Voetverzorging op lange afstand


Hallo iedereen!

Ik weet dat er al het nodige is geschreven op de site over blarenpreventie en behandeling.
Echter ik heb een specifiekere vraag.
Is er iemand die nog speciale tips heeft om de voeten goed te blijven verzorgen tijdens 2 maanden GR 10 / HRP deze zomer ?
en dan heb ik het over gebruik van : kampferspiritus, talkpoeder ed...


een paar feitjes:
Ik heb Wollen sokken
Volledig leren schoenen
Redelijk snel zweetvoeten.

En een hekel aan compeed ;-) het blijft bij mij nou eenmaal niet zitten!normaal was ik trouwens 's avonds mn voeten met koud water en drogen met een handdoek , meer niet! Wel doe ik op voorhand van een 2 weekse tocht mn voeten ff harden met kampferspiritus, ik loop over het algemeen weinig blaren!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Tegenwoordig neem ik vaak (nep)crocks mee als tweede schoen. Dan hoef je op het kamp niet in je bergschoen te blijven lopen, en heb je minder snel last van zweetvoeten en problemen. Je bergschoenen hebben dan langer de gelegenheid op te drogen en te luchten.

grtz
Henk
 
Hey henk!
ja ik was al aan het twijfel om mijn sandalen mee te nemen ( is toch weer 300 gr) maar ik denk dat ik dat dan wel ga doen!

thnx!
 
Misschien een paar dunne (katoenen) sokken mee, zodat de (warme) wollen sokken afgewisseld kunnen worden als je bij de tent zit.

Saskia
 
Ik draag lage schoenen (scheelt een hoop gezweet). En tijdens pauzes gaan de schoenen en de sokken, wanneer dat maar enigszins kan, even uit (in de praktijk ongeveer elke 2 uur). Kunnen de voeten even een beetje drogen. Ook probeer ik in de slaapzak altijd het onderste stuk van de zak open te ritsen (als de temp het toelaat).
 
Hey David ,
Lage schoenen op de HRP met bepakking lijkt mij geen strak plan. maareeuh voeten buiten de slaapzak , heb jij dan geen last van muggen ?
 
Verzorging als ze droog zijn: lippen creme, werkt prima op voeten.

Blaar: doorprikken, vocht er uit, super lijm er in, even huilen en klaar!

Eins
 
Hallo Tim,

Ik heb vorig jaar iets vergelijkbaars gedaan, de GR11, dus ik heb wel wat ervaring met voetverzorging op de lange afstand.

Het is alleen persoonlijk in die zin dat ieders voeten volgens mij weer anders zijn en ook de middelen die worden gebruikt én verdragen heel persoonlijk zijn. Toch geef ik je even mijn voeten-dingen mee.

Inderdaad elke dag mijn voeten gewassen, zonder zeep, ook op de (sporadische) dagen dat ik mezelf niet echt kon wassen. Goed afdrogen of in de zon laten drogen. Uit voorzorg gebruik ik altijd voetschimmelpoeder. Of dat preventief zin heeft, geen idéé, maar dat doe ik altijd en heb de hele tocht geen nare plekjes gehad.
Ook geen blaren gehad trouwens. Maar ik was al ingelopen.

Heb ik overigens wel eens blaren, dan werkt Compeed bij mij niet. Anderen schijnen er veel baat bij te hebben, maar bij mij gaan ze zwemmen en het wordt een propje dat van zichzelf weer irritatie oplevert. En trek ik het er dan af dan trek ik dus juist het vel van de blaar mee. Ik gebruik bij blaren een stuk gewone pleister, waarover ik dan weer sporttape plak, zodat het blijft zitten. Werkt bij mij perfect.

Ik deed onderweg ook altijd bij pauzes zoveel mogelijk schoenen uit en zette de schoenen dan in de zon (jaja, ik weet dat het voor de schoenen niet goed is, maar als het altenatief is om permanent in natte schoenen te lopen, dan kies ik de minst slechte optie). Bij aankomst deed ik de schoenen ook direct uit, nog voor het opzetten van de tent en wederom: schoenen in de zon.

Bij de tent en sowiesie alle uren buiten het lopen gingen de Crocs aan (inderdaad Henk). Voor mij het ideale 2e schoeisel: je kunt ermee douchen, rivieren doorwaden, 's avonds bij kou ook mét sokken te gebruiken en in mijn maat slechts 242 gram. Lelijk? Zeker! Maar niets wat ik aan heb tijdens zo'n tocht is van enige esthetische waarde.

Verder heb ik vooraf bij de verpleegkundige van de huisartsenpraktijk even alle mogelijk huid-verzorgingsmiddelen en -methodes doorgenomen voor het geval ik kleine wondjes zou krijgen (na ervaring het jaar ervoor dat een piepkleine huidbeschadiging leidde tot een lelijke ontsteking, omdat je constant in dampige schoenen loopt). Van haar heb ik ook speciale verbandmiddelen meegekregen die soms alleen op recept verkrijgbaar zijn.
Belangrijk was volgens haar ook dat de huid dagelijks goed werd verzorgd. Ik kreeg daarvoor een voetcreme(op recept) die ik braaf heb gebruikt. Geen idee hoe het zonder zou zijn geweest.

In het allerlaatste stuk van de GR1l kreeg ik eczeem op mijn voeten. Dat heb ik nooit van mijn leven gehad en ik wist het ook niet toen ik had, maar dat hoorde ik van de huisarts bij thuiskomst. Geen wonder eigenlijk, dacht ik achteraf, want de laatste pakweg 8 dagen waren lang en heet. Dus de voeten en schoenen bleven de hele dag warm en nat.

Hoewel het niets met voetverzorging te maken had ontdekte ik nog wel iets grappigs aan mijn voeten: hoewel ik zelf altijd als een roos sliep, deden mijn voeten ondertussen aan een soort van auto-fysiotherapie. Vaak als ik wakker werd merkte ik dat mijn voeten zich "handenwrijvend" bewogen en daarmee een soort rek- en strekoefeningen aan het doen waren.

En ook ik had naar verhouding erg warme voeten, waardoor ik ook bij koud weer mijn voeten vaak uit de slaapzak stak. En wat is het een genot als je na een langdurige afdaling plus nog een lange asfaltweg je brandende voeten (in Crocs) in een ijskoud riviertje kunt blussen!

Tim, geniet van je tocht.
Ik zou zelf zo weer willen!

Marla
 
Hmmm ik ben geen voorstander van preventief (er is nog niets aan de hand) gebruik van medicijnen. Anti-voetschimmel poeder is een medicijn. Je lichaam kan namelijk resistentie opbouwen door preventief gebruik waardoor de werking van het medicijn te niet wordt gedaan. Vandaar mijn twijfels over preventief gebruik van voetschimmelpoeder. Ik ben toch meer een voorstander van dergelijk spul alleen te gebruiken als je thuis komt.

Over 2e paar schoenen/sandalen. Ik gebruik het niet, ik loop oof op blote voeten of ik houd m'n wandelschoenen los aan. Douchen doe ik op blote voeten en ik zie thuis wel of ik een schimmel ben opgelopen. Tot nu toe (ff afkloppen) is dat nog niet gebeurt. Je kan ook in je sokken douchen dan kan je ze gelijk wassen....

Mijn vrouw gebruikt super lichte badslippers (soort EVA materiaal) gehaald bij een soort Wibra of zo iets dergelijks. Prima om mee te douchen en rondom de tent.
 
Maar Sander dit is toch allemaal van toepassing voor een week tot hoogstens 2 weken? Het probleem gaat over een tocht van 2 maanden enja als een voetschimmel zich goed ontwikkeld en dat kan in 2 maanden, loop je echt niet prettig met klofen tussen je tenen en loop je de tocht niet uit. Nu vraag ik mij even af of je in je schoenen zo snel een schimmelinfectie oploop. Waarschijnlijk heb je hem dan al gehad en zat tie in de schoen. Voornamelijk loop je zo infectie op in douches van sporthallen en zwembaden.

Het verhaal over resistentie klopt trouwens niet. Het is namelijk de schimmel die de resistentie kan opbouwen tegen het anti-schimmel middel niet jij. En zover ik weet zijn resistente schimmels niet echt een probleem omdat dit minder snel optreed dan bij bacterie en hun antibiotica resistentie.

Groeten Laurens


-die nu snel naar zijn werk gaat om met schimmels te spelen-
 
tja als ik dan slippers/sandalen meeneem , dan kies ik ook voor wandelsandaaltjes .. (normaal neem ik er net als jij ook geen mee, en dat trucje met de sokken wassen vind ik een goede! je bent toch met zeep en water bezig dus why not!)

ik zou zelf niet graag 2 maanden alleen op B/C schoenen willen lopen!
 
>Hey David ,
>Lage schoenen op de HRP met bepakking lijkt mij geen strak
>plan. maareeuh voeten buiten de slaapzak , heb jij dan geen
>last van muggen ?

Tim, wanneer je zorgt dat je bepakking licht genoeg is (zowieso verstandig bij zo'n lange trip) zijn lage schoenen zeker geen raar idee. Juist bij lange-afstand wandelaars zijn superlichte (en daardoor sneldrogende !) schoenen populair.

En in mijn tentje/bivakzak heb ik geen last van muggen.
 
>Douchen doe ik op blote voeten en ik zie thuis wel of ik een
>schimmel ben opgelopen. Tot nu toe (ff afkloppen) is dat nog
>niet gebeurt. Je kan ook in je sokken douchen dan kan je ze
>gelijk wassen....


Ik ben in de verste verte geen deskundige, maar ik vraag me wel af hoe een stukje stof nou kan beschermen tegen voetschimmels? Het lijkt me dat zo'n schimmel zich juist lekker kan hechten aan een natte sok. Maar nogmaals: ik weet helemaal niks van het gedrag van schimmels ;-)

Helene
 
Hey David , Ik blijf het zeer oneens met je, het terrein van de genoemde route is echt niet geschikt voor lage schoenen, al zou je zonder bepakking lopen .. ik heb al meerdere malen delen van HRP gelopen vandaar dat ik hem ook koppel aan de GR 10..

En ik heb nog geen enkele andere loper gezien met lage schoenen,ik denk dat als je het over tochten à la pieterpad hebt het wel klopt.


grtjs
 
Klopt, beetje onder de douche wassen met shampoo of zeepsop gaat de schimmel (of de sporen ervan) niet van dood.
 
Hallo,

met kampferspiritus je voeten insmeren heeft inderdaad wel zin, vooraf.
Het spul maakt je eelt taai, en hierdoor krijg je minde snel blaren.

Vanwege de spirit kan je dit spul ook tijdens de tocht gebruiken,
het onstmet ook.

veel succes met je tocht.

Bert
 
Hmmm even gemist dat het om een langere periode gaat. Dan nog niet dagelijks gebruiken die poeder. Alleen als het nodig is, dan hoef je ook minder mee te nemen.

Over resistentie, idd de schimmel kan resistentie opbouwen. En schimmels met enige mate van resistentie tegen anti-schimmelpoeder zit ik niet op te wachten. Kwistig gebruik van medicijnen is gewoon slecht voor de omgeving (denkt aan de concentratie van medicijn resten in ons opp. water en dito drinkwater en het effect daarvan op de resistentie van bacterieen en virussen).

Zo ook schimmels, hoe meer ze onnodig in aanraking komen met anti-schimmelpoeder hoe vervelender en moeilijk behandelbaar ze worden.

Het is veel beter om een schimmel te voorkomen. In principe zitten de sporen van schimmels bijna overal. Het is maar zeer de vraag of ze ook bij je de kans krijgen om tot uitgroei te komen. Om deze kans te minimaliseren moet je gewoon goed je voeten wassen en drogen. regelmatig (bijv. dagelijks) schone sokken aantrekken en ademende schoenen dragen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik heb standaart in mijn rugzak een flesje desinfecterende handgel van de xenox 25ml ze zijn er ook groter je kan ze bij iedere drogist kopen.
Doe een paar druppels op je handen en dan op je voeten (twee vliegen in 1 klap ) en je voeten en handen blijven lekker schoon en het werkt desinfecterend.
Eventueel ook zonder water te gebruiken, zodat je hoog in de bergen water kan besparen.
Verder wens ik je veel succes toe met je tocht.
Ben Bremmer

Samen stelling
alcohol 60%.
gedeioniseerd water.
vitamine e.
dermatologisch getest niet giftig.
en nog meer maar kan het niet lezen.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan