touw


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een goed touw hebben om wat te topropen (bijvoorbeeld bij een krattentoren) en om wat te abseilen.

Ik weet dat je om te topropen een elastisch touw nodig hebt en om te abseilen een statisch touw.

wie kan mij even de details uitleggen en mij vertellen of beide met 1 touw nodig is? moet ik een statisch of elastisch touw hebben?

Alvast bedankt!

Jacala
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Voor abseilen heb je niet per se een statisch touw nodig, elke klimmer gebruikt namelijk een dynamisch touw en daarmee gaat abseilen prima.

Alle klimmers gebruiken zowel voor klimmen als abseilen 1 touw, namelijk een dynamische. Een dynamisch touw is er om de klap op het lichaam bij een val drastisch te verminderen. Een statisch touw wordt gebruikt bij tokkelbanen of stukken waar een stijgklem noodzakelijk is, je hebt dan geen last van deining en rek. Voorklimmen en vallen met een statisch touw is vragen om rugletsel. Topropen met een statisch touw is wellicht mogelijk maar alsnog af te raden als aanschaf daarvoor: simpelweg omdat een dynamisch touw veel veelzijdiger is en altijd voor een lagere klap op jouw lichaam zorgt, ook bij topropen. Zekerings en abseil apparaten zijn overwegend ook gemaakt op dynamische touwen, of het toch gaat kan ik niet eigen ervaring vertellen, ik kan me wel voorstellen dat een statisch touw veel te stug is om bijv door een atc te krijgen en er vervolgens mee te zekeren.

Kortom een dynamisch touw is veruit de meest logische keus.
 
Ik heb nooit gedacht dat er zoiets is als een dynamisch en statisch touw, maar jouw uitleg klinkt logisch.
Maar ik ga er vanuit, dat een "dynamisch" touw (net als een statisch touw) niet elastisch is?! Niet zoals ik me elastisiteit voorstel.
 
Niet elastisch als in een elastiekje. Een dynamisch touw rekt iets uit (ongeveer een meter per 10 meter gebruikte touwlengte).
Deze dynamiek is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het touw en niet jouw lichaam de kracht van een val (bij klimmen) of de reactiekracht van afremmen (bij abseilen) opvangt.
Dus geen statisch touw gebruiken bij klimmen/abseilen want dat kost je je ruggegraat.
De dikste van een touw is overigens ook van belang, voor jouw doel is 11mm genoeg.

Rene
 
Hi Jacala,

ga je echt zoiets doen met DWEKS?

Maar das een andere discussie...

Zelf met de scouts en rowans veel met dit soort dingen gedaan, en laatst op een vader/zoon dag ook weer ouderwets kratten gestapeld en een leuke "dodemansrit" gebouwd.

Zelf denk ik dat je het beste weg komt met een paar meter dynamisch touw van bij bv de bever, zij hebben dit op rol, en het ligt er aan wat je voor air traffic controler je gaat gebruiken welke maat je het beste kunt nemen. Geen iedee wat je eigen ervaring met zekeren/ klimmen is maar anders eens "in-house" kennis aanspreken (explostam of klimstam)!

je hebt naast een aantal meter lijn, denk aan iets van 15 meter 8,5 mm, ook minimaal 3 gordels nodig, een voor de begeleiding en twee intergraal gordels voor de jeugdleden plus nog een buts hardware als minimaal 4 hms carabiners, een ATC (Huit, atc, reverso, grigri, etc) en een goede catrol (dacht aan bv een Bdel pulley of Petzl katrol). Ook het dragen van een Helm is voor Scouts bij dit evenementen verplicht (yep Arbo...).

Al met al begint het zo als een erg duur geintje te klinken....

Zelf ben ik met een aantal stamleden al een tijdje bezig met "klimmmen" en alles wat je daarbij kunt bedenken, dus heb zelf aardig wat materiaal.

Ik denk dat je eens moest gaan kletsen met lui van de klimstam of explostam, deze hebben zover ik weet nogal wat kennis en materiaal (op de laatste pitoma stonde ze met nogal wat materiaal te showen... )

Succes dermee.

apropos, houden kroko's niet meer van water?? ;P

Vaandrig Bas.

Links

http://www.explostam.com/
http://peterfortuin.madeo.nl/~speltak/?speltak=klimstam
 
Heel erg off topic

Euhm Bas,

Ik wil je wat opbouwende kritiek geven mbt je taal. In geen geval is dit negatief bedoeld, ik wil je alleen een tip geven voor het geval je deze fout ook maakt ik bv een sollicitatie brief.

Je schrijft:

>Zelf met de scouts en rowans.......

>Zelf denk ik dat je het......

>Zelf ben ik met een ......
>...., dus heb zelf aardig wat materiaal.

Het gebruik van zelf en ik zo vlak achter elkaar is overbodig. Als je zou schrijven:

"Ik heb met scouts en rowans veel...."
"Ik denk dat je het......"
"Ik ben met een aantal stamleden......., dus ik heb aardig wat materiaal."

dan zeg je precies hetzelfde zonder in iedere zin twee keer "ik" te zeggen. Het woord zelf voegt dus niks toe. Nu is dat hier op het forum niet zo van belang, maar zou je dit in bv een officiele brief, uit gewoonte, ook doen dan leg je zo te veel nadruk op je zelf.

Nogmaals, dit is bedoelt als tip. Doe ermee wat je wilt.

Met vriendelijke groet,

Eins
 
RE: Heel erg off topic

Hi Eins,

tnx, maar "26-09-06 00:20" tijdstip verklaard misschien waarom ik niet zo helder schreef...

Maar wat is je profesionele mening over dit onderwerp?

Bas
 
RE: Back on topic

Mijn proffesionle mening over klimmen:

Levensgevaarlijk, moet je niet doen! :D :+

Ik heb niet zo veel met klimmen en heb me daar in de afgelopen 5 jaar in de verschillende winkels niet mee bezig gehouden. Ik heb absoluut geen verstand van klimmen, laat staan touw en ga daar, gezien veiligheid, dan ook niks over adviezeren.

Eins
 
RE: Back on topic

ik heb wel verstand van klimmen en ik hou het allemaal kleinschalig (doch veilig zoals het moet natuurlijk)

ik heb 2 "steigerbouw" harnassen die overal verstelbaar zijn en het bevestigingspunt tussen de schouderbladen hebben zitten en 1 klimharnas wat ik zelf in de klimhal gebruik, verder heb ik natuurlijk de standaard uitrustig qua klim/zeker matteriaal.

Alleen heeft een eigen touw nogal op zich laten wachten omdat het meestal niet nodig was (die en die gaan klimmen en hebben een touw)

bedankt voor de info!

oja nee niet met dwek leeftijden maar met kinderen op scoutsleeftijd

ciao!
Jacala
 
RE: Back on topic

>ik heb 2 "steigerbouw" harnassen die overal verstelbaar zijn
>en het bevestigingspunt tussen de schouderbladen hebben zitten
>en 1 klimharnas wat ik zelf in de klimhal gebruik, verder heb
>ik natuurlijk de standaard uitrustig qua klim/zeker
>matteriaal.

Hi, lees dat je twee valbeveiligings harnasjes wilt gaan gebruiken voor het afzekeren van klim en klouter partijtjes. Simpel advies, DON'T!

Deze gordels zijn voor heel ander werk bedoelt dan waarvoor je ze wilt gaan inzetten.... Zelf zat ik te denken aan bv deze van singing rock
http://www.singingrock.com/GoodsDetail_LS.asp?nDepartmentID=425&nGoodsID=419&nLanguageID=2

Het gebruik van industriele valbeveiligings middelen zijn IMHO volgens de arbo niet geheel de bedoeling.

Begrijp mij niet verkeerd, wil je niet een duur grapje door je strot duwen maar ik zou er niet aan moeten denken dat er wat mis moest gaan tijdens een opkomst...

Zo zou ik dus bv mijn industriele positionerings gordel (boomklimmen) niet gaan gebruiken voor abseilen, daar heb ik immers een sportklimgordel voor....

Voor klim materiaal gelden immers de CE EN 361 EN813 normen en voor "fall arrest" EN 358 & CE 0123.

En denk ook aan de helmpjes...

SucceS!

Bas

- plezier duurt altijd langer als je het veilig houd... -
 
RE: Back on topic

de tuigjes die ik heb zijn qua ontwerp precies het zelfde als die van singing rock,

ik zal even op de site van de producent kijken hoe het precies zit,


helmpjes dragen de kids natuurlijk

bedankt voor je info

Jacala
 
RE: Back on topic

ik ben ook erg benieuwd wat het verschil is tussen een klimharnas voor bijvoorbeeld bosbouw of een industriele gordel van een gerenomeerd klimmerk. Ik doel hier op de veiligheid.
 
RE: Back on topic

Het verschil is het ontwerp van een gordel. In een positionerings gordel wil je echt geen sportklim normval maken, je breekt gewoon in tweeën. Deze zijn gemaakt om gecontroleerd op en af te dalen waarbij je lang op een bepaalt punt moet kunnen blijven hangen/ staan om je werk uit te voeren.

De constructie van eenvalbeveiligingsgordel is er opgemaakt dat je een deel van de energie laat vrijkomen in de gordel, en de constructie is er opgemaakt dat als je valt je een langere tijd in deze gordel kan blijven hangen zonder blijvende schade aan belangrijkste lichaamsdelen. De meeste valbeveilingsgordels hebben bv been lussen die "binnenste buiten" vast zitten aan de rest, dit om ervoor te zorgen dat je ietsverder in de gordel zakt bij een val, je raakt zo een groot deel van de val energie kwijt. Ook de plaatsing van de inbindt punten zitten anders, normaliter tussen de schouderbladen op de rug, hieraan hoort een shockabsorber. Zonder dit werktuigje gaat het niet best met je als je valt.

De sportklimgordels zijn weer wel gemaakt om te vallen en daarna snel weer verder te klimmen of af te dalen. Zo zie je ook verschil in bv een BigWall gordel of een pure alpine gordel, beiden zijn anders vorm gegeven.

Het design van een gordel is hierin zeker bepalend voor welk werk je een gordel kunt inzetten, ik zeg niet dat iemand die aan het abseilen is met een positionerings gordel niet heel benenden komt, maar daar is het ding niet voor bedoelt (in de sport dan) dus als je valt/ of iets anders zijn er dus ook geen garanties dat je heel blijft.

Ik hoop dat ik zo duidelijker ben.

Bas
 
Hai jongens,

Er wordt nogal wat geschreven in deze discussie, en ook ik wil mijn steentje bijdragen. Ik geloof dat ik redelijk wat ervaring heb op zowel het gebied van (sport)klimmen, speleologie en industriëel gebruik van valbeveiligingsmiddelen.

Als eerste even over het touw: om te topropen kun je zowel dynamisch als statisch touw gebruiken. Wanneer je goed zekert (niet teveel 'slack', of slaphangend touw) is de valenergie niet zo hoog dat je verschil merkt. Zoals iemand anders al schreef: dynamisch touw is om te klimmen. Bij speleologie (grotonderzoek), canyoning of industriëel gebruik ligt de voorkeur bij statisch touw, tenzij je ook daar moet voorklimmen...

Het grote verschil: de normering voor dynamisch touw schrijft (onder andere) voor dat er maximaal 10% rek in het touw moet zitten. Deze test wordt gedaan met normgewicht van 80 kg. Bij statische touwen is dit maximaal 4%. Dit omdat je bij speleologie en industriëel gebruik op het touw moet klimmen.

De diameter is niet zo belangrijk, zolang je het touw maar gebruikt zoals het gemaakt is: een 'enkeltouw' wordt in een streng gebruikt en is tegenwoordig al vanaf 9,3mm te koop. Het genoemde 8,5mm touw wordt in principe altijd in twee strengen gebruikt, vandaar de benaming 'tweelingtouw'. Er zijn ook nog zogenaamde 'dubbeltouwen' waarvan de strengen onafhankelijk van elkaar ingehangen worden tijdens het voorklimmen. Misschien te technisch, maar ga er voor het gemak vanuit dat touwen onder de 9mm in principe altijd dubbel gebruikt worden. Topropen wordt daarmee dus onmogelijk. Naklimmen gaat wél, zelfs met een klimmer aan elk eind.

Teveel van het goede? Lees het een en ander eens na op de site van een touwfabrikant: bijvoorbeeld bij Mammut: http://www.mammut.ch/mammut/uploadedFiles/Mammut_seilfibel_E_050722.pdf Daar wordt je misschien wijzer...

Voor wat betreft gordels: sportklimgordels zijn gemaakt voor klimmen/abseilen, maar zeker niet voor kratstapelen! Het idee van een industriële gordel (aanbindpunt op de rug) is veel beter. Gezien de houding van de 'stapelaar' wanneer hij valt is het beter dat hij een hoog aanbindpunt heeft (voor óf achter), omdat de kans op een salto aanzienlijk minder is! De voorkeur voor een aanbindpunt op de rug is louter praktisch: de persoon staat meestal gebukt en zal bij een val 'als een engeltje' in het touw landen. Wanneer hij op zijn borst (of buik) in gebonden is, zal het touw in zijn gezicht slaan en de persoon achterover kieperen... De keuring voor industriële gordels zijn overigens strenger dan die van een sportklimgordel, dus qua veiligheid zijn er niet veel risico's.

Maar eigenlijk is er (voor zover ik weet) nooit een gordel gebouwd die speciaal voor kratstapelen, face-down-abseilen of dat soort activiteiten. Het blijft dus behelpen.

Wat minstens zo belangrijk is: blijf altijd nadenken bij wat je doet en zorg dat je VEILIGHEID met hoofdletters schrijft. Je bent tenslotte met het leven van jezelf én anderen bezig... Interessante boeken over bergsport en wat er allemaal fout kan gaan (inclusief hoofdstukken over touwen en gordels) zijn de boeken van Pit Schubert. Sicherheit und Risico in Fels und Eis. Twee delen zijn er in het Duits verschenen, het derde deel komt in december uit. Ik heb de eer gehad het tweede deel in het Nederlands te mogen vertalen. Wie weet komen de andere delen ook in onze moedertaal uit. Ik zou zeggen: allemaal naar Elmar schrijven dat dat nodig is en ik doe de rest :D

Groetjes en veilige uitstapjes,
Peer
 
Voor diegene die geen of slecht duits kunnen, lees de boeken van Robert Steenmeijer. Die zijn gewoon in het nederlands.

suc-6-
 
>Misschien te technisch, maar ga er voor het gemak vanuit dat
>touwen onder de 9mm in principe altijd dubbel gebruikt worden.
>Topropen wordt daarmee dus onmogelijk. Naklimmen gaat wél,
>zelfs met een klimmer aan elk eind.
>
>
>Voor wat betreft gordels: sportklimgordels zijn gemaakt voor
>klimmen/abseilen, maar zeker niet voor kratstapelen! Het idee
>van een industriële gordel (aanbindpunt op de rug) is veel
>beter. Gezien de houding van de 'stapelaar' wanneer hij valt
>is het beter dat hij een hoog aanbindpunt heeft (voor óf
>achter), omdat de kans op een salto aanzienlijk minder is! De
>voorkeur voor een aanbindpunt op de rug is louter praktisch:
>de persoon staat meestal gebukt en zal bij een val 'als een
>engeltje' in het touw landen. Wanneer hij op zijn borst (of
>buik) in gebonden is, zal het touw in zijn gezicht slaan en de
>persoon achterover kieperen... De keuring voor industriële
>gordels zijn overigens strenger dan die van een
>sportklimgordel, dus qua veiligheid zijn er niet veel
>risico's.
>
>Maar eigenlijk is er (voor zover ik weet) nooit een gordel
>gebouwd die speciaal voor kratstapelen, face-down-abseilen of
>dat soort activiteiten. Het blijft dus behelpen.

Hi Peter,

over de grote lijn ben ik het eens met je post. Maar, waarom zou je uberhaupt met dubbeltouw gaan zekeren als je er twee menschen aan hebt hangen? Wat is dan het grote voordeel? Klinkt misschien raar, maar op kleine hoogte verschillen en weining slack ga ik weldegelijk voor 8,5 enkel, Wel om het feit dat ik dan nl. veel gemakkelijker een ganse dag mannekes kan zekeren. En met een ATC gaat dat prima.

Maar het verschil in normering tussen de verschillende type gordels zit em niet alleen in het "strenger keuren" maar voornamlijk in de constructie tussen de verschillende grodels.

Stel, je hebt zowel een canyoning gordel als een gewone sportklimgordel thuis liggen en er wordt je gevraagd om een dagje erges te komen helpen op een rope coarse, je moet dan een dagje in de boom doorbrengen, welke gordel zou je dan kiezen?

Kijk, ik juich het gebruik van een intergraal gordel zeker toe, maar dan sel eentje die bedoelt is als sportgordel. Dus een met hoog aanbindpunt aan de voorzeide.

Maar dan is de vraag nu, is deze activiteit reeds in uitvoer geweest? Of hoe staat het nu met de voorbereiding?

Bas
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Hi Peter,
>
>over de grote lijn ben ik het eens met je post. Maar, waarom
>zou je uberhaupt met dubbeltouw gaan zekeren als je er twee
>menschen aan hebt hangen? Wat is dan het grote voordeel?

Volgens mij haal je wat dingen door elkaar. Een dubbeltouw is gemaakt voor lange routes, niet specifiek voor sportklimmen op 1 touwlengte. De voorklimmer neemt beide strengen mee omhoog tijdens zijn klim, er wordt nageklommen door de 2e persoon, en dus niet getoproped. Bij topropen zouden de 2 strengen langs elkaar schuren in de topkarabiner, en sneller verslijten. Hét grote voordeel van dubbeltouw is dat je 2 naklimmers elk aan een eigen streng kan laten naklimmen, en dat is vooral handig bij gegidste groepen (sowieso bij een touwgroep van 3). Verder is natuurlijk het kunnen abseilen van de volledige lengte van een streng een groot voordeel in alpien terrein. Overigens is alleen een streng van een halftouw (te herkennen aan het halfje op de mantel) geschikt om een naklimmer te zekeren. Een streng van een tweelingtouw (altijd dubbel ingehangen, kan in z'n eentje geen normval houden, te herkennen aan twee in elkaar geschoven cirkels) kan dat niet.

>Klinkt misschien raar, maar op kleine hoogte verschillen en
>weining slack ga ik weldegelijk voor 8,5 enkel, Wel om het
>feit dat ik dan nl. veel gemakkelijker een ganse dag mannekes
>kan zekeren. En met een ATC gaat dat prima.

Ja, dat klinkt zeker raar. Wat jij doet met een enkeltouw, mensen zekeren die in bomen klimmen is een behoorlijke duurbelasting voor een touw. Waarom denk je dat er in klimhallen vooral dikke touwen hangen? Die moeten lang meegaan. Er is geen enkele reden waarom je bij scoutingwerk met een zo dun mogelijk (en dus kwetsbaarder) enkeltouwtje zou moeten zekeren. Voor een topsportklimmer die van zijn sponsor touwen krijgt is het wel interessant om met een zo licht en dun mogelijk touw te klimmen, als het na een maand of 2 intensief klimmen "op" is krijgt hij wel weer een nieuw. Vertel mij trouwens ook meteen even waar je je 8,5 enkeltouw vandaan haalt, en hoeveel normvallen ik ermee kan maken, dan koop ik er ook een voor m'n grootste sportklimprestaties.... Het dunste enkeltouw dat nu te krijgen is in de winkels is de Beal Joker, 9.1 mm. Als je kijkt op de site ( http://www.bealplanet.com/portail-2006/index.php?page=cordes_escalade&lang=us ) zul je zien dat het indien je het gebruikt als enkeltouw aanzienlijk minder normvallen houdt dan dikkere enkeltouwen. Z'n enige troef is een ultralaag gewicht, indien gebruikt als enkeltouw.
Ik hoop trouwens niet dat jij een streng van een dubbeltouw gebruikt als enkeltouw, en het ook belast alsof het een dubbeltouw is...

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan