voorbereidende 5-daagse met pulka


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
na alle discussie rondom pulkas http://www.hiking-info.net/forum/viewthread/396/

nu een vraagje:

ik denk tussen kerst en nieuw, bij wijze van voorbereiding op 10 dagen lapland, met sneeuwschoenen en pulka op stap te gaan.

suggesties voor een rondetocht van 5 dagen?

vercors, chartreuse, jura, ????

het is dus vooral belangrijk dat de pulka meekan.

ik weet ook nog altijd niet goed welk deel van zweeds lapland ik ga ondernemen in die 10 dagen… suggesties altijd welkom… kungsleden, sarek ???

hartelijk dank allen!

steve
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Even een snelle reactie op de pulk thread: ik heb recent ook een pulk gekozen en hier in Noorwegen wordt de door jou genoemde Fjellpulken Snerten aangeraden voor dag(!) & huttentochten en wordt voor langere kampeertochten met model 203 Veteran (van 285ltr) aangeraden. Volgens mij wordt er daarbij wel vaak uitgegaan van 1 pulk per twee personen, dat is wat ik in de praktijk tenminste het meeste tegenkom. Voordeel van een wat grotere pulk is dat je 'm veel minder hoog hoeft te laden wat de stabiliteit ten goede komt.

Voor wat betreft locatie is de omgeving van Winterberg (DE) mss een optie, er gaat een 'LAW' over het rothaargebirge. Wij hebben er ooit een aantal dagen dagtochten gemaakt op sneewschoenen en dat was erg goed te doen (was wel iets later in het seizoen). En gegeven Eins' recente foto's van de Hoge Venen kun je mogelijk nog dichter bij huis blijven ( http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=129&topic_id=12794&mode=full ), nu nog geen sneeuwschoensneeuwhoogtes maar ik hoop dat dat veranderd want ik zin rond oudjaar ook daar in de buurt :)

NB nee, ik heb geen idee wat er op zo'n dagtocht dan allemaal mee moet om die 185 ltr te vullen :)


grt,
-- Leon
 
Suggesties:
Als je van verlatenheid houdt: Sarek. Groots, mooie bergen en dalen en weinig tot geen mensen. In 10 dagen kun het het gebied prima doorkruisen,. Geen hutten en vooral belangrijk: geen sneeuwscooters. Geen markeringen.
Kungsleden: kungsleden zelf vrij druk, veel sneeuwscooters, goede markeringen en hutten op dagtochtafstanmden of korter. De zijdalen zijn wilder, stiller en niet gemarkeerd.
Het kan er flink koud zijn, ook eind maart (ruim -30 is geen uitzondering)
 
Volgens mij is een pulk vooral aangenaam in redelijk vlak gebied. Omhoog trekken is loodzwaar. Ik zou dus een niet te steil gebied kiezen.

In een dagpulk kun je bijv. spullen van je auto naar je hut vervoeren. Of je kunt een lading openhaardhout en grillworstjes voor je kinderen meenemen tijdens een skitocht.
 
wat ik toch vreemd vind, is dat een pulka van 185 liter niet voldoende is voor de bagage van 1 persoon voor 10 dagen.

ik ben gewend trektochten te doen met een rugzak van 80 liter voor 10 dagen, en heb nooit plaatstekort

graag wat uitleg...

mvg
 
Hoi,

Zoals ik al schreef is de enige verklaring die ik kan bedenken is dat de meeste mensen die ik met een (last)pulk zie maar 1 pulk per 2 personen meenemen en dan wisselen. Vooral bij traverses in de bergen is de kans op kantelen v/d pulk hoger is en wil je dus niet te hoog laden vanwege stabiliteit, waardoor je netto (veel) minder van de opgegeven capaciteit gebruikt. Tot slot kun je wel gemakkelijk minder in een grote pulk meenemen maar niet andersom en valt het prijsverschil mee (als je mee neemt dat je maar 1 pulk koopt ipv twee is het zelfs veel goedkoper).

Maar als jullie 1 pulk per persoon willen meenemen lijkt me de 185ltr variant geen enkel probleem hoor. Let overigens op dat Fjellpulken zijn serie vernieuwd heeft (te bekijken via hun homepage) en dat met name de sneeuwhoes van de nieuwe serie een aantal prettige verbeteringen heeft (zoals extra vakken die je van buiten kunt bekanderen en erg stabiele spanriemen). De "nieuwe Snerten" is de x-country 118.


grt,
-- Leon (blij met een x-country 144 voor twee)
 
Ik heb geen verstand van pulka's maar ik kan mij zo voorstellen dat de pulk van 185 liter een kleinere bodemoppervlak heeft dan een grotere pulka. Een kleinere pulka komt je bepakking dus snel hoger te liggen wat instabiliteit ten nadele komt.

Verder heb je zoiets als het 'waterlijn' effect kan ik mij zo voorstellen. Boten met een langere waterlijn hebben ok meer waterverplaatsing dus meer weerstand maar door hun bootlengte drijven sze toch net wat lekkerder in het water waardoor ze toch weer een voordeel hebben ten opzichte van kortere boten en daardoor gaan langere boten toch net wat sneller... Ergo bij pulka's kan ik mij dan voorstelklen dat hoe het glijvlak hoe sneller de pulka doorglijdt. Uiteraard houdt dat voordeel snel op als dat ding niet meer trekbaar wordt of onbestuurbaar. Maar dat zal wel meevallen bij de grotere pulka anders zou die niet zijn uitgevonden.
 
ik denk dat dit 'waterlijn effect' wel meevalt, zo'n apparaat lijkt meer op een schaats (naar mijn mening), en snelheidsschaatsen maken ze juist expres langer. De verplaatsing van sneeuw is nu niet zo groot dat je daar echt last van zult hebben. Ook heb ik op school geleerd dat de oppervlakte van materiaal dat de grond raakt niet (veel) uitmaakt voor wat met een mooi woord wrijvingscoëfficient heet. Enkel het gewicht heeft invloed.
Ik had zelf nog wel een vraag, jullie spraken over de rothaarsteig/winterberg, kan iemand mij vertellen wat ongeveer de weersverwachtingen zijn in dit gebied voor rond kerst?
 
>Ik had zelf nog wel een vraag, jullie spraken over de
>rothaarsteig/winterberg, kan iemand mij vertellen wat ongeveer
>de weersverwachtingen zijn in dit gebied voor rond kerst?

Volgens mij zijn weersverwachtingen van meer dan 3 dagen in de toekomst niet betrouwbaar. Elke jaar bij de langlaufhike ben ik daar weer gefrustreerd over. Zelf de 10-daagse weersverwachting klopt totaal niet.
 
ja het komt een beetje ongelukkig over maar ik bedoelde eigenlijk meer wat voor weer ik kan verwachten, is er zeker sneeuw, hoeveel neerslag kun je verwachten (ongeveer) en hoeveel sneeuw?
 
Hmm,

Volgens mij heb je al een pulka gekocht.
Voor anderen;
Ik huur ze altijd in Scandinavie, want transport met vliegtuig is duur en met de auto naar Lapland is ver. Het voordeel is wel dat ik al verscheidene soorten heb mogen proberen. We nemen de rugzak mee in het vliegtuig en hebben altijd een week gekampeerd.

Soms kan je ter plekke alleen maar de bjarnepulks huren. Dit zijn de pulka's waar ze kleine kinderen in vervoeren. Zo'n pulka passen prima twee rugzakken in, maar dan is hij wel hoog opgestapeld. Ga je door bosactige gebieden of schuine hellingen, dan valt hij wel eens om. Dit gebeurt echter maar heel weinig. Wel een paar pakriemen meenemen. We hebben ook wel savotta's gehad en zelfs ooit een hele ouderwetse pulk, met de achterzijde open en een enkele trekstang.

Mijn favoriet is een fjellpulk van 1.20m per persoon. Deze kan gemakkelijk een rugzak bevatten, maar nog mooier werkt het als je je vliegtuigzak (beschermhoes voor om je rugzak in het vliegtuig) gebruikt. Je kan dan met gemak je spullen kwijt in je pulk en ben ook vrij stabiel. Ik vind het zelf prettiger om elk een eigen pulk te hebben. Eerlijker verdeeld, je kan makkelijker een stuk uit elkaar lopen, iets meer extra ruimte voor spullen, je hoeft je pulk niet elke keer netjes in te pakken, etc. Ik moet wel zeggen dat een kg meer of minder absoluut niet uitmaakt, dus daarom snap ik wel dat men vaak een grotere pulk door een man laat trekken.


Ten aanzien van routesuggesties; Ik zou zo vlak mogelijk proberen te gaan. Een kg extra is niet erg, maar als ze omhoog moeten, valt het toch tegen.
Kungsleden vond ik zeer mooi, maar ik ben in het zuiden geweest. Voldoende sneeuw en omdat je 10 dagen gaat, zou je een behoorlijk stuk kunnen afleggen. Voordeel van het zuidelijk deel is dat het een stuk rustiger is als het Noorden en volgens mij ook iets vlakker.

Noord-Finland vond ik uitstekend te doen met Pulka. Lekker vlak vanwege de diverse meren. Wellicht van Inari richting Barentszee?

Noorwegen hardangerviddar heb je ook veel vlakke stukken. Hier zijn ook een paar mooie rondjes te maken.


Voor de oefentocht met kerst ben je volgens mij erg afhankelijk van de last minute informatie ten aanzien van sneeuw. Met kerst heb ik wel eens een dik pak gehad in winterberg, maar ook wel eens niets en een pulka over gras trekken is niet echt leuk ;-)
Ditzelfde geldt voor de Vercors en de grens Duitsland/Tsjechie. Dit zijn wel alle drie gebieden waar je met pulka uit de voeten kan. De alpen zijn wel sneeuwzekerder, maar dit zou ik niet zo gauw kiezen. Veel hellingen omhoog/omlaag, of anders loop je scheef aan de helling en valt je pulka continue om of ga je door bosgebied, blijft je pulk continue achter bomen haken.

Veel plezier.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan