Vervanging lactose


Wij gaan met de oudste leden van onze scouts jaarlijks op trektocht. Dit jaar (bestemming staat nog niet vast) gaat er voor het eerst een jongen mee die lactosevrij moet eten. Hoe vangen we dit op? Het is normaal de bedoeling dat we minstens 4 dagen uit onze rugzak kunnen eten. De andere leden eten gewoon brood en als warme maaltijd pasta- en rijstzakjes die te vinden zijn in elke supermarkt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Verstandig lijkt me eerst te overleggen mer de ouders om te weten te komen wat die jongen normaal gesproken eet. Eventueel kan je in een apotheek terecht en bij een natuurwinkel. Of hij weet het zelf...
 
Verstandig lijkt me eerst te overleggen mer de ouders om te weten te komen wat die jongen normaal gesproken eet. Eventueel kan je in een apotheek terecht en bij een natuurwinkel. Of hij weet het zelf...
Normaal vervangt hij alle lactoseproducten. Zelf hadden ze niet onmiddellijk een idee.
Misschien ook wel goed om te weten is dat we altijd maar kunnen koken in 1 gamel (per persoon).
 
Zijn de lactose-loze-varianten zelf te maken? Zoals een brood gebakken zonder melk? Houdbaarheid is dan een issue en gewicht van de rugzak ook wanneer hij vervangers mee sjouwt. Misschien gewicht verdelen onder de jongens als sociale oefening?
 
Als je goed zoekt zijn er altijd wel producten te vinden om het zelf te maken. Heb zelf 2 kinderen met koemelk allergie. Bij de boerenbond en de lidl hebben ze producten om ons eigen brood te maken. Dit op waterbasis. En brood is voor ons bijvoorbeeld ook bij de jumbo te koop. Alleen dan zit je met de versheid van het brood. Denk er wel aan deze producten zijn meestal duurder dan de normale producten maar ze moeten er zijn. Alleen het vergt even tijd om uit te zoeken.
 
Tsja, gewoon een gevalletje ingrediënten lezen. In de supermarkt zijn best lactosevrije producten te vinden. Ook brood. Allinson volkoren is in ieder geval altijd zonder melk. Maar er zijn vast ook andere soorten.

Qua beleg zit je altijd goed met jam en pindakaas. Kaas, spreads en chocopasta meestal niet. Mocht er boter/margarine nodig zijn: ga dan voor een volledig plantaardige variant van bijvoorbeeld Brio of Alpro.

Qua tussendoortjes kun je denken aan rozijnen, gedroogd fruit en sommige mueslirepen. Vermijd chocolade, producten met een yoghurtlaagje, e.d.

Qua avondmaaltijd zijn er zeker ook in de supermarkt lactosevrije kan en klaar opties te vinden. Dit zijn twee voorbeelden:
http://m.knorr.nl/producten/detail/310472/orienty-nasi (Let op: alleen de nasi bevat geen lactose. De bami bevat wel lactose)
http://www.knorr.nl/producten/detail/310458/spaghetteria-bolognese (Let op: bevat geen melk maar op de verpakking staat: kan melk bevatten. Dit omdat het in een fabriek wordt gemaakt waar wel melkproducten worden verwerkt. Hangt van de mate van allergie af of dit wel of niet door de betreffende persoon gegeten wordt.)
Het aanbod kant en klare pasta en rijstmaaltijden is niet overweldigend in de supermarkt. De keuze wordt nog verder beperkt als het in een specifiek dieet moet passen. Als je in de supermarkt niet kunt slagen kun je ook altijd nog in een buitensportwinkel kijken. Het is daar wel duurder maar de keuze is uitgebreider en er zijn ook maaltijden zonder lactose te vinden. Hier een voorbeeld:
https://www.bever.nl/adventure-food-chili-con-carne-1p-maaltijd-meacc52001?id_colour=5806

Succes!
 
Hallo meneer Patrijs,

Laten we even bij het begin beginnen en een aantal begrippen duidelijk maken:

- Lactose of ook wel melksuiker is een bestanddeel van vrijwel alle melksoorten en komt dus voor in alle producten waar melk of melkproducten in verwerkt zijn. Dat kunnen dus ook zaken zijn zoals weipoeder of andere melkbestanddelen..
- Mensen die lactose intolerant zijn kunnen voedsel waar lactose in zit slecht verdragen. Ze krijgen last van buikpijn en darmen en soms stevige diarree. ca de helft van de wereld bevolking is lactose intolerant.
- Lactose intolerantie heeft niets te maken met koemelk allergie. Dat is veel ernstiger.
- Lactose kan en hoef je in voeding dan ook niet te vervangen. Dus "lactose vervangers" is onzin.

Wat dus wel moet is melk en alle melkproducten vermijden. En dat is met een beetje inventiviteit niet heel moeilijk. Ook niet als je vijf dagen of langer uit de rugzak moet eten. Wel moet je goed etiketten leren lezen.
Gaan jullie naar het buitenland dan kan dat lastig zijn. Zeker als je zelf weinig ervaring hebt met deze problematiek.
.
Mijn advies om te zorgen dat de jongen een eigen voedsel rantsoen heeft. Dat geldt voor hele menu, van ontbijt , lunch, avondeten, maar ook alle tussendoortjes. Spreek van tevoren met hem en evt zijn ouders door. Zorg dan ook dat hij zelfstandig kan koken, met brander en 1 persoonspannetje.

Voor wat ideeën kijk eens bij het kopje lactose op deze pagina van Globetrotter.nl. Je kan ook voor advies contact zoeken met eigenaar Dionni voor advies. Hij heeft nogal wat (persoonlijke) ervaring met dit soort zaken.

Succes

Rolf
 
Er zijn ook verschillende forums waar je terecht kan met vragen en waar ze goed advies kunnen geven. Bij ons is het met koemelk allergie dus iets erger. Wij hebben het ook geleerd om alle etiketten te lezen. Alleen als je met zulke allergieën nog te maken hebt gehad gaat het vaker mis. Dus zoals rolf al zegt overleg dit heel goed met de ouders en laat hun ook alles controleren. Dan moet het wel goed komen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan