Via ferrata cursus?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Die bij Steep Part heb ik ook gedaan. een korte maar best mooi nagebouwde route waarbij je vooral handigheid in het gebruik van je Klettersteigset kunt krijgen.

Ik kreeg de indruk dat Michiel iets voor buiten zocht. Er zijn veel buitencursussen. DE NKBV had er één, maar er zijn tal van andere aanbieders o.as. in de Ardennen.
Gewoon googlen op "Klettersteig" en "cursus".

Marla
 
Bedankt voor jullie reacties, ik ben inderdaad opzoek naar een cursus buiten. Heb een paar jaar geleden in de kloof van de Guil bij Château-Queyras al ge-viaferrataat maar vind het toch wel prettig om dit een keer met een instructeur te doen.

Ik zal eens googlen op klettersteig inderdaad.

Michiel
 
Zijn er mensen die zo'n cursus (bij klimhal of buiten) wel eens gedaan hebben? Ik vraag me af of je iets meer leert dan inklikken en overklikken. Dus als je wel eens via ferrata gedaan hebt, wat valt er dan nog te leren?

grtz
Henk
 
De NKBV heeft diverse klettersteigtochten in zijn programma voor 2009.
Dit zijn tochten die onder begleiding van een gediplomeerd berggids staan. Alhoewel ze niet het predikaat 'cursus' opgeplakt krijgen, hebben ze wel een hoog instructie gehalte.

Zie http://www.bergsportreizen.nl/onsAanbod.asp?pCatID=85
Link rots- en klettersteigtocht.

Op 15 maart is de NKBV bergsportdag. Een mooie gelegenheid om je over de mogelijkheden te laten voorlichten. Daarnaast zijn er diverse fijne lezingen, zoals Wilco van Rooijen over zijn K2 expeditie. De Toegang is gratis.
http://www.nkbv.nl/bergsportdag

Joost
 
Ik heb met het gezin wel eens instructie gehad in Epinal (Vogezen) bij zo'n Adventurepark.
Zelf had ik de ervaring al opgedaan, maar 't was toch wel handig dat de andere gezinsleden eens officiële instructie kregen.
Meer dan die instructie heb je mijns inziens niet echt nodig.

Inschatten van het niveau van een klettersteig in de Dolomieten/Alpen kan je echt niet leren in een cursus. Zo ook inschatten van andere zaken als weersomstandigheden, tijdsduur enz.

Misschien dat de vraag beter gesteld kan worden op www.viaferrata.nl

Ruud
 
Of je nog wel een instructie nodig hebt als je als een via ferrata hebt gedaan?

Ik heb wel eens een (volgens het Rothergidsje) middelzware Klettersteig gedaan zonder enige zekering. Omdat ik dat klettersteigen wel leuk vond, leek het me vervolgens wel zo verstandig om een helm en een Klettersteigset te kopen (ik ben tenslotte nog niet levensmoe).

En toen ik die eenmaal had, vond ik het wel goed om daar eens even mee te oefenen in Steep Part. Maar meer dan even vertrouwd zijn met de handelingen van in- en uitklikken is het inderdaad niet.

Als je daarentegen nog nooit een Klettersteig hebt gedaan en ook geen klimmer bent, is een cursus of begeleide vakantie wel zinvol, denk ik.

Marla
 
Volgens mij bereid zo'n cursus in een klimhal (of zelf in de Ardennen) je totaal niet voor op alle alpiene gevaren waarmee je te maken krijgt als je in bv in de Dolomieten gaat buitenspelen. Denk aan steenslag, wat te doen bij onweer, hoe omgaan met steile sneeuwveldjes aan het begin of eind van een klettersteig, enz.

Het meest cruciaal van alles is toch wel je eigen beperkingen leren inschatten. Dit leer je niet in de klimhal.
 
Dat sluit aan bij wat ik schreef.

Volgens mij ga je toch ook geen Klettersteig in de Dolomieten doen als je nog nooit eerder on de bergen bent geweest.
Ik zie Klettersteige als één stapje verder dan gewoon bergwandelen met zo nu en dan klauterpassages, dus ik veronderstel dat je die ervaring met alle inzichten die daarbij horen, wel al hebt.

Marla
 
Veel.

In mijn München periode ben ik eens met een Nederlander de Zügspitse opgeklommen via de Höhlentalweg. Wat dat joch gedaan heeft, heeft mij doen besluiten om nooit meer met hem de bergen in te gaan. Niet eens de Grebbeberg.

Ten eerste had hij al schroef karabinners gekocht ipv echte klettersteig karabinners. Toen vond hij maar dat we er ééntje konden ruilen. Gelukkig zitten mijn karabinners zo vast aan het touw dat dat niet ging.

Aan de voet van de eerste klettersteig trok ik mijn uitrusting aan.
Toen vroeg Dhr. BIKkel of ik zijn uitrusting even kon controleren. Toen bleek dat hij zijn knoop zo had gelegt, dat hij helemaal geen remtouw zou hebben en bij de eerste de beste flinke val zijn rug zou hebben gebroken.

In de 2e klettersteig, moesten we een brit inhalen.
Dhr. BIKkel gaat er voorbij zonder problemen.
Ik ga achter de brit staan met het dal in mijn rug en plaats mijn ene karabinner voorbij de brit en maak die voor de brit los. Dan ziet Dhr. BIKkel dat mijn karabinner voorbij de zijne is en dat hij daardoor niet verder kan. Vervolgens wil hij mijn karabinner losmaken en weer zo aan de kabel bevestigen, zodat hij verder kan.
Ik heb hem even hel boos aangekeken zodat hij uiteindelijk begreep dat hij met zijn poten van mijn karabinner af moest blijven.
Ik stond uiteindelijk in een meest lastige situatie en als hij dat hat gedaan was ik totaal niet an de kabel gezekert geweest voor een kort moment.

Later die dan aangekomen in de Knorrhütte zegt hij tegen mij: "Je zegt toch niets tegen mijn vriendin he". Toen wist ik het zeker. Met hem ga ik nooit meer de bergen in. Iemand die niet achter zijn fouten staat is nog gevaarlijker dan iemand die enkele fouten maakt.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, wat een verhaal).
 
>In mijn München periode ben ik eens met een Nederlander de
>Zügspitse opgeklommen via de Höhlentalweg. Wat dat joch gedaan
>heeft, heeft mij doen besluiten om nooit meer met hem de
>bergen in te gaan. Niet eens de Grebbeberg.

De Grebbbeberg zou ik ook nooooooit doen met een klettersteigset:+
 
Nee, ik ook niet maar het geeft wel aan wat voor een vertrouwen ik in hem heb overgehouden.

Zo heb ik meer ervaringen opgedaan met mensen.
Ach, je groeit erdoor denk ik dan.

Nietemin moet ik ook een fout van mijzelf toegeven.
Die dag waren de weersvoorspellingen niet denderend en de meest ervaren berggeit bleef in de hut achter.
Na de eerste klettersteig had ik moeten besluiten om terug te keren omdat het weer niet echt opklaarde. Maar Dhr. BIKkel had, wat ik noem, de "Gipfelrausch" en zag het allemaal positief in.
We zijn die dag als nr. 3 & 4 van de 20 gestart en eindigden als laatsten bovenop de top met een laagje sneeuw van ruim 1 cm.
en aangezien ik de meest ervaren persoon was van ons 2, was ik altijd verantwoordelijk gezien de "Garantenstellung" die in de Duitse wetboek voorkomt.
Dat is duidelijk iets wat ik mijzelf aanreken.
Ook ik heb er toen een hoop van geleerd.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Dus als je al veilig hebt geviaferratat (leuk woord) en vaker in de bergen wandelt is een cursus overbodig.

Zijn er nog tips te verzinnen naast het niet omhoog kijken als iemand "steen" roept? :)

grtz
Henk
 
Ja, tegen de wand aan kruipen. Dan valt de steen (hopelijk) langs je heen.
Oefen uitgebreid, van tevoren, met het aanleggen van je materiaal.
Je moet het goed, door en door kennen zodat je niet onder aan de berg staat van: "doe ik het goed".

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
BEdankt voor al deze reacties. Zo'n gekke vraag is het toch niet merk ik wel. Ik heb besloten geen cursus te volgen, het in en uit klikken is me wel bekend.
Gevaren in de bergen zijn mij wel bekend door mijn wildwater activiteiten. De eerste keren dat ik ga klettersteigen nemen we een plaatselijke berggids mee, puur om met het fenomeen bekend te raken. Allemaal bedankt voor de reacties.

Oh ja, over die vallende stenen. Zover ik weet je zo dicht mogelijk tegen de wand aan drukken en inderdaad niet omhoog kijken!
 
Zoveel dingen waar je op moet letten en Nederlands is nu niet bepaald de voertaal in bergen dus als er wat geroepen wordt en je snapt het niet: Nog steeds niet omhoog kijken en plat tegen de wand aan. Je kan op z'n hoogst even vriendelijk toegelachen worden maar dan weet je zeker dat de roep om een begroeting ging...
 
Nog een paar kleine toevoegingen:
- De ene carabiner gedraaid t.o.v. de andere inklikken.
- Let er op dat daarmee je touwen niet te veel om elkaar gedraaid gaan zitten.
- Let er op dat je tijdig de onderste carabiner uitklikt in een lastige passage; anders blokkeer je je zelf.

Ruud
 
Als ferrata fan met tientallen routes achter de rug wil ik even mijn 2 centjes bijdragen hier :)

Naast de klettersteig techniek, welke vrij makelijk te leren is, gaat het ook om andere alpine technieken, zeker op de moeilijkere routes.
Daarnaast zie je vaak dat mensen in hun enthousiasme vergeten afstand te houden in de ferrata (minimaal 1 1/2 segment) De persoon boven je valt terug naar het vorige zekerpunt in de rots en vanaf daar nog de lengte van de ferrata set. Als je te dicht bij elkaar zit kegel je elkaar van de wand af.

Een route die als niet te moeilijk te boek staat kan door plotselinge regen opeens erg moeilijk worden doordat de door de regen losgemaakte modder over de rots stroomt en het spek glad maakt. Dan wordt je voortgang op de route ernstig vertraagt of zelfs stil gelegt. Dan ben je blij als je een nood bivak zakje en andere overnachting spullen toch in je rugzak hebt zitten.

Bij moeilijke ferratas nemen wij altijd een kort stuk klimtouw mee (+- 25m), als het echt lastig wordt (door slecht weer of doordat een deel van de zekerings kabels is weggeslagen door rotsval) kun je elkaar dan met het touw nazekeren, en als iemand een zware val maakt en daardoor zijn ferrata set "verbruikt" kun je die persoon ook nazekeren.

Verder is het goed om te noemen dat een flinke val in je ferrata set een veel grotere klap geeft en meer van je materiaal en evt. knopen vergt dan bij b.v. sportklimmen. Bij sportklimen werk je met een dynamisch touw (elastisch zeg maar) van meerdere meters. Je hebt bijvoorbeeld als je 10 meter hoog een touwlengte van 20 meter die de klap van de val kan opvangen. Bij een ferrata set val je terug naar je vorige zekerpunt en maak je vaart zonder remwerking (pen in de rots waar de kabel op vast zit) en dan heb je de remwerking van de ferrata set (remschijf, uitbreek stiksels etc). Dit is een veel korter stuk materiaal wat de valkracht moet opvangen. Zo heeft elke soort klimmen/alpiene activiteit weer zijn specifieke risicos en maatregelen om het veilig te houden.

Ook is zoals altijd, maar in ferratas vooral, het erg belangrijk om de lokale weersvoorspellingen goed te checken op onweer. Je kunt je voorstellen dat een staal kabel over een berg met de combinatie onweer erg gevaarlijk kan zijn.

Dit schiet me zo te binnen over dit onderwerp. Ondanks dat sommige mensen ferrata zien als iets wat net ietsje verder gaat dan (alpien) wandelen ben je wel met iets bezig wat specifieke gevaren kent en vaak onderschat wordt, en het zijn meer de algemene alpiene regels zoals bivakspullen, zekering-/materiaal-/knoopkennis, het weer in de gaten houden etc. zoals je die met elke vorm van alpien klimmen tegen komt.

Gr, Jurgen
 
Heel mooi geschreven! Dat gevoel had ik ook dat het niet zomaar zonder haken en ogen is...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan