trekkingroutes in Latijns Amerika (mooi EN veilig)?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste wereld-hikers,

Ik ga over een jaar voor een half jaar vrijaf nemen (ja, heerlijk hè...?!) . Dan ga ik ergens in Latijns-Amerika een paar maanden vrijwilligerswerk doen, maar daarnaast ook graag wat flinke bergtochten maken. Ik ben me nu op beide aan het oriënteren en de keuze van het land voor het één zal zeker ook afhangen van de mogelijkheden voor het ander.

Met name ben ik benieuwd naar ervaringen met langere trekking-routes die vergelijkbaar zijn met de Europese GR-routes zoals GR11 (of of iets minder ruig, zoals de Camino de Santiago) met op afstand van een dag lopen een berghut of een gehucht of dorpje met overnachtingsaccomodatie (ik wil geen tent mee). Eigenlijk heb ik niet zo de indruk dat die in Latijns-Amerika ook bestaan, maar ik hoop uiteraard dat ik me vergis.
Wie wil mij wat van zijn ervaringen te vertellen? In het bijzonder denk ik aan de landen Bolivia, Ecuador, Peru, Chili en Argentinië (Patagonië). Ik heb overigens al alles gelezen wat in andere topics hierover op de hiking-site staat.

Belangrijk aspect naast de infrastructuur (makkelijk te vinden route, overnachten, mogelijkheid om proviand te kopen, aanwezigheid van drinkwater onderweg) is voor mij ook of het sociaal veilige routes zijn (ervan uitgaande dat er in de Pyreneeën ook iets zou kúnnen gebeuren heb ik me daar nog nooit sociaal onveilig gevoeld). Iets dergelijks hoop ik ook te vinden in Latijns Amerika.

Daarnaast hou ik me ook aanbevolen voor tips voor kleinere meerdaagse tochten, al dan niet met behulp van gidsen van/of trekkingorganisaties. En dan toch maar even niet de drukte van de Incatrail.

Let wel: ik zit niet te wachten op opgeheven vingertjes (hoe goed bedoeld ook) over het risico van alleen door de bergen sjouwen. Van de fysieke onveiligheid daarvan ben ik me van bewust en ik doe het toch, in de Alpen of de Pyreneeën. (Vergeef mij mijn gecalculeerde onbezonnenheid ...).

Het gaat mij nu om het horen van kennis en ervaring met mooie trekkingroutes in Latijns-Amerika, behalve op de beschikbare trekking-infrastructuur (slapen, eten, water en goed te volgen route) en de keuze van het seizoen (niet te vergeten) ook getoetst op het extra risico-aspect van berovingen of anderszins lastig gevallen worden.

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Marla,

Ik ben 3x in Ecuador geweest en 1x in Chili, wel in de bergen maar niet met de rugzak rondgetrokken. Toch kan ik in ieder geval zeggen dat het met de veiligheid daar best meevalt; in bergen is het aanzienlijk veiliger dan in de grote steden. Ecuadorianen zijn erg behulpzaam, Chilenen helaas een stuk minder: mijn ervaring is dat als je niet vloeiend Spaans spreekt ze je gewoon de rug toe keren en weglopen of negeren.
Hutten heb je een beetje in Ecuador, maar zeker niet overal. Over het algemeen moet je zelf eten meenemen. Drinkwater bestaat er alleen uit flessen in de supermarkt. Dus ook al heb je onderkomen met een kraan in een fatsoenlijk hotel: altijd je water filteren. De meeste gehuchten hebben wel een onderkomen, maar de kwaliteit daarvan kan om te huilen zijn. Een matje en een goede slaapzak mee is dus aan te raden. Zeker de slaapzak: in Ecuador kent men geen verwarming in huizen en hotels, en 's nachts kan het daar best koud worden.

Maar een heel klein vingertje wil ik toch opsteken:) Waarschijnlijk had je het zelf ook wel beseft, maar als je iets gebeurt in Latijns-Amerika heb je niet zomaar hulp. Helicopters om mensen te redden hebben ze niet (misschien in Chili wel) en e.e.a. is wat primitiever dan bij ons. Gewoon even iets om bij na te denken.

Zo even wat dingen die me te binnen schieten....misschien later nog meer info.

Groetz,
Dennis
 
Hoi Dennis,
Ik had wel gedacht dat ik juist van jou wel wat tips zou krijgen. Tenslotte leer je op de hiking-site ieders hobbies kennen zonder iemand ooit gezien te hebben. En jij fietst in Zuidamerika, wist ik.

Bedankt ook voor je goede zorgen. Ik ga ook echt wel eerst tien keer nadenken, hoor, voor ik echt alleen ga. Ik ga er alleen nooit in erste instantie van uit dat iets níet kan. Ik wil altijd eerst de mogelijkheden weten om daarna te bepalen hoever ik zal gaan. Maar roekeloos ben ik niet.

Goed te horen dat in ieder geval Ecuador relatief veilig is. Een goed alternatief is altijd nog met een gids erbij.

Mocht je nog meer te binnen schieten dan hoor ik het graag.

Marla
 
> En jij fietst in Zuidamerika, wist ik.

Hmmm, bijna goed. Nope, ik fiets (tot nu toe) alleen in Europa en Nieuw-Zeeland. Maar zit voor m'n werk regelmatig in Zuid-Amerika en knoop daar nog wel eens een paar dagen vakantie aan. O ja, en mijn vriendin is Ecuadoriaanse/Mexicaanse ;-)

Misschien is trouwens dit boek nog wat voor je, maar gaat alleen over meerdaagse wandelingen en niet over echte lange afstandstochten:

http://www.trekkinginecuador.com/Nederlands/index.html

Nog iets anders wat ik me bedenk: hou er rekening me dat je in Ecuador, Peur, bepaalde delen van Chili en Argentinie in de Andes in de dalen al op 2300-3000 meter zit, in de bergen dus nog hoger. Als je gevoelig bent voor hoogteziektes is dat dus niet fijn...
In het bovengenoemde boek zijn er nogal wat wandelingen rond Riobamba en Ambato, die stadjes liggen beide in het dal op 2700m resp. 2800m hoogte.

Groetzels,
Dennis
 
Hoi Marla,

Leuk vooruitzicht!

Ecuador vonden wij een superland wb de lokale bevolking en landschap.
Is zeker een aanrader!
Waar je wel rekening mee moet houden in Ecuador: vele gebieden zijn alleen toegankelijk met een permit, omdat ze prive-bezit zijn. Zo waren er voor onze Antisana trekking zoveel verschillende permits nodig, dat we hebben besloten met een gids te gaan die dat allemaal regelde. De gids was meer een van ons dan 'gids' , erg gezellige gast.
Dus van te voren even goed informeren of wat je wilt doen ook wel legaal is, om probleme met de lokale bevolking te voorkomen.

In Peru hebben we vooral de toerist uitgehangen en hebben de Inca-trail gedaan in de goeie ouwe tijd (de ene dag aankomen, volgende dag al kunnen vertrekken). Uhm, hij is niet voor niks erg populair....
Een leuk en minder druk alternatief is het gebied van de Colca-Canyon om te gaan hiken.
En rond Cuzco is veel te doen naast de Inca-trail. Wel toeristischer en dat weten ook de plaatselijke criminelen.... be aware.

Bolivia: Uyuni!!!!!! Of je nu met een jeep gaat of met de fiets of voor een hike, deze zoutvlakte is onbeschrijfelijk gaaf. Als je voor een hike gaat: in onze zomer staat hij droog en kun je dus hiken als het goed is.
Vergeet niet Pisca Escadores aan te doen!

Bolivia/Chili: in deze grensregio is Laguna Verde een heel mooi gebied om te vertoeven. Wel erg afgelegen en moeilijker te bereiken (meeste kans vanuit noord-Chili). Qua veiligheid, geen idee, corruptie kennen ze er zeker!

Chili: de bekende gebieden.... Ik sluit me bij Dennis aan dat Chilenen minder behulpzaam zijn (ook als je wel spaans spreekt) en wat agressiever. Ook meer criminaliteit.
Zodra je in de bergen zit heb je hier natuurlijk helemaal geen last van, dan heb je dezelfde risico's als hier in Europa. De reis ernaartoe is een ander verhaal: net even iets alerter zijn dan in Argentinie.

Argentinie: de bekende gebieden uiteraard weer. Qua bereikbaarheid soms wat uitzoekerij en tig keer overstappen, maar qua veiligheid hebben wij het een prettiger land ervaren dan Chili.
De Argentijnen zijn ook zeer behulpzaam en vriendelijk.

Wat betreft veiligheid: het klinkt alsof je daar al goed over hebt nagedacht. Ook de plaatselijke to-be-criminelen zien dat. Ze bedenken zich dan al wel 2x voordat ze jou uitzoeken om te bestelen..
Wat voor ons goed werkt: vooral veel om je heen kijken en als je iemand 'verdacht' vindt, dan kijk je hem wat langer aan, da's vaak al voldoende om de kleine criminelen af te schrikken.
Ook een handige: als je ergens bezig bent (loket voor een buskaartje ofzo), dan ben je afgeleid en dus een handige prooi. Wij blijven dan altijd een beetje wiebelen, zodat het moeilijker is om je tas open te snijden zonder dat jij dat voelt.

Veel plezier!
Petra
 
Hoi Petra,
wat lekker veel informatie! Dat helpt me zeker op weg.

Dennis, hoewel misschien nog iets te vroeg (ik weet tenslotte nog niet waar ik heen ga) heb ik dat Ecuador-boek maar vast besteld. Het ziet er zo aanlokkelijk en degelijk uit!

Ik heb verder tweedehands de Peru/Bolivia Backpacking & Trekking van Bradt kunnen kopen, nu ook The Andes - A Trekking Guide besteld, de LP Trekking in the Patagonian Andes bij de bieb gereserveerd en heb een boek over Chili geleend van een collega.
Dus qua literatuuroriëntatie kom ik ook een eind. De persoonlijke ervaring van jullie over jullie beleving qua veiligheid en behulpzaamheid zijn zeker zo belangrijk. Gelukkig spreek ik wel een aardig mondje Spaans dus dat helpt alvast iets.

Kunnen jullie me nog wat zinnigs vertellen over het seizoen?
Ik las dat ik voor het droge seizoen beter pas vanaf mei kan gaan trekken. Terwijl ik eigenlijk in december wil vertrekken voor vrijwilligerswerk en eigenlijk vanaf maart/april "vrij" ben. Ik weet wel dat het regenseizoen ook droog kan zijn en het droge seizoen ook nat, maar ergens moet ik me toch op richten!

O ja, Dennis, de hoogteziekte... Ik ben inderdaad in Nepal wel eens goed beroerd geweest van de hoogte, maar even goed de keer daarop (toch ook naar 4600 meter) weer helemaal niet. En in Latijns-Amerika zal ik door mijn vrijwilligerswerk (al gauw boven 2000, 2500 meter in de gebieden waar ik het ga zoeken) toch al een aardig eindje ont-polderen. Verder heb ik daarna ruimschoots de tijd (duh...) om lekker langzaam te wennen aan grotere hoogtes.

Qua drinkwater zal ik zeker een waterzuiveringspomp meenemen, maar dan moet er natuurlijk wel überhaupt water zijn. Mijn gevoel zegt mij dat ik dan niet in mijn uppie op de zoutvlakte moet wezen...

Ik zal zeker het inhuren van gidsen niet schuwen en ik kan me dat helemaal voorstellen dat dat juist ook heel gezellig is, maar ik ben domweg ook de gek die bij tijd en wijle de desolaatheid van bergen he-le-maal alleen wil beleven.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
Nog iemand die wat trektochten in de Andes heeft gemaakt en mij daarover wil vertellen...?

Marla
 
Hoi Marla,

Oei, seizoenen, da's een moeilijk onderwerp. In Ecuador zijn er 6-7 klimaatzone's met verschillende seizoenen. Best knap voor een landje dat maar iets van 5x groter is dan Nederland. Ruwweg is het ongeveer zo:
Aan de noordelijke en midden kust is er één regenseizoen van ongeveer kerstmis t/m april, het is dan 30-35 graden. De rest van het jaar is het droge seizoen, waarbij het koeler is. In juli/augustus het koelst: rond de 25 graden.
In de zuidelijke kuststreeks is ongeveer het zelfde, maar het regenseizoen is wat langer, het droge seizoen warmer en niet helemaal droog.
In de noordelijk Andes (inclusief Quito en Cotopaxi) zijn er 2 regenseizoenen: october-half december en februari-april. Eind december en Januari is het een kort droog seizoen, erg geschikt om bv. de Cotopaxi op te gaan omdat er dan weinig bewolking is. Het andere droge seizoen (mei-september) is wat onbestendiger, maar juli/augustus is het meestal wel geheel droog.
In het midden van de Andes (Ambato - Chimborazo - Cuenca) is er de korte droge tijd in januari er niet, en het is het enige lange droge seizoen niet zo heel droog.
In het zuiden van de Andes (Cuenca tot Peru) is er eigenlijk maar één seizoen: beetje wolken, soms een bui. Op z'n Nederlands.
In de Andes is het het hele jaar ongeveer even warm: rond de 25 graden op 2000m, rond de 20 graden op 2500m en rond de 15 graden op 3000m. Ruwweg. Vooral in Riobamba daalt de temp 's nachts vaak naar 0-5 graden (vandaar dat de locals het Friobamba noemen).
Dan heb je nog aparte seizoen in de Amazonas, da's precies het omgekeerde van de noordelijke kust strook.
Dus als ik je een tijd zou moeten aanraden: óf januari (als je naar de noordelijke Andes wilt), of juli/augustus (behalve als je naar de Amazonas wilt).

In chili ben ik overigens in Pucón geweest, ongeveer 1 uur vliegen zuidelijk van Santiago. Daar was ik in november, weer was wisselend erg zonnig en rond de 20 graden, over erg nattig met veel wind en 10-12 graden. Weet niet of dat maatgevend is voor het weer normaal daar.

Groetz,
Dennis
 
Wowwwwww! Wat een informatie!
Dat wordt dus een geweldig luxeprobleem, niet alleen kiezen waarheen maar dus ook wanneer. Desondanks ... je hebt me werkelijk geweldig geholpen!

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan