Triest nieuws


Status
Niet open voor verdere reacties.
http://www.aftenposten.no/english/local/article1685381.ece

Af en toe gebeurt het dat mensen met te weinig of verkeerde uitrusting de bergen in trekken. 's Winters kan dat fataal zijn. Ook snappen ze niet altijd dat ze omkeren ook een alternatief kan zijn. De gevolgen zijn erg triest.
Nederlanders zitten doorgaans wel goed in de spulletjes. Zelfs al overnacht je in hutten moet je 's winters in de bergen altijd het volgende bij je hebben: schep, slaapzak, matje/zitlap, kaart, kompas, warme kleren en voldoende eten en drinken.

Linda
 
"His baby brother was the member of the family least affected by their ordeal. He was strapped into a waterproof papoose on his father’s back and had slept throughout most of the evening." :)

Maar je bent er mooi klaar mee als je ouders hebt die denken dat je 's winters een best wel moeilijke bergen kunt gaan beklimmen met een baby op je rug en een klein kindje dat zelf moet lopen.


De overlevende man uit mijn artikeltje was gisteravond in het journaal om zijn eigen versie van het verhaal te vertellen. Hij zei dat hij van de lokale DNT een waarschuwing had gehad voor het slechte weer. Verder zei hij dat ze niet zo'n slechte uitrusting bij zich hadden als dat de eerste dagen in de kranten stond. Ze hadden gewoon extreem slecht weer en bijzonder veel pech. Hun grootste fout is waarschijnlijk dat ze het weer onderschat hadden en niet omgekeerd waren toen het nog kon. Het was rond 0 graden met natte sneeuw en veel wind. Dan raak je snel onderkoeld. Verder was de afstand van de route die ze probeerden te doen ook aan de lange kant. Voor geroutineerde skiërs onder slechte omstandigheden al een lange dag, maar voor iets minder geroutineerden onhaalbaar in slecht weer.

Dus als er nog Nederlanders ooit willen gaan skiën in de noorse bergen... Dat kan wel, maar luister naar wat lokale mensen aanraden, let op het weerbericht en pas je dagafstanden aan aan je skivaardigheden.

Linda
 
Twee weken terug in Schotland geweest. De eerste wandeldag zijn we in flinke mist/harde regen vroegtijdig vanaf de berg terug het dal in gegaan om te voorkomen dat we in het donker zouden moeten lopen (en bleek dat we de eerste top nog niet eens hadden gehaald). En de tweede dag zijn we niet verder dan 800m hoogte Ben Lomond op gekomen omdat er teveel sneeuw en ijs lag. De rugzakken hadden we al op 500 hoogte achtergelaten omdat we al wisten dat over de top niet ging lukken.

Niet echt spectaculaire verhalen dus maar wel veilig!

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan