Verschillende materialen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Mja,
Ik ben al even op zoek naar een jas. Ik zou graag eens willen weten wat de voor- en nadelen van de verschillende stoffen coatings. welke stoffen er zoal gebruikt worden, welke merken speciale technieken gebruiken dat de jas juist zo goed maken enz.

Zo denk ik bijvoorbeeld aan:
* GTX (wat is dit, is dit een stof door gore tex zelf gemaakt of maakt ieder merk zijn eigen GTX stof?, voor/nadelen)
* hyvent (wat is dit, voor/nadelen t.o.v. anderen)
* XCR (staat soms bij een jas wat betekent dit?)
* H2No (iets van patagonia, groot verschil met andere stoffen?)
* Conduit (ook ooit is ergens van gehoort)
* 2 laags/3 laags (wat zijn de voor-/nadelen van beide stoffen. hoe is dit te herkennen in de winkel?)
* zijn er nog andere?
* voor en nadelen van een (ingeritste)fleece in een jas (heb hier op het forum gelezen dat je met een fleece aan isolerend vermogen verliest, hoe komt het dat als je nog een kledingstuk meer aandoet minder goed geisoleerd bent?)

Verder qua ritsen, coatings, ...

Wat ik gewoon eens wil is wat uitleg over al de producten en wat goed en minder is.(kom maar op met de technische uitleg)

Alvast bedankt,
Sam
 
Mmm,
een vraag waar je wel wat werk mee hebt om alles in detail uit te leggen.Ik ga er simpelweg van uit dat je weet hoe gore-tex werkt. Anders even kijken op http://www.asadventure.com/folder_nl//trekkingkleding.pdf
De details kloppen niet helemaal maar de essentie wel.
GTX staat gewoon voor gore-tex. Verschillende merken gebruiken gore-tex maar (bijna)ieder merk gebruik een eigen buitenstof en binnenstof die nodig zijn om het eigenlijke gore-tex te beschermen tegen slijtage. XCR = extended comfort range, volledig eigenlijk gore-tex XCR, is een verbeterde vorm van gore-tex die nog beter zou moeten ademen. Paclite, je vernoemt het niet maar laten we volledig zijn, is een zeer lichte vorm van gore-tex, heel licht maar minder robuust dan gore-tex XCR.
Hyvent is een coating van the North Face, H2No van Patagonia, beide microporeus (dus zoals gore-tex), goedkoper dan gore-tex maar minder ook waterdicht en/of ademend.
Conduit is een ademend materiaal van Mountain Hardwear. Voor de werking, kijk bv. op http://www.mountainhardwear.com/action/catalog/DisplayStyle?id=1037 en ga dan verder naar full specifications en dan doorklikken op conduit (zou je een beschrijving moeten krijgen van hoe het werkt).
Er zijn er nog tal van andere. Er is ergens een merkenpagina op hiking-site, daar kan je de webpaginas bezoeken. Meestal geven fabrikanten wel een beschrijving van hoe hun ding werkt. Opgelet, veel fabrikanten maken gebruik van dezelfde technologie, maar geven er een eigen naam aan. Het is dus niet zo dat fabrikanten echt een eigen technologie ontwikkeld hebben, ze hebben gewoon samengewerkt met één of ander chemieconcern. Ondanks de veelvoud aan technologiën kan je kort zeggen dat gore-tex beter presteert kwa waterdichtheid en ademend vermogen. Eén uitzondering is eVENT, dat eigenlijk net hetzelfde is als gore-tex maar toch net iets anders (www.eventfabrics.com) en daardoor beter. Het is vrij nieuw en daarom nog niet zoveel te vinden.

2 of 3 laags ? Ik heb al gesproken van binnenstof en buitenstof. Bij drielaags zijn buitenstof, membraan en binnestof aan elkaar gelijmd dus drie lagen. Bij 2-laags zijn alleen buitenstof en membraan verlijmd dus maar twee lagen. Om de binnenzijde van het membraan te beschermen is daarom een loshangende binnenvoering nodig. 3-laags is lichter en slijtvaster, 2-laags ademt in theorie beter (in theorie, de praktijk geeft niet altijd hetzelfde aan en zit wat soepeler. Hoe te herkennen ? Tweelaags heeft aan de binnenzijde een duidelijke loshangende gaasvormige stof.

Inritsbare fleece is niet zo practisch. het maakt de jas zwaarder want je hebt extra ritsen nodig om de fleece in te ritsen. Bovendien, stel je hebt jas en fleece aan, fleece ingeritst. Hoe kan je dan de jas uitdoen zonder de fleece uit te doen ? Niet dus ? Bovendien, een rits is een zwakke plek wat betreft isolatie. Een fleece dragen onder een jas maakt het geheel natuurlijk warmer. Maar doe je fleece en jas apart aan, dan heb je twee ritsen waar de kou doormoet. Rits je de fleece in, dan moet de kou alleen maar door de rits van de jas dus minder warm.

De meest technische jassen zijn heel sterk op de pasvorm gesneden (zit vrij strak en dus niet als een aardappelzak), hebben een capuchon die goed rond je hoofd zit en die goed mee beweegt met je hoofd zodat je niet de binnenkant van die capuchon te zien krijgt, hebben zakken die gebruikt kunnen worden met een rugzak aan, hebben extra ventilatieopeningen voor bij heel stevige inspanningen, de mouwen en de rest van de jas kruipen niet omhoog als je de armen in de lucht steekt, enz ... Echt geavanceerd wordt het als de jas gelamineerd wordt (verschillende panelen worden aan elkaar gelijmd in plaats van genaaid) en de tape op de naden (die nodig is omdat de naden zwakkere plekken zijn in de constructie waar lekkage kan optreden) heel smal wordt (13 mm ipv 22 mm) en gebruik maken van waterdichte ritsen die dus geen flap nodig hebben over de rits tegen de regen.

Ik heb het kort gehouden. Voor een uitgebreide uitleg moet ik een boek schrijven. Hopelijk ben je er al iets mee.
Bekijk gewoon ook de websites van merken zoals Arc'teryx, The North Face, Mammut, Patagonia en je ben al een stuk verder.
 
Een andere manier om je helemaal te laten voorlichten is om eens op een doordeweekse ochtend naar een goede buitensport zaak te gaan,en je daar eens uitgebreid te laten vertellen, met de voorbeelden erbij in de rekken; wat wat is, en alle voor en nadelen tegenover elkaar afgezet.
Al zijn de meningen er hier wel eens over verdeeld, ik weet gewoon zeker dat je WEL dit soort goede verkopers kunt vinden die de tijd voor je nemen en die ook weten waar ze het over hebben.
En anders kom je maar een keertje naar Bergen op Zoom.

Rob

Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hallo Sam.

Over dit onderwerp is al heel wat besproken in dit forum.
Hiervoor zou je de zoek functie kunnen gebruiken en je komt al een heel eind.
Hier is nog zo'n thread waar je hoop ik wat meer aan hebt.

http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=133&topic_id=3472&mesg_id=

Ook in de volgende tread komen de expertice van b.v. Martin en Woubier tot hun recht.

http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=133&topic_id=5170&mesg_id=

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan