Voetblessure: Sesamoïditis

Na een aantal ongelukjes en blessures door activiteiten die ik eigenlijk sowieso niet moet doen heb ik weer een nieuwe voor mijn lijstje: Sesamoïditis

Toen het laatst zo lekker warm was heb ik maar lekker vrij genomen om maar een middag lekker te gaan wandelen. Al na een half uur of zo voelde ik een soort van stekende pijntjes in de bal van mijn voet van de grote teen. Deze pijntjes kwamen en gingen weer, dus ben die dag lekker door gaan lopen.

De volgende dag bleef dit en in de dagen er op werd het ook wat erger zodat lang lopen echt oncomfortabel werd.

Toevallig had ik ook nog een afspraak bij de podotherapeut. Ik heb dit aangekaart en zij zou de nieuwe zooltjes aanpassen om dat gebied meer te ontlasten. Wat mij sowieso geen slecht plan lijkt.

Ze was nog vrij jong (en niet zo ervaren naar mijn idee) en herkende het acute probleem van nu niet.

Ik heb toen zelf nog geprobeerd om die plek te ontlasten, wat iets hielp, maar waarvan het zeker niet over ging.

Toen ben ik maar eens naar google gegaan en die symptomen opgezocht. Na een aantal aandoeningen kwam ik uit bij: Sesamoïditis

Het komt er hierbij op neer dat in de bal van je voet bij de grote teen 2 hele kleine botjes (zo groot als een erwt) zitten. Deze zijn dan om de een of andere reden geïrriteerd / ontstoken.

Zie de link voor meer omschrijving:

http://www.podotherapie-strijp.nl/Voet/sesamoiditis.html

Na nog wat meer zoeken kwam ik voorbeelden tegen om de grote teen/bal in te tapen om dit te stabiliseren. Dit verlichte direct de pijn en de volgende dag was die plek al bijna niet meer gevoelig voor drukken (met de hand). Ik hoop er nu ook over een week of 2 helemaal van af te zijn.
Nu moet deze voet natuurlijk rust houden, die bal niet zwaar belasten en de voorvoet niet buigen (grote teen niet omhoog).

Bij deze wil ik iedereen dan maar informeren over deze blessure.
Ik had er nog nooit van gehoord en wist echt niet wat ik moest doen om te herstellen. Daardoor is het begin van mijn herstel nu 1,5 week uitgesteld.

Ik hoop dat iemand hier later iets aan heeft.
Oja, ga natuurlijk wel naar een arts als je het niet vertrouwd

Groeten Patrick
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Maar ben je er ook mee bij een dokter geweest of heb je zelf die diagnose (mogelijk gemaakt door Google) gesteld?
 
Nou wel naar die podo dus. Die heeft dus wel die botjes genoemd (zonder officiële naam) en aangewezen op een skelet model. Dat dat degene waren die de pijn veroorzaakten.
Maar ze heeft het dus niet benoemd als een blessure die die je moet behandelen / laten herstellen en heeft er dus ook niets aan gedaan of een behandeling voorgesteld.

Die botjes heten zo en de voorgestelde behandeling (tape enz) werken zeer goed, dus in deze zelfdiagnose heb ik wel vertrouwen.
Maar deze week kom ik weer bij die podo en zal ik het er zeker over hebben.
 
Ik heb lang geleden last gehad van die sesambotjes en met een cortisoneninjectie bij de huisarts op aanwijzing van de fysio (naar ik me herinner 2x) ging het over.

Marla
 
Ik heb lang geleden last gehad van die sesambotjes en met een cortisoneninjectie bij de huisarts op aanwijzing van de fysio (naar ik me herinner 2x) ging het over.

Marla

Hoi Marla,

Die stappen zal ik ook in gedachten houden. Ik kijk het nog een paar dagen aan met de tape. Als het dan niet verdwijnt. Zou je voor die injecties direct bij de huisarts terecht kunnen? Dat wil zeggen: Kan/mag de huisarts zo'n diagnose stellen?
 
De omschrijving en plek van de klachten komen me bekend voor. Had bij mij te maken met te weinig demping van de schoen. Gaat bij mij snel en vanzelf over.
 
De omschrijving en plek van de klachten komen me bekend voor. Had bij mij te maken met te weinig demping van de schoen. Gaat bij mij snel en vanzelf over.

Dat van die demping heb ik ook aangegeven bij de podo.
Mijn volgende zooltjes krijgen dan ook een sport toplaag met extra veel demping.

Ik loop nu de hele dag op mijn (zware) wandelschoenen, in combinatie met tapen. Nu voel ik tijdens het (rustige) lopen geen pijn meer. Dat zou dus betekenen dat die plek de kans krijgt om te herstellen.
 
Voetblessure

Kan ook een ontsteking van de slijmbeurs zijn. Is niet grappig, na zooltjes en gips ben ik er aan geopereerd zo'n 25 jaar terug. Ze hebben toen ook een pees in mijn voet verzet. Resultaat: ik kan weer behoorlijk wandelen, maar met zooltjes en schoenen met demping. Als "souvenir"een litteken met een stuk wildvlees en een stuk huid waar ik bijna geen gevoel in heb.

Dus laat er alsjeblieft een dokter naar kijken!

Mirjam
 
Kan ook een ontsteking van de slijmbeurs zijn. Is niet grappig, na zooltjes en gips ben ik er aan geopereerd zo'n 25 jaar terug. Ze hebben toen ook een pees in mijn voet verzet. Resultaat: ik kan weer behoorlijk wandelen, maar met zooltjes en schoenen met demping. Als "souvenir"een litteken met een stuk wildvlees en een stuk huid waar ik bijna geen gevoel in heb.

Dus laat er alsjeblieft een dokter naar kijken!

Mirjam

Hoi Mirjam,

Bedankt voor je bijdrage.

Ik ga ook zeker naar de dokter als het niet binnen een paar dagen verbeterd.
De stappen die ik nu onderneem zijn sowieso goed en zouden moeten werken.
Maar ik wil er natuurlijk zo snel mogelijk van af, dus als de (huis)arts ontstekingsremmers / cortizone een goed plan vindt zeg ik zeker geen nee.
 
Even een update. Vandaag had ik een vervolgafspraak bij de podotherapeut En heb het even goed over de klachten gehad. Ze was er niet erg bezorgd over en aangezien ik vandaag niewe inlegzolen gekregen heb leek het haar het beste om het eerst een week aan te kijken met de nieuwe inlegzolen.
Daar kon ik me ook nog wel in vinden. Die nieuwe inlegzolen zijn ook al een wereld van verschil. Die pijnlijke plekken worden minder belast en op die plekken zit meer demping. De uiteindelijke toplaag krijg ik volgende week en dan verbetert de demping nog meer.
Het is natuurlijk de vraag of die irritatie/ontsteking nu snel minder wordt. Als dat de volgende week niet veel beter is wil ze ook verder kijken of medicatie nodig is.
 
Voetprobleem

Een week heb je echt wel nodig met nieuwe zolen. Als het een peesontsteking blijkt te zijn, dan is die ook niet in een wip over. Pezen zijn nu eenmaal slechter doorbloed dan spieren en onstekingen genezen dus minder snel, althans, zo is het mij ooit uitgelegd toen ik een tennisarm had terwijl ik misschien 2 keer in mijn leven een tennisracket heb aangeraakt.
Goed dat je naar de podotherapeut gaat!
Succes!

groetjes,

Mirjam - behoort zo ongeveer tot de inventaris van de podotherapeut.....
 
Een week heb je echt wel nodig met nieuwe zolen. Als het een peesontsteking blijkt te zijn, dan is die ook niet in een wip over.

Ik verwacht ook niet dat het in een week helemaal weg zeg zijn, maar er moet wel een verbetering zijn om vertrouwen te hebben dat het zonder medicatie over gaat.
 
Nou, ik ben weer anderhalve week verder. Gelukkig is het al een heel stuk verbeterd. Met name is het ook weer wennen aan de nieuwe zooltjes.

Ik bouw de wandelingen rustig op en kijk of ik er geen last van krijg (ook niet na de tijd).
Tot nu toe is een wandeling van 12 km door de heuvels al goed verlopen en ook een kort "oefenrondje" met bepakking ging zonder problemen.

Nu dus maar gewoon lekker door blijven lopen.

Nu maar hopen dat het genoeg hersteld voor de 4 daagse trekking in het Koninginnedag weekend.
 
Nou, ik ben weer 2 maand verder. Helaas nog geen goed bericht.

Na 1 - 1,5 uur beginnen die plekken toch weer gevoelig te worden. Het dagelijks leven lukt gelukkig wel weer goed.

Inmiddels ben ik ook maar naar de fysiotherapeut geweest om advies/hulp.

Hij stelde nu voor om een paar keer te behandelen met ultrasoon. Geen idee of het gaat werken maar ik probeer het maar een paar keer. Verder was wel het advies om dagelijks een half uurtje te wandelen en met 2 dagen rust een uur en weer 2 dagen rust 1,5 uur extra te gaan lopen.

Als er na een paar hehandelingen geen verbetering is probeer ik het maar eens bij een sportarts (krijg ik ook nog vergoed)

Ook ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat de orthopedische zooltjes 100% goed zijn, dus dat wordt dan de vervolgstap als de sportarts ook niets zinnigs weet.

Het vervelende is dat ook de verzekeringspotjes leeg beginnen te raken en dat het me straks ook nog behoorlijk geld gaat kosten.

Ik heb ook nog steeds die cortisone in gedachten, daar heb ik heb ook met de fysio over gehad.
Ik ben er zelf als niet zo gek op om het te proberen door wat ik er over gelezen heb en de fysio vind het ook een slechte plek (zwaar belaste plek) om het te doen. Maar als alle andere behandelingen niet helpen is het toch nog een laatste optie.

Het scheelt natuurlijk wel dat ik niet aan topsport doe, maar gewoon recreatief.

Maar ondertussen begin ik er wel heel erg van te balen. Na een vervelende periode had ik juist wandelen / trekkings / wildernis als leuk doel gesteld voor de toekomst, wat ook nog eens heel voorspoedig ging :(
 
Laatst bewerkt:
Eindelijk weer Hiken!

Na een hele rits bezoekjes aan de podotherapeut en aanpassingen aan de zooltjes heb ik nu bijna een jaar later eindelijk weer een 3 daagse hike kunnen lopen van ca 80km en redelijk wat hoogtemeters :D

Geen last gekregen van die plekken (Alleen een klein beetje gevoelig, wat in de avond weg trekt), al moeten mijn hele voeten nu natuurlijk wel weer wennen aan die lange dagen achter elkaar.

Wat een heerlijk gevoel om weer tochten te kunnen plannen, waarvan je weet dat ze ook geen problemen gaan geven :D
 
sesamoitus

Ook ik heb ervaring hiermee sinds 9 maanden
Bij podoloog geweest , echo gemaakt van de plek, bij orthopeet geweest
en nu orthopedische zolen gekregen, deze zijn beter dan zolen van de podoloog
Loop nu eindelijk pijn vrij.
Pillen slikken helpt alleen bij zeer hoge dosis,
Duurt volgens orthopeet+ podoloog, gemiddel 2 jaar voor dat je er af bent

Niet op staan is het belangrijkste, vandaar de zolen die aangepast zijn dat je niet op het sesambotje staat
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ook ik heb ervaring hiermee sinds 9 maanden
Bij podoloog geweest , echo gemaakt van de plek, bij orthopeet geweest
en nu orthopedische zolen gekregen, deze zijn beter dan zolen van de podoloog
Loop nu eindelijk pijn vrij.
Pillen slikken helpt alleen bij zeer hoge dosis,
Duurt volgens orthopeet+ podoloog, gemiddel 2 jaar voor dat je er af bent

Niet op staan is het belangrijkste, vandaar de zolen die aangepast zijn dat je niet op het sesambotje staat

Nou, het pure ontstekingsprobleem was bij mij na een maand of 2 wel zo goed als weg.

Maar het herhaaldelijk drukken op de botjes tijdens het lopen (langer dan een uur) veroorzaakte weer pijnklachten (een dag, dus geen ontsteking).
Juist dat voor dat laatste probleem heeft het heel lang geduurd om de zooltjes goed te krijgen.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan