vloerverwarming in de tent ;-)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
ik meen hier op het forum al eens gelezen te hebben over het gebruik van een reddingsfoliedeken als extra grondzeil in de tent. of was het nou onder de tent? precies, dat is mijn vraag: leg je zo'n ding in of onder je tent en welke kant leg je boven? en helpt het echt? dat is natuurlijk het belangrijkste om te weten :)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik gebruik em onder de tent met de zilveren kant naar boven als warmte-isolatie. Zo werkt de best stevige reddingsdeken gelijkertijd als tentluier. En ja, het maakt verschil, dat dunne laagje. :)
 
Overigens stond ik ook eens op een camping midden in de winter die ik deelde met 1 ander tentje en de inwoners daarvan hadden een fleece-deken op maat van de binnentent IN hun binnentent liggen. Deze mensen stonden wel langer dan 1 nacht en waren met de auto gekomen.

De belangrijkste voordelen waren natuurlijk de extra laag tussen je kont en de grond, maar wat ik ook wel heel logisch vond klinken, was dat je het gelijk koud hebt als je smorgens vroeg tegen de kale bodem komt, maar niet als je je handen tegen het zachte fleece drukt. Beetje spiegologies dus.
 
Als je een echte katoenen tent koopt, zeg maar uit de tijd dat je katoen nog met een lange oe schreef, is een gronddeken vrij normaal en ik heb daar verschillende nachten op geslapen en kan je vertellen dat een gronddeken bijzonder fijn is.

Eins
 
>Als je een echte katoenen tent koopt, zeg maar uit de tijd
>dat je katoen nog met een lange oe schreef,

*schater*
 
In de winter neem ik vaak een extra dun matje mee, bestaande uit een dun laagje schuim met een alu laag. Ik leg die onder m'n thermarest met de foliekant naar beneden. Geen idee waarom en of dit uitmaakt, maar het is een stuk warmer dan zonder.

Ding weegt denk ik 250gram en kostte iets van 5 euro bij de Bristol oid. En het maakt geen herrie (in tegenstelling tot een reddingsdeken) :)

grtz
Henk
 
Ik heb in mijn tenten ook een gronddeken. Dat was altijd een dunne (katoen-mengsel) gronddeken die met haakjes in de hoeken van de tent (eenstokker) bevestigd werd. Deze gronddeken beslaat dus de hele binnentent en vaak laat ik hem ook in de tent zitten met opvouwen.
Maar sinds een aantal jaar heb ik een fleecedeken met aan de achterkant elastieken die om de thermarestmatjes heen kunnen. Blijven meteen de matjes op hun plaats liggen als je met je partner een slaapzak deelt. Alleen hierbij heb je slechts een kleine strook gronddeken naast je matje.
Beide gronddekens zijn home-made en wegen een paar honderd gram. Fleece neemt alleen wel veel ruimte in.
 
Idd dat is de truc gewoon iets extraas onder je slaapmat. Ik zelf doe het altijd andersom ik slaap standaard op een EVA wintermat (die zijn tenminste wat dikker dus iets hoger ligcomfort). 's winters combineer ik dat met een 3/4 thermarest. Dus géén geknisper in mijn tentje.
 
>Ik gebruik em onder de tent met de zilveren kant naar boven
>als warmte-isolatie. Zo werkt de best stevige reddingsdeken
>gelijkertijd als tentluier. En ja, het maakt verschil, dat
>dunne laagje. :)

Yup, doe ik ook. Het is standaard tentuitrusting geworden bij mij. Relatief zeer stevig en een stuk lichter dan een footprint oid. Multifunctioneel dus zo'n reddingsdeken :D .

Groet'n,
Léonie
 
Vroeger (ook met oe) had ik nog geen expat down matje. Ik heb toen onder mijn matje (maar in de tent) van die alu+schuim isolatiefolie gebruikt die je normaal onder je laminaatvloer legt of achter de CV radiator plakt. Het kost niks en het weegt ook vrijwel niks, maar ik had wel het idee dat het helpt. Je kan het gewoon samen met je matje oprollen en in de zak stoppen. Ik meen dat die dingen origineel een meter breed zijn, dus dat is breder dan de meeste matjes. Met twee rollen zou je dan ook je hele tent van vloerbedekking kunnen voorzien.
 
dank voor alle tips. ik ga eens aan het uitproberen :)
eerst met de reddingsdeken onder de tent. veel koud grondzeil blijft er in mijn nomad-pasch niet over als ikzelf plus bagage er in liggen. het enige vrije stukje grondzeil bedek ik altijd al met iets om op te zitten (vest of handdoek)
 
Hallo,

Ik slaap altijd op een isolatie matje, zelfs op vakantie´s.
misschien spartaans, maar wel lekker warm.
Heb er inmiddels verschillende, de oudste is van Slee.
Wel wat versleten in de loop der jaren.

Er is ook verpakkingsfolie van schuim dat lijkt op het spul van een isomatje, ongeveer 2mm dik.
Makkelijk op te rollen met je matje en ook heerlijk warm aan de voeten voor op de tentvloer.

veel warmte toegewenst.

mvg. Bert
 
Een alu reddingsdeken onder de binnentent werkt inderdaad prima als extra isolatie. In de winter doe ik deze altijd tussen de plastic (zonder weekmakers) tentluier en de binnentent.

Overigens gaan die katoenen (één- danwel meerstokkers) zolang mee dat ze ook nu nog goed functioneren. Onze oudste is al meer dan 30 jaar en doet het prima. Overigens met een nylon buitendak gaat deze gewoon mee in de rugzak. Daar hoort eigenlijk wel zo'n fijne geblokte gronddeken in die met haakjes in de hoeken vast zit. Matjes eronder en zo raak je altijd een fijne, warme en zachte laag aan. Overigens beschermt deze gronddeken de tar-matjes ook goed tegen een wegschietend brandend kopje van een lucifer :+
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan