VBL: met of zonder kleren?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort zal ik tot mijn blijheid van een stevige wintertrektocht in Zweeds Lapland kunnen genieten. Ik heb reeds een vapour barrier liner gekocht, maar dat heeft me ook tot nadenken gestemd. Als ik er zonder kleren in slaap lijkt me dat behoorlijk onaangenaam (zou het aangenamer zijn dan een nachtje in een plastieken vuilzak?). Aan de andere kant beeld ik me in dat wanneer je hierin thermisch ondergoed draagt, dit de volgende ochtend klam tot doorweekt zal zijn. Geen probleem voor één nacht, maar wanneer dat ondergoed dan tegen 's avonds bevroren is heb ik ook niet veel zin meer er terug in te kruipen.

Wie kan mij wat meer van zijn ervaringen delen met betrekking tot dit opmerkelijke materiaalstuk?

Bovendien blijkt er ook nog zoiets te bestaan als VBL voor de voeten. Ervaringen hiermee zijn ook erg welkom!

Alvast bedankt :),

Pieter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Die paar keer dat ik erin geslapen heb droeg ik thermisch ondergoed.
Dat was s'ochtends wel klam, maar ook zo weer droog als de normale kleren eroverheen gingen.
Als vbl's voor de voeten gebruik ik van die blauwe plastic diepvrieszakjes. Het voorkomt dat de sokken doornat worden en daardoor kunnen bevriezen mocht het tot een ongepland bivak komen. Daaronder draag ik dunne thermische sokken van Craft of zo.

Als je in een tent gaat overnachten lijkt een Vbl me niet nodig voor een dergelijke tocht. Als je overdag af en toe de slaapzak kan laten luchten moet het zonder best lukken. Liever een lekkere zijden lakenzak..

succes

:7
martin
 
Hier had ik nog niet van gehoord. Een VBL is: Vapour Barrier Liner for use inside sleeping bags in very cold conditions: prevents evaporation from entering and icing up inside the down layer.

Wordt zo'n ding altijd gebruikt als het flink onder 0 is?

Waarom hou je het thermisch ondergoed overdag niet gewoon aan? Dan bevriest het ook niet.

grtz
Henk
 
Een VBL Gebruik je alleen maar in geval van nood. Mocht de slaapzak niet voldoen aan de temperatuur van dat moment dan ga je in de VBL aangezien deze zo'n 6-8 graden toevoegt aan je slaapzak. Ik zou niet voor mijn lol in een VBL kruipen. Mocht dit wel het geval zijn dan met een setje thermisch ondergoed aan het lichaam.
In Lapland is het een zeer bruikbaar item. Temperaturen willen nog wel eens onderuit schieten.


Prettige tocht


Buitenbeentje
 
Nee hoor,

Een VBL gebruik je ook als je een lange tijd gaat kamperen onder de nul graden. Anders verzamel je steeds meer ijs/water in je slaapzak en zal langzaam maar zeker de isolatiewaarde van je slaapzak gaan afnemen..

Maar minder als 4 a 5 nachtjes is meestal geen probleem.

Johannes.
 
>Een VBL Gebruik je alleen maar in geval van nood.

D8 het niet dus. In een VBL slapen zal vast niet het meest comfortabel zijn, maar als je langdurig in (zeer) koude temperaturen gaat bivakeren is het heel belangrijk om je slaapzak droog te houden. Vocht in een slaapzak kan bevriezen en zo de isolatie van je slaapzak verminderen.

Toch lastig als je de zuidpool wilt oversteken zonder hulp van buitenaf en je -40 slaapzak is nog maar een -5 slaapzak doordat je je VBL bent vergeten.

Ik denk overgens wel dat er niet veel van ons echt een VBL nodig hebben, maar misschien heb ik dat mis. Ik hen (helaas) nog niet kouder dan -10 geslapen en dat gaat prima in mijn -5 slaapzak in mijn Outdoor designs Solo Raider.

Eins
 
Ik heb het persoonlijk 32 dagen uitgehouden in Lapland zonder VBL behalve toen de temperatuur tegen de -46 graden ging want daar was geen rekening mee gehouden. Op dat moment de VBL gebruikt om de temperatuur op te krikken en het werkte uitstekend.

Ik heb inderdaad ook wel eens verslagen gelezen waarbij er sprake was van cumulatie van vocht in de slaapzak tijdens een noordpooltocht.Blijkbaar hadden deze mensen ook geen VBL bij zich.

Nood dus in geval een tekort aan vermogen van de slaapzak om je warm te houden.

Dit is mijn eigen langdurige ervaring met duurzame koude. Daarnaast ook een aantal kortere tochten gemaakt van zo'n dag of 10 en daarbij de VBL nooit nodig gehad omdat de temperatuur de -35 niet passeerde.

Groeten

Buitenbeentje
 
Erg bedankt voor deze tips en suggesties! Blijkbaar wordt een vbl niet altijd als noodzakelijk accessoire gezien!
Er lijkt me echter één paradox te zijn: stel de slaapzak is goed voor -30, dan zweet je een pak bij -10, wat het gebruik van een vbl meer noodzakelijk maakt, maar je nog harder doet zweten :+

Best zal ik dus zowel zijden lakenzakje als vbl meenemen?

Pieter
 
idd een lakenzak is best ok, maar als je in een tent slaapt zal het opvriezen van je slaapzak wel meevalen denk ik.

Zelf ervaring met -20 (denk ik) op de hoge venen (erg vochtig dus) en geen last gehad van extreme warmte verlies. een vbl is denk ik alleen handig als je idd zoals gesteld een slaapzak je niet meer warm houd. Zelf zou ik er dan juist een bivi omheen doen (wel een ademende) wat wel eens wil gebeuren als we met de scouting op pad zijn en er mensen zijn die een slaapzak hebben die niet geheel voldoet (en nog nooit klachten gehad van deze mensen). Gezien het gewich kun je der best een mee nemen denk ik.
 
>Ik heb het persoonlijk 32 dagen uitgehouden in Lapland zonder
>VBL behalve toen de temperatuur tegen de -46 graden ging want
>daar was geen rekening mee gehouden.

Had jij dan een synthetische slaapzak? Want 32 dagen zonder VBL buiten slapen betekent gegarandeerd véél vocht in slaapzak en daar kan een synthetische zak wel tegen qua isolatie maar een donzen niet echt.

De theorie zegt dat je zweet en het vocht/damp dat je uitscheidt trekt de isloatie laag in of condenseert aldaar. Condensatie treedt op als het buiten erg koud is. Maar als je binnen in een hut slaapt (warmer) heb je daar véél minder last van.

Een zijden lakenzak is wel lekker licht meer heeft absoluut géén VBL functie.

Als je in een VBL gaat liggen dan is thermo ondergoed wel lekker. Dat zal de volgende ochtend wel klammig zijn maar dat droogt zo op op je lichaam. Maar met VBL en thermo ondergoed is wel warm dus het moet buiten wel goed koud zijn wil je hier aan beginnen (afhankelijk van de isolatie van je zak en je koukleumerigheid)

Gewoon lakenzak en thermo ondergoed ligt wel prima als het niet te koud is. Je moet de punten waar je veel warmte verliest beschermen met een muts op je hoofd en idd wat zakjes om je voeten. Echter met een donzen zak kan je wel problemen krijgen na 3 a 4 dagen kamperen zonder je zak fatsoenlijk te hebben kunnen/luchten drogen.
 
Hier wil wel even op reageren :

Je bedoelt met "buiten" in een tent, toch ??
Tijdens deze tocht was het inderdaad een synthetische slaapzak en je hebt helemaal gelijk als je zegt dat een donzen slaapzak een probleem heeft (en diegene die erin ligt) als dons vochtig wordt.

Nu wil ik daarbij nog wel een zijdelingse opmerking plaatsen : weliswaar heb ik met mijn donzen slaapzakken niet zulk lange tochten gemaakt als die in lapland maar toch wel regelmatig 12-14 dagen. Ook deze tochten waren in de winter en de temperaturen gingen tijdens deze tochten niet zo diep. Gedurende deze tochten hadden we juist te maken met heel wisselende omstandigheden (van 0 tot -20 graden 's nachts ) en daardoor regelmatig met erg vochtige omstandigheden. Nu beschik ikzelf over 2 slaapzakken waarvan de een is voorzien met een Gore Dryloft buitentijk en de ander met een AquaPro buitentijk. Diegene waar ik mee onderweg was hadden ook dons maar deze waren voorzien van een Microfiber buitentijk. Waar hun slaapzakken 's morgens echt z...nat waren bleef mijn slaapzak gewoon droog.
Luchten doe je uiteraard altijd indien mogelijk maar in het geval van mijn wandelpartners was dit meer dan noodzakelijk.

Ik wil hiermee aangeven dat als men voor dons kiest omdat pakvolume en/of gewicht erg belangrijk is, je beter iets extra kunt uitgeven om vocht van buiten geen kans te geven.


Verder kan ik alleen maar bevestigen wat je aangeeft betreffende VBL / thermisch ondergoed / muts ed.

Groeten

Buitenbeentje
 
Inderdaad buiten als in een tent :)

En ook jouw verhaal over het belang van een goede wateradstotende buitentijk bij donzenslaapzakken is goed.

Doordat een slaapzak toch een beetje warmte uistraalt treedt condensatie ook op boven je buitentijk. Dit kan bevriezen of gewoon vrolijk als vocht je slaapzak weer in kruipen (m.a.w. lekker je isolatie waarde aantasten)

Tot op heden kende ik idd Dry Loft en Pertex 627 als goede waterafstotende buitentijken. Aquapro is voor mij een nieuwe, leuk :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan