Trekkings in het noorden/oosten van IJsland


Status
Niet open voor verdere reacties.
Deze zomer gaan we voor 3,5 weken naar IJsland. De bedoeling is om 2 à 3 trekkings te doen, liefst in heuvelachtig/bergachtig terrein.

Hoewel de tochten Skogar - Landmannalaugar en de Askja Trail zeker en vast de moeite lijken, zou ik graag iets anders doen...

Op het forum van hiking.be las ik al een kort verslag over een tocht door Hornstrandir, in het noordwesten. Dit lijkt me wel leuk.

Op de kaart te zien zouden er nog andere interessante gebieden moeten zijn zoals Tröllaskagi in het centrale noorden, links van Akureyri, de tweede grootste stad van IJsland.

Iemand ervaring met dit of andere gebieden met name in het noorden of aan de oostkust? En welke kaarten heb je gehanteerd?

Groeten,

Debbie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Sorry, ik heb geen ervaring met die kant van IJsland. Maar ik kan wel vertellen dat je op IJsland zelf erg goed aan geschikte kaarten kunt komen, vaak van verschillende merken. Zijn gewoon in de toeristenwinkeltjes in Reykjavik te koop. Per plaatse zijn vaak ook nog meer gedetailleerde kaarten te koop. Ik had zelf van tevoren een kaart via internet besteld van de Laugarvegur, maar heb ter plaatse een betere gekocht. IJsland heeft verder een goed busnet om overal te komen.

Linda
 
Een heel bekend gebied daar is het gebied rondom en vooral ten noorden van het meer Myvatn. Er loopt een wandeltocht van Asbyrgi (met bus bereikbaar vanuit Akureyri) naar Myvatn. De tocht komt langs de waterval Dettifoss. Er zijn kaarten voor dit gebied (Husavik-Myvatn en Myvatn). Het is geen lange wandeltocht (2-3 dg), maar gecombineerd met Myvatn en het Krafla gebied echt een aanrader.
Een ander gebied dat ik heel mooi vond zijn de fjorden boven Seydisfjordur (ten oosten van Egilsstadir). Van dit gebied is ook een wandelkaart beschikbaar "Trails of the deserted Inlets, hikingroutes in East Iceland I".

http://www.nat.is/ (het is een beetje rommelig, maar je kunt er veel (bus) info vinden)
http://88.159.80.6/travel-iceland-2005.html (mijn foto's uit 2005)
 
Oh ja, wat me nog opviel in IJsland, was dat er buiten de Laugarvegur wel hutten zijn om in te overnachten, maar ze liggen vaak ver van elkaar. Ik zou in elk geval een tent meenemen. Dan ben je niet afhankelijk van dat je elke nacht een hut tegenkomt.
Verder zijn er 2 verschillende toeristenverenigingen die hutten hebben.
 
Vanaf Asbyrgi loopt een leuke route. Hij is eigenlijk niet vergelijkbaar met iets wat ik elders heb gezien. Geen bergen, maar wel canyons, rotsen, vulkanisch stof, groene hoogvlaktes en vergezichten. Heb deze route gelopen vanaf Asbyrgi (http://en.wikipedia.org/wiki/Ásbyrgi) Het landschap is daar al mooi, maar wordt steeds onwerkelijker naarmate je verder zuidelijk komt; vreemde vulkanische relicten, vlaktes van puur zwart en rood stof doorsneden met mooie beekjes, en dan ineens de enorme canyon van Jökulsá á Fjöllum. Je zult het niet snel vergeten. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dettifoss)
Er is op 1 dagtocht vanaf Asbyrgi een officiele camping, verder zuidelijk nabij Dettifoss is ook een 'camping', haha. Er stond iig een jerrycan met drinkwater.

De route werd (wordt?) zeker niet druk belopen, wij kwamen althans geen mens tegen, en dat was in 't hoogseizoen. De waterval Dettifoss is een echte 'Lonely Planet highlite' dus zie je daar vanaf de middag busjes met toeristen. 's avonds (altijd licht) en 's ochtends heb je alles voor jezelf. Eventueel kun je vanaf daar ook meerijden naar Myvatn. Het kan in het noorden van IJsland erg warm worden, en de omgeving van Dettifoss is dan te vergelijken met de Sahara.

Veel plezier gewenst!
Martijn

http://www.nat.is/gonguleidireng/gonguleidir_allt_landid.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Jökulsárgljúfur_National_Park
http://islandsmyndir.is/index.html
 
Bedankt voor de info, allemaal!

We zijn inderdaad van plan om de tent mee te nemen.
De gebieden staan nog niet helemaal vast. Tröllaskagi zit er zeker en vast bij maar er zijn ook routes in het oosten van IJsland die me interesseren, maar dan zullen we Hornstrandir moeten laten vallen. Het wordt moeilijk kiezen! Het belangrijkste criterium wordt een variatie in landschappen. Desolaat mag het wel eens zijn, maar niet voor dagen achtereen.

Debbie
 
Hallo iedereen,

Intussen terug uit IJsland. Voor een fotoreportage:
- Hornstrandir: 8-daagse trekking van Baeir naar Hesteyri zowel via kustroutes als door het binnenland: http://www.flickr.com/photos/debbekes/sets/72157607074987500
- Tröllaskagi: 11-daagse trekking waarvan 9 dagen van de ringweg naar Siglufjördur, het noordelijkste dorpje van IJsland, gedoopt de 'Tröllaskagi traverse' en 2 dagen van Siglufjördur naar Dalvik, gedoopt de 'Herring trail': http://www.flickr.com/photos/debbekes/sets/72157607094054377

Klik of slideshow voor een diavoorstelling. Centraal bovenaan kan je de info aanzetten, rechts onderaan kan je de foto's over het hele scherm laten verschijnen.

Een artikel volgt later op mijn website: http://debbie.hiking-info.net/.

Groeten,

Debbie
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan