Vier dode bergbeklimmers gevonden op Mount Cook


Status
Niet open voor verdere reacties.
Bron : www.nu.nl

Uitgegeven: 10 december 2003 07:22

WELLINGTON - Op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook, zijn woensdag vier dode bergbeklimmers aangetroffen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie gemeld.

De politie weet inmiddels de identiteit van de slachtoffers maar wil die nog niet naar buiten brengen. In ieder geval zijn het geen Nieuw-Zeelanders.

De vier lijken werden bij toeval gevonden door een berggids. Drie van hen zaten met een klimtouw aan elkaar vast, de vierde werd lager op de berghelling gevonden. Volgens de politie zijn ze recentelijk gestorven.

De dood van de vier bergbeklimmers is vooralsnog een raadsel. De afgelopen tijd is het mooi weer geweest in het berggebied. Er zijn geen aanwijzingen dat de klimmers zijn verrast door een lawine.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Er vallen jaarlijks vele tientallen doden in de Alpen.. Dus wat wil je zeggen met dit bericht? What's your point??

:7
martin
 
Drie reddingen in twee dagen. Daar bovenop 4 doden.
Dat duidt toch wel op slechte klim-omstandigheden.
Maar in heb geen statistiek gestudeerd.....

Ruud
(die volgend jaar in de Alpen hoger dan die Mount Cook gaat)
 
Ah ja.. slechte klimomstandigheden..

ik reageerde overigens niet op jou Ruud, maar op de originele poster (excuus).
Wat moet ik hiermee?

:)
 
>Ah ja.. slechte klimomstandigheden..
>
>ik reageerde overigens niet op jou Ruud, maar op de originele
>poster (excuus).
>Wat moet ik hiermee?
>
"De dood van de vier bergbeklimmers is vooralsnog een raadsel. De afgelopen tijd is het mooi weer geweest in het berggebied. Er zijn geen aanwijzingen dat de klimmers zijn verrast door een lawine"

Als het niet door een lawine is veroorzaakt of door slecht weer ben ik wel eens benieuwd wat er dan wel aan de hand is. De grote lelijke sneeuwman misschien ?

Je hoeft er ook verder helemaal niets mee hoor, dacht alleen dat het wellicht interessant was.

gr. Derek-Jan

www.derek-jan.nl
 
Nah.. Da's niet zo interessant.

Het wordt wel interessant als een ander er mogelijk iets van kan leren. Meestal is dit bij dergelijke ongevallen niet zo omdat de excacte oorzaak niet te achterhalen valt. Nu riekt zo'n berichtje een beetje naar sensatiezoekerij..

Waarom dacht je dat het wellicht interessant was?

:7
 
Hoi,

Ik heb het wat moeilijk met de bewering dat het de laatste tijd mooi weer is geweest. Toevallig ken ik die buurt aangezien ik er zelf 2x geweest ben en bovendien heb ik wat vrienden in Nieuw-Zeeland wonen. Het weer in de Nieuwzeelandse Alpen kan extreem snel omslaan en in de maanden november en december is het weer daar erg instabiel. Ik heb daar helaas ervaring mee, in 1998 zat ik gewoon in het dal toen bij het passeren van een bui de temperatuur in een kwartier 20 graden daalde tot rond het vriespunt, het begon te sneeuwen en er stak een wind op waarbij het niet meer mogelijk was te blijven staan. Dit heeft ongeveer een uur geduurd waarna het plotseling opklaarde en in het volgende uur steeg de temperatuur weer naar ruim 20 graden.
Dit is op het Zuidereiland een heel normaal verschijnsel dat optreed als er een groot lagedrukgebied ten zuidwesten van NZ ligt omdat dat de lucht via Antartica wordt aangevoerd. Ik wist dat zelf in 1998 ook niet en werd dus compleet verrast toen ik in korte broek en t-shirt op de fiets zat. Fout natuurlijk, had me iets meer moeten verdiepen in de klimatologische omstandigheden voordat ik er heen ging.
Hoe dan ook, de betreffende klimmers kunnen best zo'n korte lokale sneeuwstorm hebben gehad zonder dat iemand dat in de gaten heeft gehad (die stormpjes hebben een naam, maar kan er niet opkomen). Het verbaast me ook een beetje dat ze in december daar omhoog zijn gegaan, in januari-maart is het weer daar veel stabieler.
Kortom: Mount Cook is misschien geen 4000-er, maar ligt behoorlijk afgelegen en heeft freaky weer en moet dus niet worden onderschat!

Groetz,
Dennis

- Heeft bijna een uur in een greppel gelegen met een dekzeiltje over 'em heen en kon nadat het was opgeklaard het eerste uur geen lichaamsdeel stilhouden van het bibberen -
 
Hoi Dennis,

Goh, en dat hoor ik nu pas. Wij (Petra en ik) hebben net een reis geboekt die kant op. Had ik je afgelopen zondag mooi even kunnen uithoren over wandeladviezen daar. Weet je wat... ik maak daar even een ander topic van.

Nico
 
:eek: Vraagje: naar aanleiding van het (levens)gevaarlijke aspect van het bergbeklimmen: maakt je dat bewuster in het maken van keuzes en niks uitstellen enzo, met betrekking tot je leven? Zoiets van, als je nog een jaar te leven zou hebben dat je dan dingen opeens anders zou gaan doen?
 
euhm... ik leef al zoveel mogelijk op die manier (ik reis zoveel mogelijk en stel niets uit), maar dat heeft niets met gevaar te maken ofzo. Trouwens, zo gevaarlijk doe ik ook niet. Ik moet af en toe op de vlucht voor een beer of een croc, maar ik beklim geen bergen... en ik rook niet ;-)

Nico
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan