vervolg "Wat doe je nu als..."


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Haaj,

Vroeg ik een poosje terug nog wat te doen als er zwijnen rondom je tentje rotzooien... zo ben ik van zondag- op maandagnacht een vos tegengekomen. Te weten zo'n 20 cm van mijn gezicht af met zijn flonkerend witte tanden! Ik lag onder mijn zeiltje met mijn hoofd tegen mijn rugzak met tussen de regenhoes en de zak al mijn spullen gefrot. Zo ook mijn zakkie droogvoer, soepie, fruitkeks en aanverwanten.

Hoop herrie ineens om half vier recht voor mijn snufferd. Ik schiet omhoog maar dat zag Reintje niet, want die had met veel kabaal de ritselende zak uit de hoes getrokken en schudde zijn prooi dood, waarbij ik allerlei fruitdingetjes, soepies, sultana's en toestanden zag rondvliegen. Ineens pakte hij een witte zak (wat zat daar ook weer in eigenlijk?!?!) en rende er vandoor.

Omdat de ene helft van mijn hersenen nog sliep, realiseerde ik me niet dat het alleen maar eten kon zijn, dus ik trok mijn schoenen aan en roetsjte uit mijn slaapzak, volgde de witte schicht en ging zeer langzaam om een bosje heen om te zien waar hij zich mogelijkerwijze ophield. Midden op het volgende veldje lag de witte plastic zak. Opengevreten. Leeg. Mijn krentenbol was op en de dief gevlogen, allemaal binnen een minuut.

In het schijnsel van een licht zag ik hem richting het toiletgebouw gaan. Ik ben teruggegaan naar mijn zeiltje en hoorde hem vuilnisbakjes omvertrekken. Er stond nog één tentje tussen mij en de toiletten en nadat ik hem nog een paar keer om het gebouwtje had zien scharrelen, dook hij onder de voortent door en begon het pannetje op de brander "af te wassen". Ratelend duvelde het hele zooitje om, maar zelfs dat liet em niet vluchten. Pas toen er iemand in het tentje een keer in de handen klapte, ging hij er weer uit.

Om in mijn richting te gaan staan kijken. Hij bijna in het licht en ik in het donker verscholen achter mijn zeiltje. En weerom kwam hij kijken of er misschien nog zo'n lekkere krentenbol was. Op een meter afstand van me ontwaarde hij mij ineens, stond een seconde stil en liep toen doodgemoedereerd in een cirkeltje om me heen en weg.

Nadat ik alle rommel maar IN mijn rugzak had gedaan en weer in de warme zak was gekropen heb ik em niet meer gezien, maar nog wel gehoord. En gááf dat het was. :) Ben alleen wel benieuwd hoelang dit nog geduld wordt. Het is op het natuurkampeerterrein in Hoenderlo, net binnen het NP Hoge Veluwe. Er is ook nog zoiets als TE tam. Jammer genoeg.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: vervolg

>Er is ook nog zoiets als TE tam. Jammer genoeg.

Yup, maar waarschijnlijk het gevolg van mensen die hun rommel niet hebben opgeruimd of zelfs bewust voedsel hebben laten rondslingeren voor de beesies.

Iets soortgelijks zien je op campings in de zuidelijke landen ook met wilde katten: mensen voeren die beesten zonder dat ze in degaten hebben dat ze zelf over twee weken weer vertrekken en de volgende gasten dus (soms zelfs agressief) worden beanderd voor meer voedsel.

Maar goed, tis wel weer een ervaring rijker :)

Raymond
 
RE: vervolg

Er zijn inmiddels al meerdere landen waar vossen een plaag zijn rond de grote steden. Ze zijn inderdaad erg brutaal en niet meer bang voor mensen. Thuis heb ik ook wel eens jonge vosjes in de tuin gehad en worstjes gevoerd. Waarschijnlijk hebben teveel mensen op teveel plekken dit leuk gevonden en is het nu op een aantal plaatsen uit de hand gelopen.

Maar wilde beesten zijn inderdaad alleen maar leuk als ze nog een beetje schichtig zijn, zodat je ze op een afstandje kunt houden als je dat wilt.
 
RE: vervolg

Ervaring in Zweden leer de JAO en mij dat vossen dol zijn op fruitkeks en lege zakje dode vis met .... kruiden/dressing:)
Ook iets te tam en niet echt bang voor mensen.
Hebben hem met twee maal 3 watt LED staan "verlichten" voor de foto maar weg gaan ho maar.
Het was tegen twaalven op onze laatste avond in de wildernis net voor dat we de hangmat op zouden zoeken.

http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showphoto.php?photo=8931

Magische ervaring!

Groet,

Martijn
 
RE: vervolg

Van den Vos Reinaerde die een krentebol snaaide:+

Mooi verhaal! Het moraal is al weer duidelijk: etenswaar is altijd de boosdoener, niet het beestje die heeft gewoon honger. In landen met engere beesten (beren of zo...) wordt je altijd geadviseerd voedsel in bear containers te doen en deze een eindje verder hoog op te hangen... Dan zit het nagenoeg reukloos, stevig en buiten bereik verpakt en lig je op een veilige afstand van de voedselbron.

Maar in Nederland is het allemaal niet zo spannend, hooguit muizen, ratten en blijkbaar ook vosjes die trek hebben in een krentebol. Als het een noten/mueslibol was dan had je waarschijnlijk ook nog een zwijn kunnen verwachten }(

Maar goed om ongedierte en ander wild ook in Nederland op afstand te houden is het ook een kwestie van je voedsel goed te verpakken en buiten bereik op te bergen. In NL is goed ingepakt in je rugzak meestal afdoende. Wel opletten met muizen en ratten die willen daar nog wel eens doorheen knagen bij erge honger.

Laatst ook op de Veluwe veel muizen op het NKT, gelukkig was de auto in de buurt dus hoppa daar het eten maar in gedaan. Had ik dat niet gehad dan had ik de boel aan een paar takken in een boom opgehangen, want als ik ergens geen zin in heb dan is het aangevreten spullen.
 
RE: vervolg

In Schotland hadden we bedeleenden op een camping. Die beesten waren brutaal, niet normaal. Ze sprongen omhoog om de boterham uit je handen te pikken. En mama liep zo met haar spruiten de tent in om te zien of daar nog iets te halen was!
 
RE: vervolg

Tja eenden kunnen ook echt een pest zijn. Maar daar heb je oplossingen voor meer in de trend van outdoor cooking op een open vuurtje met een spit en zo... Een beetje dieronvriendelijke opmerking maar ik kon het even niet laten}(
 
RE: vervolg

Mmmm' da's lekker, een stukkie eend :9

Zefs in Schiedam bij het eindpunt van lijn 21 zitten bedeleenden. En dik dat die zijn!

En inderdaad, voor rugzakken deinzen sommige Black & Decker knaagdieren ook niet terug.. gezien mijn kapotgeknaagde rugzak in Maleisie...


Groetjes, Mirjam

- heeft vorige week zondag nog een laagvliegende buizerd gespot bij Maasland boven de snelweg..
 
RE: vervolg

>>Er is ook nog zoiets als TE tam. Jammer genoeg.
>
>Yup, maar waarschijnlijk het gevolg van mensen die hun rommel
>niet hebben opgeruimd of zelfs bewust voedsel hebben laten
>rondslingeren voor de beesies.
>
>Iets soortgelijks zien je op campings in de zuidelijke landen
>ook met wilde katten: mensen voeren die beesten zonder dat ze
>in degaten hebben dat ze zelf over twee weken weer vertrekken
>en de volgende gasten dus (soms zelfs agressief) worden
>beanderd voor meer voedsel.
>
>Maar goed, tis wel weer een ervaring rijker :)
>
>Raymond
>Ik zal het niet meer doen..:eek:
Hebben ze je gebeld vanaf Baliera??
:7
 
RE: vervolg

Dan kan je beter een gans pakken bijvoorkeur eentje met hoge cuinwaarde. Van eendendons kan je beter een kussen maken.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan