Van bergpad tot catwalk???


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steeds vaker valt het mij op dat gerenommeerde buitensportkleding merken hun leest kwijtraken en gaan voor grote verkopen door in te spelen in de eisen gesteld door de modewereld ipv de buitensportwereld.

Tenson is al jaren meer bezig met gadgets dan functionaliteit, Berghaus vindt ik ook afzwakken in functionaliteit. Waar zijn de borstzakken waar een hele Ordnance Survey kaart inpast, naast een sigfles? Schouderverstevigingen, elleboogstukken, langzaam verdwijnt het allemaal uit beeld.
Laatst zag ik de nieuwe series van Jansport dagrugzakjes ergens: leuk voor scholieren en trendy kantoortypes maar in tegenstelling tot hun oudere modellen: hopeloos voor de serieuzere buitensporter.
Om mij heen zie ik meer mensen die (trendy)bergschoenen dragen, goretex(achtige) jasjes dragen, fleecetruien en noem maar op. Het betreft wel mensen wier definitie van buitensport zoiets is als van de voordeur naar de auto lopen.
Laatst ontglipte mij de opmerking: Een image kan je kopen of verdienen, hetgeen uiteraard niet in goede aarde viel.

Zomaar even om mijn ergenis te spuien,
Rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Tja, je hebt (helaas) verschrikkelijk gelijk. Hoe groter de merken hoe kleiner de functionaliteit, lijkt het wel...

Dennis
 
Yo Rob..

Helemaal waar wat je zegt. Ik zie dat ook.

Maar (lees ook discussie 'Definitie Buitensport' op dit forum) als deze mensen af een toe in het bos gaan wandelen of op een camping staan hebben ze het recht zich buitensporter te noemen en mogen ze dus in dergelijke kleding lopen en hebben wij niet het recht tot het hebben van dergelijke emoties.

:+
martin
 
Maar achter de wolken schijnt de zon en achter de berg is het gras veel groener.
Kijk eens naar de mooie spulletjes van Mountain Hardwear, Patagonia, Arc-Teryx en Mammut. Dan heb je de rest toch helemaal niet meer nodig. De mensen die in die hippe jacks lopen ben je na de eerste hut meestal toch kwijt.

:7
martin
 
De mensen die in die hippe jacks lopen ben je na de eerste hut meestal toch kwijt.

Wat erger is: Als je net aankomt bij een hut: Op de terugweg vanaf de Pico de Aneto moet je jezelf door een hoop dagjes mensen heenworstelen om een bak koffie te halen aan de bar (Refugu La Rencluso) Ook aan de video vloek ontkom je niet, iemand zal nog raar kijken als hij zijn vakantie filmpjes eens goed bekijkt :O)

Dieptepunt is overigens de top van de Snowdon met goed weer. Omdat er een tandradbaantje naar het cafe (!) op de top loopt staan op mooie dagen de toeristen je met 4,5 of meer man op een rij te filmen als je vanaf Crib Coch richting top struint.
Hey, Mary, look a real climber, that would make a nice holliday movie.
Huh, why is he showing me his middle finger???

Ik gun deze mensen hun dagje uit, en ze komen in ieder geval nog achter de geraniums vandaan, maar wat het meeste stoort is hun domheid qua uitrusting en de arrogantie die ze vaak ten toon spreiden.
Ook de reddingsdiensten in Wales kunnen er een aardig woordje over meespreken, lees het boekje van Bob Maslen Jones er maar eens op na.
Mensen die met moonboots van een beijsde berg af geplukt moeten worden en dat soort uitwasen.
Maar genoeg geklaagd nu, je hebt inderdaad gelijk dat merken als Mammuth en Patagonie juweeltjes afleveren.
Rob
 
Kunnen we niet een soort hiking-site-prikbord-award uitbrengen op een merk/artikel dat zich niets aan trekt van de massa-commercie maar gewoon kwalitatief goede en outdoor-functionele kleding uitbrengt voor een acceptabele prijs ?
 
Desalnietemin: ik loop ook graag droog (met gore-tex jas) op een soepele manier (met bergschoenen) naar mijn auto...
De stad is soms ook een jungle ;-)

Duncan.
 
Ach zie het als een rage...
Een paar jaar geleden wilde iedereen
een trainings pak van merk X hebben en schoenen van merk Y.
Tegenwoording wil iedereen een goretex jas en elk auto merk
heeft een "sports utility vehicle" (Zelfs Landrover doet mee
aan dit gedoe door de Freelander te verkopen).

Ook met Mountainbiken en Skeeleren is dit gebeurt, maar bij
deze 2 is de ergste hype er af. Hier waren een jaar geleden
kleur en uitelijk ook belangrijker als funtionaliteit en kwaliteit.

Dus het is gewoon een kwestie van 1 a 2 jaar doorbijten en
dan is er iets nieuws. Een aantal fabrikanten zal dan door
de mand vallen, omdat ze hun 'trouwe' klanten verwaarloosd hebben.
Waarschijnlijk kan Raymond zijn prikbord profielen ook flink opschone. :eek:)

Martijn....

Ps. Is kite surfen niet erg populair aan het worden...
 
Hmmm, ik vraag me af waar jullie je om druk maken. OK, het is waar dat er een hele hoop "gerei met alpinisten-imago" op de markt is. So what? Mij kan het niet schelen in elk geval. Ik vind zelfs een zweem van snobisme terug in wat hier allemaal wordt geschreven...

Daarentegen, mensen die zonder dat ze van iets weten op moonboots de Matterhorn gaan beklimmen (om maar iets te zeggen), dat zou niet mogen kunnen. Daarover mogen we het wel eens zijn denk ik. Maar dat is dan nog iets helemaal anders dan een wandelaar, zichzelf correct inschattend, die de kabellift neemt om daarvan te genieten waar wij allemaal van genieten.
 
Wat de Aneto betreft: je had natuurlijk ook je huiswerk kunnen doen en op een fantasievolle manier door de Pyreneeën kunnen gaan. De Aneto is niet de enige berg en zeker niet de mooiste. Maar in plaats van een mooie, stille berg uit te zoeken, kies jij er domweg voor naar een van de drukst bezocht berghutten te gaan om van daaruit naar een van de meest bewandelde bergen van de Pyreneeën te gaan. Om je vervolgens te ergeren aan de onvermijdelijke drukte en aan de dagjesmensen. Jouw ergernis zegt in de eerste plaats iets over hoe je zelf door de bergen gaat. Misschien is het verschil tussen jou en al die dagjesmensen beduidend minder groot dan je anderen wil doen geloven. Wat meer bescheidenheid en zelfkritiek zou in ieder geval op zijn plaats zijn. De arrogantie die in je verhaaltje naar voren komt is in ieder geval volkomen misplaatst.

Ton
 
Ik geef toe, de strekking van het oorspronkelijke bericht is enigszins verwaterd. Waar ik me druk over maken is dat met name buitensportkleding wordt toegespitst op de modieuze niet-buitensporters zodat ze niet langer geschikt zijn voor buitensporters omdat er (te) weinig zakken inzitten of niet (meer) verstevigd zijn op de plaatsen waar dat zou moeten.
Ik heb dus niets tegen mensen die met de kabelbaan omhoog gaan maar tegen de fabrikanten die van deze mensen hun doelgroep maken en daarbij de oorspronkelijke doelgroep uit het oog verliezen.
 
Ben jij altijd zo gezellig???

Beste Ton,
Mijn huiswerk bestond uit een boekje van Ton Joosten, was jij dat soms??
Fijn dat je jezelf bekend maakt dan!
Het boekje is overigens prima, het was accuraat en eengrote hulp.

Ik heb bewust voor de Aneto gekozen omdat ik daar mijn eerste solo beklimming heb gedaan. Ik heb bewust dus mensen opgezocht, omdat ik niet in mijn eentje over een berg wil zwerven. Ook had ik helaas geen tijd om meer van het gebied te verkennen, iets wat ik volgend jaar probeer te kunnen gaan doen.


Dat de hut dagjesmensen aantrek was mij bekend, en ik heb daar ook geen moeite mee. Wel heb ik moeite met het feit dat ik daar amper bij de bar kon komen omdat een stelletje bierzuipende malloten gewoon niet op zij willen gaan. Dat ergert mij dus danig, omdat je moe bent.
Ook het gedoe met die videocamera's komt mij danig de strot uit, en echt niet alleen op een bergtop of bij een hut. Gezien de reacties van klimmers om mij heen ben ik echt de enige niet. Maar goed, ieder zijn hobby. .
En wat die arrogantie betreft: dat valt denk ik wel mee, mensen die mij kennen weten dat ik allesbehalve arrogant ben over mijn "prestaties" in de buitensport. Als ik iets voel is het misschien trots op mijn persoonlijke prestaties, en een vorm van jaloezie op mensen die nog vele malen indrukwekkender prestaties neerzetten. Verder wilde ik het hier maar bij laten, mocht je door willen bomen:
doe dat persoonlijk, en niet op dit forum, de toon die jij zelf aanslaat is nl. niet van enige arrogantie gespeend, en dat hoort hier niet thuis:
Je kunt me bereiken op: rob@twenot.nl

Rob
 
ontspannen

Hoho.. Ton heeft ook wel een beetje gelijk denk ik. Bij dergelijke bergen weet je het van tevoren. Het geldt ook voor de populaire 4000-ers. Het zijn daarom soms meer bergen om 'gedaan te hebben' dan 'bergen om te doen'. Toch zijn ze soms zo speciaal dat je wel moet en dan moet je de drukte voor lief nemen. De hutten kun je ook slechts gebruiken als bevoorradingsplek, maar je hoeft er natuurlijk niet te slapen. Ik was deze zomer o.a. op de Pic Long en de Pic de la Munia en was daar gewoon alleen. Vanuit de Cirque de Gavarnie naar de Breche de Roland was het file-lopen.. maar ja.. je moet er wel geweest zijn. Aan de andere kant begrijp ik Rob ook best. Ik erger me af en toe ook behoorlijk... Het heeft ook wel iets speciaals om opgewacht te worden door hordes japanners met camera's die nou eenmaal niet beter weten...

:7
m
 
RE: ontspannen

PRECIES!

Ik denk dat jullie ff moet ontspannen. De Aneto is inderdaad druk en wellicht was bijvoorbeeld de Posets een minder drukke en enzo mooie top geweest, maar aan de andere kant: als je alleen bent, dan moet je ook geen risico nemen en dan is de Aneto wellicht beter met z'n drukte. Maar ja, voor wat hoort wat denk ik dan maar.

Overigens kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat mensen die beneden bij de hutten zijn in Spanje vaak geen idee hebben dat sommige van die smeerpoetsen die beneden komen helemaal gaar en verrot zijn van een lange dag klimmen. Kun je ze ook niet kwalijk nemen ;-)

Grtx,

Raymond
 
Da's een idee, maar dan wel op een dusdanige manier dat het betreffende merk weet dat het door een substantiele groep gewaardeerd worden. Dus niet alleen op deze site roepen "merk XXXX is goed" met een boel namen eronder.
 
RE: ontspannen

Rob.

Je hebt helemaal gelijk.
Zelf heb ik al 2x de Zugspitse beklommen door de Höllental.
Staan daar boven op de top een lading dagjestoeristen die met de kabelbaan ophoog zijn gegaan en de laatste 10 meter naar de top zijn geklommen op bordeelsluipers ipv bergschoenen.
Ook door de drukte ontstaan er dan levensgevaarlijke situaties waardoor ik zelf bijna het evenwicht ben verloren.
Ik moest me zelfs door de drukte uithaken om er langs te kunnen.

En dan verwachten ze ook nog van jou dat je een foto van ze maakt op de top.

Ja, je kan ze niet tegenhouden.
Zij hebben natuurlijk ook het recht daar te komen.
Maar ik doe het nooit weer.

Afgezien dat ik ook de droom nog heb om ooit eens op de Mont Blanc te staan, ga ik alleen nog maar rustigere bergen opzoeken of als je er toch heen wilt, buiten het hoogseisoen.
Dat scheelt ook wel veel.

Het mooiste van de Zugspitse is nog wel:
Wat is er mooier voor een Nederlander die met zijn plattelandskuiten, om heel Duitsland aan zijn voeten te hebben.

CM.
Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Of wat dacht je van een 2 wekelijkse product bespreking.
Ik had hier al eeen tijdje over lopen denken.

Raymond stelt ons een product voor, we verdiepen ons er in en geven onze mening over dat product.
Met Rating.
Hihihihi. Komt de rating terug maar mijns inziens op een betere manier.


CM.
Peter.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan