Via Verde de la Sierra Spanje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgelopen week heb ik in Spanje een nieuwe tocht gefietst, de Via Verde de la Sierra.

Wat is de Via Verde de la Sierra? Het is een ooit tot treinspoor bedoeld traject dat loopt van Puerto Serrano tot Olvera en is 36 km lang. In de jaren 20 was het plan een spoorweg aan te leggen om grondstoffen van de mijnen te vervoeren naar de fabrieken. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren 30 raakte de Spaanse economie in een crisis en was er geen geld meer het spoor af te bouwen. Ook later is het nooit meer afgebouwd tot treinspoor. Recentelijk heeft de Fundacion Via Verde de la Sierra van het bestaande traject een fiets- en wandelroute gemaakt. Zie ook www.fundacionviaverdedelasierra.com (Helaas alleen in het Spaans).

Kenmerkend voor de route is dat deze dwars door de werkelijk prachtige natuur loopt, praktisch geen hoogteverschil kent en 30 tunnels heeft. Daarnaast heeft het traject bij begin, halverwege en aan het eind drie tot hotelletje omgebouwde stationnetjes waar je fietsen kunt huren, kunt eten en waar je natuurlijk kunt slapen. Slapen in zo'n station heeft een bijzonder romantisch tintje. Bovendien is de route geheel verboden voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer hetgeen het tot een zeer ontspannen tocht maakt.

Halverwege het traject bevindt zich een natuurinformatiecentrum. Bijzonder aan dit centrum is dat het tegenover een berg ligt waar honderden vale gieren hun habitat hebben. In het centrum is een zaal met een televisiescherm waarop door middel van een op de berg geplaatste camera te zien is hoe de dieren leven, werkelijk prachtig en uniek. Binnenkort wordt die camera gekoppeld aan de website van de fundacion.

Het stadje Puerto Serrano ligt op zo'n 60 km van Jerez de la Frontera waarop vanuit Amsterdam gevlogen kan worden met een van de low budget-maatschappijen. Met een huurauto ben je in no-time in Puerto Serrano en zou je in een lang weekend er even tussenuit kunnen en kunnen genieten van dit mooie en unieke stukje natuur in Andalucia. (Het traject is ook goed te zien op google Earth en Google Maps). Wellicht interessant te vermelden is dat deze route door het zeer geringe hoogteverschil ook afgelegd kan worden voor minder validen met bijvoorbeeld een rolstoel. Deze Via Verde maakt deel uit van een netwerk van Vias Verdes in Spanje, ze ook www.viasverdes.com

Veel wandel- of fietsplezier!

Marc Steeman
 
Hoi Geerke,

Met een taxi vanaf de luchthaven Jerez de la Frontera kun je naar het busstation in Jerez de la Frontera. Vanaf daar gaat er een luxe touringbus direct naar Puerto Serrano.

De kosten van de taxi bedragen zo'n 12,00 euro, de buskosten enkele reis bedragen zo'n kleine 6,00 euro. Ik neem aan dat dit ook in omgekeerde richting geldt.

Je kunt de prijzen en tijden vinden op www.spanish-airport-guide.com voor de taxi, voor de bus kun je terecht op www.alsinagraells.com (rutas y horarios)

Als je nog vragen hebt hoor ik ze graag.

In ieder geval enorm veel plezier!

Marc Steeman
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan