Voor het eerst solo....


Status
Niet open voor verdere reacties.
E

Erik Gouw

Guest
Hallo iedereen,

Het is wat vroeg, want de zomervakantie is nog wat ver weg, maar als het wat rustiger is op het werk, dan ga je toch een beetje lopen dromen en surfen.

Ik heb nu in totaal een zevental hikes gemaakt en deed dat tot nu toe altijd met andere mensen. Het lijkt me heerlijk om er eens helemaal alleen op uit te trekken. De bestemming is duidelijk, dat worden weer de Pyreneeen. Ik denk over een tocht van een dag of 4/5.

Ik vraag alleen wat algemeen advies over het solo-hiken. Je moet nu toch alles zelf meenemen. Ik heb vorig jaar een 2-persoonstent van 3,2 kilo gekocht, maar vind het te ver gaan om hiervoor een solotentje te kopen. Ik heb een redelijk goede conditie en kan wel wat hebben.

Maar wat is nu bijvoorbeeld het maximum gewicht voor 5 dagen. Ik ben zelf 1,95 en 80 kilo. Wat kun je dan hebben? Een kilo of 17?Wat zijn andere dingen waarmee je rekening moet houden?

Groeten van een treurige Feyenoord-fan,

Erik
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey Erik,

heerlijk, in je eentje op pad, even een paar dagen rust inbouwen!
Je gaat naar de pyreneeen, dus je zal niet om de paar kilometer door een dorpje komen neem ik aan. Je komt dan weinig mensen tegen, iets waar de meeste mensen geen trek in hebben (want socio-freaks) Ik ben zelf ook een gezelligheids-mens, maar kan prima met mezelf overweg, lekker in je eigen tempo, lekker rustig, en niemand die aan je kop zeurt. Soms is dat heel prettig, om alles op jezelf te doen, meestal heb ik het na een paar dagen eenzaamheid wel gehad, en snak ik weer naar gezelschap. ik ben dan ook geen einzelganger, maar soms heb ik gewoon even die rust nodig.

Als ik zelf in de zomer alleen ga lopen, (en ook wel eens in het najaar) neem ik geen tent mee, maar een legerponcho. daarmee kun je een prima tarp bouwen, op zitten, of over je heen gooien als het regent. Maar goed, dat is persoonlijk. Net als dat maximum gewicht, voor extreem lichtgewicht kamperen houden de "deskundigen" een rugzakgewicht van 1\6 van je lichaamsgewicht aan (voor jou 13,nogwat kilo) maar een mens kan best 1\4 van dat lichaams gewicht dragen. Ik ben zelf erg licht, nog geen 70 kilo, maar loop wel met 20 kilo rond. Draag dus gewoon mee wat je lekker vindt, en waarbij je rugzak nog comfortabel draagt.

Als je alleen gaat moet je de hele uitrusting zelf meesjouwen, en vooral water is in afgelegen gebieden dan een behoorlijke gewichtsfactor. ik weet niet of je een filter hebt, maar als je solo gaat, is dit zeker aan te raden. Stroompjes en riviertjes zijn er in de pyreneeen genoeg. Eten, je kunt zelf uitmaken of je hiervandaan (duur) droogvoer meeneemt, of dat je daar af en toe eens een dorpje aandoet voor vers. Misschien kun je bij boerderijen iets kopen, afhankelijk waar je in de pyreneeen gaat lopen. Omdat je alleen gaat, is een complete EHBO set (+reddingsdeken) gewoon nodig. Neem eventueel een telefoon mee, en zorg dat mensen weten waar je bent. Om te voorkomen dat je je gaat vervelen, kan een boekje o.i.d uitkomst bieden.

Dat voor zover mijn bijdrage, je mag me gerust een keer mailen voor meer info over solo kamperen, en er zijn nog wel wat mensen hier die regelmatig in hun eentje er op uit trekken. Mijn emailadres: pbouman@student.han.nl
Succes, en loop ze! :7

Pieter
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Je hebt wel vaker gelopen? Wat voor gewicht had je toen? Als je dit niet zeker weet, kan je ook eens een weekendje gaan proeflopen. Dan kom je er snel genoeg achter wat voor gewicht je kan hebben.

Ik ga ook (on)regelmatig een weekendje weg met mezelf (klinkt beter dan alleen), en loop met 23kilo, incl. 2.5lt. water.

Je kan ook eerst eens een goedkoop tentje meenemen (lenen ofzo), ik heb een vrijbuiter tentje, het is meer een kindertent, maar er valt in te slapen, als je niet langer bent dan 1.90. Kost €25 ofzo en weegt een kilo. Je mag hem ook wel lenen :)

oefenen is altijd de beste keus...

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Ha Erik,

Kennelijk veel solisten hier. Ik ben er ook af en toe een.

Of je solo gaat of niet, maakt niet zoveel uit qua gewicht wat jij kan hebben. Persoonlijk vind ik hoe lichter hoe beter, maar 4 dagen red ik nooit beneden de 19Kg. Ik heb geen super lichtgewicht tent/matje/brander. Ik heb wel eens 5 dagen door de bergen getrokken met slechts 7kg in mijn rugzak, maar heb toen gebruik gemaakt van hutten en eten in de hut. Is mij wel zeer goed bevallen moet ik zeggen, want je bent overdag alleen, maar kunt altijd terugvallen op de andere leute in de hut.

Ga je zo solo, dat je in die 4 dagen geen mensen tegen komt, probeer dan wel voor de veiligheid een mobiel mee te nemen. garantie voor ontvangst is er niet, maar je kan dan in ieder geval nog wat.

Als je jezelf 4 dagen kan vermaken met navelstaren of andere Zen technieken, hoef je niets mee te nemen, maar ikzelf vind het wel fijn om een verrekijkertje en wat leesvoer mee te nemen.

groetjes, Jaap
 
[laatste wijziging op 14-11-02 om 20:57]De eerste 5 zinnen en bij mij begint het ook te kriebelen. Niet echt grote aanvullingen op vorige posters. Het maakt weinig verschil uit in gewicht of je alleen of met anderen rondtrekt. Tenzij je die anderen als lastdier hebt gebruikt.Het enige verschil is dat je een halve tent meer mee moet 'zeulen'. Is in jou geval 1.6kg. Tel er nog wat grammen kookpotje en brander bij (en nog wat ander klein spul)Heb je voorheen huttentochten gemaakt waar je 's avonds en 's morgens kan 'aanschuiven'en wil je nu echt 'zelfvoorzienend'dan wordt het een andere zaak.Je zit m.i snel aan de het gewicht wat ook de anderen aangeven. Ik hoop dat je niet bezuinigd hebt op de kwaliteit van de rugzak. Als je de pyreneeen kent weet je dat dit 'hooggebergte' is. Soms is het beter ervaring op te doen in minder ruig gebied. Belangrijkste regel. Ken jezelf, weet wat je al dan niet aankan en durf je route aanpassen naargelang (soms snel veranderende)de omstandigheden. Drie jaar geleden heb ik eens twee dagen vastgezeten in de pyreneeen. Het was 'hoogzomer' doch door de sneeuwval waren de paden onbegaanbaar.Nog dit jaar heb ik 4 dagen door het reservaat van Orlu en het carlitmassief getrokken. Heb toen ook mijn route aangepast omdat ik verwachte dat de portella Gran (afgaand op de sneeuwresten op col de Coume d'Agnel)niet haalbaar zou zijn. Achteraf gezien was het wel haalbaar geweest doch...Als er drama's gebeuren is dit heel dikwijls niet door een feit veroorzaakt maar heel dikwijls een opeenvolging van kleine (foutieve) minibeslissinkjes (die je soms thuis al gemaakt hebt-> bv materiaalkeuze).Zorg steeds voor noodrantsoen ed.Grote kans dat GSM ontvangst nihil is (fluitje meenemen!)
Zorg voor een goede voorbereiding van je tocht.Zoek op't net of bevraag je wat je te verwachten hebt. Heb recentelijk naar de Pyreneeen kenner bij uitstek (Ton Joosten) een mail gestuurd met een specifieke vraag.Het antwoord wat ik teruggekregen heb heeft gemaakt dat ik mijn geplande route (ook ik ben al aan't dromen over volgend jaar) heb aangepast.
groeten,;-)
Ivo
 
Hola..

17 a 19 kg is niet verkeerd voor 5 dagen. Reken per dag op een dikke kilo eten. Het hoeft echter niet zwaarder te zijn als een kilo of 12 a 15 kg. Daarmee vergroot je je actieradius aanzienlijk.
Wil je extra gewicht besparen kun je overwegen je binnentent thuis te laten. Bij veel tentjes kun je ook alleen de buitentent opzetten, en da's een prima onderkomen. Een schuimmatje hoeft niet duur te zijn en scheelt snel 6 ons t.o.v. een self-inflatable, deze wegen vaak een kleine kilo. Liters water meeslepen is soms onvermijdelijk, maar vaak niet nodig. Investeer in een waterfilter, en de meeste natuurlijke waterbronnen zullen je voorzien in je dagelijkse behoefte. Zo'n ding hoeft niet zwaarder te zijn als 4 ons. Een rugzak weegt vaak een dikke 3 kilo. Er zijn ook rugzakken die de helft wegen en voldoende pakruimte bieden. Dit scheelt zo 1.5 tot 2 kg. Je levert in op draagcomfort, maar je hoeft minder zwaar te zeulen. Een 3-seizoenen slaapzak hoeft niet meer als een kilo te wegen. Wordt het wat frisser dan laat je je lange ondergoed s'nachts aan. En zo valt er een hoop meer te bedenken, hoofdlampje, brandertje, pannen, kleding etc.
Bespaar niet op het gewicht van je leesboek. Er valt in je eentje een hoop tijd te 'doden'.
Het is een afwegeing tussen comfort en actieradius. Ga je lichter, dan kun je makkelijker en verder. Ga je zwaarder bepakt, kies je voor een luxe bivak en een hoogstcomfortabele nachtrust.

Ga je een afgelegen gebied in, informeer achterblijvers, de vvv of een berghut over je plannen. Informeer naar het weer, en maak een lijstje met belangrijke (nood)telefoonummers. Maak je bekend met richtlijnen vwb noodsignalen etc. en have daarna a lot of fun.

Voor je naar de Pyreneeën gaat is het nuttig een paar keer solo in een wat minder serieus gebied rond te trekken. Ardennen, Eiffel of Vogezen zijn erg geschikt. In de Herfst, Winter èn de Lente is het daar prima toeven.

:7
 
Hallo:7

Als ik het woord Pyreneen hoor krijg ik al heimwee.
Maar goed even over het gewicht. 17 kg moet lukken, denk ik. Zelf had ik ongeveer 15 kg bij me voor wat meer dagen en tja als vrouw heb je het zonodige extraatjes wel mee!
En er is niks mee om je nu al te orrienteren op je volgende zomervakantie. Ik weet ook al dat ik volgend jaar naar de dolomieten wil en ben ook al aan het lezen, etc over dit gebied.

Succes en have fun!

Sanne:D
 
Ik heb afgelopen zomer de Padjalentaleden in zweden gelopen en ik had voor 10 dagen spullen en eten bij me. Dit kwam op een totaal gewicht van ong. 20 kg. incl. eten en tent.
Een goeie tip.....zoek eerst eens uit wat je echt nodig hebt....ik heb erg veel kunnen schrappen hoor.
Succes van een andere solo hiker....Patrik

Ps. Nog mensen die komende zomer richting Groenland gaan?????
 
Nou mensen,

Bedankt allemaal voor de goede raad. Ivo, ik had laatst ook een meeltje geschreven aan Ton Joosten...toch leuk dat ie antwoord he? Voorlopig is het gewoon nog wat doordromen en komt ergens in April de echte voorbereiding wel.

Groet,

Erik
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan