Ultra licht en UV bestendig?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Er zijn redelijk wat tentenmerken die ultra-lichte versies van tenten hebben met flinterdun doek dat toch even sterk is en waterdicht als de wat dikkere doeken. Wat ik eigenlijk wel interessant vind is of dit ultradunne doek beter/slechter tegen UV kan in vergelijking met de "normale" doeken.
Tussen nu en volgend jaar zomer moet ik een nieuwe tent gaan kopen waarvan ik al weet dat hij in 2007 zo'n 3 maanden in Australie gebruikt gaat worden. Een tent krijgt daar een ongezonde dosis UV dus het zou wel prettig zijn als-tie dat gedurende de hele periode zou overleven. EEn ultralichte tent kopen is aantrekkelijk voor als ik 'em mee wil nemen met wandelen (ga in Australie overigens fietsen), maar als hij bij terugkomst uit Australie reeds overleden is was het de meerprijs niet waard.
Dus, hangt UV bestendigheid af van de dikte van het doek, of zit het voornamelijk in later aangebrachte coatings...?

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dennis:
Ik kan je geen expliciet antwoord geven op je vraag maar wel wat extra info misschien:

Ik heb ooit bij een bedrijf gewerkt waar Lexan gemaakt wordt.
Daar wordt aan de kunstof een UV stabiliser toegevoegd die de levensduur verlengt door het blokken van de doordringing van UV, net als een zonnebrand factor eigenlijk..
De dikte van de plaat/onderdelen of wat dan maar ook is niet echt van belang, wel de UV bestendigheid van de kunstof op zich. Het licht gaat door de hele dikte van de plaat heen, en doet zijn werking over de gehele diepte.

Ik denk dat het met tentdoek niet veel anders zal zijn, de kwaliteit van de UV blokker zal van groter belang zijn dan de dikte van de stof.
Wel zal de dikte een wezenlijke bijdrage leveren als de stof echt begint te degenereren omdat het dan gewoon langer duurt voor de fysieke sterkte weer echt aangetast zal worden
hth
RobYr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi Dennis,

UV tast alle materialen aan, dus zowel doek als coating. Er is een duidelijk verschil tussen PU coating en Siliconen coating, de laatste is beter bestand tegen UV straling. Siliconen is meestal lichte variant en de duurste.
Of dikker doek beter bestand is tegen UV? dat ligt denk ik aan waar je naar kijkt. De buitenlaag van de stof wordt aangetast en verliest sterkte. Als de stof in het begin al dikker was, is de stof na een flink aantal zonuren ook nog sterker dan een dunnere variant. Misschien is het wel zo dat dikkere stof de coating (binnenkant) enigzins beschermt tegen UV, maar dit is maar een gok.
In het blad Oppad van de anwb heeft wel eens een duurtest gestaan, ik geloof dat 20 weken nog wel haalbaar is. zal eens kijken of ik het terug kan vinden.

groet, Rob
 
Hoi Dennis,

Het exacte wetenschappelijk correcte antwoord weet ik niet maar ik heb een Northface VE25 die nu 19 (!) jaar oud is en honderden dagen in gebruik is geweest (en nog steeds op elke tocht meegaat). Het is eigenlijk ongelooflijk maar het UV-gecoate Ripstop-nylon is nog steeds oersterk. alleen het grondzeil heb ik ooit eens laten vervangen. Op de meeste tochten zit hij overdag in de rugzak maar hij heeft ook vaak dagenlang in de brandende zon gestaan!

Voor mij is dus in de praktijk bewezen dat dit materiaal fantastisch is en nooit 'bros' wordt.

marc
 
Hee Dennis,

Rob & Rob hebben allebei gelijk.

Dit roept Terra Nova over de UV bestendigheid van hun tendoek;
UV Resistance
Watershed™ fabrics use a High Tenacity Nylon 6.6 yarn which helps to combat UV degradation in the following ways:

* UV inhibitors are built into the polymer
* Silicone Elastomer coating on the outer surface provides additional protection
* Fabric dye colours are selected to give maximum UV resistance

Ik heb een jaar in Downunder rondgezworven en heb in de meeste gevallen gewoon onder de blote hemel geslapen. Alleen in het noorden heb je last van muggen en rondom Cooperpedy stikt het van de vliegen die op zoek zijn naar een beetje vocht (lopend eten en mondje dicht tijdens het slapen).

Vergeet ook niet dat de tent pas in de avond opgezet wordt en het daar heeel vroeg donker wordt, de tijd dat de tent in de volle zon staat blijft dan enigszins beperkt.

Oh ja neem een wasknijper mee voor je neus, die dooie roos & cows langs de weg kunnen soms behoorlijk stinken als ze liggen te rotten in de zon.

No worries mate,
JA
- Is wel een beetje jaloers -
 
Een paar maanden geleden stond er hierover in Trail of TGO nog een artikel. De conclusies waren over het algemeen niet zo positief en van sommige tenten was de kwaliteit van het tentdoek, na zes maanden continu te zijn opgesteld, met soms wel 90 % afgenomen. Het ging hier wel degelijk over merken zoals Terra Nova, TNF, Hilleberg, MSR, Macpac en ga zo maar door. De details ken ik niet zo direct meer, maar ik meen me wel te herinneren dat de conclusie uiteindelijk wel was dat ultralicht tentdoek inderdaad gevoeliger is dan zwaarder tentdoek.
Ik probeer het artikel nog even op te zoeken, maar da zou even kunnen duren.
 
Hee Dennis,

Ik neem aan dat je je tent niet 24/7 op laat staan, maar dat'ie sochtends in de fietstas verdwijnt en er savonds weer uitgaat. Dan heb je geen last van sterke UV straling toch?

Anders zou een dubbel Syliconen Elastomeer gecoat Nylon doek er prima tegen moeten kunnen. Zeker als je het UV 40 doek neemt van Macpac.

Kom ik gelijk op de test(s) in de Op Pad. Neem die aub met een korrel zout. Die test over de levensduur van tentdoek bv kloptte niet. Omdat ze bij TNO niet een jaar de tijd hebben om een UV lamp op het doek te zetten is het doek eerst kunstmatig veroudert. Toen bleek ineens dat het UV doek van Macpac onder invloed van UV-licht snel verouderde.

Daarna is het geteste doek niet terug gestuurd naar Macpac en had Macpac dus geen kans om met een reactie te komen.

Op Pad heeft wel eens Hanwag Peru's getest als beste schoen. Maar das natuurlijk totale onzin. Als die schoen niet past dan is'ie niet goed voor die klant. (Dus ben je als verkoper eerst een half uur bezig om je klant een schoen uit het hoofd te praten, Op Pad bedankt).

Euhm ik raak weer eens Off Topic.

Sochtends dus tentje in de fietstas en er is nix aan het handje.

Eins
 
Hoi Eins,

Wees maar niet bang, ik loop/fiets lang genoeg mee om te weten dat de Op Pad testen op z'n gunstigs slechts indicatief zijn. Meestal staat er te weinig info bij over de omstandigheden waaronder de testen zijn uitgevoerd om ook maar een zinnige conclusie te trekken. Maar afijn, die discussie is al eens gevoerd hier.

Hoe dan ook; ik ben nog twijfelend over de te volgen tentstrategie. Wil ik 200-300 euro mee uitgeven voor een tent die een paar honderd gram lichter is of niet. En hoe houdt zo'n ding zich 3 maanden in Australie, of kan ik daar beter een low-budget tent mee naar toe nemen omdat na 3 maanden kamperen daar zo ongeveer iedere tent naar de knoppen is...

Groetz,
Dennis
 
Hee Dennis,

Komen we terug bij de hamvraag; wat ga je er wanneer mee doen???

Volgens mij liep je route van Darwin naar Melbourne en dan naar Sydney. De minimum lengte is ca 4600 kilometer, met de aan te raden uitstapjes naar Katherine Gorges, Uluru, Grampians, Great Ocean Road, Snowy Mountains, etc ga je meer richting de 6000 kilometer.

Ca 3000 van deze kilometers lopen door de woestijn, aangezien hier erg weinig te zien is zal je neem ik aan elke dag op de fiets zitten en dus alleen snachts de tent opzetten. Op de meer interessante stukken waar een kamp opslaan aannemelijker is vind je genoeg bomen of andere beschutting om je tent in de schaduw zetten.

De meeste tijd onderweg sliep ik gewoon buiten op een stuk plastic, iets wat mij erg goed bevallen is omdat je dan ook de beesten ziet die snachts actief zijn (bv walibis die je voedselkist aan het plunderen zijn). Dit is wel op eigen risico, er gingen heel wat verhalen de ronde dat slangen op zoek naar een beetje warmte in de koude woestijn de slaapzak inkropen met als gevolg dat onrustige slapers de volgende ochtend niet meer wakker werden. Neem maar van mij aan dat het daar stikt van die krengen, wij hadden er in Arnhemland zelfs één onder de rand van het toilet zitten (2 keer raden waar hij het eerst in haptx( ).

Wat ik je ook aan kan raden is af en toe in een hostel te gaan slapen, kost maar 10-20 AUD en je leert de meest interessante mensen kennen (pommies are easy:P ). Als je er dan toch bent kun je ook meteen even douchen, in een echt bed “slapen” en een real Aussie steak van 800 gram op de barby gooien.

Dussss......hoe vaak staat de tent nou daadwerkelijk de hele dag in de felle zon te verkleuren????

Gr,
Jan Anne
- Heeft tijdens dezelfde route alleen met z’n rechtervoet getrapt, om de getunede 6 in lijn de sporen te geven roaaaaaarrrrrrrrr -
 
Hmm, het is een misverstand om te denken dat als je tent in de schaduw staat dat hij dan geen UV te verduren te krijgt. UV licht is kortgolvig en verstrooid heel erg (daarom is namelijk de hemel blauw), het dus "overal om je heen".
Ik heb gemerkt in Nieuw-Zeeland dat ik daar in de schaduw harder verbrand dan in Spanje in de volle zon. M.a.w. ook je tent krijgt daar in de schaduw een harder opdonder dan hier in de zon.
Natuurlijk krijgt hij alleen de avond en ochtendzon, en niet de volle middagzon. Maar dat heb ik in Europa ook (sta zelden meer dan 1 nacht op dezelfde plaats) daar blijken sommige tenten na een dag of 50 kamperen het voor gezien te houden. 3 Maanden Australie = 90 dagen.

Slangen maak ik me niet zo'n zorgen over als ik in een tent lig; moet nog uitzoeken hoe het daar met flauw gekruipsel als schorpioenen en (vuur)mieren zit. Da's vervelender spul. Tenzij je gebeten wordt door een koningstaipan natuurlijk, maar daar heb je ook maar 10 minuten last van (daarna kan je een zandwinkeltje beginnen) ;-)
Bedankt voor de tip over de hostels, maar ben van het committee hostel-nee. Heeft niks met geld te maken, sta gewoon liever in mijn uppie in het niks en zit meestal niet echt op aanspraak te wachten. Dat doe ik al 16 jaar zo en bevalt me nog steeds prima. Drie maanden zonder zeverende collega's aan mijn hoofd; sounds like heaven ;-)

Groetz,
Dennis
 
Heb hier bij me het artikel uit Trail (maart 2004) liggen en probeer het effe samen te vatten:

16 lichtgewicht tenten werden maanden lang opgesteld op het dak van het testcentrum in Leeds en blootgesteld aan de elementen. Voorafgaand aan de test werd de hydrostatische druk van het doek van elke tent gemeten. Na zes maanden deed men dat opnieuw.
De resultaten voor de bekendste:
TN Solar Minor(Si/PU nylon ): van 7000 mm naar 700 mm (afname 90 %)
TNF Mountain Marathon (PU polyester): 7000 mm naar 700 mm (afname 90 %)
Marmot Home Alone (PU polyester): 7000 mm naar 700 mm (afname 90 %)
MSR Microzoid (PU polyester): 7000 mm naar 700 mm (afname 90 %)
Mountain Hardwear PCT1(PU polyester): 7000 mm naar 2100 mm (afname 70 %)
Hilleberg Akto (Si nylon): 7000 mm naar 2800 mm (afname 60 %)
Macpac Microlight (PU polyester): 7000 mm naar 7000 mm (afname 0 %)
Lightwave ZR0 Trek (Si nylon): 7000 mm naar 7000 mm (afname 0 %)

Algemene conclusie: lichter tentdoek gevoeliger dan zwaarder tentdoek, polyester niet noodzakelijk beter dan nylon.


Stelt zich gewoon de vraag: is de pakweg 500 g of meer die je wint met een ultralichte tent zo belangrijk dat je de minder lange levensduur er bij neemt ?
 
Helemaal mee eens, maar op de meeste plekken is het bos dicht genoeg om de meeste UV straaltjes tegen te houden.

Het is ook niet geheel onverstandig om lokaal een bril te kopen die aangepast is voor de hogere UV straling (klein gaatje in de ozonlaag).

Ach als je keer achterna gezeten bent door een driftig slangetje van 2m of er bijna op één gaat staan denk je daar iets anders over... Schorpioenen heb ik daar niet gezien, met vervelende mieren valt het ook wel mee.

In de woestijn heb je overdag vooral last van vliegen die in je ogen, neus, oren, mond en op je bezwete rug op zoek zijn naar een beetje vocht, wordt op den duur echt irritant...

Gr,
Jan Anne
- Heeft nu weer genoeg of topic geouwehoerd -
 
Dank je! Je vraag die je op het eind stelt is precies mijn vraag, en het antwoord is nee. De gewichtsbesparing op zich misschien nog wel, maar een lichtere tent is ook een stuk duurder; dus minder levensduur voor een hogere prijs...klinkt als een slechte deal ;-)

Groetz,
Dennis
 
Mooi lijstje, altijd smullen dat sooort testen maar helaas doen ze dat te weinig.

Als ik er de gewichten van de tenten er naast zet krijgen we het volgende overzicht;

Tent Kilo Waterdichtheid
TNF Moutain Marathon 1.67 10%
TN Solar Minor 1.5 10%
Marmot Home Alone 1.5 10%
MSR Microzoid 1.3 10%
MH PCT1 1.5 30%
Hilleberg Akto 1.6 40%
Macpac Microlight 1.6 100%
Lightwave ZR0 Trek 1.65 100%

Bovengenoemde tentjes wegen dus praktisch hetzelfde....

Groet,
JA
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan