verslag wandeltocht The Great Glan Way 10/01/2004


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

john1

Guest
Mijn menig over deze route is dat ik vooraf wist dat dit niet te verglijken met Zoals belooft eerder vertel ik hoe en wat ik van het Great Glen Way pad in Schotland vindt.
Ik heb een paar keer gelezen dat het wandelpad saai te druk is en te eentonig is en ga zo maar door.
Ik heb het pad gelopen vanuit Inverness 11-01-2004 tot Fort-william 16-01-2004 dat is in tegenovergestelde richting als dat ze in de boekjes adviseren.
Ik vind dat een wandeltocht thuis begint door een goede voorbereiding en daar hoort kaart en beschrijving materiaal bij over de tocht .
Ik heb bvb het boekje (mapje) “THE GREAT GLEN WAY” hier in Nederland gekocht ISBN nummer 1-898481-15-6 het is engels talig maar wel van goede kwaliteit en er zit een kaartje bij van de tocht alles is op redelijk waterbestendig papier gedrukt .
Als je het boekje voor dat je aan de tocht begint door leest staat er duidelijk in hoe de tocht loopt en waar langs loopt en over het pad zelf, of je over bospadden loopt of over een B-weggetje of over een kiezelpad.
Dus bij dezen vind ik alle kritiek niet terecht omdat je van te voren weet waar je aan begint en vindt je het niks om uren langs Loch Ness te lopen loop deze tocht dan niet.
Ik heb de route in 5 dagen gelopen en zal van dag tot dag in het kort vertellen over het pad en de omgeving.
5 a 6 dagen is goed te doen ook voor mensen die voor het eerst met de rugzak een lange tocht maken maar thuis wel al behoorlijk hebben getraind.
Dag 1: 11-01-2004 half 9 s’morgens loop ik het backpacker hostel uit vandaag is het plan om van Inverness naar Drumnadrochit te lopen een lange dag van ruim 9 uur en ongeveer 30 kiliometer.
De eerste drie kwartier loop je door Inverness en het randgebied daarvan maar buiten Inverness is het prachtig mooi het pad loopt redelijk omhoog over een smal kiezelpad langs een meertje en mooie bossen.
Na ongeveer 3 uur kom je uit op een smalle weg waar je ongeveer een uur langs loopt .Ik ben 1 auto tegengekomen in de zomer zal het wat drukker zijn maar het loopt goed en de omgeving is machtig mooi en mooie huisjes.
Dan loop je naar links de bossen in en zo loop je ruim een uur over een smal kiezelpad tot aan Loch Laide waar je goed kunt pauzeren .
Van daar uit loopt je flink omhoog over een breed kiezelpad tot onder aan Meall na h-Eilrig zo’n 465 meter hoog.
Dan loop je om die berg heen over een mooi bospad en kom je uit bij een breed kiezelpad waar je ongeveer een klein uurtje over loopt.
Dan begint de afdaling naar Drumnadrochit over een mooi bospad wat toch wel pittig is zeker als je ruim 7 uur erop hebt zitten in zwaar weer regen natte sneeuw en wind tegen.
Jammer dat het laatste stuk langs de drukke weg van Inverness naar Fort-william loopt.
Dat stukje duurt ongeveer 20 min.
Het weer was barslecht dus klopte ik bij de eerst beste B&B aan.
Dag 2:12-01-2004 het is 9 uur en droog vandaag een lange tocht naar Invermoriston ongeveer 23 kilometer en 7 uur lopen.
Over de brug rechts en richting de waterval die iets van de route af ligt ik ben er niet naartoe gelopen omdat het vandaag nog een pittige dag zou worden .
In het begin loop je over een bospad lichtjes omhoog totdat je op een smal asvalwegetje komt die loopt heerlijk rustig (doodlopend weggetje) naar Grotaig waar een oud fort ligt.
De vergezichten zijn adembenemend mooi links zwemt het monster van Loch Ness en rechts kijk je richting Meall Fuar-mhonaidh een top van ongeveer 696 meter hoog .
Bij het fort aangekomen loop je verder over een mooi bospad en door de bossen richting Alltsigh waar een jeugdherberg ligt .
Je kunt er wat warms drinken maar niet al te lang want het is nog 2,5 3 uur lopen tot Invermoriston.
Je loopt geleidelijk weg van de weg en de jeugdherberg de bossen in van Creag nan Eun Forest.
Het is een mooi bospad dat een paar km voor Invermoriston flink omlaag loopt dus goed voor de knietjes .
Invermoriston stelt weinig voor wel 2 mooie bruggen en een mooie waterval.
Ikzelf ben een kleine 1,5 km doorgelopen om net buiten het dorp in de bossen mijn tentje op te zetten .
Het weer was weer zwaar veel regen en de plek waar ik mijn tentje had opgezet bleek achteraf niet ideaal te zijn .
Dag3:13-01-2004 na een nacht schuin geslapen te hebben was ik vroeg wakker en besloot om vroeg naar Fort Augustus te lopen en daar B&B te nemen om alles effen te drogen en een middag te gaan vissen.
Om een uur of 8 had ik gegeten en alles ingepakt en begon aan de ongeveer 12km naar Fort Augustus.
Net buiten Invermoriston ging de route eerst over een smal dood lopend grind weggetje en daarna ongeveer 2km sla je rechts af de bossen in.
De bomen gaven mee enig bescherming tegen de harde wind en regen en sneeuw.
De omgeving tussen Invermoriston en Fort Augustus is weer adembenemend mooi , op sommige stukken kijk je links over het meer van Loch Ness en op sommige stukken kijk je mooi over de hoog vlaktes waar de bergen Carn Dubh 600 meter en Burach zo’n 602 meter hoog mooi uitstekken tegen over de omgeving .
Iets voor het middag uur kwam ik aan in Fort Augustus en ook hier is het geen probleem om B&B te vinden ook is er een camping maar die is niet open in januari.
Drogen wat er gedroogd moet worden en dan eerst effen kijken bij de beroemde sluizen .
Het zijn er 8, 8 sluizen die vanaf het meer van Losch Ness omhoog gaan het hoogte verschil is ruim 20 meter hoogte verschil.
Eerst kijken of ik het monster van Loch Ness eruit kan trekken zo niet dan probeer ik iets te vangen op het Caledonian kanaal .
Alles bij elkaar zeker 4 uur gevist en in al die tijd in snoekje gevang en mooi en gezond terug gezet . (vis aub nooit met weeghaakjes )
Vanavond uit eten en dan vroeg naar bed het valt me op dat er in januari er toch veel open is. Dag 4:de familie waar ik die nacht sliep zouden al vroeg het ontbijt klaar hebben en om 07:00 kreeg ik lekker gebakken spek met worstjes en een lekkere uitsmijter en koffie dus ik kon er voorlopig tegen aan .
Vandaag zou de eerste dag worden dat ik lange tijd langs het Caladonian kanaal zou lopen en ik was benieuwd hoe snel me dat zou gaan vervelen .
Het pad langs het Caladonian kanaal is van grof kiezel en toch liep het niet slecht het zou kunnen komen omdat de grind pad er al lang ligt .
Onder weg nog wat schapen en een schots ijsvogeltje gezien.
Het stuk langs het Caledonian kanaal duurde ruim 3 uur en verveelde me geen moment je loopt door open vlaktes en het Caledonian kanaal loopt ook een stuk door de bossen dus veel afwisseling .
Vlak voor Aberchalder steek je de drukke weg over die naar Fort William loopt.
Als je die weg over steekt loop je langs Loch Oich waar je aan je linker hand tegen de bergen aan kijkt van Glen Buck .
Ook hier veel bossen en door de harde regen en tempraturen van rond het vriespunt lag er boven de 400<>600 meter sneeuw en dat beloofde wat voor de vrije dagen die ik rond Ben Nevis 1343 meter nog over zou hebben.
Een paar uurtjes voor Laggan moest ik beslissen om een mooi en goed plekje te kiesen voor de tent of in Laggan in de jeugdherberg te overnachten.
Ik wilde die nacht in mijn tent slapen en vond net voor Laggan langs het Caledonian kanaal achter een muurtje een mooi plekje voor de tent .
Om een uur of 18:00 tent opgezet en aan mijn eten begonnen en op de dag terug gekeken , en dit was wel de rustigste dag van de afgelopen 4 dagen geweest welgeteld 1 wandelaar met hond tegen gekomen op de route van Fort Augustus naar Laggan .
Dag 5:ik had besloten om het stuk van Laggan naar Fort William in 1 dag te lopen want het weer speelde niet mee.
Ik ben om 07:00 uur opgestaan en om 08:15 liep ik net na South Laggan de bossen in en hier loop je ook dicht langs Loch Lochy .
Ik vind dit persoonlijk een van de mooiste stuk van de route je loopt vlak langs Loch Lochy en door de bossen een heel mooi gedeelte van de route.
Aan je rechter hand heb je Glengarry Forest dat zou ik meer tijd zou hebben zeker willen gaan verkennen misschien iets voor de volgende keer want ook liggen er een paar mooie bergen zoals Ben Tee en Sron a`Choire-Ghairbh . ( pffff wat een namen )
Na een kleine3,5 uur wandelen kom je aan in Gairlochy dat ik nog kon van eerdere vakantie’s .
Vanaf hier loop je tot aan Corpach langs het Caledonian Canal het pad is goed te lopen en ook dit laatste stuk van de route heeft mij niet verveeld .
Het Caledonian Canal loopt niet kaarsrecht door het landschap maar het slingert zo’n beetje door de schitterende omgeving.
In Corpach aangekomen zie ik in de verte de met een dik pak sneeuw bedekte berg Ben Nevis.
Het gehucht Corpach is schitterend met zijn witte huisjes en de 8 sluizen .
Van af hier is het einde van de route inzicht.
Het laatste stuk van de route loop je langs een vrij drukke weg en loop je langs de rand van Fort William en dat is het enigste jammere van de deze tocht .
Na bijna 9 uur lopen kom ik aan bij het eind (begin) punt van The Great Glen Way.
De laatste dag was behoorlijk lang ruim 34 km maar door de toch goede en niet al te steile stukken is dit goed te doen in 1 dag.
Mijn persoonlijke menig van deze tocht is dat het een mooie tocht is voor beginnende langeafstand wandelaars ook is het een leuke tocht om in de winter te lopen veel sneeuw op de hogere toppen en de rust is heerlijk .
Er zijn opvallend veel winkels en museums op in de tweede week van januari .
Mij lijkt de keuze om te beginne in Inverness de beste je hebt meteen de zwaarste dag en je loopt richting de hoogste bergen van Schotland .
Het wildkamperen is in deze tijd geen probleem ik ben in deze 5 dagen geen wandelaars tegen gekomen die The Great Glen Way liepen vanuit Fort William.
De volgende 4 dagen heb ik een stuk van West Highland Way gelopen van uit KingLochLeven naar Fort William een mooie dagtocht .
Ook een mooie dagtocht is om met de trein vanuit Fort William naar Corrour Station te gaan en dan via Glen Nevis naar Fort William te wandelen.
Dit zijn wel 2 lange dagtochten en de laatste dagtocht is afgelegen en kan gevaarlijk zijn in dichte mist dus kijk uit.
Ben Nevis beklimmen (wandelen) in de winter is zonder speciale uitrusting niet te doen ik ben op maandag naar boven gelopen tot iets voorbij het meertje en verder ging niet ivm te veel sneeuw wel kun je dan om de noordwand lopen en via “ Mountain Rescue Post “ terug naar Fort William ook een leuke tocht van een half dagje .
Ik kijk terug op 10 mooie dagen flink gewandeld en mooie stukken van Schotland gezien ik raad het iedereen aan om te doen .
Mijn voorkeur gaat uit naar de winter of het vroege voor of najaar dan heb je rust en is het niet te druk met andere wandelaars.
Ik hoop dat de mensen die deze tocht gaan lopen er net zoveel plezier aan belefen als ik en wie weet komen we elkaar een keertje tegen.
Groetjes van John.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

jammer had effe duidelijk aangegeven hoe je het wou hebben .
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan