USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om veel ...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Zoals ik hier http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=131&topic_id=2065&mode=full al schreef ga ik in september naar de VS. Het is nu ongeveer 35 a 40 graden op riviernivo in de Grand Canyon. Als ik ga zal iets koeler zijn, maar niet veel. Dus veel water meenemen is noodzaak, en dan denk ik aan 4 liter per dag.

De vraag is: hoe? Mijn plan is nu om een waterzak van 4 l aan de buitenkant van de mijn rugzak te hangen, en een nalgene fles aan de andere kant in zo'n houder van SIGG. Is dat een beetje goed plan? De waterzak doe ik liever niet in mijn rugzak, het kan natuurlijk stukgaan en dan is alles nat. Dat lijkt me niet leuk.

Ik ben benieuwd naar jullie manieren om 4 liter of meer mee te nemen op een toch van een paar dagen.

Ter info: ik ga met tent in de rugzak naar beneden, dus een camelpack of iets dergelijks in mijn rugzak lijkt mij niet zo handig. Ik heb geen aparte ruimte er zo'n ding. En mijn rugzak zit propvol dus om 'm daar bij te doen: mij lijkt het niks. Maar ik hoor 't graag :)

Groet,
Robert
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben enkele jaren geleden in januari op 1 dag omlaag en weer omhoog gelopen. Ik had een gallon water bij me. Dat was niet nodig geweest, want halverwege en bijna helemaal beneden waren kranen met drinkwater aangelegd. Je zou kunnen vragen of die werken, dan kun je met minder water toe. Helemaal beneden zou je water uit de rivier kunnen halen, die na ontsmetting als drinkwater kan dienen. 4 liter voor 2 dagen in die temperaturen lijkt me sowieso erg weinig.

O ja, ik heb toen de Bright Angel trail gedaan.

Dit is blijkbaar de huidige situatie:
(http://www.hence-forth.com/Colorado_Hiking/Hikes/Bright_Angel_Trail/Bright_Angel_Trail_GC.htm)

Water During the months when temperatures don't drop to freezing, there are four clean water tap sources along this hike. The two furthest up and closest to the rim, get shut off during winter months to avoid pipe breakage from freezing. (See the trail map below.)

Hoe het op andere trails zit weet ik niet...
 
Robert,

Ik weet niet hoe smal daar de passages zijn, maar buitenop de rugzak lijkt me veel meer kans op schade geven. Ik ben daar zelf nooit geweest, maar loop je dan niet het risico dat je langs rotsen schuurt?
Ik weet niet hoe groot je rugzak is, maar ik zou toch proberen (al was het maar een deel) in je rugzak te bewaren. Als de zak lek gaat, zijn i.d.d. je spullen nat maar dat droogt met zulke temperaturen snel. Je water verliezen lijkt me daar het grootste probleem wat je kunt hebben...

groetjes, Mirjam
 
4 liter is 4 kg. Die je even buiten je rugzak hangt... Je wordt uit balans getrokken op deze wijze. Is het niet naar achteren dan is het wel naar links of rechts al gelang je het gewicht hebt hangen. De fleshouders van Sigg zijn bestemd vooor 1 tot 1,5 liter flessen dus je contra gewicht (aan de andere zijde kan max. 1,5 kg zijn. Dat zijn forse verschillen....

Ten tweede zal je die gewichten waarschijlijk ook niet hoog hangen met als gevolg dat je zwaartepunt op een totaal verkeerde plek komt waardoor je ook uit balans loopt.

Hoe doe j het wel? Het zwaartepunt van e rugzak moet ergens tussen je schouderbladen dicht tegen je rug komen. Dus de zware spullen zo dicht mogelijk tegen het rugpand en zo hoog mogelijk.

Waterzakken gaan niet zo snel lek als je denkt... En voor het zekere en onzekere kan je je spullen die persé echt niet nat mogen worden in een lichtgewicht waterdichte zak doen. Zoals bijvoorbeeld je slaapzak en je schone reserve kleren (deze kunnen dan mooi onderin de rugzak).
 
Je kunt ook de spullen in je rugzak die niet nat mogen worden in waterdichte zakken stoppen. Een drinkfles aan de buitenkant kan eerder kapotgaan en dan ben je je water kwijt. Ik zou inderdaad iets opvouwbaars meenemen. Als je het dan niet nodig blijkt te hebben, neem het leeg niet zoveel plek in beslag.
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

Hoi,

Zoals de meeste eerdere reacties zou ik ook voor water *in* de rugzak gaan, en dan idd tegen je rug aan 'tussen de schouders', dat draagt het lekkerste. Een bijkomend voordeel van in je rugzak vervoeren is dat het water wat koeler blijft. Ik heb zelf erg goede ervaringen met de waterzakken van Platypus, licht en zonder smaakjes. Je kunt overwegen twee 2ltr zakken te gebruiken ipv een 4ltr zak om problemen bij lekkage te verkleinen (maar ik heb nog nooit een lekkage gehad).

Als je voor zo'n drinksysteem gaat heb je op zich maar 1 slang nodig, de andere zak kan gewoon zo'n schroefdop hebben, scheelt veel geld. Ik gebruik verder van die neopreen isolatie hoezen van de Decathlon, kosten niet zo heel veel en bieden wat extra bescherming; ze werken ook goed als isolatie om je vriesdroog avondmaaltijd in te laten weken zonder dat het te veel afkoelt (maar is in dit geval ws geen probleem). NB van de (goedkope) drinkzakken van Decathlon gaat je water naar plastic smaken, wat mij betreft geen succes.

Voor wat betreft plaats in je rugzak: Ik weet niet wat voor een tent je mee neemt maar ik zou nog eerder overwegen om die aan de buitenkant te dragen dan je water (tent zelf boven op rugzak, de stokken aan zijkant, wel even opletten bij aantrekken spanbanden om verbuigen te voorkomen).


grt,
-- Leon
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

Dank jullie wel voor de tips :)

Zo'n zak vind ik toch wel fijn, omdat die als ie leeg is ook kleiner wordt. Ik heb er een van Ortlieb. En die 4l is voor 1 dag, +/- halverwege bij Indian Garden kun je idd bijtanken na filteren.

Die zak gaat dus in mijn rugzak, net niet helemaal boven op want dan zit i bij mijn schouderbladen. En idd een extra waterdichte zak kopen voor de spullen die echt niet nat mogen worden. Bij mijn slaapzaak gaat niet, want onderzin zit al mijn matje en slaapzak, en dan gaat de rits net dicht :)

G, robert
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

Die slaapzak zit toch al in een foudraal? Foudraal eraf en vervangen voor een dunne waterdichte zak. Deze zijn zelfs vervormbaarder dan een standaard foudraal die altijd dezelfde vorm aanneemt. Ik krijg met zo'n waterdichte zak inclusief de slaapzak meer onderin de rug zak. Mijn slaapzak is welliswaar van dons dus ontzettend comprimeerbaar. Als jouw zak synthetisch is begrijp ik je probleem beter.
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

>Ik gebruik verder van die neopreen
>isolatie hoezen van de Decathlon, kosten niet zo heel veel en
>bieden wat extra bescherming; ze werken ook goed als isolatie
>om je vriesdroog avondmaaltijd in te laten weken zonder dat
>het te veel afkoelt (maar is in dit geval ws geen probleem).
>grt,
>-- Leon

Leon, even offtopic, maar die hoezen, zijn die in verschillende maten verkrijgbaar, en waar zijn ze voor bedoeld?
Op de site zie ik hoezen voor flessen, en voor een drinkslang.

Om nog even ontopic te reageren; ik heb m'n (MSR) waterzak van 4lt altijd in de rugzak (topvak of hoofdvak). Lekraken maak ik me niet druk over (heb 1 keer zelf de dop niet goed aangedraaid).

grtz
Henk
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

@henk,

>Leon, even offtopic, maar die hoezen, zijn die in
>verschillende maten verkrijgbaar, en waar zijn ze voor
>bedoeld?

de hoes die ik bedoelde is de "isothermische waterzakhoes"
http://www.decathlon.nl/NL/isothermische-waterzakhoes-11561544/
volgens mij maar in 1 maat, past om een 2 ltr waterzak, zo'n vriesdroogmaaltijd en om een 1.5ltr shira thermosfles (loeizwaar maar een genot in de noorse winter).


grt,
-- Leon
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

>Die slaapzak zit toch al in een foudraal? Foudraal eraf en
>vervangen voor een dunne waterdichte zak. Deze zijn zelfs
>vervormbaarder dan een standaard foudraal die altijd dezelfde
>vorm aanneemt. Ik krijg met zo'n waterdichte zak inclusief de
>slaapzak meer onderin de rug zak. Mijn slaapzak is welliswaar
>van dons dus ontzettend comprimeerbaar. Als jouw zak
>synthetisch is begrijp ik je probleem beter.

Ik heb idd een synthetische slaapzak :), en die comprimeer ik met spanbanden die aan de foudraal zitten. Zonder die banden kan ik 'm niet kleiner krijgen.

Losse spanbanden om de waterdichte zak zou kunnen, dat moet ik eens proberen. Maar de zak die ik nu heb, "Ultra light" van sea to summit ( http://www.seatosummit.com.au/showdetail.php?Code=AUDS ) komt op mij niet zo sterk over dat ik daar vaak met spanbanden overheen kan sjorren

G, Robert
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

Oké heel duidelijk. Synthetische slaapzak en lichtgewicht waterdichte zak. Idd losse spanbanden gaat prima maar of je waterdichte zak daar tegen bestand is? Een paar maal zal wel lukken maar ik denk dat je toch iddd snel slijtage aan je waterdichte zak gaat krijgen aangezien de druk op de zak op slechts een paar punten wordt uitgoefend met spanbanden.

Evt. oplossingen zijn je slaapzak in een normale zak doen en deze met spanpanden ernstig comprimeren en dat weer in je waterdichte zak. Met de rest. Andere drastischere oplossingenals je verwacht vaker meer ruimte nodig te hebben dan alleen deze actie: Andere slaapzak (dons of dunner synthetisch), grotere rugzak etc.
 
RE: USA > Grandcanyon etc: meest praktische manier om v...

Er zijn ook waterdichte zakken die een ventiel hebben.

Maar als je een slaapzak goed propt in een kleine zak, krijg je hem niet meer gecomprimeerd.

grtz
Henk
 
Hoi Robert,
Ben net terug uit de Grand Canyons (17 augustus 2008). Wat men in het algemeen aanraadt is af te dalen via de South Kaibab-route, deze is zo'n 12 miles lang, en beschikt NIET over waterpunten. daaarnaast is er op dit traject totaal geen schaduw. Weer naar boven ga je vervolgens via de Bright Angel trail (ruim 9 miles), een prettige wandeling, met voldoende waterpunten: beneden bij de Bright Angel camping (ook een leuk restaurantje, vanaf 8 pm geopend) en vervolgens bij de Indian Garden (halverwege), het 3 miles en 1.5 miles restroom. Het Bright Angeltrail is iets korter, maar wel steiler. Je loopt daar iets vaker ind e schaduw.
Beneden is het ook 's nachts erg heet. Neem geen slaapzak mee, maar een lakenzak. Die kun je in het riviertje dat langs de camping loopt natmaken om er in te liggen. Probeer echt zomin mogelijk mee te nemen (behalve dan water voor de afdaling), want het zijn lange en steile wandelingen!
Wist je dat er jaarlijks 250 mensen moeten worden gered uit de Grand Canyon? Toen wij gingen was de South Kaibab-trail afgesloten omdat er zojuist iemand naar beneden gevallen was... Wij zijn daarom naar beneden en naar boven via de Bright Angel trail gegaan, en beschikten dus steeds over voldoende water. Wij gebruikten camelbak's, erg prettig.
Overigens hebben wij niet gereserveerd (wat doorgaans aangeraden wordt), maar hebben ons bij opening van de backcountry-office gemeld en konden nog een permit krijgen.
Veel plezier! O en schrik niet als er beneden opeens een kudde herten naast je staat!
 
Dank je wel in inder geval voor je tips. Die neem ik mee :)
Ik ben wel benieuwd naar deze:

>Probeer echt zomin
>mogelijk mee te nemen (behalve dan water voor de afdaling),
>want het zijn lange en steile wandelingen!

Mijn plan is om beneden 2 nachten te slapen. Als het zo heet is, is een tent dan ook overbodig? Of alleen de binnentent meenemen? En ik zal toch iets moeten meenemen: water, waterfilter, tent, kookspullen, eten etc.

Wat vind jij een redelijk aantal kilo's?

>Wist je dat er jaarlijks 250 mensen moeten worden gered uit de
>Grand Canyon?

Nee, maar ik ga toch :). Maar dank je wel. Ik wil eerst een dagtocht doen om te kijken of ik het wat vind.

G, Robert
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan