verrekijkers


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Tijdens mijn vakanties kom ik regelmatig vogels, beestjes etc. tegen die ik van wat dichterbij wil zien. Hiervoor wil ik een verrekijker gaan kopen. Echter ben ik op internet een beetje op zoek en bij de gemiddelde outdoor zaak hebben ze al een behoorlijk (prijzige) sortering. Voordat ik hier naar binnen stap wil ik er eigenlijk wat meer over weten.
Het gaat hierbij met name om wat is een goede verrekijker als 1e verrekijker voor iemand die nog niet echt weet hoe vaak ie m gaat gebruiken. Eisen zijn vooral niet te duur, niet te groot en waar moet ik op letten bij de aanschaf van zo'n verrekijker.

Alvast bedankt,
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In de winkel van de Vogelbescherming in Zeist hebben ze een groot assortiment, deskundige hulp en een tuin waar je de verschillende kijkers kunt testen (op echte vogels en testborden).

Als je een kijker wil kopen, let dan vooral op gewicht (hoeveel wil je om je nek hangen) en vergroting. Op zich is een grotere vergroting altijd handig (het haalt het dichterbij), maar het vergroot ook de trillingen van je handen. Als je er een paar hebt uitgekozen en die aan het testen bent, let van vooral op hoe breed het beeldveld is (op zich is het makkelijker als het beeld zo breed mogelijk is, zoekt je onderwerp makkelijker) en of er geen vreemde verkleuringen in zitten, vooral langs de randen.

Succes ermee

Arjen
 
Wat je ook koopt verkijk je niet op de vergroting, uit het handje is 8x goed te doen en 10x alleen in de grote zware kijkers (40mm and up). Daarboven worden je trillingen dusdanig versterkt dat je niet rustig kan kijken, na een flinke inspanning kun je het helemaal shaken ;)

Ga buiten proefkijken voordat je een aankoop doet....

Gr,
Jan Anne
 
Verrekijkers, op een verrekijker staat altijd iets als 7x50 of 8x20. Dat eerste getal staat voor de vergroting. Dus 7x 8x vergroten van het beeld. Dat 2e staat voor de diameter van de lens aan de kant van de verrekijker waar je niet door kijkt. Hiermee bepaal je die hoeveelheid licht die door je kijker naar binnen valt. Dit geeft dus een beter beeld bij minder weer maar voornamelijk in schemering of als je hem 's nachts gebruikt. Zoals ik het doe in mijn beroep (stuurman). Verder bepalen ook de lenzen de hoeveelheid licht die naar binnen valt en ook welk deel van het beeld scherp is. Als je hele goede lenzen hebt (+500 euro oid) dan komt er veel licht naar binnen en is er maar een kleine rand onscherp. Echter je ogen geven ook een onscherp gedeelte dat vele malen groter is dan het onscherpe gedeelte in een slechte lens. Je kunt met een goede lens, groter beeld scherp wel makkelijker een vogeltje in je kijker vangen die in vlucht langs komt. Dat is meer iets voor de echte vogelaar die iets ziet vliegen het gelijk herkent en dan moet zien. Ik denk dat voor jou een verrekijker van 7x20 of 8x20 een prima keus is. En dan zou ik niet gelijk een heel duur model kopen. Probeer het eerst eens uit en koop er eentje van 20 euro. Daar kun je je nooit ene buil aanvallen. Wil je dan toch meer zien/ben je ontevreden dan kun je altijd nog eentje kopen van een euro of 80. Ik denk dat je dan een hele mooie hebt. NB prijs zegt natuurlijk nix over kwaliteit. Dus altijd ook zelf nog even kijken! Maar prijs geeft wel een idee van waar je naar moet kijken!
 
Kijk ook eens naar een leuke aanbieding. Ik kwam laatst een kijkertje tegen van 45 voor 22,5. Zoiets kan zeker interesant zijn om het eens uit te proberen!
 
Hallo,

alvast bedankt voor de reacties, had gisteren o.a. gezocht via de zoekfunctie van dit prikbord. Die gaf toen geen resultaten (drukte na zoekwoord op enter), nu met muisklikken wel. Ook de links had ik niet gezien, ben nog niet zo heel bekend met de werking van de site. Maar in ieder geval allemaal bedankt, hier kan ik iig een stuk verder mee!

ruben
 
Maar nog even terug komend,

Zelf neem ik meestal een Bynolyt tegen, die zijn niet al te duur en redelijk ok.

Wat ook een goede optie is is natuurlijk een goede Monoculair ipv de standaard bino. Zeker met een wat grotere vergrotings factor is dit een goede optie.
 
>Ik zeg een ding, Swarovsky....

Hij zei niet te duur. Denk dat je dat niet met een Swarovsky gaat lukken, ongeacht hoe goed die dingen zijn...
 
>Wat ook een goede optie is is natuurlijk een goede Monoculair
>ipv de standaard bino. Zeker met een wat grotere vergrotings
>factor is dit een goede optie.
>

Maar ik denk dat hij meer heeft aan een gewone verrekijker. Voor beginners (wat hij lijkt te zijn) is het een heel stuk moeilijker om iets in beeld te krijgen met een telescoop als met een verrekijker. Bovendien, als je meer vergroting gaat nemen, moet je toch ook echt een statief mee. En dat lijkt me niet erg handig tijdens een wandeling (al schijnen er ook wandelstokken te zijn die je als 1-poot statief kunt gebruiken). En vaak is het gewicht van een scoop ook hoger.

Ik zou dus toch voor een gewone kijker gaan. Kijkt ook wel zo lekker, met twee ogen.
 
Hallo

Ik weet niet of je ook wel eens de outdoor magazine leest, maar deze maand staan er zeker 3 bladzijdes aan verrekijkers in, misschien moet je daar eerst eens in gaan kijken???

groetjes Debbie
 
Je hebt helemaal gelijk, maar een collega hierzo is er blijkbaar mee vergroeid, altijd om zijn nekske... En ik heb der ook wel een paar keer doorheen mogen gluren. Super. beter heb ik ze nog niet gezien....
 
Ow, ik zal ook zeker niets zeggen over de kwaliteit van een Svarovski, integendeel (al ben ik zelf meer een leica adept). Maar denk dat het voor de meeste wandelaars het niet uit kan om zoveel geld uit te geven voor een kijker die ze slechts af en toe gebruiken.

Al kan het wel uit om een gas gevulde kijker te kopen, deze zijn namelijk waterdicht.

Groeten, Arjen
 
Oeh, da's altijd een heikel punt, zoom in verrekijkers. Zoommechanismen zijn altijd erg kwetsbaar, met veel bewegende delen. Dit maakt ze gevoelig voor kwetsuren. Ik zou zelf geen kijker kopen met zoom. Ten eerste omdat vergrotingen groter dan 10x eigenlijk toch niet meer uit de hand te gebruiken zijn (zeker niet als je net met een rugzak van 25kg op je rug een heuveltje op bent komen lopen). Ten tweede is dat dus typisch iets wat kapot kan gaan (of je moet echt een erg dure kijker hebben, ik denk ook dat het niet voor niets is dat de topmerken geen zoommodellen hebben). En ten derde heb ik zelf ook een telescoop (alleen nooit bij me tijdens het lopen), dus als ik meer vergroting nodig heb, pak ik die er wel bij.

Succes met zoeken

Arjen
 
Heb je weer helemaal gelijk in, maarja je bent natuurlijk een pro...

Maar waarom ik voor een compact met zoom zou gaan is dat omdat je als beginnend vogelaar niet met een scoop op je rug gaat rondwandelen, maar als je een aardig exemplaar voorbij ziet vliegen en je niet zeker bent wat het is kunt je met een kijkertje met zoom toch even snel de boel extreem uitvergroten wat de identificatie zeker ten goede komt. En ja een aantal collega's hierzo hebben er al wat op tegen als een kijkert meer dan 7 keer vergroot. maarja das keuze he (standaard is hier de EL...)

Misschien eentje zonder zoom als de BUTTERFLY LIGHT 8X21 CF ook een goede optie? Zeker niet duur en wel aardige specs.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan