Uil, maar welke?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Een flink aantal jaren huisde er een bosuil in een tientallen jaren oude wilg vlak bij mijn huis. Zelfs het illegaal kappen van die wilg enkele jaren geleden, met nota bene een nest takkelingen erin op dat moment(jongkies die nog niet kunnen vliegen) erin heeft hem (of haar) niet kunnen verdrijven. Na protest heeft de gemeente in een andere wilg vlakbij een nestkast geplaatst, en terug was het vertrouwde geluid (de bosuil is beschermd, en een nestboom mag niet gekapt worden).

Dit jaar het vertrouwde geluid nog niet gehoord, tot een week terug opeens een andere roep klonk. Maar die kan ik niet thuis brengen. Zonet voor het eerst de nieuwe buur gezien in het schijnsel van een sterke zaklamp. Pakweg 30cm groot, grijs kleed. En toen was’tie weg.

Iemand een idee hoe ik de nieuwe buur kan herkennen? Een geluidsopname van de roep herken ik direct, en het lijkt alsof er rondjes om het huis worden gevlogen iedere avond ter kennismaking. Waarbij tussendoor uitgebreid gepauzeerd wordt :).

gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als je bosuil altijd hoe-hoehoe-hoeoeoe deed en je hem daaraan herkende, was het dus een man. Als je nu een soort krijsende/jammerende kat hoorde of een slechte interpretatie van de bosuilman, dan was het vrouw bosuil. :) Zeker als je kort erna de man hoorde.
 
Ik heb vorig jaar ook eens een uil in de tuin op bezoek gehad (een paar nachtjes maar). Die klonkt, als ik me het goed herinner, meer als een hertje, een beetje blaffend geluid. Toen we er een schuinewerper op zetten, bleek hij wel 50-60 cm hoog te zijn en lichtbruin. Ken je deze toevallig ook, Anna of anderen?

Linda
 
In welk gebied? Dat zoekt namelijk wat makkelijker niet alle uilen komen zomaar overal voor.
 
>Ik heb vorig jaar ook eens een uil in de tuin op bezoek gehad
>(een paar nachtjes maar). Die klonkt, als ik me het goed
>herinner, meer als een hertje, een beetje blaffend geluid.
>Toen we er een schuinewerper op zetten, bleek hij wel 50-60 cm
>hoog te zijn en lichtbruin. Ken je deze toevallig ook, Anna of
>anderen?
>
>Linda

De ransuil 'fiept' als een ree, maar is maar een dikke dertig centimeter hoog. Heeft wel oortjes die naar boven wijzen. (zijn niet zn echte oortjes overigens :) )

De velduil 'keft' een beetje, maar ook meer als een ree, niet als een hert. Echter deze is ook maar net veertig centimeter denk ik zo.

De enige uil van een halve meter die ik ken, is de oehoe, maar die oehoehoe-t ook echt. Ook oortjes trouwens, maar meer zijwaarts gericht.

De kerkuil is wel weer lichtbruin en als ie vliegt en je ziet em van onderen lijkt ie wel zilverwit. Maar het geluid lijkt meer op een overmaatse krekel of iets te zacht geblazen scheidsrechtersfluitje. Maar ook deze is maar een dikke dertig centimeter.

Het lijkt me toe, dat je een velduil hebt gehoord en dat je je vergist in de grootte, maar ik ga dan ook uit van NL.
 
>In Zuid-Noorwegen. Ik woon in een bos. Hij zat in een
>loofboom.

Gatverdamme, het moet wel een straf zijn voor jullie om daar te wonen...
 
>In Zuid-Noorwegen. Ik woon in een bos. Hij zat in een
>loofboom.

Oh trouwens, dan zou het een sneeuwuil kunnen zijn, die is wel een halve meter hoog, maar ik heb em nooit gehoord, dus weet niet hoe hij klinkt. Ik heb em trouwens ook nooit gezien. :) En zou wel kloppen met het maar een paar dagen zien in je achtertuin, aangezien het geen boomvogels zijn, dus als hij uitgeput was of op zoek naar een territorium, dan kan hij wel even daar verpoosd hebben.
 
>De velduil 'keft' een beetje, maar ook meer als een ree, niet
>als een hert. Echter deze is ook maar net veertig centimeter
>denk ik zo.

Uhm, ik ken het verschil tussen een hertje en een ree niet zo goed. Ik noem alles van dat soort hert. Ik hoor dus ook geen verschil tussen gekef.

>Het lijkt me toe, dat je een velduil hebt gehoord en dat je je
>vergist in de grootte, maar ik ga dan ook uit van NL.

http://www.nhm.uio.no/ugler/Norge.html

Als ik hier kijk, zou het misschien de eerste kunnen zijn. Ik ben er vrij zeker van dat hij minstens een halve meter was. Maar ik kon er maar kort een blik op werpen voor hij wegvloog in het stikkedonker. Dus ik heb niet onthouden hoe de oortjes waren. En zoals je zegt, ik heb er geen meetlat naastgehouden, dus de uil zou kleiner kunnen zijn geweest dan ik heb ingeschat.

Er staat trouwens dat de sneeuwuil een dagactieve vogel is. Dit was duidelijk een nachtactieve vogel. Verder woont hij hoog in de bergen. De "slagugle" zou het ook nog geweest kunnen zijn.

Linda
 
En as tie blauw is, is het Meneer de Uil :+ :+

Trouwens bij Stokmans zijn ouders zitten ook altijd een paartje ransuilen in de tuin.
Mooi gezicht.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
http://www.nhm.uio.no/ugler/Norge.html

Als ik hier kijk, zou het misschien de eerste kunnen zijn. Ik
ben er vrij zeker van dat hij minstens een halve meter was.


Gosh, de oehoe, maar die blaft voor geen centimeter.

Maar kijk eens wat ik vond. Je 'slagugle' is een oeraluil (die ik niet ken) en de eerste hit die ik vond op zijn latijnse naam gaf oa hetvolgende: <quote> Geluid: Zang laag en verdragend ’woe woe-oe-oeoe’. Heeft ook blaffend ’wauw’.<unquote> Ook de habitat klopt. Kijk zelf maar eens: http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=vogels&id=244 Nu nog even het geluid erbijzoeken en je weet het zeker.

Tenminste, ik heb bijna altijd twijfels bij een foto of afbeelding, maar geluid is zo ontzettend typisch, dat ik het gelijk herken.
 
>Maar kijk eens wat ik vond. Je 'slagugle' is een oeraluil (die
>ik niet ken) en de eerste hit die ik vond op zijn latijnse
>naam gaf oa hetvolgende: <quote> Geluid: Zang laag en
>verdragend ’woe woe-oe-oeoe’. Heeft ook blaffend
>’wauw’.<unquote> Ook de habitat klopt. Kijk zelf maar eens:
>http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=vogels&id=244
>Nu nog even het geluid erbijzoeken en je weet het zeker.
>
>Tenminste, ik heb bijna altijd twijfels bij een foto of
>afbeelding, maar geluid is zo ontzettend typisch, dat ik het
>gelijk herken.

Klinkt waarschijnlijk, dan zal die het wel geweest zijn. Bij mij in de tuin zitten ook veel kleine vogeltjes, dus hij zal zijn buik goed hebben kunnen vullen.
 
Anna,

Ik weet niet of je me nu voor de gek houdt of niet? Heb ondertussen "manlief" ook weer gehoord, en ben er waarschijnlijk uit: het is een takkeling, een jonge bosuil dus. Het beestje is bezig met vliegles. Vliegt een stukje, gaat een poosje zitten krijsen enzovoorts.

Maar het geluid lijkt inderdaad aardig op wat je beschrijft. Geen van de andere uilen lijkt erop (leuke link Paul).

gr. Joop
 
>Heb jij die foto gemaakt, Martijn? Is erg mooi gelukt.

Yep, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de foto gemaakt heb in Blijdorp tijdens de vogelshow met de naam "De vrije vlucht".
Ze hebben ook een kerk uiltje rondvliegen, ook leuk!
Die grote uil (een oehoe) kwam op een cm of tien over het publiek vliegen, ging op die boomstam zitten om vervolgens nog een rondje te vliegen.

Zo hebben ze in dat programma van een half uur ook twee vale gieren, twee ara's, een kuifserima (Cariama cristata) die normaal slangen eet, een groep van 9 zwarte wouwen, een neushoorn vogel, een toekan en dus een kerk uiltje.
Zeer de moeite waard want de vogels komen heel dicht bij het publiek en kan je ze erg goed bekijken.

In m'n profiel staat een link naar m'n Flickr account met nog wat meer foto's.

Groet,

Martijn
 
>Anna,
>Ik weet niet of je me nu voor de gek houdt of niet?

Nope, ik ben hardstikke serieus. Ik vind het een fantastisch geluid en heb ze geregeld in de tuin. Maar ook als ik in mijn tentje ergens in slaap lig te vallen. Dan ben ik gelijk weer helemaal wakker, ik geniet me te pletter dan.

>Maar het geluid lijkt inderdaad aardig op wat je beschrijft.

Kijk/luister anders hier eens: http://tinyurl.com/4y5jg Duidelijk verschil tussen man en vrouw (waarbij de vrouw in het eerste geluidsfragment eigenlijk best een goeie imitatie weggeeft, want ik hoor ze vaak een stuk slechter).
 
>Ik vind het een fantastisch geluid en heb ze geregeld in de tuin.

Da's handig, waar regel je dat? ;-)

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>>Ik vind het een fantastisch geluid en heb ze geregeld in de
>>tuin.
>
>Da's handig, waar regel je dat? ;-)

Duh, ik moest ff goed nadenken. ;-)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan