Trangia: brander of theelichtje


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Altijd op zoek naar alternatieven voor de spullen die ik al heb, dacht ik laatst, waarop geen spiritus brander. Het Zweedse Trangia verkoopt de branderkop ook los, dus als hobbyist leek me dat voldoende. Ik weet dat koken wat meer geduld vraag met spiritus, maar toch ook even getest:
Buitentemperatuur 28 graden, windstil, de branderkop los op een plankje, pan met 1 liter water er boven. Geen windscherm.
Na 12 minuten vonden mijn vingers het water te warm om lang in te blijven (45 graden?), maar het water kwam niet aan de kook! Na 22 min was de spiritus op.
Conclusie: losse brander zonder windscherm kan geen liter water opwarmen bij genoemde omstandigheden.
Vraag: heeft iemand ervaring met de complete Trangia brander,kan hier echt mee gekookt worden of blijft het bij opwarmen?

Ik ben benieuwd naar de reacties!

groeten, MacRob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Dag MarcRob
Ik ben erg tevreden met mijn trangia. Het windscherm is meer dan een windscherm. Het leidt de warmte langs de pan en met deksel heb je eigenlijk een soort heteluchtoven. Ik kook een volledige maaltijd op een vulling en zet dan ook nog koffie of thee. Ik gebruik wel altijd een deksel en gebruik 80% methanol en 20 % spiritus. Dat is dan mooi blauw, dan kan ik me niet vergissen, het kan gewoon mee in een waterfles. voor een lang weekend gebruik ik een Adrinkflesje van 3 deciliter. Met 1 liter van dit mengsel kook ik 10 dagen inclusief koffie en thee. Hij doet het altijd en ik heb de tijd nooit opgemeten, omdat het snel genoeg kookt. Je kan de vlam echter niet temperen. Ik kook eerst rijst met de goede hoeveelheid water, gooi dat dan in zo'amerikaanse thermosbeker. Dan maak ik een prutje van vlees en groente(braadpan) en als dat klaar is nogeens theewater (pan).
Je moet de brander ook niet helemaal volgooien want dan verdampt hij minder. Ongeveer tweederde. Als je het systeem van de thermosbeker gebruikt heb je genoeg aan 1 pan met 1 deksel (braadpan)Als je onderin wat fijn gaas legt in plaats van de brander kan je ook (heel)klein hout stoken of houtskool, dan is je trangia een barbecue. Het fijne is ook dat het zaakje erg stabiel is.
Nu je ziet, ik ben een echte fan.
Jannie
 
Hoi MacRob,

Die trangiabranders zijn niet voor niets zo populair in Scandinavie, dus zal er echt wel mee gekookt kunnen worden hoor.:)
Heb er vorig jaar zelf ook eentje aangeschaft: stuk lichter dan een msr. De kooktijd van water is echter een stuk langer, maar dat is te verbeteren door het mengsel dat eerder is genoemd te gebruiken.

gr. Nanda
 
Een trangia is niet per definitie lichter dan een andere brander. Als je de volledige set neemt, weegt het evenveel als bv. een coleman peak. Er zijn echter wel mogelijkheden om het lichter te maken, bv met een los houdertje voor de branderkop. Ik heb er eentje, maar nog niet geprobeert.

Ik neem deze brander mee in de zomer als ik geen haast heb, en rustig wil koken. Het grootste voordeel van de brander is dat ie geen herrie maakt. Ik kook meestal op beverspirit. Ik heb wel eens in de tent gekookt, maar dan met normale spiritus.

Een windscherm is uiteraard een goed idee (ook als het windstil is!), en hoeft niet erg veel te wegen. Ook een deksel op de pan, en de pan niet te ver boven de brander, hang hem in de vlam.

Je kan trouwens speciale schenkdoppen kopen voor op een brandstoffles, dat giet een stuk prettiger dan uit de fles zelf.

grtz
Henk - erg blij met z'n gewonnen Trangia.
 
ik heb ook een losse trangia brander gekocht en heb hem sindsdien met tevredenheid gebruikt met mijn snowpeak track 900 en zelf gemaakte panhouder en windscherm. Ik gebruikt zelf gewoon spiritis, lekker goedkoop. Ik kook zelf nooit veel water met het brandertje, genoeg om me maaltijd te maken of om wat thee te maken. Voor de rest niet.
 
>Ik ben erg tevreden met mijn trangia. Het windscherm is meer
>dan een windscherm. Het leidt de warmte langs de pan en met
>deksel heb je eigenlijk een soort heteluchtoven. Ik kook een
>volledige maaltijd op een vulling en zet dan ook nog koffie of
>thee.

Jannie, je verhaal over het windscherm lijkt me logisch. Ik verbaas me er wel over dat het zoveel scheelt.

>Nu je ziet, ik ben een echte fan.

Ik ben over het algemeen ook erg te spreken over die degelijke scandinavische producten, dus ik werd al ongerust toen ik die test deed. Met windscherm, deksel en aangepaste brandstof moet het dus wel lukken. Zal eens wat uit gaan proberen, wordt ik misschien ook wel fan!

Groeten, Mac Rob
 
Beste ...

Heb je een leuke bouwbeschrijving van je pannendrager? ik ben wel benieuwd wat anderen zoal bedenken.

moet dat ding toch brijkbaar kunnen maken, als ik de reacties zo lees...!

groeten, Mac Rob
 
die houder van mij is gewoon een wegwerp BBQ rooster, die bij geknipt is en in een koker vorm is gerolt.
 
RE: Trangia: brander of theelichtje - off topic

Hoi.

Een beetje off-topic, maar ik kwam deze site tegen:

http://www.ultralight-hiking.com/fuelnames.html

Kan nog wel eens interessant zijn i.v.m. aanschaffen van brandstof in het buitenland.

In Scandinavie doen ze trouwens rødsprit in de Trangia, dat brandt iets heter dan spiritus.

Groeten,

Linda
 
Ik overweeg ook een trangia stormkjökk aan te schaffen maar ik vraag me af hoe de pannen worden afgedekt bij het koken.

Als ik het goed begrijp wordt er géén deksel bijgeleverd en moet je de koekepan daarvoor gebruiken. Rust deze dan op de pan of hangt hij er boven? Er schijnt ook een kunststof deksel leverbaar te zijn voor de 25 en 27 set die kan dienen als snijplank, vergiet en deksel. Heeft iemand hier ervaring mee en is dit een handig extra hulpstuk?
 
Yup, ik heb wel de nodige ervaring met die 'kunststof deksel'. Is heel handig inderdaad als snijplank en om de boel af te dekken, maar je moet wel uitkijken voor smelten. Dat gebeurde bij mij namelijk een keer toen hij toch echt te heet werd.

Voor afgieten is hij ideaal, want je kunt 'm stevig op de pan drukken (er zit een opening om je tangetje te gebruiken om de pan vast te houden) en door de gaatjes loopt overtollig vocht dan vanzelf weg.

Raymond
 
To all:

Ik was wat sceptisch (zie titel) maar raak zo langzamerhand overtuigd dat trangia toch een goed product levert. GA dit weekend wel weer eens de schuur in om een leuk windscherm/pandragertje te maken. Laat wel even weten wanneer ik toe ben aan het oprichten van de Trangia-fanclub!

Bedankt voor de nuttige reacties!

- "It's very difficult to keep things simple" -
 
Ik heb afgelopen weekend de eenvoudige pandrager uitgetest (te koop bij globetrotter.de). We zouden tijdens het weekend toch niet gaan etenkoken, alleen water voor koffie enzo.

Het ding werkt prima, behalve dat je absoluut nog een windscherm nodig hebt! Het waaide knoertehard, maar zelfs in een beschut hoekje bij het toiletgebouw duurde water koken eigenlijk veel te lang, en koste dus te veel brandstof. Een vol potje beverspirit voor een halve liter water is een beetje overdreven...

grtz
Henk
 
Hoi Henk,
Zet de trangia met de zelfde wind met windscherm , lekker in de wind. Hij brandt als een tierelier.
Groeten
Jannie
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan