Twijfel over (gas)brander en lamp


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
B

Bastiaan

Guest
Nu dan eindelijk wil ik een eigen brander en lamp gaan kopen. Na enig nadenken uitgekomen op gas (tenzij iemand me hier enorm gaat overtuigen). Alleen welk gas.
Daarom eigenlijk 3 vragen:
- Heeft iemand pos. of neg. ervaringen met bepaalde branders, ik ben nu aan het kijken naar:
....- Coleman Outlander (compact)
....- Camping Gaz Twister 270 (H)PZ
....- MSR Superfly (vind ik wel redelijk duur)
- Heeft iemand pos. of neg. ervaring met bepaalde lampen, ik ben nu aan het kijken naar:
....- Camping Gaz C 270 (PZ)
....- Camping Gaz Lumostar 270 (H)PZ
....- Coleman Frontier IPS
- Hoe goed zijn de 2 soorten tankjes (CampingGaz klik en (Coleman) ventiel) te verkrijgen in de verschillende gebieden.

Een hele lijst met vragen maar weet niet hoe ik het compacter moet vragen, alvast bedankt voor de antwoorden.

Bastiaan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Twijfel over (gas)brander

The Miniman

Alpine (lees: hoger dan 3500mtr.) en wintercamperen (lees: graadje of 5 onder nul) altijd benzinebrander!! Om het simpele feit dat gas het dan gewoon slecht (lees: niet) doet. Ook al beloofd de gasfabrikant wel onder nul goed te presteren. Verder kun je campinggaz in iedere uithoek kopen en coleman wat minder vaak.

suc-6-
 
Heb zelf een Twister 270 en ben er niet volledig tevreden van. Na twee jaar draaitde regelknop zot en de pansteunen staan niet meer zo stabiel.

Het voordeel van de Superfly is dat hij past op zowel ventieltankjes van MSR, Coleman, Primus,... als de kliktankjes van Camping Gaz. Nadeel is inderdaad de prijs, zeker als je er nog de optionele piëzo-ontsteking bijneemt.
Ik zou nog een paar branders durven noemen: de MSR Windpro en de MSR Pocketrock.
De Windpro heeft het voordeel dat de brander via een brandstofslang met het tankje is verbonden. Maw, de brander wordt niet meer boven op het tankje gemonteerd zodat het geheel stabieler is. Groot nadeel: nog duurder dan de Superfly.
De Pocketrocket wordt wel op tankjes gemonteerd maar is een stuk lichter en goedkoper dan de Superfly (maar zonder multi-mount systeem).
Alle MSR branders zijn op zich weer een stuk lichter dan die van Camping Gaz.

Zelf zou ik voor de Superfly gaan vanwege het multi-mount systeem.

WB
 
[laatste wijziging op 20-05-03 om 23:38]Wil je gas dan zou ik in ieder geval kiezen voor een brander die het op schroefcartouches doet. Voordelen: Je kunt kiezen uit 2 soorten gas (zomer en winter) en je hebt geen gedoe met verloopjes en adapters als je er een gaslamp op wilt laten branden.
Gaslamp: Primus Treklite of Himalayan mesh..
Brander: Optimus Crux of Markill Peak Ignition

& qua winter valt het best mee hoor. Met IsoPro valt aardig te werken. Ik heb al wat maaltijdjes klaargemaakt voor Eddepet.. in de winter.. op gas.. Neem wel volle tankjes mee.

succes..

:7
martin
 
RE: Twijfel over brander en lamp

Inderdaad, schroefcartouches zijn ideaal, het risico met 'kliksystemen' is dat het nog wel eens fout gaat en je een blik verpest.... Hou dus rekening met ventielen/cartouches/etc.

Ik heb zelf geen ervaring met elk van deze lampen en branders, maar ik weet dat je bijna overal wel benzine (of anders diesel, moet je op letten bij de aanschaf!) kunt krijgen, en bij blikkies is dat afwachten. Ik ben in ieder geval enorm tevreden over mijn Coleman Peak One Stove (benzine), erg makkelijk, en lekker snel!

Gr,
Maarten
-bijna tegen beter weten in, ik probeer je om te praten ;)

Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
MSR Superfly! Prijzig, inderdaad, maar het is een geweldige brander die ook een flink beetje wind kan hebben zonder direct uit te gaan. Voordeel van meedere aansluitsystemen is geweldig, alle schroefventieltankjes passen, dus er is altijd wel iets te vinden in de buitenlanden. Vorst is, zoals al elders gezegd in deze thread, geen groot probleem (tot minus 10 dan ongeveer, als het kouder gaat worden weet ik het zo net nog niet). Heb zelf prima ervaringen met de rode wintergasblikken van MSR.

Een nadeel van alle gasbranders waarbij het blik onder de brander zit is de matige stabiliteit. Dit kan je oplossen door voor 7 euro een voetje te kopen waardoor het ding een stuk steviger staat.

Overigens, op de CH (Culinaire Hike) in juni zou je wel eens een enorm aantal branders, gas EN benzine, in het wild kunnen aantreffen! Vergelijkingsmateriaal zat, dan....

Groets, Rob (gas gas gas!!! [in dienst gezeten, dus....]) :)

PS: over gaslampen kan ik je weinig vertellen, ik doe licht electrisch of met een kaarsje.
 
Geen twijfel meer (of toch wel)

Hartelijk dank voor alle adviezen.
Heb de MSR Superfly (met piezo / autostart) en de Coleman Frontier CPS gekocht.
Ga ze volgende week gebruiken, dus als mensen het leuk vinden kan ik nog wel ff laten horen of ze bevallen.

Bastiaan
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan