via ferrata in molveno


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hey,

ik ga deze zomervakntie naar molveno in de dolomieten. en ik wou er wat mooie via ferrata routes uitproberen. alleen in heb bijna geen via ferrata ervaring. alleen op een sportklimwand. een vriend van me die mee gaat heeft helemaal geen ervaring alleen een beetje klimervaring. ik zelf doe aan sportklimmen. mijn vraag is hoe ik dit het beste kan aanpakke en of het wel verantwoordt is. ik dacht zelf om het eerst eens te probere op een makkelijke route en dan een beetje kijke hoe ver we kunne gaan.
alle reacties welkom. tips truuks en ervaringen.

alvast bedankt!!

rens
 
Hoi Rens,

Behalve de techniek van het klimmen zelf en het gebruik van de via ferrataset is het ook belangrijk dat :

- je meerdere touwlengtes kunt abseilelen met je klimmakker, voor het geval je door slecht weer of problemen met materiaal e.d. zo snel mogelijk uit de via ferrata naar beneden moet komen naar b.v. een weg of een normale wandelroute. Bij sommige routes zijn zulke escapes aanwezig en zijn er haken in de wand om als relais te dienen tijdens het abseilen

- dat je elkaar ook kunt nazekeren tijdens de via ferrata, voor het geval dat door een zware val de remwerking van de via ferrata set volledig verbruikt is en je niet kunt abseilen naar een wandelroute. Dan kun je dus geen val meer riskeren en moet die persoon door de ander nagezekerd worden.

Om even twee belangrijke voorbeelden te geven. Er komt dus meer bij kijken dan alleen de techniek zelf. Er zijn bij de nkbv ook cursussen te doen etc, ik heb tijdens de C1 cursus vrij veel via ferratas gedaan en vind het leuker dan rotsklimmen.

Om te beginnen kun je wel een hele lichte route doen, dat is eigelijk niet meer dan een wandeling met een of twee stukken waar je gezekert moet zijn en er en via ferrata van gemaakt is. Maar aangezien je ook sportklimt zul je al snel meer en moeilijker willen :)

Meer info kun je vinden op b.v. http://www.viaferrata.nl/

Groeten en veel plezier !
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan