Verlichting/verwarming


Status
Niet open voor verdere reacties.
J

Joop

Guest
Hoi, winterhikers,

Afgelopen weekend met de vorst gekampeerd en gewandeld , Leuke wandel gezelschap gehad, die vertelde dat tijdens scandinavisch winter avontuur hij zijn tent verwarmde met de verlichting , hij liep met een slee, dus kon grote lampen meenemen .
Mijn vraag als rugzak/winterkampeerder wie weet een lamp die past in een rugzak en kan branden op de zelfde brandstof als mijn kooktoestel, een MSR whisperlite en ook veel warmte afgeeft ?

Buitensportzaak kwam met gasverlichting , maar dan ben ik fabrikant cq. gasfles gebonden. Voorkeur gaat uit naar een brandstof voor allebeide en hoog wattage gehalte van de lamp voor de warmte.

Ik zoek zelf ook verder, en zal graag op een goede weg geholpen worden.

groet Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Joop,

Helaas weet ik geeen oplossing voor de Whisperlite, maar kan je wel vertellen dat de combinatie inderdaad perfect werkt. Zo gebruik ik tijdens winterse avonden om te koken een Primus Omnifuel (of Multifuel) en vervolgens later om bij te lezen of kletsen (als kampvuur geen optie is) de mesh-lantaarn van hetzelfde merk. Uiteraard wordt het lastig als je wilt koken juist met die verlichting aan, maar daar heb ik m'n hoofdlampje voor.

Maar ja dus, de combinatie is zeker aan te raden.

Overigens, is het niet zo dat Coleman verschillende lampen voeren die gewoon op benzine branden? Of zijn die niet sterk genoeg om ook warmte af te geven (doet de Primus Mesh lantaarn zeker wel).

Raymond
 
[laatste wijziging op 22-12-02 om 17:55]Dag Joop,

Je zou anders een klein gaslampje kunnen gebruiken (bv een Primus Trekk Lite, geeft 80W) en een klein gasblikje (kleinste zijn een dikke 4 cm hoog). Aangezien je die 2 dingen telkens vast en los schroeft heb je er geen problemen mee om dat ergens weg te proppen. Wel oppassen in een tent want die dingen worden letterlijk gloeiend heet.

Als je kiest voor Primus dan kan je daar zowat alle gasblikjes op schroeven buiten de Camping Gaz toestanden dus blikjes van Primus, Colleman, MSR, ... Die dingen zijn redelijk gemakkelijk te vinden (zelfs op 3400m hoogte in Namche Bazar,Nepal...).

Btw, weet iemand of er geen verloopstukjes bestaan om een Camping Gaz blik op de standaard branders/lampen te schroeven?

groetjes,
Jan
 
Hoi Raymond,

bedankt voor je informatie, heb op internet zitten kijken en zag de Lamp van PRIMUS de Mesh.
Het is op internet alleen niet duidelijk of dit gas is of Multifeul.
Er wordt alleen vermeldt een cannister van 450 gr , terwijl overal gaz-canister wordt gebruikt.
Uit jouw antwoord begreep ik dat het een multi-feul lamp is.

Na diverese bezoeken van buitensportzaken, bleek deze lamp niet in het assortiment te zitten, en bestellen doen ze alleen bij aankoop.
Dus ben via hun geen stap verder gekomen, hun hadden ook het antwoord niet of het gas of multifeul is .

Hoor graag je reactie , ik heb geen haast ga eerst warmer gebied opzoeken, al hoewel voor de winterhike misschien toch lekker , dan heb ik nog maar weinig tijd .

groet Joop
 
Ha die Joop,

Zeg weet je nog die nacht tijdens de WWH2002, samen met Richard in zijn tent? Hij had een klein kaarsje in een klein windlichtje in de nok van de tent hangen. Dat gaf genoeg licht om bij te lezen...en redelijk wat warmte. Het weegt nagenoeg niets en neemt erg weinig plek in. Misschien is dat een optie??

Sebastian ;-)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan