Vangstoot klimtouwen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klimmers onder ons,

Wij zijn druk bezig een touw te gaan aanschaffen en hebben ons op verschillende plaatsen eens laten voorlichten over de vele verschillen. Wij komen er niet meer uit en ik hoop dat jullie ons (en misschien met ons vele anderen) wat duidelijkheid kunnen verschaffen.

Bij het touw wordt een waarde gehecht aan de zogenaamde 'vangstoot', deze wordt aangegeven in Newtons. Hier is nogal wat onduidelijkheid over:

1: Wij hebben een boek over klimmen waarin staat dat dat een maximale waarde heeft die niet overschreden mag worden (1200 en nog wat), anders wordt het te gevaarlijk en krijgt de klimmer een te harde klap op het lichaam bij ene forse val. Tevens is de overbrenging van de kracht op de zekering minder hoe lager deze waarde, dus hoe minder kans dat je nuts en camelots de muur uit vliegen.
Hoe lager de waarde dus hoe beter. Dit werd ons tevens door een verkoper verteld, die zelf actief klimt.


2: Bij de Bever en bij de klimhal MOOnte Cervino wordt juist beweert dat deze waarde maar beter zo hoog mogelijk kan zijn, want dat dat aangeeft dat het touw pas op een later tijdstip zal breken, zwaarder belast kan worden dus...

Goed, wij weten het nu niet meer, maar we hebben in de aanbieding 2 mooie touwen gezien:
-Beal Erdlinger, vangstoot 750 daN
-Mammut Start, vangstoot <1000 daN

HELP!!!!!! Wat moeten we nu?

Groetjes
Petra en Carl

PS. We gaan het touw gebruiken om buiten te klimmen bij Monte Cervino en in de Ardennen.
 
Hola..

Da's een verdomd ingewikkeld verhaal maar ik ga het proberen.
(Het verhaal wordt ingewikkeld omdat dus zowel de klimmende verkoper als de mensen van MC en de Bever gelijk hebben.)

x(

De vangstoot is de (rest)kracht die op het lichaam van de voorklimmer komt als alle kracht verder geabsorbeerd is door de touwrek, de tussenzekeringen en de zekeraar. De waarde bij een touw wil dus zeggen in hoeverre het touw in staat is die energie van een val te absorberen. Een touw met een hoge vangstoot kan dus meer energie absorberen als een touw met een lage valstoot.
Van belang zijn het lichaamsgewicht van de klimmer, de valfactor, en de wijze van zekeren (dynamisch of statisch).

Bij een lage vangstoot: Meer rek op het touw. Lagere belasting op je tussenzekeringen. Comfortabeler vallen
Bij een hoge vangstoot: Minder rek op je touw. Grotere klap op je tussenzekeringen. 'Harder' vallen.

Voor gebruik in sportklimsituaties zoals in de Ardennen of Monte Cervino (veel haken) kun je kiezen voor een touw met een hoge 'Vangstoot'. Deze kunnen meer hebben en geeft je veel reserve. 'Comfortabel' (tussen dikke haakjes) wordt je val toch wel omdat je niet te maken zult krijgen met een hoge valfactor. Je maatje kan je extra dynamisch zekeren.
In praktijk zullen beide touwen voldoen omdat je bij een val op Monte Cervino de genoemde normen bij lange na niet haalt.

Een touw met een hoge vangstoot kan dan wel een veel hogere dynamische belasting hebben (en daardoor sterker zijn), maar in veel situaties is dat dus niet gewenst. Een touw wat moeilijker energie absorbeert betekent automatisch een hogere belasting voor de tussenzekeringen. Iets wat in goed behaakte gebieden een voordeel is, maar een nadeel bij een ijsschroef in brak ijs.

Het belangrijkste is uiteraard: NIET VALLEN!

Een beetje duidelijker nu??

:7
martin
-at your service!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan