Velebitski Planinarski Put


Ofwel: het Velebit berg pad.

De complete doorkruising van het Velebit gebergte in Kroatië van noord naar zuid. Vorige week heb ik het samen met een vriend gelopen. Helaas hebben we niet zulk goed weer gehad maar desondanks heb ik er toch weer van genoten.

Velebit is een verassend wild en gebergte met aan de oostkant uitgestrekte bossen waar nog beren en wolven leven. Jammergenoeg geen beren gezien :-( Een verassend STIL gebergte ook. IN 8 dagen tijd slechts 2 andere trekkers tegengekomen.

Hier heb ik wat foto's neergezet:
http://picasaweb.google.com/dewall.joost/VelebitTrekkingSeptember2009#

Aangezien er in het Engels of Duits maar weinig informatie over de gehele route te vinden is heb ik wat info op een blog gezet (Ook om zo'n blog eens uit te proberen).
http://de-wall.blogspot.com/
Ik moet het nog een keer goed nalopen op spelfouten en nog wat uitbreiden maar het begin is er.

Joost
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


"Mine!"
Liggen er veel landmijnen langs dit pad of kun je je tentje in het bos opzetten zonder het risico dat je een haring door een mijn probeert te slaan?
 
Tot voor kort stonden er op diverse plaatsen in het zuidelijk gedeelte van de trek dergelijks bordjes langs het pad. Inmiddels zijn vrijwel alle gebieden weer vrijgegeven en zijn de bordjes verwijderd.

Op één na. En natuurlijk maak ik daar dan een foto van :)

Volgens de parkranger die we in Struge tegenkwamen is er nooit 1 mijn gevonden in Velebit.

Joost
 
Hoi Joost. Mooi is wandelen in voormalig Joegoslavie he? Ik ben ook erg gecharmeerd van de rust tov de Alpen. Enig idee of dit pad onderdeel is van de gehele trans-yugo trail?

Eins
 
Ik heb nog nooit van de trans yugo trail gehoord maar ga ervan uit dat het antwoord nee is. Ik verwacht dat die trail meer in het binnenland loopt.

Ach...die ´rust´ is maar betrekkelijk. Bergwandelen en beklimmen was en is nog steeds héél populair in voormalig Joegoslavie. Ga maar eens een weekeindje in de zomer in Slovenie of Kroatie de bergen in. Het is in de populaire gebieden dan vaak minimaal net zo druk dan in de alpen. De Hutten zijn zonder uitzondering afgeladen. Wij moesten ook in de Zavizan hut op zaterdag gewoon op de grond slapen. Vreemd genoeg zijn we toen we de hut verlieten verder niemand meer tegengekomen.

Het grote verschil is dat er veel minder ´buitenlanders´ komen. Buiten de weekeinden en vooral buiten het hoogseizoen wordt het daardoor héél STIL.

Joost
 
Die rust kan ook liggen aan dat ik altijd zo laat mogelijk in het seizoen ga wandelen. Hoe het pad precies heet weet ik dus ook niet, maar ik heb wel eens ergens gelezen dat de Slovenska Planinska Pot aan zou moeten sluiten op een trans kroatie pad enzo verder over de hele Joegoslavie bergkam. Maar ik kan er zo snel geen info over vinden. Maar dat is voor Joegoslavie sowieso moeilijk.

Eins
 
Die trans-yugo trail bestaat nu in ieder geval nog niet. Mijn vrouw (een geboren Sloveense) heeft er in ieder geval nog nooit van gehoord.

Gezien de gespannen verhoudingen tussen de huidige republieken verwacht ik niet dat hij op korte termijn gaat komen.
 
Een Sloveense vrouw. Mazzel...! Sloveense vrouwen zijn echt heel mooi.

In mijn hiking in Montenegro boekje staat:

".... visitors are strongly advised against straying over the border into neighboring countries (...) however attractive various trans-Balkan mountain walks may appear on the map."

Ik ging er dus vanuit dat er zoiets bestaat. Helaas is de meeste informatie over Joegoslavie in de talen die ik niet spreek en zeer sporadisch in Engels/Duits.

Eins
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan