Trektochtvragen (beginner)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
(straks gaan er hier nog mensen denken dat ik het forum aan het volspammen ben, geen nood dit wordt mijn laatste bericht ;))

In juli ga ik met een 9-tal personen rondtrekken in Scandinavië. Ik heb zelf al een beetje ervaring hiermee, doch zit nog met een hoop vragen. Het zou fijn zijn mochten jullie de meeste ervan kunnen beantwoorden.

[ul][li]Voor zover ik reeds begrepen heb is het water in Scandinavië perfect drinkbaar mits je het kan opscheppen midden op een meer of als het stromend water is. Raden jullie desalniettemin om toch nog een kleine waterfilter mee te nemen of niet?[/li]
[li]Vermits we met 9 personen zijn en we ook af en toe naar het wc moeten, vroeg ik mij af hoe we dat praktisch het best regelen: gewoon op de grond en dan zand erover, of een put maken wat dus vereist dat we een schepje meenemen. Maar wat voor klein, handig, lichtgewicht schupje dan?[/li]
[li]Een kampvuur is 's avond altijd gezellig, maar is er ginderachter voldoende sprokkelhout te vinden of moeten we ook overwegen een bijl mee te nemen?[/li]
[li]Is het gebruik van wandelstokken aan te raden in deze gebieden?[/li]
[li]Ikzelf heb een Trangia vuurtje, kan deze zonder problemen mee op het vliegtuig? Qua andere vuurmakers: als ik goed geïnformeerd ben zijn Campingazpatronen daar moeilijk verkrijgbaar, welke andere gaspatronen zijn daar wel vlot verkrijgbaar en op welk merk brandertjes passen ze?[/li]
[li]De tochten die wij gaan maken staan in principe duidelijk aangegeven. Hoewel we kaarten en kompas meenemen, is een gps als extra hulpmiddel aan te raden?[/li]
[li]En gamaschen, zijn die een aanrader om mee te nemen?[/li]
[li]En tot slot nog voedseltips gevraagd? Wat pakken jullie meestal mee, wat voorzien jullie? Hoeveel keer per dag wordt er gegeten: 3 maaltijden, of slechts 2 stevige maaltijden? Trekkingmaaltijden (bv. Adventure Food) meenemen of kan het ook anders? Wat zou ik voor 9 personen/dag moeten laten meenemen?[/li][/ul]
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

zelf ben ik ook niet de meest ervaren hiker, heb nu toevallig afgelopen jaar de hardangervidda in noorwegen doorgetrokken met wat vrienden. Heb het toen zelf georganiseerd en heb uiteindelijk veel geleerd. Heb toen zelf ook op deze site gelezen over drinken in scandinavie, ik geloof dat de meningen daarover verschillen, zelf heb ik toen wel een waterfilter meegenomen en 1 keer gebruikt, niet perse nodig. Het water is er zowaar lekkerder dan uit de kraan in ons kikkerlandje, ik zat daar wel heel hoog en het was bijna altijd smeltwater.
Het toiletteren hebben wij ons makkelijk gemaakt door twee stenen naast elkaar te leggen waardoor we echt een comfortabele wc hadden, haha, vervolgens konden we de stenen makkelijk er overheen leggen zodat het gelijk was opgeruimd.
Kampvuur hebben wij niet gemaakt, was niet mogelijk omdat we altijd boven de bomengrens zaten. Je moet er rekening mee houden dat scandinavie erg nat is, dus als je lager zit en er is hout, is het vaak wel nat. Ik geloof dat ze in scandinavie gewone campinggaztankjes hebben, geen probleem (schiet me niet af, maar ik geloof dat het one size fits all is, kan er helemala naast zitten, ik heb toen een benzinebrander gebruikt).
Als ik weer ga wandelen neem ik zeker wandelstokken mee, ik vind ze vreselijk, maar ergens, heel stiekem wel handig. Als iemand blaren heeft kan je echt veel gewicht beter verdelen. Als je een moeras over moet en je kan niet onder de blub kijken kan je met je stokken de route voelen, echt bijna onmisbaar die stokken.
Wij hadden een gps, maar was voornamelijk een leuk speeltje, we zijn een keer verkeerd gelopen en zijn toen op de gps terug gelopen, was niet perse nodig, de kaarten zijn heel duidelijk.
Gamaschen zijn altijd aan te raden, veel nattigheid daar. Qua voedsel, tja, wat voor tocht ga je maken, wij hebben 1 keer warm gegeten per dag (helemala verkeerd, zowel de hoeveelheid als het tijdstip) wij aten `s avonds warm en de rest alleen maar hardkeks, niet te vreten na twee weken,haha. Ik heb er weinig verstand van, ik weet dat je best lekkere maaltijden kunt samenstellen, anderen hebben vast goede ideeen, ben zelf ook wel benieuwd. Wij hadden adventure food, de pasta's zijn wel lekker, de ham prei was echt niet te eten (dat was de mening van slecht voorbereidde studenten hoor) de nasi was ook geen aanrader, die eindige (perongeluk) ook een keer op de grond (weer een maaltijd minder)

goed, ik hoop, voor zoverre je wat aanneemt, dat je er wat aan hebt,
groet
niels
 
Hoi

Heb verschillende tochten in Zweden gemaakt, en kan vast wel een paar vragen beantwoorden.

>[ul][li]Voor zover ik reeds begrepen heb is het water in
>Scandinavië perfect drinkbaar mits je het kan opscheppen
>midden op een meer of als het stromend water is. Raden jullie
>desalniettemin om toch nog een kleine waterfilter mee te nemen
>of niet?[/li]

Ik heb tot nu toe altijd gewoon het water gedronken. Een keer het water gekookt (dat was een slootje dat door een dorpje stroomde). Verder altijd gewoon gedronken, niks mis mee.

>[li]Vermits we met 9 personen zijn en we ook af en toe naar
>het wc moeten, vroeg ik mij af hoe we dat praktisch het best
>regelen: gewoon op de grond en dan zand erover, of een put
>maken wat dus vereist dat we een schepje meenemen. Maar wat
>voor klein, handig, lichtgewicht schupje dan?[/li]

Sja, weet ik zo niet. Ik ben nooit met meer dan 2 personen wezen lopen, dus dat was bij ons nooit een probleem.

>[li]Een kampvuur is 's avond altijd gezellig, maar is er
>ginderachter voldoende sprokkelhout te vinden of moeten we ook
>overwegen een bijl mee te nemen?[/li]

Ik ben zelf niet zo'n vuurtje stoker, maar de vriend met wie ik loop vaak wel. En het lukt hem altijd om iets aan te krijgen, zonder bijltje. Wel zorgen dat het goed uit is als je weg gaat/gaat slapen. En gebruik bij voorkeur een al bestaande vuurplaats.

>[li]Is het gebruik van wandelstokken aan te raden in deze
>gebieden?[/li]

Dat is persoonlijk, denk ik. Sommige mensen zweren bij stokken, anderen hebben er een hekel aan. Ik zit ergens tussenin.

>[li]De tochten die wij gaan maken staan in principe duidelijk
>aangegeven. Hoewel we kaarten en kompas meenemen, is een gps
>als extra hulpmiddel aan te raden?[/li]

Ik heb tot nu toe eigenlijk nooit kompas of gps nodig gehad. Over het algemeen waren de paden die ik liep goed aangegeven. Maar dat is natuurlijk geen reden om kompas en/of gps thuis te laten.

>[li]En gamaschen, zijn die een aanrader om mee te nemen?[/li]

Denk dat dat in juli niet echt nodig is, maar is ook afhankelijk van waar je loopt in scandinavie.

>[li]En tot slot nog voedseltips gevraagd? Wat pakken jullie
>meestal mee, wat voorzien jullie? Hoeveel keer per dag wordt
>er gegeten: 3 maaltijden, of slechts 2 stevige maaltijden?
>Trekkingmaaltijden (bv. Adventure Food) meenemen of kan het
>ook anders? Wat zou ik voor 9 personen/dag moeten laten
>meenemen?[/li][/ul]

Daar moet je maar eens op zoeken in het forum hier. Daar is vast al wel genoeg over geschreven. Ikzelf ontbijt met muesli en poedermelk, heb lunch met soep en noodles en heb spagetteria of kant en klare stamppot als avondeten. Heb een keer adventure food meegenomen, maar vond het niet te eten.

Succes ermee

Arjen
 
Hoi,

Trangia vuurtjes kan je zonder probleem meenemen.
Brandalcohol schijnt over't algemeen goed verkrijgbaar te zijn in de noorse landen.
Gebruik de zoekfunctie eens van deze site. Volgende komt dan bovendrijven
http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=131&topic_id=761&mesg_id=761
Gamachen vind ik handig in zompige gebieden, waar het gevaar bestaat dat je tot de knie in het veen zou zakken.
Voeding lijkt me het meest heikele punt van al je vragen.
Zelf heb ik genoeg aan 600gr droogvoer per dag.
Overmorgen vertrek ik voor 10 dagen naar schotland.
Zelf ga ik esbit tabletten in mijn bagage steken.
Ik denk wel dat ik hiermee door de controle geraak.
Dit is mijn menu
Ruw geschat komt dit overeen met 2400 kcal/dag. Te weinig als je de ganse dag in de weer bent maar dan worden de reserves aangesproken die zich nu nog op de heupen bevinden. Standaard neem ik ook vitamines mee die dienstig zijn bij de energieomzetting.
ochtend: 160 gr ontbijtmengeling (warme pap)
gedurende de dag
2 snickers(samen 168 gr)
1 sultana fruitbiscuit (46gr),
halve reep druivensuiker
's avonds
met 2 bouillionblokjes(=20 gr), 25 gr gedroogd vlees een hartige watersoep,
bamistoofpot of iets dergelijs van 158gr drooggewicht
melkpoeder,nesquick,chocoladereep = 78gr (goed voor een chocomelk)
gewicht van thee en koffie is te verwaarlozen.
Probleem is dat iedereen zo zijn eigen energiebalans heeft waar hij zich goed bij voelt.
Belangrijk lijkt mij dat je goede afspraken maakt anders is er wel steeds iemand anders die een pauze wil houden om iets te eten. Iedereen draagt zijn eigen eten is ook zo'n goede afspraak.


Ivo
 
Hoi,
Ik ga hier ook alleen over het eten praten.
Ik heb vooral vroeger veel trektochten gemaakt, toen was er niet zo'n aanbod in de buitensportzaken, maar ik vind het ook wel duur en nog best zwaar. Je kan veel uit de keukenkast halen. Müsli, brinta, suiker,completa (is vooral glucose), pakjes soep, couscous, macaroni, rijst en wat er ook altijd meeging waren linzen. Linzen hebben geen lange kooktijd nodig en geven veel vulling aan de soep en bevatten erg veel krachtvoer en je kan ze ook gewoon los koken. Het is de moeite waard om met het "hooikistprincipe" te werken. Dan heb je geen problemen met rijst . Voor de andere dingen is het ook handig. Hiervoor gebruik ik zelf een goed afsluitbaar magnetronschaaltje. Als de rijst gekookt heeft kieper ik dat in het schaaltje, schaaltje dicht en in de slaapzak. Na iets meer dan een half uur omroeren en evt nog 5 minuten in de slaapzak en klaar. 100 gram droge rijst is meestal wel genoeg voor een persoon.Hetzelfde geld voor macaroni, couscous ed. Overdag is het mijn trommeltje voor de eetspulletjes.( en in de jeugdherberg of op de camping kan het dus gewoon in de magnetron) Pindakaas moet je ook zeker meenemen (wel in een plastic potje overdoen natuurlijk) Pindakaas is speciaal ontworpen tegen ondervoeding, en je kan het overal opsmeren en er ook heerlijke sausjes mee maken. Er ging en gaat ook altijd wat kruiderij mee, dat neemt heel weinig plaats in en dat scheelt zo veel in smaak: kerrie, sambal, peper, nasi en macaronikruiden en voldoende zout natuurlijk en een bolletje knoflook en evt wat kleine bikjes tomatenpuree. ( erg vitamine en ijzerrijk) Een klein goed afsluitbaar flesje met olie is ook prettig. Wat je zeker bij je moet hebben is melkpoeder. Cacao, koffie en thee is al gezegd In juli is er ook van alles aan fruit te plukken in de natuur: wilde aardbeien, frambozen en bosbessen. Ook zie je wel verwilderde bessenstruiken. Prakken met suiker en op je knackebröd. We kochten altijd een groot pak van het donkerste knackebrod, goed inpakken en drooghouden, heerlijk met pindakaas. We namen ook nog wat appelstroop (plastic potje) mee.Veel goedkoper en lekkerder dan die nederlandse crackers. Een paar blikjes met sardientjes completeren de zaak. Maar ook in Noorwegen zijn er op het platteland nog wel mogelijkheden wat te kopen. Er zijn soms boeren in de bergen die je wel wat vers spul willen verkopen. Omdat jullie met 9 mensen zijn kan je best voor veel variatie zorgen. Het lijkt veel om mee te nemen, maar het valt wel mee, het zijn geen grote hoeveelheden.
Je kunt ook nog eens in een boekje kijken wat betreft eetbare planten. Lepelblad, paardebloemblad, zuring of/en brandnetels kun je goed aan je soep toevoegen en geven smaak en vitamines.
Eet smakelijk
Jannie te Linde
 
1) Voor zover ik reeds begrepen heb is het water in Scandinavië perfect drinkbaar mits je het kan opscheppen midden op een meer of als het stromend water is. Raden jullie desalniettemin om toch nog een kleine waterfilter mee te nemen of niet?

Als je je aan het bovenstaande houd zal het wrsl geen problemen opleveren. Koken helpt altijd wat. Bij twijfel filteren, maar dat heb ik in Scandinavië nog niet hoeven te doen.

2) Vermits we met 9 personen zijn en we ook af en toe naar het wc moeten, vroeg ik mij af hoe we dat praktisch het best regelen: gewoon op de grond en dan zand erover, of een put maken wat dus vereist dat we een schepje meenemen. Maar wat voor klein, handig, lichtgewicht schupje dan?

Altijd een kuil(tje) graven en weer afdekken, niet in de nabijheid van water en het liefst uit de buurt van wildsporen. Respecteer de natuur en iedereen die daarin leeft, laat geen sporen van jouw verblijf achter.

3) Een kampvuur is 's avond altijd gezellig, maar is er ginderachter voldoende sprokkelhout te vinden of moeten we ook overwegen een bijl mee te nemen?

Een klein lichtgewicht bijltje is altijd handig (vindt ik) maar is niet direct noodzakelijk. In ondeskundige handen doet het meer schade (aan de natuur) dan goed.

4) Is het gebruik van wandelstokken aan te raden in deze gebieden?

Daar zijn hele topics over volgeschreven in dit forum, zoek daar eens op. Genoeg voor en tegenstanders ervan te vinden.

5) Ikzelf heb een Trangia vuurtje, kan deze zonder problemen mee op het vliegtuig? Qua andere vuurmakers: als ik goed geïnformeerd ben zijn Campingazpatronen daar moeilijk verkrijgbaar, welke andere gaspatronen zijn daar wel vlot verkrijgbaar en op welk merk brandertjes passen ze?

Ook over branders in vliegtuigen is er al het eea geschreven op het forum. Koken kun je ook prima op een houtvuurtje.

6)
De tochten die wij gaan maken staan in principe duidelijk aangegeven. Hoewel we kaarten en kompas meenemen, is een gps als extra hulpmiddel aan te raden?

Als aanvulling op koort&kompas kan dat, afhankelijk van hoe afgelegen het gebied is wordt het meer of minder "noodzakelijk".

7) En gamaschen, zijn die een aanrader om mee te nemen?
Ook weer persoonlijk, als je het niet erg vindt dat je broek etc nat, vies en koud wordt heb je ze niet nodig,

8) En tot slot nog voedseltips gevraagd? Wat pakken jullie meestal mee, wat voorzien jullie? Hoeveel keer per dag wordt er gegeten: 3 maaltijden, of slechts 2 stevige maaltijden? Trekkingmaaltijden (bv. Adventure Food) meenemen of kan het ook anders? Wat zou ik voor 9 personen/dag moeten laten meenemen?

Mijn ervaring: 3-4 x per dag, ontbijt: stevig ontbijtje (referenties betonontbijt recept elders in de fora op deze site); Lunch, handige repen, noten, chocola; Avond eten, afhankelijk hoe zwaar je tocht is, 1x bij gemiddelde tocht (pasta, rijst, aardapplepuree maaltijd) of bij een zware tocht eerst een lichte maaltijd (soepie +) en een uurtje later avondeten (pasta, rijst, aardapplepuree maaltijd)en mischien wel dat net gevangen visje..

En altijd veel drinken natuurlijk, niet alleen water maar ook soep/thee/aanmaak limonade etc om suikers, mineralen, vitaminen etc aan te vullen.

oja, totaal gewicht eten, afhankelijk van de zwaarte en al dan niet kunnen fourageren onderweg, grofweg 600-800 gr per persoon per dag.
veel plezier.
 
>[ul][li]Voor zover ik reeds begrepen heb is het water in
>Scandinavië perfect drinkbaar mits je het kan opscheppen
>midden op een meer of als het stromend water is. Raden jullie
>desalniettemin om toch nog een kleine waterfilter mee te nemen
>of niet?[/li]

Zoals eerdere reactie als je aan het bovenstaande houdt zal het wel goed gaan. Maar ook bij stromend water wel even op letten of er géén grote hoeveelheid vee aanwezig is, dat kan namelijk wel wat vervuiling veroorzaken in het water.

Als je het niet helemaal vertrouwt en zuinig met je brandstof wil zijn (dus water niet eerst koken) kan een paar druppeltjes uit een flesje Hadex soelaas bieden. Het doodt in ieder geval véél bactierieen maar het helpt niet tegen chemicalieen. Een flesje Hadex weegt als een veertje...

>[li]Vermits we met 9 personen zijn en we ook af en toe naar
>het wc moeten, vroeg ik mij af hoe we dat praktisch het best
>regelen: gewoon op de grond en dan zand erover, of een put
>maken wat dus vereist dat we een schepje meenemen. Maar wat
>voor klein, handig, lichtgewicht schupje dan?[/li]

9 personen veroorzaken in principe alleen veel ontlasting op één plek als je er langer vertoeft dan een overnachting of lunchpauze. Als je op oficiele kampeerplaatsen zonder voorzieningen kampeert ben je natuurlijk niet de enige groep die wat ontlasting achterlaat. In deze gevallen is een put graven wel zo vriendelijk! Als je gewoon gaat wildkapmere zou ik zeggen laten gaan en zand of rotsen erover. En aan lichtgewicht schepjes moet ik gelijk denken aan een alu 'gardena' tuinschepje... Het graaft niet snel maar je kan er wel een eind mee komen.

>[li]Is het gebruik van wandelstokken aan te raden in deze
>gebieden?[/li]
Lopen met wandelstokken is een persoonlijke voorkeur. Maar als je veel op losse rotsige ondergrond moet lopen is het eigenlijk wel aan te raden mits je ze goed gebruikt. Anders sloop je er meer mee dan het blessures voorkomt. Verder zijn ze handig om bijvoorbeeld een tarp op te zetten.


>[li]Ikzelf heb een Trangia vuurtje, kan deze zonder problemen
>mee op het vliegtuig? Qua andere vuurmakers: als ik goed
>geïnformeerd ben zijn Campingazpatronen daar moeilijk
>verkrijgbaar, welke andere gaspatronen zijn daar wel vlot
>verkrijgbaar en op welk merk brandertjes passen ze?[/li]

Dat moet géén probleem zijn, de brandspiritus wel ter plekke aanschaffen...

>[li]De tochten die wij gaan maken staan in principe duidelijk
>aangegeven. Hoewel we kaarten en kompas meenemen, is een gps
>als extra hulpmiddel aan te raden?[/li]

Ligt aan je kaarten of het echt handig is, als de kaarten GPS voorbereid zijn, dus niet een of ander exotisch grid hebben, dan is het wel handig. Dan kan je aardig aflezen waar je ongeveer bent. Anders is het gewoon een gadget. Kmpas overigens nooit vergeten want je batterijen kunnen wel eens opraken.


>[li]En gamaschen, zijn die een aanrader om mee te nemen?[/li]

Zekers! Ontzettend handig als je door de blub moet.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan