Vervoer Bielsa - Frankrijk?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
R

Ronno

Guest
Wij (3 man) willen in juni de GR11 tussen col du somport en Bielsa gaan lopen. We gaan met de auto, en het lijkt mij het beste om die bij het eindpunt (dus in Bielsa) neer te zetten, om dan met het openbaar vervoer naar het startpunt (col du somport) te reizen.
Echter, van Bielsa weer Frankrijk (Saint-Lary-Soulan)in is volgens mij geen openbaar vervoer mogelijk.
mijn vraag is nu, is er een andere mogelijkheid, en is het sowieso te doen om met het openbaar vervoer van Saint-Lary-Soulan naar Col du Somport te reizen?

Ronno en de 2 schilders.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Via
http://www.ter-sncf.com/
kan je volgende fiches oproepen (let op dat dit nog de ‘winterregeling’) is
http://www.ter-sncf.com/Aquitaine/fiches_horaires/fh_hiver/Pau_Oloron_Canfranc.pdf
http://www.ter-sncf.com/midi-pyrenees/fiches_horaires/fiches_hiver/hiver/SNCF/ps1221h.pdf
Je zal of een taxi moeten bestellen om tot Piau-Engaly te gaan (er is inderdaad geen openbaar vervoer), of al lopend de weg afleggen of een andere plaats zoeken om de auto neer te zetten. Je zou hem bv in Gedre kunnen zetten (parking genoeg-helaas ook maar 2 bussen per dag) zodat je na de uitstap door de ordessavallei de grenspas 'port neuf de pinede' neemt terug naar frankrijk.(er zijn nog alternatieven genoeg te verzinnen met een andere etappe indeling)
Met het openbaar vervoer zal je nogal wat uren onderweg zijn.

Ivo
 
Ronno,

Om nog eens op de gr 11 terug te komen. Misschien heb je echt je zinnen gezet op dit traject doch ook buiten dit pad is het aangenaam wandelen.
Een suggestie; verschuif heel je tocht naar rechts. Zet de auto in Bagnères de luchon en spoor en bus naar Cauteret (beide plaatsen zijn heel goed bereikbaar). Vanaf daar is het helemaal niet moeilijk om op de gr 11 te geraken--bv voorbij refuge des oulettes de gaube en over col des mulets (en je loopt nog eens door een mooi gebied)

ipv Bielsa loop je nu door tot bij Benasque waar je de gr 11 verlaat om na nog eens 2 dagen (bv via port de venasque) in Luchon aan te komen.
Ik gok dat deze tocht niet zo veel zal verschillen in duur met die van jou

Ivo
 
Ivo,

Hartelijk dank voor je informatie.
Wellicht is het inderdaad handiger om wat meer naar rechts te be- ginnen, volgens de dienstregelingen zou het ongeveer 3 uur moeten duren van Bagneres de L. naar Cauterets (www.bahn.de), dus dat is wel te doen.
Ik zal moeten uitzoeken hoeveel wandeldagen deze optie duurt,
aangezien we 6 wandeldagen en 1 rustdag voor deze trip uitgetrokken
hebben.

Ronno
 
Ronno,

Reken op ongeveer 12 dagen.
In 6 dagen is dat onmogelijk rond te krijgen.

Als je flink doorstapt kan je hoogstens (vanaf Bagneres de L.) in Gedre, misschien in Gavernie geraken via de HRP (waarbij je tussen Benasque en Parzan wel op de gr 11 zit maar dan zal je bv via port de barroude richting Heas moeten om een busaansluiting te vinden---Ordessa kan je wel vergeten).Momenteel zal je nog geen uurregelingen voor Gedre en Gavernie vinden op het net daar ze enkel in de zomer rijden(een bus 's morgens,één bus 's avonds). Ze gaat richting Luz-saint-Sauveur, dan moet je de sncf bus naar Lourdes nemen.

Andere mogelijkheid is natuurlijk traject Cauteret-Gedre via de gr11 door ordessa.
Of jou eerste optie col du somport naar Cauteret

Ivo
 
Ivo,

Een kleine vergissing van mijn kant, we hebben 7 wandeldagen.
Ik heb voor de tocht zoals ik die eerst voor ogen had de tocht van Henk Nouws (walking the pyreneees (www.hejoly.demon.nl/pyr99)als leidraad genomen. Aangezien we nog niet al te veel ervaring hebben, behalve wat (berg)dagtochten, onder meer in parc de ordessa en een aantal meerdaagse tochten in de Ardennen, leek dat ons een mooie panklare tocht, behalve het vervoer naar het startpunt dan. We wilden deze tocht ook doen omdat het weer aan de spaanse kant half juni (als we de tocht aanvangen) wellicht iets beter is. Misschien moeten we ook maar, zoals in het reisverhaal de trip van Bielsa naar st. Lary per taxi laten verlopen (de kosten kunnen door drie gedeeld worden ...).
Ik ga jouw mogelijkheden zeker bekijken, ik ben er nog niet uit.

Ronno
 
Hallo Ronno,

ik had vorig jaar exact hetzelfde probleem als jij! Wilde doorlopen tot bielsa, maar door de tunnel rijdt geen busdienst oid naar frankrijk. Er is wel een bus die vanuit Bielsa naar Ainsa rijdt. Deze gaat 3 keer per week om 06:00 uur op maandag, woensdag en vrijdag (Autocares Bergua) vanuit ainsa kun je weer alle kanten op, en wellicht kun je een bus gaan pakken naar jaca, en vandaar met het treintje naar Canfranc Estacion en dan met de bus weer over de col de somport. Kijk maar eens op www.alsinagraells.es daar hebben ze diverse busreizen in de omgeving!

Volgens mij schreef je dat je half Juni wilde gaan? Je kunt er dan gevoegelijk vanuit uitgaan dat er nog een fikse hoeveelheid sneeuw kan liggen bij de Col de Piedrafita en de Col del Infierno. Zeker die eerste col kan dan lastig zijn. Informeer dus eerst goed bij de refugio Respomuso! toen ik er vorig jaar rond Augustus was lag er zelfs nog sneeuw.

Wij zijn overigens om het Bielsa probleem te omzeilen de Breche de Roland overgestoken, om zo in Frankrijk te komen. Je komt dan in Gavarnie, openbaar vervoer is waarschijnlijk wel mogelijk vanaf daar, maar een regelrechte ramp! (1 of 2 bussen per dag... die niet op elkaar aansluiten!) Je beste kans is denk ik vanuit Bielsa naar Ainsa en dan hopelijk naar Jaca, of via Huesca naar Jaca.

Suc6 ermee, en het is wel een schitterend stuk pyreneenen!

Sebastiaan
 
We zijn toch met onze voorgenomen tocht gestart.
Het weer zat ons de gehele tocht erg mee.
Inderdaad de vele sneeuw, die dit jaar veel en ook nog erg
laat in het seizoen was gevallen speelde ons toch wel parten.
Het stuk van Sallent de Gallego naar Panticosa was daardoor moeilijk,
maar toch was het doen. We overnachtten in de refugio de Respomuso,
en daar vertelden ze ons dat het te doen was. Het weer zat daarbij erg mee. Een geweldig mooie tocht, voornamelijk door de sneeuw.
Het stuk van de refugio de Goriz naar Parzan konden we helaas niet
doen. Bij de refugio de Goriz vertelden ze ons dat de afdaling bij
Anisclo niet te doen was wegens de vele sneeuw.
Er restte ons niets anders dan terug te gaan naar Torla, wat trouwens
via het parc de Ordessa ook weer een hele mooie tocht was.
Dan het vervoer. We zijn met z n drieeen naar Pau gereden, en daar de auto neergezet. Vandaar met de trein naar oloron en met de bus naar col de Somport, goed en niet duur.
Voor onze terugtocht hebben we een taxi moeten nemen van Torla naar canfranc, wat ongeveer anderhalve uur in beslag nam en 80 euro kostte, echter gedeeld door 3, viel dit mij nog wel mee.
Van Canfranc naar Pau hebben we weer van de bus gebruikt gemaakt.
We hebben een geweldige tocht gemaakt en het vervoer en de kosten vielen mij mee.

Ronno
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan