Van nood een deugd maken

Lang verhaal kort: ik heb € 400,- aan vliegticket budget bij Transavia wat ik met geen mogelijkheid omgezet krijg naar geld terug (hoort u hier frustratie? Jazeker!). Nu kan ik hulp gebruiken ik met bedenken welke fantastische wandelroutes in de buurt van luchthavens liggen waarop Transavia vliegt. Dit is geen reclame, ik ben niet blij met die club, maar gewoon 400 ballen over de schutting heen gooien vind ik ook geen leuke optie. Oftewel: hebben jullie tips?

De route mag voor mij voldoen aan:
• grote voorkeur voor overnachten in eigen tent
• ongeveer tussen de 6 à 21 dagen totaal duren
• terrein in ieder geval onverhard
• liefst gemarkeerd route
• zelfvoorzienend qua eten is prima
• wanneer: flexibel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik kan van alles verzinnen, van de Via Alpina of Alta Vie vanuit Innsbruck tot de bekende GR's in de Pyreneeën vanuit Barcelona, of op Spaanse eilanden.
Maar de vraag is toch eerst: hoeveel uur maximaal wil je vanuit het vliegveld nog in bus of trein zitten?

Marla
 
Laatst bewerkt:
Even voor de vuist weg want er is zoveel:
 • Delen Via Alpina in de Alpen, en Vie Alte 1-6 in de Dolomieten vanuit Innsbruck.
 • GRT Andorra, de bekende GR"s en rondwandelingen (bijv Estanys Amalgats, Vall d'Aran, la Porta del Cel) in de Pyreneeën vanuit Barcelona.
 • GR1 en GR92 vanuit Girona of Barcelona
 • Delen GR7 vanuit Málaga, Alicante en Valencia
 • GR240 (Sierra Nevada) vanuit Málaga
 • GR 10 en Serra d'Espada en Serra Calderona vanuit Valencia
 • GR131 op Gran Canaria en Tenerife
 • GR221 op Mallorca
Ongetwijfeld ook de Lycean Way en St. Pauls Way in Turkije, maar daar ben ik minder thuis.

Allemaal in een reisdag te doen, maar wel afhankelijk van het tijdstip van je vlucht uiteraard.
Van veel van de bovenstaande bestemmingen weet ik de OV-verbindingen.
Ik denk dat je eerst een richting moet geven.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Mijn ervaring tot nu toe zijn 7-8 dagen 6-8 uur wandelen, bijvoorbeeld de GR20 op Corsica (berghutten), Via Algarviana in Portugal (B&B), Madeira (B&B), Griekenland (B&B) en Pieterpad + Trekvogelpad in NL. In de Alpen heb ik voornamelijk dagtochten gemaakt.

Mijn doelreis (voor in 2023) is de PCT (als de pandemie roet in t eten blijft gooien wordt dit later, maar kan ik gewoon meer trainen; genoeg moois in EU!). De komende vakanties wil ik gebruiken om meer ervaring op te doen.

Dolomieten word ik gelijk heel gelukkig van merk ik. Het plan is dat ik alleen loop, kan dat in de Dolomieten? En kun je daar met een tentje staan of zijn berghutten gewenst?

Andorra klinkt ook goed, maar ik lees dat de meeste mensen eerst kiezen voor de Spaanse natuurgebieden.
 
Mijn doelreis ... is de PCT
Dat vind ik erg verdrietig klinken, alsof het leven daarna ophoudt en alles ervóór in dat teken staat. Hopelijk lijkt het maar zo. Alle wandelingen in Europa zijn van zichzelf heel erg de moeite waard en landchappelijk minstens zo mooi.

Dolomieten zijn veel minder gemakkelijk om te kamperen, zowel qua regelgeving als terrein. Het gebeurt wel, maar het is allemaal nationaal park en de goede plekjes liggen niet voor het oprapen. Bij een berghut mag sowieso niet. In de Pyreneeën mag het het weliswaar ook niet in de nationale parken, maar daarbuiten en desondanks zijn er heel veel mogelijkheden.

Hoewel ik de schijnbare tegenstelling "Andorra klinkt ook goed, maar ik lees dat de meeste mensen eerst kiezen voor de Spaanse natuurgebieden." niet begrijp, zou ik voor de Pyreneeën kiezen. Er zijn zoveel gemarkeerde rondjes. Behalve die ik noemde moet je voor de volledigheid ook kijken naar de beschrijvingen in de rubriek Wandelgebieden. En een stuk GR11, eventueel gecombineerd met GR10 is een zeer mooie optie voor een langere tocht.

Als je een vlucht boekt naar Barcelona heb je ook veel vrijheid voor een andere invulling.
Vanaf het vliegveld kun gemakkelijk rechtstreeks met de bus naar Andorra en Val d'Aran. Met de trein kun je via overstap in BCN Sants naar bijv. Puigcerda. Of via busstation Barcelona Nord naar talloze bestemmingen in de Pyreneeën.

Ik weet niet op welke periode je mikt maar ik neem aan dat je weet dat het seizoen voor het hooggebergte beperkt is ( Alpen, Dolomieten en Pyreneeën). Maar er is nog zoveel moois te wandelen in voor-en najaar.

En bijna vergeten ... natuurlijk kun je alleen lopen in de Dolomieten. Je kunt overal alleen lopen als je de bekende voorzorgsmaatregelen neemt.

Marla

PS Correctie: de eerder genoemde rondwandeling in Andorra heet GRP.
 
Laatst bewerkt:
Dat vind ik erg verdrietig klinken, alsof het leven daarna ophoudt en alles ervóór in dat teken staat.

Als je het zo leest klinkt het inderdaad hopeloos 😅 Ik ben iemand die erg van Grote Doelen stellen houd, maar gelukkig niet vergeet te genieten in de tussentijd of daarna. Het was als context bedoeld naar wat voor soort wandeling ik zoek.

Hoewel ik al een paar jaar van wandelen geniet, ben ik qua volledig zelf regelen van de reis én kennis over bestaande wandelroutes echt nog een beginner. Maar daar wel aan toe. Mijn zoektochten op internet naar routes onder de bovengestelde voorwaarden werd voor mij een chaos. Met jullie hulp kom ik een eind. Er zijn vast meer mensen die net als jij, duidelijk meer ervaring hebben en gelijk 10 routes met opties kunnen opnoemen 😍.

Qua periodes zijn er genoeg opties, wat de keuze voor mij niet makkelijker maakt. Dan blijft alles mogelijk. Mijn tactiek was, eerst een route bedenken en daar de juiste periode bij zoeken.

Dolomieten is misschien niet zo handig, ik wil erg graag met tent lopen. Is kamperen in de Pyreneeën beter te doen?
Ik ga de voorgestelde routes doornemen, dankjewel!

En bijna vergeten ... natuurlijk kun je alleen lopen in de Dolomieten. Je kunt overal alleen lopen als je de bekende voorzorgsmaatregelen neemt.
Wil je me helpen in wat deze voorzorgsmaatregelen zijn? Thuisblijvers op de hoogte stellen van je route + plannen, afspreken voor contact op vaste momenten met een garmin inreach, zoiets?
 
Hoewel ik al een paar jaar van wandelen geniet, ben ik qua volledig zelf regelen van de reis én kennis over bestaande wandelroutes echt nog een beginner. Maar daar wel aan toe.
Goed zo. Zo ben ik ook ooit begonnen. Veel googlen, blogs lezen, gidsen en kaarten kopen enzovoort ;) Je hoeft het wiel niet uit te vinden. En het hoeft ook niet meteen groots en meeslepend. Je kunt met een korte solotocht beginnen om je zelfverzekerdheid te voeden.

Dolomieten is misschien niet zo handig, ik wil erg graag met tent lopen. Is kamperen in de Pyreneeën beter te doen?
Ja, dat is inderdaad wat ik bedoelde te zeggen. Als Pyreneeën-fanaat weet ik dat er veel kan, maar niet bijvoorbeeld in PN Ordesa of Aigües Tortes, behalve als bivak boven bijv. 2500 m. En ook daar heb ik gekampeerd, maar echt ver uit zicht. En er zijn veel meer gebieden die qua regelgeving en handhaving minder streng zijn. Maar het blijft je eigen verantwoordelijkheid. Ik markeer op de kaart de grens van het NP ook altijd extra, zodat ik dat goed in de gaten hou.

Wil je me helpen in wat deze voorzorgsmaatregelen zijn? Thuisblijvers op de hoogte stellen van je route + plannen, afspreken voor contact op vaste momenten met een garmin inreach, zoiets?
Ja, onder andere. En een fluitje en zak-/hoofdlamp om te seinen. En kennis van de codes die daarbij moet gebruiken. Maar zorg dat je om te beginnen alle goede zaken bij je hebt voor je oriëntatie (kaart, kompas of vergelijkbaar) en dat je nooit zonder water komt te zitten als je niet weet waar het volgende water is. En de Garmin Inreach of Spot is leuk voor je familie, maar zonder instructie wat ze moeten doen als ze een week niets gehoord hebben is dat zinloos. Dus Garmin Inreach of Spot is vooral belangrijk met een abonnement voor het in gang zetten van redding, mocht de noodzaak zich voordoen. En een goede verzekering waarbij de redding is verzekerd.

En wat betreft je indruk van de PCT ...
Het was als context bedoeld naar wat voor soort wandeling ik zoek.
Ik denk dat je na de Via Alpina of de GR11 de PCT een 'walk in the park' zult vinden. De PCT is een aangelegde en onderhouden route, technisch nooit moeilijk. De zwaarste stukken van de PCT zijn de Sierra Nevada en delen van Washington en Oregon. Maar ook dat is vooral qua hoogemeters, maar technisch gezien veel gemakkelijker dan de rotspaden in de Pyreneeën. Het is vooral kilometers maken en het gewicht van vele dagen eten kunnen dragen.

Succes met voorbereiden en keuzes.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Als je een vlucht boekt naar Barcelona heb je ook veel vrijheid voor een andere invulling.
Vanaf het vliegveld kun gemakkelijk rechtstreeks met de bus naar Andorra en Val d'Aran. Met de trein kun je via overstap in BCN Sants naar bijv. Puigcerda. Of via busstation Barcelona Nord naar talloze bestemmingen in de Pyreneeën.

Is Spanje op dit moment niet donkerrood ivm Corona? Alle niet essentiele reizen worden afgeraden? Misschien past het natuurlijk allemaal in de felxibele planning van FB87, maar met een boeking naar Spanje loopt FB87 wel het risico op weer een geannuleerde vlucht, quarantaine en ander gedoe. Ik zou een plek overwegen waar Covid wat minder heerst, zoals misschien je tips rondom Insbruck?

Eins
 

De GPS track op deze site is niet volledig. Ik lees ook dat de route vrij slecht gemarkeerd is. @marla Heb jij deze route gelopen en wat is jouw ervaring? Welke maand zou jij aanraden? Heb jij een GPS track gebruikt?
De route klinkt aan de zwaardere kant voor mijn ervaring. Hierdoor weet ik niet hoe verstand het voor mij is om deze alleen te lopen. Dat is misschien toch een te grote stap (alleen lopen én ruig terrein) maar met een +1 gaat dit prima.


Is Spanje op dit moment niet donkerrood ivm Corona? Alle niet essentiele reizen worden afgeraden? Misschien past het natuurlijk allemaal in de felxibele planning van FB87, maar met een boeking naar Spanje loopt FB87 wel het risico op weer een geannuleerde vlucht, quarantaine en ander gedoe. Ik zou een plek overwegen waar Covid wat minder heerst, zoals misschien je tips rondom Insbruck?

Eins

De trips waarnaar ik aan het kijken ben in combinatie met vliegen, gaat om voorjaar/zomer/najaar 2021. Ook dan zal het zeker nog kijken zijn hoe de situatie dan is en of het verstandig is. Het zou fijn zijn als ik iets van het bedrag kan gebruiken om te vliegen naar een bestemming die me bevalt, maar absoluut niet koste wat het kost.
Mocht je tips hebben qua hiketrips met tent, houd ik mezelf aanbevolen :cool:
 
De GPS track op deze site is niet volledig. Ik lees ook dat de route vrij slecht gemarkeerd is. @marla Heb jij deze route gelopen en wat is jouw ervaring? Welke maand zou jij aanraden? Heb jij een GPS track gebruikt?
De route klinkt aan de zwaardere kant voor mijn ervaring. Hierdoor weet ik niet hoe verstand het voor mij is om deze alleen te lopen. Dat is misschien toch een te grote stap (alleen lopen én ruig terrein) maar met een +1 gaat dit prima.

Ik kan niet oordelen over je ervaring. Je schreef dat je de GR20 had gelopen, toch een van de zwaarste tochten in Europa. Daar ben ik van uitgegaan.

Van de GRP heb ik het meeste gelopen, behalve aan de westkant tussen Coma Pedrosa en Sant Julia. In mijn herinnering (van recent, jaren 2017-2018) is de route goed gemarkeerd. Ik loop sowieso met een kaart en gps-ontvanger. Er is ook een routeboekje van.
Bijgaand een kaart van Andorra met routes.
Geen idee wat er voor gpx op die site staat aan. Visit Andorra is gewoon een toeristische site. Ik heb dat niet gecheckt en ik heb de website aangereikt om een indruk te geven.
Je kunt op de bekende tochtensites alle gpx-routes vinden die je zoekt Outdooractive, Wikiloc etc.. Ik gebruik zelf de laatste het meest en knip en plak wat ik maar kan gebruiken.

Welke maand geschikt is, is wat voor al het hooggebergte geldt, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die is gevallen: van medio juni tot eind september, begin oktober.
Wil je in het voorjaar, dan moet je daar niet zijn. Kies voor bijvoorbeeld GR1 of GR7, maar die zijn beslist op sommige stukken minder goed gemarkeerd.

Marla
 

Bijlagen

 • mapa_refugis_2017_WEB_v4.pdf
  2,8 MB · Weergaven: 26
Laatst bewerkt:
Ik kan niet oordelen over je ervaring. Je schreef dat je de GR20 had gelopen, toch een van de zwaarste tochten in Europa. Daar ben ik van uitgegaan.

Dat begrijp ik, verschil is dat de GR20 met 3 anderen was en nu wil ik graag alleen. Terrein kan ik fysiek zeker aan, maar ik weet niet of zwaar terrein én alleen lopen een te grote stap is.
Top, medio juni-tm september was inderdaad wat ik in gedachten had voor de GRP.
Leuk, ik ga dit verder uitzoeken!
 
Vraag is naar waar Transavia vliegt... Ik heb op de GR 131 Tenerife en Gran Canaria gewandeld rechtstreeks van de luchthaven komende. Je kan zoveel eilanden aan elkaar koppelen als je tijd hebt. De eilanden zijn trouwens heel divers en anders van elkaar.
 
Inderdaad maakt het technisch of conditioneel niet uit of je alleen bent of met tien.
Je kunt dus het beste nu gaan werken aan je zelfvertrouwen. Daar lijkt wel wat te winnen. Dat moet gewoon groeien. Begin met kleinere solotochtjes met tent in de Ardennen of de Vogezen.

Veel succes met je keuzes.

Marla
 
De GPS track op deze site is niet volledig.

Ik weet niet wat er dan zou ontbreken? Ik heb hem nu zelf eens gedownload en ik zie op het eerste gezicht niets geks. Zie printscreen.

Ik zag nog wat grappigs: 800 meter stijgen en dalen over 107 km en dan 'erg moeilijk' ;) Het is allebei niet waar.

Marla
 

Bijlagen

 • Screenshot_2020-09-25-17-10-42.png
  Screenshot_2020-09-25-17-10-42.png
  1,3 MB · Weergaven: 20
 • Screenshot_2020-09-25-17-20-59.png
  Screenshot_2020-09-25-17-20-59.png
  206,1 KB · Weergaven: 18
Laatst bewerkt:
Ik weet niet wat er dan zou ontbreken? Ik heb hem nu zelf eens gedownload en ik zie op het eerste gezicht niets geks. Zie printscreen.

Ik zag nog wat grappigs: 800 meter stijgen en dalen over 107 km en dan 'erg moeilijk' ;) Het is allebei niet waar.

Marla

Bij mij mist links in de gps-track een deel. Hahaha, ja ik was stiekem toch onder de indruk van de classificering ‘erg moeilijk’.
 

Bijlagen

 • F7438483-C143-4BF5-B494-4BDDBA05CD4C.jpeg
  F7438483-C143-4BF5-B494-4BDDBA05CD4C.jpeg
  629,3 KB · Weergaven: 16
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan