ultra lichtgewicht


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey Anna,

Die 8,8lbs basis gewicht is haalbaar hoor. Ik zit daar al weer een jaar of twee aan en beschouw dat nu zelfs als relatief zwaar :).

Ik en menig ander lichtgewicht hiker ben/zijn bij Ray Jardine begonnen en hij is zeker een persoon die lichtgewicht op de kaart gezet heeft, maar probeer bij Ray wel altijd zelf na te blijven denken want zijn verhaal rammelt wel aan een hoop kanten. Zo zegt hij bijvoorbeeld in zijn boek dat hij nooit een volledig waterdichte jas thuis zou laten, maar die staat dan vervolgens niet in zijn paklijst, dat soort dingen.

Als je wilt mag je dat boek van me lenen, als je dat wilt stuur me dan maar een persoonlijk berichtje.

Eins
 
>Ik heb nog een laaaange weg te gaan. :)


Maar wil je dat dan?
Persoonlijk laat het me siberisch of ik nou met 5 of 15 kg rondsjouw; als de weg maar mooi is... Ik bezie het hele lichtgewichtgebeuren dan ook met totaal onbegrip. Maar ieder z'n meug, als men zich er gelukkig bij voelt (of het ze in staat stelt dingen te doen die ze anders niet kunnen doen) moeten ze zich zeker niks aantrekken van wat anderen vinden ;-)

Groetz,
Dennis
 
Hallo Anna en Dennis!
Het is maar de helemaal de vraag of je nog zo'n lange weg te gaan hebt of dat je stiekem al over de helft gevorderd bent. Een voorbeeld: zo'n 20 jaar geleden deed ik een poging om solo te gaan hiken. Dus had ik me- voor die tijd- lichte spillen aangeschaft. Te weten een 1-2 pers tent van 4kg., een slaapzak van bijna 2 kg, een rugzak van bijna 3 kg enz. Het geheel was verdraaid zwaar en omdat in goede banen te houden trok ik extra zware schoenen aan van wel 1 kg(per stuk!). Het was ook nog eens 22 graden toen ik vertrok en dus kon ik na een half uur mijn katoenen shirt dat op een natte dweil begon te lijken, al verwisselen voor een droge. Nou zo ging het door en leuk werd het ook niet meer. Bovendien kreeg je nog het gevoel dat je de enige gek was die zoiets deed, er waren nog geen clubs hiking-site of iets dergelijks. Het was dus vrij snel afgelopen met mijn hiking neigingen!
Nu ben ik 2 jaar geleden opnieuw begonnen, maar wel met de nodige training vooraf. En met een uitrusting die de helft minder weegt. En dus nergens last van(afkloppen) niet van rug, niet van knieen of wat dan ook. Als dat wel zou gebeuren, zou ik meteen kiezen voor een dikkere en zwaardere mat(Rob), mijn trekkingstokken nooit vergeten (Eins) en nooit meer water meeslepen dan nodig(weer Eins).
De conclusie is: lichter gaan is goed, maar nooit voor de besparing je gezonde verstand thuislaten. Zo loop ik -en velen met mij- op iets zwaardere schoenen en met een iets zwaardere(stijvere) rugzak(1600 gr) dan strikt nodig zou zijn. Dat gebeurt omdat je in ruig terrein veel meer torsie en frictiekrachten op je lichaam krijgt te staan dan gebruikelijk. Om dat vervolgens de baas te kunnen, zou je 3x zo hard moeten trainen op een soort bergen die in Nederland niet bestaan...
Groeten,
Boelo
 
Hoi,
Onze eerste fietsvakantie( 1970) was ook zoiets. Nog de oude huttent mee (6kilo) en een aantal boeken ( 3 kilo) om ons voor te bereiden op de eerste baan. Verder nog niet veel lichtgewichtspul, dat hadden we gewoon niet.Zelf waren we nog wel superlicht, dus dat scheelde. In Zweden toen veel geleerd over lichtgewicht. Een paar jaar later hadden we alles ruim op één tandem. Hooguit 15 kilo samen. Na zoveel jaren toch wel weer meer mee. Comfort begint te tellen. In mijn eentje toch wel weer 13 kilo mee en op de fiets nog wel iets meer
Groeten
Jannie
 
>>Ik heb nog een laaaange weg te gaan. :)
>
>Maar wil je dat dan?

Ik ga absoluut niet ultra, maar ik ben nog steeds aan het proberen lichter te gaan dan nu. Ik veeg steeds meer van mijn lijstje en heb nu een paar wandelingen gemaakt zonder mijn leki's zonder af te breken en dat is toch ook wel een lekker gevoel.

>Persoonlijk laat het me siberisch of ik nou met 5 of 15 kg
>rondsjouw; als de weg maar mooi is... Ik bezie het hele
>lichtgewichtgebeuren dan ook met totaal onbegrip.

Ik wil een aantal dingen persé bij me hebben, die door velen pure luxe genoemd worden. En dan wil ik die dingen zo licht mogelijk bij me hebben. Zou ik ultra gaan, dan bleven die dingen thuis, maar ik sjouw. De wijze waarop sommigen ultralicht op pad gaan is vele malen te spartaans voor mij, maar als mijn huidige spullen lichter kunnen, dan doe ik dat gelijk. Nouja, dan ga ik sparen. :)

>Maar ieder
>z'n meug, als men zich er gelukkig bij voelt (of het ze in
>staat stelt dingen te doen die ze anders niet kunnen doen)
>moeten ze zich zeker niks aantrekken van wat anderen vinden
>;-)

Als ik op een event zie hoe sommigen hun matje op plastic of reddingsdeken leggen en vervolgens de slaapzak erop en gaan liggen, dan ben ik jaloers op dat beetje wat zij meesjouwden en vooral op de spirit die hen daartoe aanzet. Maar ik moet niks van beestjes in mijn slaapzak oid hebben, dus leur ik met mijn 1,7kilo tentje.

De sites van ultra lichtgewicht backpackers vind ik gewoon heel erg interessant te lezen, want die mensen laten zien hoe het ook kan, en ik betrap me erop nog steeds veel mee te sjouwen wat ik achteraf niet gebruikt heb. Met name EHBO, eten en de kleine dingetjes.

Voorbeeldje: waarom zou ik extra lijn meenemen om iets vast te binden aan de rugzak of op te spannen om er iets aan te laten drogen, als ik ook mijn scheerlijn kan gebruiken die ik sowieso altijd bij me heb, moest ik ooit eens ruig weer meemaken?

Dáárin heb ik dus nog een laaange weg te gaan. De handigheidjes die ik daarin allemaal leer die hebben me al heel wat gewicht doen besparen zonder dat ik er luxe voor in hoefde te leveren. Ik kreeg er zelfs extra comfort door, aangezien ik minder te sjouwen had en me daar per saldo beter bij voel.
 
quote:
De sites van ultra lichtgewicht backpackers vind ik gewoon heel erg interessant te lezen, want die mensen laten zien hoe het ook kan, en ik betrap me erop nog steeds veel mee te sjouwen wat ik achteraf niet gebruikt heb. Met name EHBO, eten en de kleine dingetjes.Van sommige dingen kan je jezelf inderdaad afvragen: ik gebruik ze niet, waarom zal ik ze dan nog meesjouwen...
EHBO kit valt daar niet onder in mijn ogen...Dat is juist goed als je die niet nodig hebt, maar is het moment daar dan ben je maar wat blij met een paar pleisters of een steriel snelverbandje.

Ultralicht hiken betekent vooral concessie doen op het gebied van (overnachtings)comfort, voor je zelf kan je de keuze maken in hoeverre je daar wel of niet zonder kan.
Ik wil zelf hoe dan ook droog slapen, met een tarp of liever een tentje als het echt hoost.
Opgerold in een poncho je schoenen vol voelen lopen zou voor mij DE reden zijn om terug te vallen op echt lichtgewicht kamperen: met je Visacard van 2,3 gram het dichtstbijzijnde luxe hotel in duiken..en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een hike.Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi,

Ik ben het met Dennis eens. Waarom zou ik ultralichtgewicht dan wel snel dan wel hoog willen.
Het is niet mijn ding, niet mijn fysiek.
Ik vraag me bij dit soort zaken altijd af of mensen die dit na streven nog genieten van de omgeving of dat het middel een doel op zich zelf geworden is.
Natuurlijk let ik wel op wat ik pak, maar verder dan dat gaat het niet. Maar zo als Dennis ook al zei,ieder zijn meug.

Ali
 
>Ik bezie het hele lichtgewichtgebeuren dan ook met totaal onbegrip.
....
>als men zich er gelukkig bij voelt (of het ze in staat stelt dingen te >doen die ze anders niet kunnen doen) moeten ze zich zeker niks
>aantrekken van wat anderen vinden.

Valt wel mee met dat totaal onbegrip :+

Zonder lichtgewicht spullenboel en uitgekiende uitrusting had ik afgelopen zomer 30 kg in de zak gehad. En dat was (mij) teveel geweest. Dus ja, ik kan inderdaad dingen doen dankzij het lichtgewichtgebeuren die ik anders niet zou kunnen :)

gr. Joop
 
>Van sommige dingen kan je jezelf inderdaad afvragen: ik
>gebruik ze niet, waarom zal ik ze dan nog meesjouwen...
>EHBO kit valt daar niet onder in mijn ogen...Dat is juist goed
>als je die niet nodig hebt, maar is het moment daar dan ben je
>maar wat blij met een paar pleisters of een steriel
>snelverbandje.

Je weet niet half wat ik allemaal meesjouw naast die pleisters en dat snelverbandje. :) Ik zit nog in de ontkenningsfase geloof ik: Wat nou als... Stel nou dat...

>Opgerold in een poncho je schoenen vol voelen lopen

Huuh, sssht! Ik ben net aan het overdenken dat ik toch ook wel eens zonder tentje op pad zou willen, maar dan wil ik wel alleen maar positieve verhalen horen tot ik die wind/waterdichte dure slaapzak heb gekocht!
 
>>Ik bezie het hele lichtgewichtgebeuren dan ook met totaal
>onbegrip.
>....
>>als men zich er gelukkig bij voelt (of het ze in staat stelt
>dingen te >doen die ze anders niet kunnen doen) moeten ze zich
>zeker niks
>>aantrekken van wat anderen vinden.
>
>Valt wel mee met dat totaal onbegrip :+
>
>Zonder lichtgewicht spullenboel en uitgekiende uitrusting had
>ik afgelopen zomer 30 kg in de zak gehad. En dat was (mij)
>teveel geweest. Dus ja, ik kan inderdaad dingen doen dankzij
>het lichtgewichtgebeuren die ik anders niet zou kunnen :)
>
>gr. Joop

Maar als die 30kg je niet te veel was geweest, had je dan wel die lichte spullen gepakt?

Als ik bijvoorbeeld een weekendje met de Hiking-site weg ga, zet ik de rugzak voor de kast en gooi hem vol met de spullen die ik nodig denk te hebben en ga ik niet uitpluizen wat nou het lichste is en wat ik nou wel echt of juist niet nodig heb. Simpele reden omdat het voor mij nietzo veel uitmaakt of ik voor een weekend met 5 of 15 kg op de rug loop.

Maar zoals jij al zei Joop, ga je langer op pad en moet je meer meenemen, dan ga je daar wel opletten. Maar dan heb je het niet over lichtgewicht-hiken, maar over je uitrusting aanpassen voor wat je gaat doen. En volgensmij staat het bij de Ultra-light-hikers juist los van wat ze gaan doen, als het maar licht is qua bepakking.
 
onder tentje slapen is prima te doen, maar voor ons normale stervelingen betekend dat je dan droog (vries) weer wilt hebben.
Ik heb respect voor de mensen die het wel kunnen, maar als ik naar mijn eigen wattage kijk sjouw ik liever die 2, 3 kilo voor een goede tent en een lekkere mat mee.
Mijn mijn rug moet ik dat zo wie zo want anders is dat hele verhaal na dag 1 voorbij.

En je kan natuurlijk hele mooie tentjes kopen met een zeer acceptabel gewichtYr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Laurens,

Klopt allemaal, op de laatste DDH van Anna had er rustig een paar kg thuis kunnen blijven. Ik ben dan ook niet zo precies.

Toch denk ik wel dat ik met mijn 22kg behoorlijk lichtgewicht aan het hiken was; maar het gewicht zo laag mogelijk houden daarbij is een middel tot, geen doel op zich. Binnen de eisen die het gebied / de tocht stelt minimaliseer ik het gewicht. Niet andersom.

Ik hanteer daarbij het motto: alles wat je thuis kunt laten is mooi meegenomen ;-)

gr. Joop
 
>op de laatste DDH van Anna had er rustig een
>paar kg thuis kunnen blijven. Ik ben dan ook niet zo precies.
>Toch denk ik wel dat ik met mijn 22kg behoorlijk lichtgewicht
>aan het hiken was;

Crisis, had jij 22 kg bij je? Dan voel ik me met de helft een ultra lichtgewichthiker!
 
>Huuh, sssht! Ik ben net aan het overdenken dat ik toch ook wel
>eens zonder tentje op pad zou willen, maar dan wil ik wel
>alleen maar positieve verhalen horen tot ik die
>wind/waterdichte dure slaapzak heb gekocht!

Ik heb met jou Donkere Dagen Hike heerlijk geslapen onder de tarp en had moeite om uit de slaapzak te komen. Maarja had ik wel een slaapzak tot -20 graden comfort mee:+ Maar zoals Rob al zei, wil het gaan regenen dat blijft de tarp thuis en gaat er een tent mee. Een keer de fout gemaakt om te gaan tarpen met zwaar noodweer in de Vogezen, nooit weer! Maar de tarp gaat niet alleen mee om dat deze lichter is dan een tent, meer om dat 's morgens wakker worden in de natuur veel mooier is dan in een tent.
 
Anna,

Misverstandje, die 22kg was afgelopen zomer (eten 6,5 kg enz). Bij de DDH had ik (te)veel bij me, maar niet zoveel.
Ongebruikte slaapzakken enzo, maar ook een ongebruikt ontbijt is op en neer geweest; wist ik veel dat die die toevallige passant ons zou volstoppen met kant en klare heerlijke warme kost ;-).

gr. Joop
 
16 kilo, inclusief water, was meer dan genoeg voor 1 droge nacht en aan niet te groot aantal aangename wandelkilometers..


Overigens wil ik komend voorjaar de eerste 110 km van het Airbornepad solo lopen, met tentje om (wild) te kamperen.
Ik heb al een zeer gunstig aanbod gehad voor een tentje te lenen, wil daar toch proberen inclusief water en voedsel(bereiding) voor 2 dagen onder de 15 kilo te blijven.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik reageerde direct op de bijdrage van Dennis, maar er waren er al veel die reageerden.

Maar net als een aantal hier al aangeven, ik bedenk wat ik nodig zal hebben en probeer overbodige 'luxe'daarin te schrappen.
Luxe tussen aanhalingstekens, immers droge sokken zijn soms geen luxe. Hoewel ik zelf niet de ultra sites bezoek, kan ik me wel indenken dat je daar ooit slimme tips vandaan haalt. Maar om eerlijk te zijn, ik ga nergens extreem, niet in omstandigheden, niet in hoogtes, dus zal mijn uitrusting waarschijnlijk altijd overdadig zijn. Menigmaal is mij gevraagd wat ik in mijn rugzak had, en dan zat daar toch slechts drinken in, mijn jas en ehbo spullen. Maar gewoon lekker los er ingestopt, ruimte zat.

Ik denk dat het verstandig uitkienen een hogere prioriteit krijgt.

@Rob, wil jij in twee dagen 110km doen?

Ali
 
>16 kilo, inclusief water, was meer dan genoeg voor 1 droge
>nacht en aan niet te groot aantal aangename
>wandelkilometers..

Okeej dan, ik zat daar ruim onder, maar had ook bijna alles thuisgelaten, aangezien we niet meer dan 12 km van mijn huis afwaren.

>Overigens wil ik komend voorjaar de eerste 110 km van het
>Airbornepad solo lopen, met tentje om (wild) te kamperen.
>Ik heb al een zeer gunstig aanbod gehad voor een tentje te
>lenen, wil daar toch proberen inclusief water en
>voedsel(bereiding) voor 2 dagen onder de 15 kilo te blijven.

Ik zat voor 10 dagen Wales zonder vocht, maar met een stuk of 7 droogdiners en een partijtje keks en repen op 17 kilo. En als ik niet meer dan een dag of vier wegben, dan hou ik het op 15 kilo, meer niet. Maar dat vind ik dus eigenlijk iets teveel, het loopt (de tweede helft van de dag) niet lekker meer zonder mn leki's.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ten eerste ben ik het eens met Rob dat je je EHBO niet thuis moet laten. Mijn setje weegt een ons en die gaat (als ik hike met een overnachting) altijd mee.

>Ik ben het met Dennis eens. Waarom zou ik ultralichtgewicht
>dan wel snel dan wel hoog willen.
>Het is niet mijn ding, niet mijn fysiek.

Ali,

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat je lekkerder loopt met een dagrugzakje van een kilo of vijf dan met een Korps Mariniers bepakking van 50 kg. Je kunt verre van ultralicht blijven terwijl je wel beseft dat je jezelf niet teveel moet belasten.

Verder is de term 'fast' in fastpacking ofwel snel nogal verwarrend. Een UL wandelaar loopt niet sneller dan andere wandelaars, maar word door een lichtere bepakking minder snel moe en kan dagelijks meer kms lopen. Daardoor wordt een tocht die met (relatief) zware bepakking in een dag of 8 a 10 gedaan word (bv WHW) door een fastpacker in bv een 5 a 8 dagen gedaan. En zonder dat er sneller gelopen wordt, wordt de totale tocht in minder tijd en dus sneller gedaan. Of, wat eerder voorkomt, wordt er in die zelfde 8 a 10 dagen een grotere afstand afgelegd en wordt er niet alleen van de omgeving genoten, er wordt genoten van meer omgeving.

Dat het middel een doel an-sich wordt klopt. Voor veel mensen is er naast het wandelen als hobby ook de hobby om materialen te kopen die jouw stijl van wandelen zoveel mogelijk optimaliseren.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan