Voedingswaarde pannenkoeken


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Goedemiddag allemaal,

In een uitzending van Ray Mears (discovery channel) zag ik dat er pannenkoeken als ontbijt werden gemaakt. Het idee om pannenkoeken te gebruiken als belangrijkste voedingsbron beviel mij wel zodat ik makkelijk een noodrantsoen in mijn huis kan aanleggen indien er ook maar iets gebeurt.
Het probleem met pannenkoeken is dat er ei en melk nodig is om lekkere pannenkoeken te maken.
Via deze website is er verwezen naar besanmeel (ei) en melkpoeder die gehaald kan worden bij de toko. Deze tips zijn erg goed (en lekker) dus mijn dank hiervoor.

In de supermarkt zijn behoorlijk wat pannenkoek mixen aanwezig, van kartonnen verpakking tot flessen waar alleen water of melk bijgevoegd hoeft te worden.
Ik heb nu ondertussen behoorlijk wat pannenkoeken gemaakt (en gegeten) om vervolgens tot de conclusie te komen dat de pannenkoeken mix in een fles, duur is en dat alleen de fles erg handig is.
De pannenkoeken mix in een kartonnen verpakking is gemakkelijk om hiervan een voorraad van aan te leggen. Ik heb de beschikking tot Koopmans en Honig pannenkoeken mix, de Honig is duur in vergelijking met Koopmans of een eigen merk echter verschilt de Honig qua voedingswaarde behoorlijk.
Een opsomming:

Koopmans origineel (per 100 gram)
Energie: 655kJ (155 kcal)
Eiwit: 6.9g
Koolhydraten 26g (waarvan suikers 3.5g)
Vet: 2.4g (waarvan verzadigd 1.0g)
Vezels 0.8g
Natrium 0.16g

Honig naturel (per 100 gram)
Energie: 1395kJ (330 kcal)
Eiwit: 9.3g
Koolhydraten 70g (waarvan suikers 1.9g)
Vet: 1.4g (waarvan verzadigd 0.2g)
Vezels 2.7g
Natrium 0.8g

Honig meergranen (per 100 gram)
Energie: 1375kJ (325 kcal)
Eiwit: 9.6g
Koolhydraten 68g (waarvan suikers 2.3g)
Vet: 1.5g (waarvan verzadigd 0.2g)
Vezels 4.1g
Natrium 0.8g

Na wat surfen over het net, blijkt dat vet het belangrijkste ingrediënt is om de dag door te komen (bron: http://www.uen.org/Lessonplan/preview.cgi?LPid=1265). Moet ik hierdoor concluderen dat de Honig meergranen de beste pannenkoeken mix is? Ondanks de prijs?

Met vriendelijke groet, Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Koopmans origineel (per 100 gram)
Energie: 655kJ (155 kcal)
Eiwit: 6.9g
Koolhydraten 26g (waarvan suikers 3.5g)
Vet: 2.4g (waarvan verzadigd 1.0g)
Vezels 0.8g
Natrium 0.16g

Honig naturel (per 100 gram)
Energie: 1395kJ (330 kcal)
Eiwit: 9.3g
Koolhydraten 70g (waarvan suikers 1.9g)
Vet: 1.4g (waarvan verzadigd 0.2g)
Vezels 2.7g
Natrium 0.8g

Honig meergranen (per 100 gram)
Energie: 1375kJ (325 kcal)
Eiwit: 9.6g
Koolhydraten 68g (waarvan suikers 2.3g)
Vet: 1.5g (waarvan verzadigd 0.2g)
Vezels 4.1g
Natrium 0.8g

Honig meergranen heeft voornamelijk meer vezels dan Honig naturel. Dat is op zich gezond voor de darmen.

Koopmans heeft meer vet (en veel verzadigd) en eiwitten en minder karbohydraten. Verzadigd vet is er ongezond. Verder hangt het er vanaf wat je wilt doen op een dag of je veel vet of koolhydraten verbrandt. Bij inspanning geeft karbohydraten een energie waar je meer puf van krijgt. Als je bijv. loopt met een grote rugzak heuvelop is het belangrijk om nog koolhydraten te hebben. Alleen op vetverbranding lopen maakt dat het zwaar gaat. Dus ja, de Honig meergranen lijken de gezondste.
Als je erg van pannenkoeken houdt en er extra veel wilt eten. kun je de koopmans eten: 2 voor hetzelfde aantal kaloriën als 1 van Honig. Maar dan krijg je dus wat meer ongezond vet binnen.

Linda
 
pannenkoeken bakken duurt op campingbrandertjes erg lang en is erg bewerkelijk (klein pannetje, bakt snel aan door hoge output branders, duurt erg lang als het laag staat). Ik doe het dan hooguit een paar keer per jaar voor de kids omdat ze het zo leuk vinden.
 
Teff

Ik bak ze graag met teff meel is verkrijgbaar bij de reformwinkel, is erg voedzaam meel, je kan er ook heerlijk brood van bakken.
 
Je ziet duidelijk het verschil tussen meergranen en 'gewoon'. Pannekoeken hebben lekker veel koolhydraten, welke zorgen voor de stofwisseling in de spieren. Dit is een belangrijk deel van de voeding bij duursporten.

Ik denk niet dat het zin heeft om je over die enkele procenten verschil tussen merken druk te maken. Het is op zich goed dat je vooruit denkt over noodsituaties, maar overdrijf het niet. Let op houdbaarheid, de mix die ik heb(enkel water toevoegen) is een jaar houdbaar. Waarschijnlijk vanwege de melkbestanddelen. En kijk ook eens naar noten en bonen! Zeer lang houdbaar, met veel vitamines. Noodsituatie of niet, het is erg gezond.(en een goede vleesvervanger).
 
Kwam laatst door m'n broer ook op het idee om pannekoeken mee te nemen tijdens een trektocht. Maar dan thuis bakken. Met wat suiker erin om het smakelijker te maken. Ik denk dat met weinig water/melk erin het gewicht ten opzichte van alleen meel ook wel meevalt.

Wat zit er in zo'n kant en klare mix wat je niet zelf samen kan stellen? Dat is een stuk goedkoper en heb je meer invloed op de inhoud (variatie).

grtz
Henk
 
Kwam laatst door m'n broer ook op het idee om pannekoeken mee te nemen tijdens een trektocht. Maar dan thuis bakken. Met wat suiker erin om het smakelijker te maken. Ik denk dat met weinig water/melk erin het gewicht ten opzichte van alleen meel ook wel meevalt.

Wat zit er in zo'n kant en klare mix wat je niet zelf samen kan stellen? Dat is een stuk goedkoper en heb je meer invloed op de inhoud (variatie).

grtz
Henk

Helemaal niets. Ik gebruik zelf gewoon meergranen meel, melk, eieren, een beetje zout en een scheutje olijfolie voor de mix. Altijd een prima bakresultaat!
 
Er zijn bij de Dirk ook gewoon kant-en-klare verkrijgbaar voor nog geen euro per 10.
Ideaal voor m'n wekelijkse pannenkoekenfeest.

Overigens tijdens een fietsreis in Zuid-Amerika heb ik een aantal jaren geleden al gemerkt dat daar veel energie in zit.
Jugo's en pannenkoeken waren hetgeen ik ontbeet als ik vanuit een stadje vertrok.
 
Laatst bewerkt:
Jup, en haal wat melkpoeder en bakpoeder in huis en je hebt weer een leuke variatie erbij. Eveneens gejat van Ray Meats, de Bannock. Al lijkt ie bij mij persoonlijk meer op oliebollen dan de bedoelde kruising tussen brood en pannenkoeken... :rolleyes:
 
pannenkoeken bakken duurt op campingbrandertjes erg lang en is erg bewerkelijk (klein pannetje, bakt snel aan door hoge output branders, duurt erg lang als het laag staat). Ik doe het dan hooguit een paar keer per jaar voor de kids omdat ze het zo leuk vinden.

Het bakken is de volgende uitdaging voor mij. Ik ben met een concept bezig waar de pan maar enkele grammen weegt en zo dun is papier (teflon sheets). Maar, hopelijk kan ik hier binnenkort wat meer over schrijven. Wellicht dat ik een andere topic moet maken of iemand ervaring heeft met teflon sheets.

De brander heb ik uit Amerika laten overkomen, het is een Bongo (http://www.minibulldesign.com/) wat ultra light is. Ik heb er nog niet veel mee gespeeld, maar ik ben er nu al content mee.
 
Ja hier ervaring met teflonsheet. geen groot succes. je hebt toch vet nodig en dat vet gaat onder de sheet zitten waar het verbrand tussen sheet en panbodem en echt lekker bakken gaat dus niet. Ik vond het erg bewerkelijk en heb het een jaar geprobeerd om vervolgens gewoon een bakpannetje te kopen.

Overigens schijnt pannenkoeken bakken het best te gaan op een getemperd spiritus vuurtje (trangia die heeft een mooie dempring) als je pan eenmaal heet is.
 
Ik denk niet dat het zin heeft om je over die enkele procenten verschil tussen merken druk te maken. Het is op zich goed dat je vooruit denkt over noodsituaties, maar overdrijf het niet. Let op houdbaarheid, de mix die ik heb(enkel water toevoegen) is een jaar houdbaar. Waarschijnlijk vanwege de melkbestanddelen. En kijk ook eens naar noten en bonen! Zeer lang houdbaar, met veel vitamines. Noodsituatie of niet, het is erg gezond.(en een goede vleesvervanger).

Ja, het klopt dat het maar een jaar houdbaar is. Echter een jaar is in verhouding met andere producten erg lang. Ik heb op het internet gezocht naar noodrantsoenen en schok een beetje van de prijzen. Vandaar dat ik zelf maar gaan experimenteren om te kijken of ik hetzelfde kan realiseren voor een goedkopere prijs en wat tenminste ook lekker is. Aangezien pannenkoeken met vrijwel iedere fruit te combineren is (zelfs slagroom met chocopasta), viel mijn keuze hierop. Bonen daaraan tegen, valt haast niet te combineren en de bereiding hiervan is omslachtiger.
Echter, bonen zitten wel in mijn noodrantsoen trouwens. :)
 
Als je een lastig pannetje hebt kun je beter drie in de pan maken, dat is makkelijker te keren. Het beslag moet je iets dikker houden en liefst gaan er rozijnen in
 
Ik vind pannenkoeken vooral lekker..... en het bakken is altijd gezellig. Ook niet onbelangrijk. Bakken op de benzinebrander gaat trouwens het best, die worden goed heet. Kost al met al natuurlijk best wat brandstof.

Eet smakelijk!
 
Ik bak ze tijdens het kamperen van bloem, melkpoeder en gist. En water en zout en indien beschikbaar suiker. Gaat prima.
 
In Zweden worden ze van meel, water en spek gemaakt en heten dan Kolbulles. Smaken bijna net zo goed als pannekoeken met ei en melk. Het spek kan je weglaten, dan komt de smaak dichter bij brood.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan