Voor de budget travelers:


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Voor diegenen die het niet zo breed hebben: In de Xenos-winkel zag ik een paar goedkope buitensport dingetjes staan:

Sigg-a-like aluminium waterfles, 0,5 ltr, E 2.50
campinglampje (erg licht van gewicht, werkt op 4 penlites E 1.95
driepoot, 60 cm. hoog, E 2.99
en nog wat lichte handdoekjes, stoeltjes etc.

Van de aluminium waterfles stond er gister in de winkel ook een literfles, maar helaas alleen in het rood.


Groeten Gerard
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Over budget gesproken, vanochtend (ik was nog even in Nederland) las ik in de krant een advertentie van Lidl: een slaapzak die goed zou zijn voor temperaturen tot -13 graden (!!) voor slechts 39,95.

Ik kan me dus niet voorstellen dat zo'n slaapzak werkelijk tot -13 lekker ligt. Het zal dus wel de extreemwaarde zijn, waaarbij de comfortwaarde boven de 0 graden ligt.

Er is al een keer iets over gezegd op deze site, maar dan vraag ik me stiekem af of er niet mensen zijn die echt de bergen of kou in trekken met een dergelijke slaapzak. Denkend uiteraard dat het helemaal goed gaat komen met die slaapzak....

Raymond
 
Ik heb deze advertentie ook gezien, en me hetzelfde afgevraagd.....
Ik heb toen inderdaad dat geval met die " expeditie" tenten aangekaart, en een -10 slaapzak van het zelfde merk (Trail)
Bij de slaapzak stond een mooi verhaal dat je al naar gelang je ervaring meer kou kon verdragen met de slaapzak, tot inderdaad -10 voor de zeer ervaren winterkampeerder...blah blah Zo ken ik er nog wel een paar

Overigens: die imitatie SIGG flesjes is niets mis mee, ik gebruik de mijne nu intussen een week of 3, en geen klachten tot nu toe.
Ook de bagage netjes lijken me OK, maar die zeer goedkope 3-poot stoeltjes vertrouw ik niet....
Rob
(Geen zin in acute aambeien)
 
RE: extreem koud

Vraag ik me als beginner toch af, los van de bovenstaande berichten,;

Hoe koud was het, gelet op die extreemwaarde, gemiddeld op de afgelopen WWH, in een gemiddelde tent van een Hiking-site-deelnemer?

Deze vraag puur om een beetje gevoel te krijgen in de verhouding tussen de verschillende waarden.....of blijft dat moeilijk.

Ruud
(volgende keer aanwezig om zelf te voelen)
 
RE: extreem koud

De nacht van Zaterdag op Zondag is er door Nico -19 gemeten buiten om een uur of 5 in de morgen terwijl Jurgen bij ons in de tent -11 heeft gemeten om ongeveer die zelfde tijd.
Verder was t perfect windstil.
Om toch even terug te komen op de Lidl slaapzak:
Ik heb die nacht in een dun sweatertje, korte onderbroek en dunne sokken in mijn -18 geclassificeerde Marmot "Never Summer" gelegen, op verder alleen een 2 cm dikke thermorest mat.
Ergens die nacht heb ik t wel heel even wat frisjes gehad, maar toen bleek ik deels naast mijn mat te liggen.
Ik denk niet dat je dit red met een slaapzakje van de Lidl.......

Rob
(Alleen dat gruwelijke moment in de morgen dat je die slaapzak weer uit moet.......):pDeze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: extreem koud

Maar dat was dan ook de extreemste nacht die we hebben mee gemaakt.
Gemiddelt hebben we de mazzel gehad dat het rond -10 tot -14 graden hadden.

Peter.
 
RE: extreem koud

yup, -19 gaf mijn thermometer aan. Ik heb hem later die thermometer nog eens gecontroleerd door hem in mijn vriesvak te leggen en daar kwam hij op -18 uit. Zou moeten kloppen.

Het was in Bleialf inderdaad koud op de goede manier. Ook 's avonds toen het al -10 was was het door de windstilte goed uit te houden in een paar laagjes fleece en thermo ondergoed. Dat verbaasde me omdat ik het bij temperaturen rond het vriespunt wel eens kouder gehad heb met dezelfde kleren. Volgens mij speelt de luchtvochtigheid en de wind een zeer grote rol.

Ik had in Bleialf mijn North Face Black Kazoo (tot -10 volgens Op Pad) en een extra fleecezak er omheen. Thermo ondergoed aan en een extra schuimrubber matje onder mijn thermorest. En natuurlijk mijn behaaglijk warme echtgenote naast me :). Niet koud gehad, maar ook niet echt comfortabel warm. Ik merkte dat er bij de rits wel wat kou naar binnen kwam.

Nico (met de moeder van alle jetlags)
 
RE: extreem koud

>Nico (met de moeder van alle jetlags)
>

Niet zeuren! Foto's willen we zien! En verhalen lezen in het schrijfblok!

Oftewel: hoe was het???

Raymond
 
>Er is al een keer iets over gezegd op deze site, maar dan
>vraag ik me stiekem af of er niet mensen zijn die echt de
>bergen of kou in trekken met een dergelijke slaapzak. Denkend
>uiteraard dat het helemaal goed gaat komen met die
>slaapzak....

Ik hoop het niet, zo zijn er een aantal dingen waarvan ik denk dat als die niet 100% in orde zijn je makkelijk in potentieel gevaarlijke situaties kan komen als ze het laten afweten.
Ik denk dan aan de tent, slaapzak, en navigatiemiddelen.

Zo zal ik persoonlijk geen navigatiemiddelen (Kaart, kompas, GPS in de toekomst?) van een goedkoop/onbekend merk of oude en daardoor goedkope kaarten kopen.

Maar als je campinglampje van 1,95 ermee uitscheid terwijl je in je tent een boekje aan het lezen bent levert dat alleen wat ongemak op.
Een statiegeldfles/immitatie-sigg werkt voor het bewaren van water als de echte.

Veiligheid in het veld gaat bij mij voor alles, maar op deze manier kan je wel een uitrusting compleet krijgen tegen een beperkt(er) budget.

Groetjes Gerard
 
Nieuw Zeeland

Het reizen was geweldig (as usual), maar wel geweldig ver, pfff.

NZ was over het algemeen erg voorspelbaar. Geen spannend land. Het is allemaal heel comfortabel, veilig en geregeld. Niet een land waar je avonturen gaat beleven. Maar wel met erg mooie natuur en ruimte.
Ik moest wel even flink wennen, maar ik ging NZ met de dag leuker vinden. We vlogen op Christchurch (oostkust zuid-eiland) en die oostkust is 'bloody boring' (gaap). Heb je 22 uur dubbelgevouwen in een vliegtuigstoel gezeten en dan stap je uit in zuid-engeland plus schapen, viel wat tegen.
En niet alles is er pluis, het is niet het onbedorven natuurland wat ze proberen te zijn. Er is een regelrechte chemische oorlogvoering aan de gang waarbij ze vanuit vliegtuigen de wouden met gif besproeien om enkele diersoorten die tot vijand zijn verklaard uit te roeien en met 'gunships' (bewapende heli's) kuddes herten neermaaien. Heel bizar allemaal, daar moest ik heel erg aan wennen en het heeft een wat wrange nasmaak achtergelaten.

Maar die westkust is zo prachtig. Wat een prachtige regenwouden. Daar hebben we dus het grootste deel van de tijd doorgebracht. Daar kun je je nog voorstellen hoe de wereld eruit zag en eruit hoort te zien. Heel mooi. Het barst er van de trails, hutten, mogelijkheden. Wij zijn voornamelijk op de beroemde 'Great Tracks' gebleven omdat we die graag een keertje wilden doen. Nadeel (of voordeel als je er van houdt) is dat ze erg geregeld zijn, je moet de hutten en vervoer vooraf boeken. We hebben 14 dagen gelopen op 4 verschillende tracks.

Tot mijn schrik stonden er 1500 foto's op mijn chips, dus dat kost nog wel effe tijd om uit te zoeken. Maar als het wat is zal ik een reportage aanmelden.

Nico
 
Ik had al gereageerd, maar blijkbaar iets niet goed gedaan. Denken jullie serieus dat mensen die de moeite nemen om een fysiek inspanning te gaan leveren door een berg te beklimmen of km te lopen, zich niet voldoende zullen laten voorlichten over het juiste materiaal? Omervaren als ik ben zou ik daar niet eens aan denken, daarom laat ik de wandel schoenen, slaapzakken etc bij Xenos enzo voor wat ze zijn, maar als je in nederland zeg een tcoht=wandeling maakt van 25 km kun j aan een paar sokken niet veel fout gaan, zeker niet als je een goed paar als reserve bij je hebt. Ook voor shirts en jasje kan dat gelden. En die handdoekjes zijn toch uitstekend als je de hond wilt afdrogen als die weer eens hetzij voor zeehond hetzij voor moddervarken heeft gespeeld, en ze zijn zo klein dat je r zelfs wel voordeel van kunt hebben bij een echte trektocht, even van te voren uitproberen wat je eraan hebt. Eng is wel at er ook karabijhaken te koop zij, staat wel bij niet gebruiken voor het klimmen, maar waarom mensen die dan anders nodig denken te hebben.
En wat te denken van de gaslamp en kookpitje van Lidl nu in de reclame
Is dat veilig?
Ali
 
Die karabiners van de xenos kun je niet eens mee klimmen ook al zou je het proberen. Ze zijn namelijk gewoon veel te klein en daarbij komt dat elke klimmer bij zijn eerste les voorlichting krijgt over dat soort dingen dus het heus wel laat. Ik gebruik die kleine carabiners om materialen over al aan vast te klikken mijn zaklamp in de tent op te hangen enz enz....

Erg handig,
 
Quote:
Denken jullie serieus dat mensen die de moeite nemen om een fysiek inspanning te gaan leveren door een berg te beklimmen of km te lopen, zich niet voldoende zullen laten voorlichten over het juiste materiaal?


Helaas Ali, ik kan hier alleen een volmondig Ja op antwoorden.
Er is een grote categorie mensen die niet gehinderd door enige kennis van zaken van alles uithaalt omdat ze de risico's onderschatten of geeneens onderkennen.
Gewoon 2 praktijkvoorbeeldjes uit mijn direkte omgeving:
1e: Vorig jaar wilde een famililid met de collega's mee, even de 4-daagse van Nijmegen lopen..
Op mijn vraag of ze er voor ging trainen wordt er gereageerd: Doen niet zo mal, dat doen zij ook niet, en wat is nu 4 daagjes wandelen...
Persoon is de eerste training (die er dus wel kwam) op leuke lakschoentjes ingegaan, en is na 10 km afgehaakt met het bloed onder haar nagels.
Hierna zijn we een paar wandelschoenen met haar wezen halen, maar de vierdaagse is nooit meer gelopen.

Eergisteren komt er hier een monteur binnen, ziet hier wat foto's en materiaal liggen en begint een verhaal te vertellen over hoe de laatste keer Oostenrijk toch wel erg spannend was: Zonder spullen een berg op, groep uiteen gevallen, los van elkaar 2 maal verdwaald en een hoop miserie met mist, honger en pas in het donker weer beneden zijn.
"Maar, het was allemaal wel weer goed gekomen, lachen toch......"

En zo zijn er duizenden voorbeelden te vinden.
Om nu op de materialen terug te komen: Het kan best leuk zijn dat er nu allerlij heel goedkope "outdoor" spullen via de Lidl, Xenos en het kruidvat worden aangeboden, en in veel gevallen zal ik zeker kijken of er iets van mijn gading bij zit.
Een imitatie Sigg flesje kan je je geen buil aan vallen, integendeel, zwaar aanbevolen voor die 2,50.

Maar stokken die onder je handen knikken, volkomen ondeugdelijk zijn, overgewaardeerde slaapzakken en noem maar op: ik vindt het ronduit gevaarlijk! Een brander die ik niet vertrouw.....no thanks!
Er zijn genoeg mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, die denken dat zij met de spullen die ze hebben aangeschaft wel even de bergen in kunnen....Dat zie je overal, niet alleen in de buitensport.

Tel daar bij op dat de verkopers in dergelijke winkels vaak 0 affiniteit met buitensport zullen hebben, dus de voorlichting zal ook minimaal zijn.

Een en ander is het gevolg dat met de huidige economie bedrijven gewoon met alles geld proberen te verdienen, al hebben ze er de ballen verstand van: NS verkoopt verzekeringen, Bij de Gamma kan ik een DVD speler kopen enzovoort enzovoort
Dus goedkope imitatie outdoorspullen bij de Xenos is ook heel normaal geworden...

Nee, ik ga voor veel van dat soort spullen dan toch liever naar de vakman....

Rob
Deze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Mijn man was gisteren bij zijn moeder op bezoek die een Lidl slaapzak van 39 euro had gekocht. Hij heeft hem eens goed bekeken en was verbaasd over hoe netjes de slaapzak was afgewerkt. Ook was hij gevuld met hetzelfde materiaal waar ook de winterslaapzakken van Ajungilak mee gevuld worden. Zijn moeder gaat alleen met autovakanties en slaapt op campings. In zo'n geval is het wel een lekker goedkope 3-seizoenen slaapzak en het ding zal prima voldoen. Ik denk dat Lidl spullen niet per definitie slecht hoeven zijn. Lidl koopt waarschijnlijk grote restpartijen op tegen een belachelijk lage prijs. Dus ik zou per produkt beoordelen of het was is en of het degelijk genoeg lijkt voor wat je wilt gaan doen.

Niet alle kampeerspullen voor een trektocht hoeven altijd duur en van goede kwaliteit te zijn. Een goedkope trekkingbroek die onderweg scheurt, kun je onderweg ook weer herstellen. Maar ik ben het ermee eens dat een slaapzak warm genoeg moet zijn voor de omstandigheden. Ook bijv. een brander moet degelijk zijn.

Groeten,

Linda
 
De Lidl zal waarschijnlijk net als de Aldi een bepaalde inkoop strategie voeren. Bij de Aldi is dat het aangaan van lange termijn contracten voor grote hoeveelheden producten waardoor zij de leveranciers enorm onder prijsdruk kunnen zetten en aldus goedkoop inkopen en met een bescheiden marge goedkoop leveren. Daarnaast pretenderen zij ook geen bovenste-marktsegment producten te leveren en gaan dus geen directe concurrentie aan met andere buitensport speciaal zaken.
Hun marktsegment/beoogde publiek is geheel anders en daar is het aanbod dus ook op gebaseerd.

De geleverde producten moeten wel aan geldende Europese veilgiheidsnormen voldoen, en zijn dus niet perse minder veilig dan bekende-merk producten uit speciaal zaken. Het verschil zit hem meestal in de (gebrek aan) kwaliteit van de gebruikte materialen wat de duurzaamheid niet ten goede komt. Ook wel bekend onder de term ‘prijs – kwaliteit verhouding’, dat moet jullie bekend voorkomen. Wat wel opvallend is dat je soms producten kunt kopen die qua kwaliteit niet of nauwelijks onder doen voor de duurdere versies, maar die aanzienlijk prettiger geprijsd zijn.

“Fit for use” is nog zo’n leuke term die hier wel bij past.
Hoe goed moet een product zijn voor jouw specifieke gebruik? Moet je echt de allerbeste kwaliteit (en/of merk) spullen kopen die geschikt zijn voor alpinisme voor een wandelingetje met oma op een zonnige zondagmiddag? Goed is goed genoeg.
Een Lada levert dezelfde verwachte kwaliteit aan zijn marktsegment als een Mercedes dat doet.

Ciao
Frank
- leuk beroep, bedrijfskundige.
 
Overigens de waterdichte zak(jes) van de xenos werken wel. Heb er net eentje in een emmer water gegooid en mijn papiertje was nog helemaal kurk droog. Jammer genoeg niet te gebruiken voor kaarten wegens mat plastic,
 
>Over budget gesproken, vanochtend (ik was nog even in
>Nederland) las ik in de krant een advertentie van Lidl: een
>slaapzak die goed zou zijn voor temperaturen tot -13 graden
>(!!) voor slechts 39,95.

Een klasgenoot van me heeft die slaapzak. Ziet er goed uit en hij is er zeer tevreden over. De pakmaat en het gewicht is hoger dan een dure slaapzak, maar dat is logisch.

Telescoopstokken van de Lidl schijnen ook erg goed te zijn. Wanneer komen die weer es in de aanbieding. Vorig jaar kostten ze € 15. Vrienden van em hebben ze mee op C1 cursus genomen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nog even terug komend op het verhaal van klimmen in bergen etc, etc. Dat lijkt mij dus geen doorgedachte planning, dat is meer van ach het oogt wel leuk vandaag laten we eens wat doen, en dan eigenlijk met meer geluk dan wijsheid ook nog geluk hebben dat het goed afloopt.
Ik wandel en wil de vierdaagse lopen. Blijkbaar krijg ik snel blaren, dus dan ga ik toch echt geen schoenen kopen bij de Lidl, hoe goed ze er op dat moment ook uit mogen zien. Echter een regenjack of sport shirts en dat soort dingetjes, daar kan ik me geen buil aan vallen, want wandelend in Nederland komt me dat hoogstens op een nat tochtje te staan. Een stoel is dus ook geen probleem, handdoekjes altijd goed voor een modderzoekende labrador. Maar wat nu met het kookstelletje, hoe ga je dat uittesten? Of een slaapmatje. Blijft toch een kwestie van trial and error lijkt me, maar ik zou de error dan toch altijd in een friendly environment willen maken, dus niet bij - tig onder nul erachter komen dat mijn slaapzak niet warm genoeg is.
Ben gewoon en tobbertje. Moet toch maar eens de kunst afkijken bij de die hards van deze site.
Ali
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan