delen, ik kijk ernaar uit !
Refuge de Lac Blanc was vorige maand nog gesloten vanwege een juridisch dispuut (kwam een hele groep tegen die er hadden geboekt en een alternatief moesten zoeken). Weet niet wat de huidige situatie is maar misschien toch nog eens checken, zou het vreemd vinden dat ze alsnog open zijn gegaan dit seizoen.
Je kan er natuurlijk wel makkelijk je tent kwijt, dus op zich geen probleem.
 
Hoi, Ik ben van plan hem volgend jaar te gaan lopen. Ik neem aan dat de beste tijd om de TMB te doen in de zomermaanden is. Toch wil ik jullie graag het volgende vragen:
- Hoe druk is het pad normaal gesproken?
- Wat zijn qua drukte de betere periodes om deze te lopen?
- Is het nodig of noodzakelijk om vooraf de hutten te reserveren?
en wellicht een beetje knullig, maar wat wordt er bedoelt met 'graaten'?
In augustus delen gelopen en dicht bij Chamonix was het héél druk bij momenten. Eens de dagjesmensen terug weg zijn keert de rust 's avonds en 's ochtends wel terug, en een alternatieve route nemen (iets moeilijkere paden) wil ook wel eens helpen.
 
Ik ben net een paar dagen terug van de TMB; niet gekampeerd. Ik heb 'm nu voor de 4e keer gelopen in evenzovele jaren en wat me dit jaar opviel was de drukte. Hutten zaten tot 19 september vol, er waren hele groepen die gesponsord voor het goede doel liepen [Borstkanker, Kinderziekenhuis in Glasgow, etc.] én dat er inmiddels intensief gebruikt wordt gemaakt van de mogelijkheid de 'TMB Highlights'te doen.

Tel daarbij op dat meer, dan voorheen, groepen gebruik maakten van bagagevervoer dmv een muildier. Dat had één gunstige kant : als je even niet wist of je op het goede pad zat liep je vijf minuten door en kwam je in die vijf minuten geen muildiershit tegen, zat je verkeerd.

Voorlopig laat ik de TMB een paar jaartjes links liggen, misschien toch maar de WHW
:rolleyes:
?
 
Haha ...

There's just one rule ...
Follow the shit of the mule!


(eigen verzinsel)

Maar wat erg, die drukte! Dank voor de waarschuwing.

Marla
 
There's just one rule ...
Follow the shit of the mule!


(eigen verzinsel)

Marla

Hi Marla,

Ik liep een tijdje op met een stel Nieuw Zeelanders en 'Follow the shit' was precies wat wij ook verzonnen.

Geen gezeur,
volg de geur

begrepen ze dan weer niet :)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De TMD is op dit moment een hype. Tal van buitenlandse touroperators bieden packages voor de tmd aan.

Ik kijk al een tijdje rond op Instagram en ik ben verbaasd op hoeveel populaire accounts van met name amerikaanse hikers ik de afgelopen maanden fotos van de TMD voorbij heb zien komen. Uiteraard doet dit de hype alleen maar toenemen.

Als je de TMD gaat lopen boek de hutten ruim van tevoren.

Er zijn zat net zo mooie, of zelfs nog mooiere, trektochten in de alpen te maken die veel rustiger zijn.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan