Via Ferrata alleen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Dit jaar ga ik met mijn vrouw en dochter van 3 rondreizen langs Zwitserland, Noord-Italie en Frankrijk. Zij zijn niet zo geintereseerd in klimmen en ik klim in Nederland meestal indoor. Nu vroeg ik mij af of het goed te doen is om een dagje een Via Ferrata alleen te doen aangezien ik niemand heb om mij te zekeren en toch een beetje wil klauteren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Nandos
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Nandos,

Ja, juist een Klettersteig is goed alleen te doen, mits je een Klettersteigset hebt om jezelf te zekeren.

Mocht het fenomeen je onbekend zijn, ik heb even gegoogled:

http://www.oppad.nl/published/opp/content/pages/uitrusting/infoblad/klettersteige.nl.html

Ik heb zelf zo'n set gekocht nadat ik een keer een (volgens de Rother-gids) middelzware Klettersteig ongezekerd gedaan had en bedacht dat dat wel erg kicken was, maar dat mijn moeder dat toch maar beter niet kon weten.
Met de Klettersteigset heb ik bij Steep Part even geoefend op het Klettersteig-parcours en die handigheid heb je zo te pakken.

Behalve de Klettersteigset moet je trouwens niet vergeten een helm te kopen!

Als je wilt en als je in de buurt woont zou je mijn Klettersteigset nog wel mogen lenen. Helm zal helaas wel niet passen.

Marla
 
Ik wil geen spelbreker zijn maar uitlenen van dat soort zekeringsmaterialen lijkt me niet de beste manier om je spullen te kennen.
Net als bij een klimtouw kan je bij dit soort spullen het beste een dagboekje bijhouden waarin alle bijzonderheden vermeld staan.
Aantal (norm)vallen etc is erg belangrijk voor de veiligheidsnormering van je touw.
Op het moment dat je spullen uitleent kunnen er dingen mee gebeuren waar jij geen weet van hebt, en ik heb het echt niet over moedwillig slopen etc.
Voor de "lener" geld eigenlijk precies het zelfde: je krijgt spullen mee waar je de geschiedenis niet van kent en die misschien al afgekeurd hadden moeten worden.

Vat dit verder aub vooral niet persoonlijk op, het is meer een algemene waarschuwing om voorzichtig te zijn met geleende en 2e hands klimmaterialen.
Ik heb bijvoorbeeld een nauwelijks gebruikt 60 meter touw te koop, maar durf de verkoop eigenlijk niet aan om bovenstaande redenen.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi Rob,

wat grappig, wat jij bedoelt is dus een stukje kwaliteitsborging uit o.a. farmaceutishce industrie. Een logboek waarin de lifecycle van bijv een apparaat wordt bijgehouden. Zo bestaan er ook incidenten logboeken (cleanrooms etc.), vergelijkbaar met wat jij dus bedoeld voor klimmateriaal. Ik zou daar zo niet aan gedacht hebben, maar vind het eigenlijk wel heel erg logisch.
Zo ken ik ook iemand die standaard 1 keer per jaar alle batterijen van allerlei apparaten standaard vervang, (rookmelders enzo) zodat je niet ineens zit met eenpiepend geval en er zeker van bent dat het ding altijd paraat is. Maar het vergt zeker ook discipline van de gebruiker
:p
 
Hi Nandos,

Ik heb soms het zelfde probleem (hoewel mijn zoon van 10 tegenwoordig wel mee wil).

Ik heb diverse klettersteigen alleen gedaan. Varierend van zeer makkelijk tot extreem moeilijk. als het mooi weer is, vind je op de meeste klettersteigen voldoende passanten om niet een alleen op de wereld gevoel te hebben. Bovendien kun je aan je familie aangeven waar je zit en wanneer je verwacht terug te zijn. Qua veiligheid is het risico m.i. zo redelijk in te perken omdat je in principe toch alleen klimt.

wat ik wel een gemis vind is, is dat je niemand heb om de fun mee te delen. Wta een voordeel is, is dat je meestal sneller bent als met meer man.

groetjes, Jaap
 
Kleuntje,

Wordt vaak gedaan zo hoor, het is niet specifiek iets wat uit Robs werk voortvloeit dat hij zo scherp op veiligheid en de geschiedenis van je eigen materiaal let :)

Ik hou ook van al mn klimspullen bij wanneer ik ze gekocht heb, zodat ik kan zien wanneer ze aan vervanging toe zijn. Stukje gedoe is het wel, en het vraagt inderdaad om wat discipline maar als dat kan voorkomen dat je een stuk gaat vliegen door materiaalpech is het toch wel de moeite waard...

Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds geen normvallen gemaakt met ons eerste gezamenlijke Maarten&Pieter touw, alleen kleine onbeduidende valletjes. Dus waarschijnlijk wordt de "vervangen-voor-de-zekerheid-termijn" eerder bereikt dan de 12 normvallen die het touw mag hebben....

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Nandos!

Heb je inmiddels al eens eerder kletter gesteigd? Met name: al eerder daarmee gevallen en hoe ging dat?

't Is natuurlijk niet de bedoeling, maar stel dat je valt, dan is dit niet zo'n comfortabele val als in een top-rope. De impact wordt meer via het lichaam opgevangen dan bij een top-rope-val.
Misschien is het het overwegen waard om te investeren in een borstgordel erbij?

Just my two cents just for Nandos.....

Groetjes
Petra
-PS: ook de groetjes aan de rest van de family en een fijne vakantie!
 
Petra en Nandos,

Het is al enige tijd geleden, maar ik had voor de Klettersteigzekering de borstgordel èn heupgordel aan elkaar gebonden en volgens mij is dat ook het voorschrift (dus inderdaad niet alleen de heupgordel). Dat vergat ik er eerder bij te zeggen.

Marla
 
Hallo,

bedankt voor jullie reacties, er komt toch iets meer bij kijken dan ik dacht.
Volgens mij gaat het helemaal goed komen.

Groeten,
Nandos
 
Hai Pieter

Compliment, er zijn maar weinig mensen die logboeken bijhouden, geloof me. Zo circuleert hier in Oostenrijk nog steeds het verhaal van een man die in de buurt van Innsbruck uit een klettersteig gevallen is (als ik me niet vergis Kaiser Maxsteig) met een 12 (!!) jaar oude klettersteigset (da's waarschijnlijk nog vóór de Y-sets), waarin hij al twee keer eerder gevallen zou zijn... De derde keer hield de set niet, hij overleefde ook niet.

Over het thema klettersteigen op zich: (voor ons) net over de grens in Slovenië, op de Mangart, is een maand of anderhalf geleden een 10-jarig jochie dodelijk verongelukt. Hij was, samen met zijn vader, op weg in de Via Slovenia. Een doodsimpele klettersteig, waarin je vaak mensen zonder materiaal vindt. De route was officiëel gesloten, ten gevolge van een kleine aardbeving in dit gebied, maar dat weerhoudt slechts weinig mensen. Daarnaast waren ze ongezekerd en zonder helm onderweg. Op de een of andere manier is er een flinke kei naar beneden gekomen, trof de jongen op de borst, die daarop achterover naar beneden stortte... Onder de ogen van zijn vader...

Alleen op pad gaan hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, ik doe het zelf regelmatig, liefst op mijn vrije maandag, dan is het overal lekker rustig. Maar zorg dat je jezelf op elk mogelijk punt zekert. Zo'n steen kan je misschien niet ontwijken, maar de kans op overleven is een stuk groter als je niet meer dan een paar meter valt. Mét helm uiteraard.

Over jouw klimtouw: de kans dat je een normval maakt (factor 1,8) is bijzonder klein. Lukt je alleen als je in een standplaats (in de rots) hangt en je klimmaatje vóór de eerstvolgende haak uit de route valt. Dan nog moet je de rek in het touw en een beetje 'slack' meetellen en al snel zit je op maximaal 1 - 1,2. Desondanks: ook ik vervang mijn touw na een jaartje of 7 - 10. Zelfs na de uitspraken van vriend Schubert, die mij verzekerde dat dit absoluut niet nodig is...

Peer
gelooft nog steeds dat voorkomen beter is dan genezen...
 
Daarnaast, altijd je route ergens achterlaten.
Mocht je ´s avonds niet terug keren, weten ze in ieder geval, op welke route ze moeten zoeken.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, die nu in München zit, adres is bij het thuisfront bekend).
 
>Compliment, er zijn maar weinig mensen die logboeken
>bijhouden, geloof me. Zo circuleert hier in Oostenrijk nog
>steeds het verhaal van een man die in de buurt van Innsbruck
>uit een klettersteig gevallen is (als ik me niet vergis Kaiser
>Maxsteig) met een 12 (!!) jaar oude klettersteigset (da's
>waarschijnlijk nog vóór de Y-sets), waarin hij al twee keer
>eerder gevallen zou zijn... De derde keer hield de set niet,
>hij overleefde ook niet.

Wat voor impact heeft touwtrekken op een klimtouw? Een collega van mij heeft wel eens voor een bedrijfsuitje een klimtouw ter beschikking gesteld waar 2 groepjes van 5 mensen zo hard mogelijk aan gingen trekken. Ik vermoed dat dit minder erg is dan een harde val, maar toch lijkt het me niet bevorderlijk voor het touw.

Linda
 
Hi Linda,

Leuke vraag, zou je wat wis- en natuurkunde op los moeten laten om eens uit te rekenen wat de belasting zou kunnen zijn. Volgens mij valt het allemaal wel mee...

Een normaal klimtouw is genormeerd op 2,2 kN, wat ongeveer overeenkomt met 2200 kg. Als je weet dat een nieuw touw met de helft overgedimensioneerd is (feitelijke breuksterkte ligt dus op ruim 3300 kg), kan er dus niet heel veel misgaan. Deze 'overkill' is daarvoor, dat een gebruikt touw, ook na jaren, de originele norm nog haalt.

Er is echter een heel belangrijk verschil tussen een dynamische belasting (bij een val) en een statische belasting (bij abseilen of in jouw geval: touwtrekken). Bij een (norm)val in een enkeltouw werkt de valenergie in een zeer korte tijd in op het touw. In dit geval kan de valenergie oplopen tot ongeveer 16kN. Dat moet een nieuw klimtouw minimaal 5 keer houden (bij een testgewicht van 80kg, volgens ENorm-892 / UIAAnorm-101), en de zgn. Fangstosskraft moet onder de 12kN komen. Vandaar dat een klimtouw dynamisch moet zijn: om jouw val af te remmen. De dynamische rek in het touw mag daarbij maximaal 40% bedragen.

De statische rek in een touw wordt getest door hetzelfde gewicht simpelweg in het touw te hangen. De rek op dat moment bedraagt ongeveer 8%, afhankelijk van je touw.

Nou weet ik niet precies hoeveel kracht een groepje van 5 potige mannen kan brengen, maar mij lijkt dat wel mee te vallen. Ik vermoed dat je al heel gek moet doen om de belasting op 400kg te krijgen. Of je daarbij aan de andere kant nog eens 5 kerels zet of een vast anker in een blok beton maakt daarbij weinig uit: actie is reactie. Ofwel: zolang de groepen aan beide zijden even hard trekken, is het resultaat gelijk, trekt de een harder dan de ander moet de spanning op het touw minder worden en hebben we een winnaar...

Afgezien van het feit dat een dynamisch touw, juist vanwege de rek, niet de beste oplossing is voor een touwtrekwedstrijd lijkt het me geen gevaar voor het touw op te leveren. Maar ik betwijfel of ik mijn touw voor zoiets zou laten misbruiken. Principekwestie!

Peer,
hangt ook graag in een touw, maar dan verticaal!
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan