verbruik MSR whisperlite


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgelopen weekend heb ik getest hoeveel gram benzine het kost om 1 liter water aan de kook te krijgen; ik meen iets van 20 gram. Het water uit de kraan was niet zo koud als in een willekeurige bergbeek, dus heb ik ietsje meer water toegevoegd.

1. Wat is jullie ervaring met het brandstofverbruik van een msr whisperlite?
2. Als mijn vriendin en ik 5 dagen gaan trekken over 2 weken, hoeveel benzine moet ik dan meenemen?
3. ik heb wel 's aanmaakgel meegenomen om benzine te besparen. wat is jullie ervaring hiermee?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

2) Tja, da's een beetje een rare vraag. Wat ga je doen? Hoog de bergen in, de kou in, de warmte in, uitgebreid koken, alleen Adventure Food maken, koffie in de ochtend....? Ik gebruik in 5 dagen een halve liter in mijn uppie, maar misschien doe ik wel heel andere dingen.

Groetz,
Dennis

- Ik ga op vakantie, wat voor tent moet ik kopen? -
 
Hoi,

Wij gebruiken met z'n tweeën ongeveer een halve liter voor een tocht van een ruime week. Dat is inklusief voorverwarmen van de brander en avondmaaltijden die redelijk zuinig worden gestookt. En meestal iets warms te drinken 's avonds.

Groeten,

Linda
 
Ben ik toch benieuwd hoe je dat doet. Ik ga zelf altijd uit van een kleine liter voor 2 personen voor een week. Dat is 's middags soep en 's avonds iets van spaggeteria en dan nog 1 of 2x thee tussendoor.

Maar goed, het is inderdaad erg afhankelijk wat je gaat doen. Als je elke keer in een berghut gaat eten, doe je erg lang met je brandstof :+
 
Met 20 gram benzine een liter water koken is volgens mij niet mogelijk. Met een liter benzine (0,72 kilo per liter) zou je dan 36 liter water kunnen koken! Lijkt me erg veel.
 
Hoi,

Ik heb geen whisperlite maar een XGK en ik kan moeilijk inschatten of er veel verschil in gebruik is.

Ik ga ook uit van 1 liter benzine voor een week hiken, daarbij water kokende dat uit een bergbeek komt. Het koken betreft dan (meestal) 3 liter water 's morgens (koffie/thee en heet water voor mijn limonade poeder ,erg lekker trouwens en soep en een gevriesdroogde maaltijd 's avonds)

Tijdens mijn winterhíkes is het gebruik zo rond de 3 liter voor 9 dagen, sneeuw en ijs smelten kost nu eenmaal veel tijd.

Groeten

Rene
 
halve liter, ruime week. mmm, da's best zuinig. de hele week conitnue?

in de ochtend gebruik je de brander niet?
 
Hoi Arjen,

>Ben ik toch benieuwd hoe je dat doet. Ik ga zelf altijd uit
>van een kleine liter voor 2 personen voor een week. Dat is 's
>middags soep en 's avonds iets van spaggeteria en dan nog 1 of
>2x thee tussendoor.

Wij gebruiken de brander dus alleen 's avonds. Water aan de kook brengen, spagetti/rijst of wat dan ook erin. Brander uit en een poosje wachten. Na 10-15 minuten de brander weer kort aan om de boel weer even op te warmen. Na het eten nog een keer aan om 2 kopjes theewater te koken.

De brander is geisoleerd met aluminium scherm van onderen en van opzij. Verder gebruiken we een vrij grote roestvrij stalen pan. Met deksel. Dit verbruik is bij zomertemperaturen (5-25C).

Ik reken zelf altijd ruim met brandstof en neem altijd een grotere fles brandstof mee, maar ik houd altijd heel veel over. In praktijk gebruiken we nooit meer dan een halve liter voor een week. Ik heb nu een 6 deciliter fles gekocht ipv. de literfles van vroeger, die is ruim voldoende.

Groeten,

Linda
 
Simpel rekensommetje:

Benzine levert 42.5 Megajoule energie per kilogram benzine, dis
20 gram benzine levert dan 850 kiloJoule energie.
Water heeft een soortelijke warmte van 4.2 kiloJoule per kilogram per graad dus het opwarmen van 1 liter water (= 1 kg) van 15 graden naar het kookpunt (dus 85 graden opwarmen) kost 4.2*1*85 = 357 kiloJoule
M.a.w. als het rendement van je brander minimaal 357/850 = 42% is dan kan het. Gezien het feit er warmte van je brander langs de pan gaat en de pan ook weer warmte verliest aan de omgeving én het water door verdamping ook nog warmte afvoert is het de vraag of je die 42% gaat halen. Ik ken de precieze getallen niet, randgevalletje zou ik zeggen met mijn boerenverstand ;-)

Groetz,
Dennis
 
Haha beter, wiskunde in de buitensport. Lijkt dat je niet wat Dennis die Techneutenhike?? Gaan we eens wat meetdata verzamelen.

:p

Eins
 
Ha, je moet er gewoon een flink eetfestijn omheen organiseren, zodat al die brandstof niet voor niets wordt verbruikt :+
 
Ben zelf niet thuis in de materie zoals Dennis deze etaleerd. Maar zoals gezegd was ons verbruik zo'n 3 liter in 9 dagen waarbij we zo'n 8 liter water per dag produceerden (2x1 liter thee 's morgens + 4 liter vocht voor onderweg + 2 liter 's avonds voor thee en avondteten).

Dit alles met sneeuw en ijs geproduceerd. Ik zou zeggen dat het dus mogelijk is om met 20 gram benzine een liter water aan de kook te brengen.

Groeten

Rene
 
even kort samenvatten voor diegene die de draad kwijt is?

De theorie:
Benzine geeft bij volledige verbranding altijd evenveel energie per gram brandstof. Water heeft per liter een bepaalde hoeveelheid energie nodig om 1 graad op te warmen. We kunnen we dus berekenen hoeveel energie nodig is om 1 liter water van bijv. 10 tot 100 graden celsius te verwarmen.

Verlies...
Er gaat energie verloren doordat:
de verbranding niet volledig is (rendement van de brander);
de warme lucht die langs de pan stroomt;
het water dat verdampt (deksel helpt!);
straling naar de omgeving;

Denk er ook aan dat er veel brandstof verloren gaan aan het voorverwarmen van de brander!!! Als je dat kommetje van de whisperlite vult, ben je zo 10-20 gram kwijt!

De praktijk:
Alle verliezen zorgen voor een behoorlijke afwijking op de te berekenen waarde. Misschien is het beter uit te gaan van evaringsgetallen als de halve liter voor 1 week voor 2 personen. Makkelijker dan alles proberen te berekenen
(Dennis, je schatting dat 42% kritisch is lijkt me juist, maar dan wel voor het totale verlies. Die hike moet het denk ik uitwijzen).

Bespaar brandstof door:
1)zo min mogelijk "opstarten",
2)zo min mogelijk benzine bij het opstarten (thuis testen hoeveel nodig is)
3) het windscherm, de reflector (alu ring onder brander) en de doe de deksel op de pan.

De groenten.
 
Ach, in mijn uppie kan ik met 0,6 lieter ongeveer een week uit.
En in de winter 1 liter voor 2 personen voor 6 dagen
Das genoeg voor mij om te weten.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Afgelopen weekend heb ik nog 's de test opnieuw gedaan, met een andere, grotere brandstoffles. Dit keer was het verbruik 21 gram.
Het gereken van Dennis vind ik best interessant, maar er zijn zoveel onzekerheden omtrent je uiteindelijke rendement dat je geen enkel houvast hebt aan de uitkomst.
Twee keer dezelfde test met ongeveer de zelfde uitkomst geeft mij meer duidelijkheid. Doe daarbij de commentaren van menig ervaringsdeskundige en je komt een heel eind.

Overigens leuk om te zien dat het verbruik zo uiteen loopt bij verschillende gebruikers.
 
Ons verbruik is circa 1 liter in bijna 2 weken. En dat is voor:
3/4 liter thee water, koken van pap in de ochtend
3/4 liter thee in de avond, en avond eten, geen gevriesdroogde maaltijden, en soep.
Maak voor het avond eten zoveel mogelijk gebruik van de hooikist methode! Breng je prakkie aan de kook met rijst oid en zet dit vervolgens een poosje weg onder de slaapzak. Wel eerst even omwikkelen met een handdoek voor het zoveel mogelijk binnen houden van de stoom.
Wees kieskeurig in het gebruik van je basis ingredienten. Rijst heeft een lange kooktijd. Couscous, bulgur, bepaalde dunne pasta soorten (snel gaar spagetti), 1 minuut noodles vereisen op zijn hoogst 10 minuten gaar tijd. . Deze zijn snel gaar en zijn ook in pakvolume interessante ingredienten.
De whisperlite is een stille en zuinige brander, heb zelf jaren gekookt met de toenmalige concurrent: de sigg fire-jet. Maar heb zelf een hekel aan amerikaans spul....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan