Victorinox Swiss Tool of Leatherman Wave


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
D

DStentler

Guest
Beste buitensporters,

Ik ben van plan binnenkort een tool aan te schaffen. Echter twijfel ik heel erg tussen de Victorinox Swiss Tool en de Leatherman Wave.

Ik heb al diverse artikelen en internetsites gelezen. Toch blijf ik twijfelen.
Belangrijk vind ik de grote van het mes (volgens mij is dat bij de wave iets groter?). Dat is bij beiden redelijk groot. Het gebruik zal heel divers zijn. Van fietsvakanties, tot hikings tot interrails. Maargoed dat kan met beiden volgens mij wel.

Wie helpt mij beslissen? Ik kom er namelijk echt niet uit!

http://www.victorinox-tools.nl/contents/media/l_5v30223l.jpg

http://www.knivesandtools.com/productimages/photogallery/photos/leatherman-wave-tools2.jpg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Soms moet je ook geen onnodige wetenschap bedrijven op je aankopen. Ze kunnen beiden wat je ermee wilt, en ze zijn beiden van een bekend merk. Dan neem je toch gewoon de goedkoopste?

Ikzelf zou een goed zakmes en een los fiets-tooltje kopen...
 
Er zijn nog meer merken, bv. Gerber.

Ik zou gewoon naar een winkel gaan, aan beide modellen voelen en ruiken, en dan de prettigste voor jezelf kiezen.

grtz
henk
 
Beide zijn degelijke producten van goed staal.

Ik heb zelf een Swisstool en ben daar zeer tevreden over.
 
Ik ken de VST niet maar heb wel de originele Wave sinds 99 ofzo.

Bij de Wave kan je de messen met 1 hand openen, een feature waar ik niet meer zonder zou kunnen in al mijn messen.

Als ik even op de plaatjes af ga heeft de VST deze functie niet, wat mij betreft valt deze dan per definitie al af.

Just my two cents.
 
De LM heeft het snijvlak aan de buitenkant zitten en daarbij zit het handvat je niet in de weg.
Bij de Vx is dat net andersom en maakt het snijden lastiger, als ik me niet vergis, althans bij enkele modellen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
>Heel simpel:
>
>Leatherman koop je voor de show.
>Victorinox koop je als je er ook echt mee wilt werken.
>
>Eins

Waarop baseer je dat een LM voor de show zou zijn Eins?

Verder valt me nu pas op dat de LM wel een kartelmes heeft en een schaartje maar de VST niet.
Mijn keus is dus de Leatherman. :D
 
De huidige versie van de VST heeft wel een schaartje.

Bij de oorspronkelijke versie was dit inderdaad een hiaat.

Verder heeft de VST als voordeel dat deze standaard zeskantbits gebruikt, en geen speciale platte zoals de Leatherman.
 
Heb je er wel eens een in handen gehad? Ik vind een LM nogal slapjes in elkaar zitten en de Victorinox zit gewoon goed in elkaar, stevig en daar kun je nog een een bout mee aandraaien. Een LM vind ik daar niet stevige genoeg voor.

Eins
 
De VST heb ik nooit in handen gehad de LM wel, heb er 2 verschillende uitvoeringen van en ze hadden misschien wat stijver mogen zijn maar ik draai er geregeld bouten (M3 t/m M10)mee aan en het heeft nog nooit problemen gegeven.
 
Ik heb meerdere multitools waaronder ook de swiss tool en de LM Wave.

Persoonlijk zou voor mij de keuze zeer simpel zijn:

*
Wil je voornamelijk de multitoolfuncties gebruiken, ga dan voor de victorinox. Ik vind deze echt beter dan de leatherman's. Je kan dan altijd nog een goed zakmes meenemen.

*
Gebruik je voornamelijk het mes, dan zou ik voor een leaterman charge tti gaan (die zijn nu redelijk goedkoop via internet te krijgen, het prijsverschil met de wave is niet zo groot en het extra geld echt waard). Het straight edge mes is van S30V staal, hetgeen echt een heel goed staal is. Bovendien is het mes van de leatherman veel makkelijker te openen dan de victorinox.
 
Tool niet altijd beste oplossing....

>Heel simpel:
>
>Leatherman koop je voor de show.
>Victorinox koop je als je er ook echt mee wilt werken.
>
>Eins

Een beetje boute uitspraak voor iemand die volgens mij geen van beide tools heeft.

Zoals gezegd heb ik de originele Wave en die heb ik zwaar mishandeld in de afgelopen 9 jaar, zal niet zeggen dat hij er nog als nieuw uitziet maar kan met gemak nog jaren mee.

Dat gezegd hebbende ben ik langzaam een beetje van de tools aan het afstappen, ik zie ze meer als gereedschap voor de reisende backpacker dan als ideale partner tijdens een lange trek in de bush bush.

Tijdens mijn jaar in Down Under heb ik dat ding echt vet veel gebruikt, de tools die er op zitten zijn dan ook uitermate geschikt om zaken te repareren uit de (semi) bewoonde wereld. Nu de vakanties wat meer in de afgelegen gebieden zijn heb ik al die schroevendraaiers en dergelijke niet meer nodig en wil ik balast dus ook niet meer meeslepen.

Wat ik wel nodig heb is een goed mes en een schaartje, vorig jaar september naar Zweden dus een groot zakmes en LM Micra meegenomen. Pakte niet helemaal goed uit daar ik de Micra na een paar dagen al kwijt was en het Swamprat Rattrap zakmes niet bepaald hufter proof bleek te zijn (speling op het lock na het splitsen van hout voor het kampvuur).

Dit jaar gaan we het anders doen, terug naar het beproefde recept van een hardcore vastmes en een tool maar dan een stukje kleiner dan de Hill Knives KCT & LM Wave combo die tot vorig jaar mee ging (850 gram samen).

Vorige week heb ik dit schatje van Chris Reeve binnen gekregen:
http://www.chrisreeve.com/pssheath.jpg

Het hele mes bestaat uit 1 stuk 4.1mm dik S30V staal, lemmet is 8.6cm en het weegt 85 gram (125 met sheet). Het mes is gemaakt op verzoek van een forum voor elite onderdelen in de US, maw voor hardcore gebruik geschikt:7

Samen met een nieuwe LM Micra van 50 gram (thanks Martijn) hebben we dus voor minder gewicht (175gr) dan een Wave (250gr) alles wat we nodig hebben:7

Kan niet wachten om de CR aan het werk te zetten, tis immers gereedschap:7
 
RE: Tool niet altijd beste oplossing....

>Een beetje boute uitspraak voor iemand die volgens mij geen
>van beide tools heeft.

Euhm, dat klopt. Ik heb idd geen van beide. Zo zijn er nog wel heel veel meer dingen die op dit forum vermeld worden die ik niet heb, maar waar ik toch een onderbouwde mening over heb. Zo kan ik me een Rab jas herinneren die niet helemaal aan de verwachting deed....

Ik heb gelukkig de luxe dat ik jaren lang in verschillende winkels zo ongeveer alles verkocht heb (behalve klim materiaal en ski's en daar hoor je mij ook nooit over) en dus ook zo ongeveer alles in mijn handen heb gehad waardoor ik er een mening over heb kunnen vormen.

Ik blijf van mening dat ik een Victorinox beter in elkaar vind zitten dan een LM.

Eins
 
RE: Tool niet altijd beste oplossing....

>Ik blijf van mening dat ik een Victorinox beter in elkaar vind
>zitten dan een LM.
>
>Eins
>

Hee amigo,

Dat zou best kunnen en ik geloof je op je woord, je bent immers een ervaren verkoper:p

Natuurlijk wil ik ook dat m'n spullen goed in elkaar zitten maar wat minstens zo belangrijk is of ze functioneel gezien ook werken in de praktijk, en dat kan je alleen maar roepen vanuit ervaring imho.

Dus het zal mij worst wezen dat de Victorinox beter in elkaar zit dan de Wave, het idee dat ik eerst het te snijden object neer moet leggen omdat ik met twee handen m'n mes moet open maken is voor mij gewoon onacceptabel. En dan heb ik het nog niet eens over het gebruik met handschoenen aan, onbegonnen werk.

In de afgelopen deccenia zijn zo goed als alle mesfabrikanten overgestapt op een design waarbij met de duim het mes te openen is , LM was de eerste die dit met de Wave toepaste op een tool.

Daar in tegen is het design van het Zwitsers zakmes in essentie al ruim 100 jaar onveranderd en daarmee domweg achterhaald en letterlijk niet meer van deze eeuw. Dan mogen ze kwalitatief nog zo goed zijn maar functioneel voldoen ze wat MIJ betreft gewoon niet meer.

Dan kunnen ze wel gaan trutten met ingebouwde lampjes, klokjes, lasers, USB sticks, etc, etc maar dat maakt het gebruik van het mes zelf er niet beter op.

Maar er is hoop, zelfs de Zwitsers hebben (eindelijk) door dat ze iets moeten veranderen, ik hoop dat ze deze "one handed blade" feature van de Rescue Tool ook op hun andere messen gaan aanbieden:
http://www.adventurekit.com/acatalog/rescue-tool.jpg

Natuurlijk heeft ieder z'n eigen wensen (al dan niet gebasseerd op ervaring) en die van mij zijn heel simpel: hardcore, simpel doch functioneel....

De originele Wave voldoet aan deze regels, de nieuwe versies van LM met de verwisselbare bits echter niet, als er iets kwijt kan raken of kapot kan gaan dan gebeurt dat dus ookx(
 
RE: Tool niet altijd beste oplossing....

Je hebt hier wel een punt. Wij hebben een Victorinox met veel functies. Ik heb zeer korte nagels. Het is voor mij bijna onmogelijk om bijv. het schaartje te pakken te krijgen. Het grote mes gaat nog enigszins, maar kost moeite. Dus dat zou allemaal makkelijker moeten gaan om het mes prettig in gebruik te laten zijn.

Linda
 
RE: Tool niet altijd beste oplossing....

Als Victorinox hun multitool net zo maakt als vroeger de zakmessen, zou ik die niet kopen. Sommige tools zijn alleen te openen met een andere tool (priem), bij schaar en tang werkt de veer niet en de blikopener vind ik slecht.

Voor de rest is het mes wat ik nu heb (groot formaat met veel functies) uitstekend qwa kwaliteit. Al vaak mishandeld en het ding geeft geen krimp.

Dus duurzaamheid van Victorinox is uitstekend, maar gebruiksgemak is beroerd. Dus ik hoop dat de multitools iets beter in elkaar zitten.

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan