Veel sneeuw in Noorwegen


Hoi.

Ik wil even meedelen dat er op sommige plaatsen in Noorwegen tot 5 keer zoveel sneeuw ligt als normaal om deze tijd van het jaar. Met name in het westen. Sommige doorgaande autowegen over de bergen liggen tussen metershoge sneeuwwanden. Sorry dat ik niet heb onthouden om welke weg het ging. Als het warm gaat worden wordt er overstroming verwacht.

Op senorge.no kun je sneeuwdieptes checken.
http://www.senorge.no/index.html?p=senorgeny&st=snow
Klik links op snødybde.

Misschien slim om te doen voordat je naar een hoogliggend gebied reist voor een trektocht, zodat je je plannen aan kunt passen. Er zijn gebieden waar je prima heen kunt gaan.

Groeten,

Linda
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zitten jullie ook in een gevarenzone? De mogelijkheid van overstromingen is overal vervelend maar in de bergen of heuvelachtig gebied kunnen er ook nog eens veel krachten mee gaan spelen.....
 
Weg info

Was niet de site www.vegvesen.no de site voor weginformatie, ook als het gaat om afsluitingen etc? Ik heb hem nog weleens gebruikt voor mijn rondreis, hoewel mijn Noors weinig tot niets voorstelt, kon ik er toch uitkomen.

Edit: Inderdaad, deze bestaat nog.
Wellicht handig als je plannen hebt om met de bus of auto over de Trollstigveien en dergelijk te rijden. Tijdens mijn vakantie was de Trollstigveien zwaar beschadigd, hetgeen een dikke omweg betekende. ( die weginfo kon ik mooi gebruiken bij het versieren van een lift vanaf de Jostedalsbreen naar Stryn, dat dan weer wel....)

Mirjam
 
Ja het is bar en boos dit jaar volgens de berichten uit het Noorden. Ik ben erg benieuwd hoe de 55 er uit ziet deze 'zomer'.
 
Zitten jullie ook in een gevarenzone? De mogelijkheid van overstromingen is overal vervelend maar in de bergen of heuvelachtig gebied kunnen er ook nog eens veel krachten mee gaan spelen.....

Nee, bij ons is het al maanden sneeuwvrij. En we zitten niet in de gebied waar het smeltwater doorheen gaat stromen. Op het kaartje kun je zien dat het meer gaat om de westkust en het noorden. Ik woon in de buurt van Oslo.

Linda
 
Hoi Linda,

Thanks voor het waarschuwen!
Onze plannen voor deze zomer betreffen het onderste deel van het gebied ( noorden van setesdalheiene en onderste deel Hardangervidda) waar nu nog sneeuw ligt.... Grote twijfels dus en daardoor een paar vragen:
- wij denken dat als de sneeuw nu pas weg smelt, de moerasachtige gebieden lastiger door te komen zullen zijn, klopt dat?
- zijn de muggen dan automatisch ook later dit jaar? Lees: in augustus dus nog in grote getalen aanwezig?

Groetjes,
Petra
 
Ik lees op de FB pagina van een ultra trailrun (Xreid) dat de hoeveelheid sneeuw erg overdreven is. Foto's van de Norseman triathlon laten echter nog metershoge muren van sneeuw zien :D
 
Ik ga dit jaar eindelijk voor het eerst rondtrekken in Noorwegen waarvan twee keer een 4 daagse tocht op het programma staat.

Waarvan ook 1 keer een tocht in Noordelijk Setesdal.

@petra: pas jij jouw reis aan op die sneeuwstand, aangezien jij ook naar het Setesdal gaat?

Ik ben benieuwd!
 
Nu ik terug ben van vakantie, kan ik wel wat zeggen over de sneeuw. Wij zijn op Børgefjell geweest (in noordnoorwegen), zowel vanaf de zuidkant als vanaf de noordkant. Van tevoren was dit een van de gebieden waat nog het meeste sneeuw zou liggen. We begonnen op 450 meter hoog en daar was het zomer, maar koud. Vervolgens over de bergen heen die tot 800 meter waren. Daar veel sneeuwvelden moeten oversteken. En veel kleine smeltbeekjes. Het land ertussen was net onder de sneeuw vandaan en dus nogal gelig van oud gras. Een kampplek gevonden op ca 650 meter die redelijk zomers was met aan alle kanten uitzicht op hoge besneeuwde bergen. Het water in de rivier was 3 graden. Geen enkele activiteit van vissen. Op de dag dat het heel mooi weer was, smolt er veel. De grote rivieren zijn echt megagroot van het smeltwater en kunnen dus niet gewaad worden.
Aan de noordkant was het een heel ander verhaal. Daar was bijna geen sneeuw meer te zien, ook op 900 meter hoog. Alles was erg groen en het water was ca 10 graden. Ook bijna geen visactiviteit. Conclusie is dat er aan beide kanten wel goed te lopen was, maar die sneeuwvelden kunnen wel eens vervelend zijn als je er doorheen zakt. En je kunt er niet altijd omheen. Soms houden ze wel.

Ik heb van mensen op Hardangervidda gehoord dat ze zijn weggegaan omdat er 2 meter sneeuw lag. Misschien dus slim om ergens heen te gaan waar je ook lager kunt blijven. Maar check de sneeuwdiepte in het gebied waar je heen gaat. In Tufsingdal, wat vlak bij Femund ligt, was het helemaal sneeuwvrij boven de 1000 meter, al een paar weken geleden.

Linda
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de update!

Misschien toch maar de bestemming aanpassen. Er is natuurlijk wel een verschil tussen af en toe een sneeuwveld oversteken of ergens proberen te lopen waar nog 2 meter ligt.

Heeft die sneeuw nog veel invloed op de temperatuur in de omgeving?

Mochten er nog meer zijn die deze zomer de sneeuwdiepte hebben ervaren, dan hoor ik het graag.
 
Ik heb inmiddels bericht terug van het toeristenbureau van Hovden en de hut in dat gebied, over de sneeuw zeggen zij het volgende:

'From Hoveden to Sloaros is it bare up to ca. 1000 meters above sea level. There is some snow north from Krosssloskaret, but it should be OK to walk on. From Sloaros to Haukeliseter is it around 50/50, this snow is also OK to walk on."

en:

"Still there is a lot of snow in the mountains between Sloaros and Haukeliseter. The snow is hard and therefore ok to cross but some of the marking is covered and the path can be lost. We are also informed about a bridge between Sloaros and Holmevatn which is broken and it can be challenging to cross the river."

Misschien toch maar een ander gebied kiezen, wat zouden jullie doen met deze tips?
 
Te veel sneeuw!

Ik ben inmiddels een paar dagen terug uit Noorwegen. Ik en mijn vriend hebben gewandelt op de Hardangervidda dus ik kan ook wel iets zeggen over de sneeuwval.
Het originele plan was om te lopen van Finse tot Kinsarvik in 7 dagen. Van te voren hadden wij geïnformeerd bij de hut in Finse of deze route te lopen was door de sneeuw. Hun antwoord was dat er alleen gewoon veel sneeuw lag en dat het te doen was. Dus we begonnen aan de tocht. Voor ons begonnen ook 2 mensen dus we waren iig niet de enige. Maar de tocht werd uiteindelijk toch behoorlijk korter door de weersomstandigheden. Uiteindelijk zijn we na 5 dagen ploeteren in de sneeuw gestopt in Liseth. We hebben zo'n 80% van de tijd door sneeuw gelopen. Sommige sneeuw was hard en goed te doen. Maar ook veel sneeuw was al half gesmolten. Daardoor ontstonden er beekjes onder de sneeuw die je niet kon zien. Tot je er door zakt.. Ik een paar keer goed vast komen te zitten in de sneeuw. Mijn vriend heeft me echt uit moeten graven omdat ik muurvast zat tot mijn knieën. Het pad was op sommige stukken erg moeilijk te vinden. Ik denk dat veel markeringen ondergesneeuwd waren. Dit vertraagde ons echt ontzettend. Soms moesten we wel een uur zoeken voordat we het pad weer vonden. Voetstapjes volgen in de sneeuw werkte nog het beste. Ook waren sommige stukken erg glad door de sneeuw. Niet zo handig als je moet stijgen of dalen. We hebben zes uur gedaan over een stukje stijgen waar we 1,5 uur over hadden moeten doen. De route liep langs het simadal. Erg steile afgrond daar waar het pad heel dicht langs liep. En aangezien het pad besneeuwd was moest je daar echt niet uitglijden anders waren we zo de afgrond ingegleden. Wel prachtig uitzicht! Ook moesten we tot 3 keer toe tot ons middel door ijs en ijs koud water waden omdat de bruggen blijkbaar kapot waren (3 van de 5 waren stuk). Gelukkig hoefden we niet te zwemmen zoals een stel een paar weken eerder nog wel moesten. Oh en achteraf hoorden we dat de 2 mensen die voor ons waren begonnen opgehaald zijn in een helicopter omdat ze onderkoeld waren geraakt. Zij hadden alleen zomerkleding mee! Toen we aankwamen in het pension in Liseth vertelde de eigenaar dat hij dit jaar nog maar 4 hikers had gehad die vanuit onze richting kwamen. Volgens hem lag er echt te veel sneeuw.
Achteraf ben ik blij dat wij het nog een deel hebben kunnen doen want het was wel erg mooi en super leuk! Maar ik zou het je toch af raden om iig in het westen van de hardangervidda te lopen. Wellicht is het in het oosten beter. Ik zag bijv. dat er in Geilo nauwelijks sneeuw lag. Ik en mijn vriend zijn niet ervaren misschien lag het ook daar aan dat het zo'n geploeter was maar als je een beetje relaxt wil lopen zou ik iig niet onze route doen! Ik hoop dat je iets aan mijn ervaringen hebt!
 
Dit laatse verhaal klinkt zoals verwacht. Er is wel doorheen te worstelen, maar het is worstelen en geen wandelen. De vraag is in hoeverre dit leuk is. Als je alleen bent, loop je altijd een hoger risico en dan moet je het helemaal heroverwegen. Ik zou gewoon ergens heen gaan waar het meer zomers is. Dat is leuker wandelen. Kapotte bruggen zijn als gauw een probleem in een periode dat een rivier groot is van het smeltwater.

Linda
 
Bedankt Bente voor jouw uitgebreide verslag!

Heeft mij toch wel in laten zien dat ik niet te ambitieus moet zijn en wellicht weer mijn kansen in een ander jaar af moet wachten. Hoe teleurstellend ook. Inderdaad eens dat de eerste keer een leuke ervaring moet zijn, zodat ik hopelijk veel vaker hiervan kan genieten. Dat is ook zeker de insteek hiervan.

Aangezien het weerbericht ook nog eens niet zo best is voor de komende twee weken, misschien toch maar weer, net als drie jaar geleden een andere bestemming kiezen. ik houd heel veel van de wintersport, maar toch niet zo in mijn zomervakantie ;)
 
Wij vertrekken donderdag ook richting de Hardangervidda. We maken daar een rondje om de Hardangerjokulen.
We hebben er in ieder geval genoeg tijd voor ingepland, vanwege de vertragingen die we waarschijnlijk gaan hebben vanwege de sneeuw.
Maar we hebben er zin in! Ik zal bij terugkomst wel even laten weten hoe het is geweest.
 
Hallo,

Even een update.
Wij zijn ook op de hardangervidda geweest de afgelopen dagen.
We zijn eerst in twee dagen langs de westkant van de hardangerjokulen gelopen, van Finse naar Rembesdalseter, hier lag nog erg veel sneeuw. We hebben dubbel zo lang over de etappes gedaan. Navigeren was af en toe lastig vanwege de hoeveelheid sneeuw.

Daarna door langs de zuidkant, in twee dagen van Rembesdalseter naar Kjeldebu. Hier was veel minder sneeuw, hier door was er veel meer te zien van het landschap. Maar ook hier hebben we dubbel zo lang over de etappes gedaan.

De laatste dag zijn we verder naar het zuiden gelopen. Dit was een kleine wandeling van Kjeldebu naar Dyranut.

Het waren 5 avontuurlijke dagen. De zomer bruggen die aangegeven stonden op de kaart, waren er ook allemaal. We hebben ook veel rivieren moeten doorwaden die ontstaan waren door de grote hoeveelheden smeltwater.
Het was wel een pittige tocht, maar het is zeker wel te doen! Je moet wel je tijd nemen, de tochten van hut naar hut zijn erg ver in deze omstandigheden. Dus het is raadzaam om met de tent gaan.
Wij zijn wel mensen tegenkomen die van hut naar hut liepen met een kleine dagrugzak.
Wij waren in eerste instantie van plan om de hele tocht te wildkamperen, maar hebben het uiteindelijk afgewisseld met overnachtingen in hutten die we tegenkwamen. Dit was fijn om alles even te laten drogen.

We hebben een te gekke tijd gehad op de hardangervidda. Het was prachtig, ik ben erg onder de indruk van deze omgeving.

Morgen door naar Gudvangen voor een tweedaagse kajaktocht!
 
Laatst bewerkt:
Ondanks de voorspelde "slechte" weersomstandigheden, zijn wij halverwege augustus toch vertrokken richting het Noorden.

Eerst richting Oppdal gereden en in Trollheimen een 4-daagse tocht gedaan. Hier absoluut geen problemen door de sneeuw, ondanks de hoogte. Slechts een een paar te verwaarlozen sneeuwveldjes over moeten steken.

Uiteindelijk na wat dagen met de auto op pad, uitgekomen in het Aurlandsdal, en vanaf Flam, het treintje naar Finse gepakt. Vanaf Finse in 3 dagen naar Vassbygdi gelopen.

Na het navragen bij het toeristenbureau, durfde we dit toch aan. De eerste dag hebben we denk ik zo'n 40% over de sneeuw gelopen, wat overigens erg goed te doen was. Door de warmte werd het in de loop van de dag wel wat papperiger, en bij de randen was het wel even opletten. Verder totaal geen problemen mee gehad.

Mijn eerste ervaringen zijn in ieder geval bijzonder goed! Op naar meer!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan