verschil softshell en windstopper?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ja en verder is niet iedere softshell ook een windstopper (dus ook echt winddicht)...
 
>Okay duidelijk, softshell heeft afparelend vermogen.
>Windstopper niet.

Er zijn toch echt windstoppers die afparelend vermogen hebben hoor.

grtz
Henk
 
Ik zag net een fleecejack met membraan bij de Lidl in de aanbieding.

Volgens mij zijn het allemaal nieuwe namen om de verkoop te stimuleren....

Wat wat is, blijft moeizaam. Zo ook de keuze voor een goed wasmiddel want hier worden dit soort namen weer genoemd

:7
 
WINDSTOPPER is een merknaam van Gore, dit is een 100% winddicht membraam dat door fabrikanten in Softshells kan worden verwerkt. Softshell is een productcategorie, waarbij gebruik kan worden gemaakt van verschillende materialen. de een uiteraard meer parelend dan de ander. keuze voor de buitenstof en/of membraam heeft met meerdere factoren te maken. winddichtgheid, ademend vermogen, waterafstotendheid, gewicht of prijsaspect.
 
Okay, en een membraam zorgt ervoor dat zo'n jack winddicht is? Maar ook dat het ademend vermogen minder is?

Want je hebt ook weer membraamloze jacks die toch winddicht zijn, zie bv de Mammut met Schoeller Nanosphere...
 
Een membraam, simpele coating of heel dichtgeweven stof zorgen voor een wind blokkerend effect. De mate waarin de wind geblokkeerd wordt verschilt per wijze waarop de wind wordt geblokkeerd en met welk materiaal. Niet alle mebramen zijn per definitie winddicht.

Die jas van mammut staat in de laatste editie van oppad samen met en aantal andere jassen in een tst met softshells. Of die Mammut echt winddicht is en membraamloos weet ik niet uit mijn hoofd. Wat ik wel weet is dat de nanosphere er voor zorgt dat het jasje vuilafwijzend is, dus geen winddichtheidsfactor. Schoeller is gewoon een merknaam voor een specifiek rekbaar stofje (wel fijn stofje. Dit is wel een factor in de winddichtheid namelijk de dichtheid waarmee de vezels gewoven zijn. Schoeller is echter opzichzelf niet winddicht. Dus er zit nog meer aan dat jasje als het echt winddicht is.
 
Sander,

dit is niet correct. Schoeller is net als Gore een merknaam en niet een specifieke stof. Zo zijn er ook varianten met een winddicht membraam.
 
Dat schreef ik toch dat Schoeller een merk was? De Schoeller stoffen die ik ken zijn allemaal stretchie en de stof ansich is niet winddicht. Kijk dat ze ook een stofje voeren met een aanvullend membraam dat is weer andere koek, dat wist ik niet nog niet.
 
Dus als een windstopper afparelend is, is het een softshell?

Deze discussie toont aan dat de naam softshell bedacht is, en geen enkele functie heeft. Het is handiger de jas een naam te geven wat ie doet.

Dus mijns inziens zijn er drie soorten jassen:
1 windstopper
2 regenjas
3 jas

grtz
Henk
 
Windstopper is voor mij geen type jas, het is een merknaam. Een sofshell van Windstopper materiaal in zit is geheel winddicht, vandaar de naam van het materiaal.

Ik zou zeggen:

1) Hardshell (aka regenjas) -> is dus waterdicht
2) Softshell -> is niet waterdicht, maar wel waterafstotend
3) jas -> wordt kletsienat

Of een softshell winddicht is of niet is een extra feature. Net als dat een regenjas ademend kan zijn of niet...da's geen ander type jas, maar gewoon een toegevoegde waarde.

Groetzels,
Dennis
 
Tja zo eenvoudig is het niet om een rijtje te maken. Ook een eenvoudige regenjas is namelijk winddicht (windstopper) maar daar wordt je weer kletsnat in omdat deze niet ademt. Een softshell ademt weer als de 'beste' maar die wordt weer uiteindelijk nat bij vies weer. Er zijn drie belangrijke factoren die de eigenschap van een buitensportjas bepalen:

-winddichtheid
-waterdichtheid
-ademend vermmogen

Je hebt drie soorten uitvoeringen van jassen:
-hardshells (alles wat niet zacht aanvoelt; van eenvoudige regenjas tot hightech laminaten met membramen, ze zijn in ieder geval wind- en waterdicht (maar ademend vermogen kan erg varieren van geen tot eigenlijk nog niet genoeg).
-softshells (alles wat zacht aanvoelt en in enige mate iets van alle de drie eigenschappen van jassen iets bezit. Onder de verschillende soorten varieert het ademend vermogen, de wiinddichtheid en de waterbestendigheid. De waterbestendigheid is echter nooit genoeg om een softshelll waterdicht te kunnen noemen. Sommige softshells kunnen erg snel drogen).

Een softshell die zowel winddicht, hoog ademend vermogen en waterdicht is moet nog worden uitgevonden. Maar ook een hardshell die een hoog ademend vermogen heeft moet ook nog uitgevonden worden. Er is dus (nog) geen ideale jas.
 
Nou, volgens mij hebben Henk en ik dus aangetoond dat het wél eenvoudig is om een lijstje te maken. Vraag is alleen of zo'n lijstje door de meerderheid gedragen wordt. De fout is om alle eigenschappen van jassen te willen meenemen voor het bepalen van de naam, en dat moet je dus niet doen.
Maar ok, ik heb een lijstje op basis van waterdichtheid, maar je kan ook lijstjes maken op basis van winddichtheid (hardshell= winddicht, softshell = gedeeltelijk winddicht, rest = nauwelijks winddicht), maar winddichtheid is een nogal vaag begrip omdat zelfs de simpelste fleecetrui nog wel wat wind tegenhoudt.
Je kan ook een lijstje maken met hoe de stof aanvoelt (hardshell = stug, softshell = zacht), dat zou de naamgeving recht doen, maar ook daar is het moeilijk omdat er heel veel zachte materialen zijn waarvan ik me afvraag of je die softshell moet noemen....een pyama bijvoorbeeld.

Dus, mijn hoofdklassificatie op waterdichtheid bevalt me prima...daarbinnen kan ik dan weer onderscheid maken tussen winddichte en winddoorlatende softshells etc. Maar als ik het dus over een softshell heb, dan weet mijn omgeving dat ik een waterafstotend iets bedoel dan niet waterdicht is :)

Groetzels,
Dennis
 
Een pyama is geen shell, daarmee dus ook geen softshell.

je moet je niet vergissen in het ademend vermogen van een Windstopper, deze is namelijk niet veel beter dan die van een Gore-tex jas. wil je iets dat luchtiger is dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Polartec Powershield. deze is +- 98% winddicht en stukken beter ademend.

een Shell zonder membraam kan nog luchtiger zijn, maar deze zal veel meer wind doorlaten. het is dus erg afhankelijk van het gebruiksdoel en de kleding waar je het mee combineerd. heb je een lekkere Event jas of moet je het doen met een Agu regenjasje? in het laatste geval zal je je softshell zo lang mogelijk aan willen houden.

waterafstotendheid hangt voor een groot deel af van de behandeling van de buitenstof. jasjes met getapede naden, bepaalde modelen Conduit en Windstopper, of dikkere buitenstof kunnen meer regen hebben maar ademen vanwege deze 2 punten ook weer minder.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan