'uitstekend' botje bij de heup


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Allemaal,

Ik heb dezelfde vraag als in het volgende topic:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/...133&page=&topic_id=10753&prev_page=show_topic

Maar deze is helaas gesloten, en er is mij nog steeds één groot raadsel..(Zelfs na mijn WHW tocht in Schotland).

Ik heb al heel vaak uitleg gelezen over het plaatsen van de heupband, maar het is mij gewoon niet duidelijk genoeg :+ Vandaar dat ik de vraag nog maar eens ga stellen, maar dan op mijn manier.

Ik voel bij me heup een 'uitstekend' botje, direct daarboven zit me zij. En daarboven de ribben. Tussen de ribben en het 'uitstekende' botje zit dus een "zacht" gebied. Is het nou de bedoeling dat de heupband IN de zij drukt? Of toch óp het botje?

Ik vraag dit omdat ik last heb van de band die tegen dat botje aandrukt. Of ik de band nou helemaal over dat botje laat drukken, of slechts het onderste gedeelte van de band (groot gedeelte in de zij en een klein stukje tegen het botje aan) het blijft erg irriteren. In Schotland had ik hier last van. Niet dat het veel pijn doet, maar er zit toch een soort speling in dat botje en het voelt gewoon erg vervelend. Ook na het lopen voel ik dat het niet helemaal goed zit.
Máár het alternatief: de band HELEMAAL boven het botje plaatsen betekend dat de band alléén in me zij-drukt... Terwijl iedereen praat over een "heupband".

Ik besef dat bovenstaande zéér knullig is beschreven, maar dat is om het praktisch en helder te houden, ik ben niet erg thuis in de benamingen van al die botten. Ook weet ik dat iedereen de rugzak nét even iets anders instelt. Dat is ook logisch, maar ik wil nu eindelijk wel eens de allom beschreven "richtlijn" snappen. Want de uitleg is al zeer gemakkelijk te vinden (ook op dit forum) maar het is mij nog steeds niet duidelijk hoe het nu precies met dit 'uitstekende' bot zit.

Alvast mijn grote dank!

Jerry

P.S. ik vind dit niet een echte materiaal vraag, maar eerder een 'botten' vraag. Vandaar dat ik het bericht in dit forum gedeelte heb geplaatst. Hopelijk is dit de correctie plaats?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik voel bij me heup een 'uitstekend' botje, direct daarboven
zit me zij. En daarboven de ribben. Tussen de ribben en het
'uitstekende' botje zit dus een "zacht" gebied. Is het nou de
bedoeling dat de heupband IN de zij drukt? Of toch óp het botje?


Dat botje wat je voelt is feitelijk je bekkenbeen (zoek maar eens met google op heupkom in afbeeldingen en je krijgt een mooi overzicht). Een behoorlijk grote plaat waarvan je de uiterste rand voelt. Het is tevens de bovenste rand van alles wat wij heupen noemen, hoewel het in medische termen dus je bekken is en je heup lager zit.

Ik ben gezegend met een aardige kont en daar komt na een poosje lopen dan ook de rugzak op tot rust. Maar ik maak mijn heupgordel over dat 'botje' heen vast en snoer em goed aan. Dus het midden tot de bovenkant van de heupgordel zet ik op dat punt vast. Na enige tijd zakt dat dus wat lager, maar nooit zet ik de gordel vast in de taille (boven dat 'botje') en nooit komt ook uiteindelijk dat 'botje' boven de heupgordel uit.
 
He Jerry,

Ik heb net een nieuwe rugzak en dat is aardig passen en meten geweest. Ik weet niet of bij jou ook goed gepast is maar dat is heel belangrijk.

Het advies is bij mij geweest dat de heupband in het midden dat botje heeft. En dus als het ware op je kont en heup steunt.

Verder kan ik je het advies geven om eens te spelen met alle banden waarmee je je rugzak kan afstellen. Misschien scheelt dat?

Ben je mager? Want dan zou je bv een te brede band kunnen hebben? Wanneer je een lange rug hebt en daardoor een grote rugzak nodig hebt dan is de heupband ook een stuk breder. Dit is voor jou misschien niet goed. Bij sommige rugzakken (Bach) kan je er een andere heupband aanzetten.

Heb je al geprobeerd een sponsje tussen de heupband en het bod te doen?

Ik heb zoiets met mijn voet, heel irritant!!

Zie onderschrift ;-)

Roel


'Vind waar je naar zoekt!'
----
http://wandelbogs.nl.s24.dotnetsql.com
 
Linda en Roel bedankt! Helder :-)

Al kan ik met deze antwoorden dat 'botje' dus niet uit de weg gaan :-(
Hieronder wat foto's (gemaakt vóór ik jullie reactie had gelezen maar wel vééél hoger dan ik normaal doe!).

24246569ux3.jpg
[/URL]

15953419jm0.jpg


49668626bo2.jpg
[/URL]


De heupband zou dus wat lager moeten?

Roel, ik heb inderdaad een behoorlijk brede heupband, maar ik kan werkelijk alles verstellen met mijn tas, t/m de maat XS aan toe ;)

Jerry
 
Hi,

zelf heb ik een grote rugzak van Karrimor (een Jaguar met SA7000 systeem) waarbij de heupband als los onderdeel volledig van hard kunststof is gemaakt, deze is dusdanig gevormd dat deze aan de achter zeide op de kleine bekkens steunt en dan "over" de uitsteeksels naar voren lopen, dus dan zit de band boven de uitsteeksels. Grote voordeel is dat je de meeste ondersteuning hebt op het dragende deel van je bekken. Ben al jaren op zoek naar een opvolger (de rugzak is van mijn verkenner tijd, denk een jaar 15 oud dusch) en heb tot op heden geen enkele rugzak gevonden die zo goed zit als deze.

Waar ik op doel is, zorg dat de heupband op het dragende gedeelte steunt en vervolgens aan de voorzijde dus weer niet te laag zit voor het bewegen. Beetje lastig omschrijven zo. Maar bij de meeste "slappe" heupbanden kun je deze het beste voor ongeveer de helft over je "uitsteeksels" plaatsen (meestal zijn ze ook zo voorgevormd).

Gewoon een beetje gaan experimenteren denk ik, paar liter water in de rugzak steken en afstellen maar.

Zelf draag ik mijn grote zak zonder dat de schouderbanden op de bovenzijde rusten.

Bas
 
Er is een hele discussie geweest op practical backpacking forums over waar de heupband van een ULA rugzak precies zou moeten zitten. Uitkomst:
de Engelsen wilden de band zoveel mogelijk tegen de uitsteeksels aan hebben zitten( het moet wel strak dan), terwijl de Amerikanen hem het liefst voor 2/3 boven de uitsteeksels wilden hebben. (dus wat meer dan de helft). Ik vermoed dat het een kwestie is van wat je gewend bent, de uitvoering van de band en je lichaamsbouw. Gewoon uitproberen dus!
Groeten,
Boelo
 
Ik draag de heupband altijd precies in de kom van het heupbeen.
Hoger geeft snel irritatie omdat daar de buffer tussen bot en band dun is. Lager ga je de beweging van je benen belemmeren.
Ik kan de band daar makkelijk goed strak trekken en dan door tijdens het lopen wat te varieren met de schouderbanden het dragen comfortabel houden.
 
>Zelf draag ik mijn grote zak zonder dat de schouderbanden op
>de bovenzijde rusten.

Doe ik ook. Verkeerd geladen of afgesteld krijg ik hooguit wat last van het sleutelbeen. En bij te zwaar krijg ik idd ook een irritatie bij het gewraakte uitstekende botje. :-)
 
Hoi Jerry,

Volgens mij is het een typisch probleem voor dunne mensen om last van dat botje te krijgen en daar ben je niet de enige in. Een goed gepolsterde heupband helpt dan wel wat. De heupband hoort inderdaad over dat botje te zitten zoals een aantal mensen hier al beschreven heeft. Ik heb hem ook wel een periode te hoog gedragen zoals jij op de foto doet, maar dan vind ik de rugzak minder stabiel zitten. Verder draag je dan het gewicht niet optimaal.

Wat een beetje kan helpen op je heupen is goed kijken of er geen dubbelgevouwen naden zitten. Ook moet je proberen je t-shirt niet precies op je heupen plooien te laten hebben. Precies over dat botje alle kleren zo glad mogelijk houden.

Wat voor mij hielp wat betreft goed het gewicht op de heupen dragen, wat de overgang naar een framerugzak. Die heeft automatisk de neiging om goed op je heupen te staan. Maar tijdens een vakantie waar ik nogal wat afviel tijdens de tocht, kreeg ik blauwe plekken op die botjes vanwege een te dunne heupband. Ik heb nu mijn framerugzak verbouwd door er een dikkere heupband op te zetten, maar moet hem nog uitproberen tijdens een langere tocht.

Linda
 
Jerry,

Ik heb zelf ook een Vaude Astra (II geloof ik) en daar zit in het midden van beide delen van de heupband een uitsparing, waar gaas overheen gespannen is. Dus daaronder zit niets, terwijl ernaast gewoon schuimvulling zit. Ik draag de band met dat gedeelte op het uitstekende botje. Zit die uitsparing er bij jouw rugzak dan niet?
Mijn model is uit ca. 2002.

Groetjes,

Mirjam
 
Draag mij band ook altijd ongeveer op de 1/2 of op 1/4 (dus net iets hoger) op dat "botje". Ben zelf ook nogal dun. Dus meestal is mijn huid op die twee plekjes na een 2 dagen behoorlijk gekneusd. Maar op een gegeven moment is de vervelende pijntje weg en heb je enkel nog maar blauwe huid wat langzaam aan wegtrekt...

Ik wil nogal eens spelen met de hoogte van de heupband om die vervelende druk puntjes even te ontzien. Dan zet ik de band gewoon een uurtje wat hoger. Idd is de zak dan minder stabiel maar dat vinden mijn botjes op dat moment even niet erg. En mijn ingewanden worden dan ook even wat meer samengeperst, maar ook dat vinden mijn botjes even niet erg.

Helaas heb ik ik geen dikke kont dus de zak wil gedurende het lopen wel zakken. Dus ik moet sowieso wel bijna iedere twee wandeluren even de zak opnieuw vast zetten.

Het gevolg van dat zakken is dat de schouderbanden dan ook daadwerkelijk op je schouders gaat drukken en je loopbeweging bewerkt wordt. Zoals Boelo al schreef, geloof ik, is het in principe niet nodig dat je schouderbanden een neerwaartse kracht uitoefenen op je schouders. Daar kan best wel een vingertje of wat ruimte tussen zitten. Zolang de loadlifters maar ruim (bij voorkeur toch wel zo'n cm of 10) boven je schouders zitten.
 
In heb ooit eens iets gelezen over een merk waarvan de heupband in een oven ging om zacht te worden.
Na enige tijd opwarmen moest je deze dan omdoen en tijdens het afkoelen nam de heupband precies de vorm van de heup aan.
Mogelijk dat het uitstekende botje dan mooi in de heupband "zakt".
Welk merk deze techniek toepast is me niet meer bekend.
In een goede outdoorzaak zal dit verhaal wel heel vertrouwd klinken en kunnen ze zo het merk erbij pakken.

Eric
 
Ja, dat merk is Osprey, dat kan ik je ook zo vertellen ! Het merk wordt o.a. vertegenwoordigd door een bekende outdoor-keten (Groot Knaagdier).
Groeten,
Boelo
 
Niet alleen het grote knaagdier voert Osprey. Doen bijna alle ketens ik heb ze ook bij Carl gezien en volgens mij ook bij die Oersteen in Woerden. Zelfs een zelfstandig winkeltje hier bij mij in het Goudse verkoopt Osprey.
 
Hallo Allemaal,

Ontzettend bedankt voor alle reacties :-)
Ik heb ze allemaal nauwkeurig doorgelezen, en het is mij nu goed duidelijk waar de heupband moet zitten. Toch bij het gewraakte botje, die nu zelfs een naam heeft gekregen ;-) Ondertussen heb ik de rugzak natuurlijk op meerdere manieren ingesteld, met het oog op de informatie die ik hier heb gekregen.

Nog wel één vraagje... In de handleiding van mijn rugzak spreken ze steeds over "je maat aflezen" maar ik kan de maat niet ontdekken op de afbeelding. Misschien dat iemand het hier weet? Overgens gaat het er natuurlijk om dat de tas gewoon goed zit, ongeacht wat er op papier staat, en dat is mij bij de Bever Zwerfsport óók verteld. Maar ik wil toch weten hoe Vaude de verschillende maten hanteert, zodat ik kan kijken of ik er niet al te veel van afwijk. (XL ipv XS bijvoorbeeld :+ ).

Op de website van Vaude kon ik geen uitleg vinden.

Hier is de afbeelding:




Ik ben 1,75 m

Dank!

Jerry
 
Als ik dat plaatje lees dan lees ik dat opgegeven cm op de y-as de lichaamslengte is van onderkant voetzool tot kruin. Een vreemde basis om de juiste maat te bepalen maar wel een eenvoudige. Immers iedereen weet wel zijn lichaamslengte maar niet zijn ruglengte (wat veel precieser is voor het bepalen van een juiste maat zak).

De maatstreepjes zijn in 5cm lichaamslengte en dan lees ik dus als volgt:

Vrouwen:
150-155 Gr.1 nr. 2 XS
155-160 Gr.1 nr. 2 S

etc.

Voor jouw lichaamslengte van 1,75 zou het dan moeten worden volgens dit plaatje:
GR.1 (je bent immers een man) nr. 1 M

Maar nogmaals dit zegt niet veel het hangt voornamelijk af van de afstand tussen je bekken"botje" en de top van je schouders. Heb je een zak die te kort is dan zitten je loadlifters te laag en heb je altijd problemen. Dat kan je niet verstellen deze afstand. Het enige wat altijd verstelbaar is, is de hoogte van je schouderbanden die weer bepalen hoeveel druk je op je schouders gaat nemen. Ik stel ze altijd net iets te hoog in zodat ze géén verticale druk boven op op mijn schouders uitoefenen.

Volgorde van passen is ook altijd eerst de heupband op goede hoogte op je lichaam vast zetten. Dan even de boel stellen (schouderbanden) en dan goed controleren of de loadlifters wel kunnen functioneren (m.a.w. niet te laag zitten dus...)
 
Jerry,

Ik vind het afstellen van de rugzak 1 van de lastigste dingen. Mij lukt het niet :+ . De meeste goede rugzakken hebben minstens drie afstelmogelijkheden:
- de ruglengte,
- de lengte van de schouderriemen,
- en de lengte van de riempjes waar de schouderriemen mee vast zitten aan de bovenkant van de rugzak.
En dan maakt het ook nog uit hoe strak je de heupband zet. Je hoort veel dat die zo strak mogelijk moet, maar bij mij werkt dat niet.

Een heleboel mogelijkheden dus.

De ruglengte heeft denk ik wel een optimum punt, om op de goede plek op je heupen uit te komen (ongeveer dat botje dus, de reden is vermoedelijk dat dan het gewicht het best naar de heup wordt gebracht om zo je rug te ontlasten).
Maar met de andere instellingen varieer ik onderweg (10-20 keer op een dag). Als het ergens "niet lekker" zit, (daar hoort dat botje soms ook bij) doe ik de schouderriemen en / of de heupgordel wat strakker of juist wat losser zodat het weer "lekker" zit. Ik varieer dus veel tijdens het lopen. Bij mijn framerugzak kan ik ook de ruglengte nog instellen tijdens het lopen waarbij de heupband op dezelfde plek blijft steunen (dat doe ik dus zonder hem af te doen), maar dat gaat bij de meeste rugzakken niet. Bij mijn softpack gaat dat niet.

Ook het terrein maakt uit. Gaat het relatief steil omhoog of omlaag dan gaan de schouderriemen strak (stabiliteit), en de heupgordel wat losser (krijgt het bekken net wat meer ruimte om te bewegen). Op vlak en goed terrein juist omgekeerd.

Ik denk dus dat er geen echt optimale instelling is, en dat een (klein) beetje variatie onderweg (niet overdrijven, want dan ga je verkeerd dragen) juist ideaal is. Daardoor voorkom je ook een langdurige constante belasting op die punten van je lijf die het eerst gaan irriteren. En elk lijf is weer anders.

Gewoon eens mee experimenteren, en zorg dan dat je bij de verstelriem kunt met je rugzak op, zodat je ze kunt verstellen zonder je rugzak af te doen, want dat gaat natuurlijk ook irriteren.

Gr. Joop
 
Joop ik ben het met je eens, ook ik varieer veel per dag. Maar ik begin en varieer altijd vanuit de basis instelling.

Deze basisinstelling is als volgt Heupband strak aangetrokken stabilisator bandjes aan de heupband ook strak.

Schouderbanden stel ik altijd iets te lang voor mijn ruglengte in, ik heb namelijk een hekel aan neerwaartse druk op mijn schouders. De ruglengte van een zak is nooit aanpasbaar ook niet bij een framezak of deze moet telescopisch zijn. Wel is de hoogte van de schouderbanden instelbaar naar ruglengte.

Vervolgens loadlifters aantrekken (dat zijn die bandjes die je schouderbanden ben met de bovenkant van je rugzak verbinden.

Nu zit de zak bij mij stabiel bevestigd. Het gewicht draag ik volledig op de heupen doordat ik géén neerwaartse druk op mijn schouders heb.

Varieren doe ik dan met de schouderbanden strakker of losser te zetten (dus gewicht op mijn schouders zetten), spelen met de loadlifters en af en toe idd heupband wat hoger of lager zetten maar ik houd 'm wel altijd strak.

mvg. Sander
 
Ik heb gisteren weer gewandeld met de rugzak, en na ontelbare keren de rugzak versteld te hebben (thuis) denk ik nu eindelijk een goede instelling te hebben :-) Wat wél vreemd is, is dat de rugzak nu NIET aansluit tegen mijn rug. De schouderbanden vormen zich keurig om mijn schouders, en boven en onder raakt de rugzak mijn lichaam, maar daartussen hou ik ruimte. Nu kan ik proberen deze ruimte weg te werken door weer een andere instelling te kiezen, maar ik heb het gevoel dat de rugzak verder 'correct' zit -volgens de boekjes- en de druk op deze manier ook goed verdeeld wordt (of eigenlijk, vooral op mijn bekken komt ipv op mijn schouders).

In hoeverre ik er last van kan krijgen dat de rugzak niet mooi tegen mijn rug aansluit weet ik niet. Ik heb de schouderbanden en heupbanden als leiddraad genomen en die komen wél goed uit.

Jerry
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sander,

Ruglengte is dus niet de goede term (dank, nu weet ik eindelijk dat loadlifters loadlifters heten :-) ).

De instelling die ik bedoelde bestaat uit 2 delen (bij mijn framerugzak). Een centraal deel dat veel moeite en tijd kost om te verstellen; daarmee bepaal je de basis positie van je rugzak incl. frame t.o.v. de schouderbanden. En de hieraan bevestigde schouderbanden zelf: die bevestiging kan ik wel eenvoudig per band verstellen terwijl ik loop, waardoor de positie van de rugzak t.o.v. de rug varieert, dit los van de spanning die ik op de schouderbanden zelf zet.


@ Jerry:

Als je nu een basisinstelling hebt gevonden die lekker zit, is die ruimte er tussen in geen probleem, althans het ventileert wel lekker; als de rugzak 100% aansluit zweet het een stuk meer bij warm weer.

gr. Joop
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan