Vraag over (ultra) light kampeerspullen voor Schotland/scandinavie

Hallo,
Ik had me laatst al voorgesteld bij het kampvuur. Heb van 1999 tot 2010 veel met de rugzak rondgetrokken, waaronder 4 keer in Alaska. Daar dus veel solo trektochten gemaakt van meerdere dagen/week. Toen was mijn moto; bij twijfel neem ik t maar mee. Waardoor ik dus met een 120 liter rugzak liep met te veel en te zware spullen..
Omdat ik t hiken weer wil oppakken, en dan vooral in Schotland/Ierland en Scandinavië , ga ik nu dus voor een iets lichtere uitrusting...
Ben me nu aan t verdiepen in het (ultra)light kamperen, en er gaat dus werkelijk waar een wereld voor me open. Heb al meerdere boeken er over gelezen en op t www is er ook genoeg over te vinden.

- Ik heb twee rugzakken, de allergrootste die blijft als herinnering aan de muur hangen, de kleinere, 70 liter, wil ik in eerste instantie nog wel gebruiken, totdat ik mijn systeem goed voor elkaar heb. Dan ga ik kijken hoeveel liter ik nodig heb, en aan de hand daarvan een lichtere versie kopen. Maar dat komt dan nog.
- Thuis hebben we meerdere donzen slaapzakken, ik had al zeer warme slaapzakken in Alaska gekocht, en voor onze kinderen heb ik destijds ook volwassen slaapzakken gekocht. Dus mocht ik in mijn eentje gaan kan ik kiezen tussen slaapzakken van +5 graden tot -15 graden comfort. Dus ga geen geld uitgeven aan een nieuwe slaapzak/Quilt, t moet t eerst nog maar doen.
- Een tent heb ik ook nog, een Terra Nova Solar, een onverwoestbaar 1 persoons tentje. Weegt iets van 1,6 kilo. Niet lichtgewicht, maar moet t voor t eerst nog maar doen. Heb ook nog een grotere Hilleberg, 2 a 3 persoons en een 2 persoons MSR Hubba Hubba.. Dus mocht ik een keer met mijn vrouw of met 1 van de kinderen gaan dan is t ook in orde.
-Maar nu komt t, een slaapmatje. Destijds ben ik dus begonnen met een Thermarest pro Lite matje., self inflating.
Ik ben zelf een grote kerel, bijna 2 meter en 100 kilo. En ik sliep dus op een matje van 2,5 cm, en dan de korte versie. Ging altijd wel goed, maar had wel altijd t probleem met die self inflating matjes dat er na verloop van tijd een bobbel in kwam, en dat er van die life time waranty dan niks terecht kwam. Dus, geen self inflating meer voor mij, heb er nog wel een paar, en daar slapen de kinderen nu op.

Ik zoek dus voor mezelf een luchtbedje, en kwam uiteindelijk uit bij de Thermarest Neo Air Xlite (Large). Zit nog een beetje te twijfelen tussen die of t matje van Nemo, de Tensor Insulated Long of de Sea to Summit Ether Light XT Insulated. Maar waar ik eigenlijk ook nog over zat te denken, ik kan ook van thermarest een nog lichter matje kopen, de Uberlite. En dat ik die combineer met een Foam matje, bv een matje van Gossamer Gear.
Dat foam matje zorgt dan voor extra bescherming aan de onderkant tegen scherpe voorwerpen. Plus geeft extra isolatie in de koudere tijden van t jaar (lente/herfst)
Zijn er hier light kampeerder die voor 1 van die systemen hebben gekozen? Ik ben zelf nl nogal bang dat wanneer t luchtbedje lek gaat je compleet geen isolatie meer hebt. Met de Self inflating die ik toen bij me had, ook al raakt die lek, dan heb je alsnog een klein beetje isolatie van t matje...
Waar ik dan ook nog mee zit, ik lees dat die Neo Air in de zomer ook bijna te warm kan zijn. Maar is dat echt een groot probleem? Kan toch moeilijk een matje voor de zomer, en dan nog een matje voor de herfst/lente kopen?

- een volgende vraag gaat over het kooksysteem. Ik heb dus altijd de MSR whisperlite gebruikt, en die deed/doet t altijd en overal. Maar, wel zwaar om mee te nemen, vooral met de brandstoffles(sen). Daar zoek ik dus een alternatief voor. Nu zie ik dat ultra light hikers veel gebruik maken van spiritus branders. Dat staat me wel aan, je kunt zien hoeveel je nog aan brandstof bij je hebt, maakt geen geluid en volgens mij is er in de landen waar ik naar toe wil (Schotland/Ierland en Scandinavië) ook genoeg spiritus te verkrijgen. Ik ben dus geen outdoor kok, het is voor mij vooral havermoutpap/gevriesdroogde maaltijden en thee/koffie. Dus ik hoef alleen warm water te maken.
Ik ga eerdaags eerst een zelf zo'n ding maken, gereedschap heb ik wel en vind t ook wel leuk om eens te proberen. Maar werken die spiritus branders echt zo goed zoals iedereen zegt? Of is t bv beter/handiger om een klein gasbrandertje mee te nemen. (Het lijkt me niks om steeds met die gastankjes te moeten lopen..)

Tja, dat is een best verhaal voor twee korte vragen, maar dan hebben jullie een beetje een idee achter mijn keuzes.
Ik heb ook al wel gezocht op dit forum, volg ook wel t onderwerp over de paklijst van Jippu. Mocht er ergens een topic zijn waarin er al eens over is gediscussieerd dan hoor ik t graag.
vriendelijke groet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Op diverse UL fora en ook van hikers onderweg ben ik veel kritische berichten tegengekomen over de houdbaarheid van de Uberlite. Ze gaan erg gemakkelijk stuk. Het is ook een echte zomermat, met een 3 mm Thinlite maak je er nog geen 3 seizoenenmat van. Ook het comfort is minder dan de Xlite.

Een matje is niet snel te warm. Vergelijk het met je matras thuis, dat heeft mischien wel een R waarde van 20 en daar lig je ook op in de zomer. Ik vind zelfs m'n Xtherm nog prima in de zomer. Er zijn ook mensen die de Xtherm wel te warm vinden, maar over de Xlite heb ik dat eerlijk gezegd nooit gehoord.

Ik zou dus voor de Xlite gaan en de grammen ergens anders besparen. De Xlite is robuust genoeg zonder extra beschermmatje als je de mat in de tent houdt. Mocht je sowieso een zitflap meenemen dan is een 3 mm torso lengte schuimmatje een mooi dual use alternatief (twee keer dubbelvouwen als zitflap).
 
Vergeet voor die contreien ook niet de beschermingsmaatregelen tegen de knutten/midges . Hoedje met net en goed afsluitende handscchoenen en/of manchetten aan je kleding. Soms is het erg fijn bij je te hebben...
 
Je geeft eerst zelf aan dat matjes altijd kapot gaan bij jou en dan stel je het meest lichtgewicht luchtbed voor? :unsure:

Noem het beter geen spiritusbrander maar alcoholbrander. Spiritus zit water en een vieze toevoeging bij, dat maakt het niet echt geschikt om op te koken. De alcohol neem je bij voorkeur in een brandstoffles mee, dus dat is ook weer gewicht. Ik vermoed dat koken op gas lichter is op langere trips. Op alcohol koken is wel heerlijk stil en goed voor de onthaasting (duurt langer).

Als je een trektocht gaat maken zonder tussenstops in de bewoonde wereld: test eerst goed uit hoeveel brandstof jij gebruikt.
 
Het kan helpen altijd een dun EVA-matje (3mm) onder je UL-matje te leggen. Verder moet je dingen nooit strak opgeblazen in de volle zon laten liggen. Dan worden ze nog strakker en begeven lasnaden het.
 
Ik ben zelf een grote kerel, bijna 2 meter en 100 kilo.
Ten eerste: je bent met dat formaat ook sterker dan een 'gemiddeld' mens, dus is er een wereld van verschil tussen wat voor jou ultralicht is en wat voor een dame van 60 kilo ultralicht is.

Ik ga zelf ook graag met een minimale uitrusting op pad, ooit eens met een Z-Rest matje en daar heb ik ook in Schotland best OK op geslapen, maar de laatste jaren maak ik geen tochten meer van meer dan één of twee nachten, waardoor ik ook niet zoveel eten nodig heb en daardoor wat meer ruimte had om een dikker matje mee te nemen en neem op dat soort tochten lekker een 5 of 7 cm dik donsmatje mee en slaap daar heerlijk op. Voor enkele tientallen grammen meer is dat een luxe item voor mij die het gewicht meer dan waard is. En met jouw gewicht zou ik zeker voor een dikker matje gaan waardoor je beter zult slapen.

Dus ik hoef alleen warm water te maken.
Ik maak mijn water warm met een titanium pannendrager van 10 gram weer precies een Esbit blokje in past. Daarmee krijg ik gemiddeld zo'n 400 ml water aan de kook om mijn droogvoer mee aan te maken. Werkt prima, weegt niets.

Eins
 
Je kan het meeste gewicht besparen op de drie zwaarste dingen die je bij je hebt: tent, bed en rugzak. Je zegt dat je diverse boeken hebt gelezen over lichtgewicht kamperen. Heb je ook Jörgen Johansson’s Smarter Backpacking gelezen? Ik denk dat je daarna nog wel even over die tent en rugzak gaat nadenken.

Ik heb die Ether lite mat gehad van SeaToSummit en ik vond het niks. Lag niet lekker, te koud, te zwaar. Hun dunnere matten lijken me meer geschikt voor jouw gewicht (Comfort Light Insulated). Voordeel is: meteen leeggelopen, liggen stabiel, wat steviger tijk maar in verhouding wat harder en zwaarder. Voor meer comfort en lichter zou ik een Xtherm kiezen, kan je zomer en winter gebruiken. Xlite is wat koeler en lichter. Exped kan ook maar ik lees links en rechts dat de naden ploffen. Zowel bij mijn man en ik ook gebeurd. Beide keren ‘s nachts, dus niet bij wat je zou verwachten: iemand die zijn mat vol opgeblazen in de zon laat liggen. Dus voor ons geen Exped meer, ook al zijn ze ruimhartig vervangen buiten de 2 jaar garantie. Je moet namelijk de oude mat insturen om garantie te krijgen dus je ligt de halve reis op een zwangere mat en dat slaapt voor geen meter. Plus: vind onderweg maar een nieuwe mat.

Spiritusbrander: die van Trangia werken het beste. We gebruiken deze in een Vargo Woodstove. Trangia maakt zelf ook een lichtgewicht brander. De hele pannenset met windscherm is te zwaar en je hebt het niet nodig. Je kan wel een waterketeltje van ze overwegen in plaats van een pan. Spiritus in de supermarkt is wat minder zuiver dan de bio-ethanol van de Action/Bol. Spiritus kan mee in een plastic brandstoffles.
 
Bedankt voor jullie reacties.
Voor mij is Ultra lichtgewicht geen doel op zich, maar kom tijdens het lezen in de boeken/op t www wel heel veel interessante zaken tegen die me gaan helpen mijn rugzak efficiënter te gaan inpakken/gebruiken. Toen ik die trektochten in Alaska ging maken heb ik al mijn info uit een boek gehaald (Hiking in Alaska geloof ik) en wat ik tijdens cursus in Canada heb geleerd. Daar heb ik toen mijn eigen paklijst uit samengesteld. Het probleem was dat ik. achteraf gezien, teveel bij me had. Ik heb het nooit koud gehad, en t weer ging tussen de -15 graden tot 30 graden in de plus. Hagel, sneeuw, muggen, black flies, alles kon ik goed tegenhouden.
Maar toen was ik 15 jaar jonger, ik werkte als stratenmaker, dus gewend aan zwaar werk de hele dag. Dus dat toen de rugzak 30 kilo woog maakte me niet veel uit. En idd, in verhouding tot mijn eigen lengte/gewicht, was t nog wel te doen.
Nu wil ik t anders aanpakken, probeer het basis gewicht zo laag mogelijk te houden.
Heb gisteren mijn pannetje met daarin brander (MSR Whisperlite) eens gewogen. Dat woog al bij elkaar bijna 900 gram. Dat is dan zonder de brandstof. En als ik dan zie dat je alcohol branders hebt met pannetje en windscherm die samen nog geen 200 gram wegen. Dat is al een goed verschil.
Ook mijn kleding voor onderweg ben ik mee aan t schiften.
Ik had toen in Alaska altijd twee Fjallraven broeken mee. Droogden snel, ze waren lang genoeg voor mijn lange benen en hielden de muggen/vliegen goed tegen. t nadeel was dat het veel schuurde bij de heupband en tussen de benen, en na een maand Alaska was ik al een paar kilo kwijt en moest ik daar bretels kopen omdat de broeken steeds afzakten.
Daarom denk ik dat ik nu voor 1 hardloopbroek ga. Droogt snel, is warm en in combinatie met een regenbroek houd je t ook beter droog. Weet alleen niet hoe dat gaat met de muggen, of die daar die stof heen kunnen prikken.
En zo ben ik mijn uitrusting van toen aan t nalopen en verander van alles.

Mijn Tent en Rugzak ga ik ook eens onder de loep nemen. Die Rugzak is sowieso een bakbeest, heeft me nooit in de steek gelaten, zat als gegoten. Vind t daarom ook wel lastig om iets dat goed is te vervangen. Helaas is mijn bagage weegschaal kapot, als ik een andere heb ga ik het gewicht van mijn rugzak en tentje ook eens meten. Ik zag inderdaad al hele mooie rugzakken met een gewicht van nog geen kilo. Denk dat die van mij zo richting de 2,5 kilo gaat.

Dus ik heb nog genoeg uit te zoeken, vind t ook leuk om te doen.
In ieder geval bedankt voor jullie input.
 
:rolleyes: Heb dus net mijn Rugzakken nagemeten, heb twee Gregory Shasta's, eentje is de gewone van 70 liter, en de Denali Pro, met 120 liter+ inhoud. Dacht zelf aan een 2,5 kilo, maar ze wegen dus beide 3.4 kilo. Dat had ik dus ook niet verwacht.
Als ik dan de nieuwere rugzakken bekijk van nog geen kilo dan valt er nog veel te winnen.

Ook heb ik mijn Terra Nova Solar Tent opgemeten, en die weegt toch nog 2.2 kilo. We hebben ook nog een MSR Hubba Hubba, die weegt dan weer 1.7 kilo. Ook alweer een halve kilo verschil.

Dus ga me eerst maar eens verdiepen in een lichtere rugzak;)
 
Als ik dan de nieuwere rugzakken bekijk van nog geen kilo dan valt er nog veel te winnen.
Ja, maar... er zijn ook lichtere rugzakken dan dat. Als je wilt kunt je ook voor 200 gram een rugzak kopen, maar dan moet de inhoud van je rugzak ook wel een overeenkomend gewicht hebben. Als jouw uitrusting, zeg, 20 kilo weegt dan zou je eerst die 20 kilo een stuk omlaag moeten brengen voordat het nut heeft om die inhoud in een hele lichte rugzak te stoppen.
Ik denk dat je met een rugzak van rond een kilo (Osprey heeft wel mooie modellen bijvoorbeeld) prima een last van 15 tot 20 kilo kunt dragen, maar als je die last kunt terugbrengen tot zo rond de 10 kilo, dan wordt een rugzak van een halve kilo ineens interessant.
 
Beter een wat zwaardere rugzak die comfortabel zit en met name is afgestemd op het gewicht van de inhoud, dan een lichtere met een te zware inhoud. Dat ben ik met @EinsteinX eens. De inhoud van mijn rugzak is voor mij in het verleden een 'middel' gebleken om mijn uitrusting lichter en compacter vorm te geven: hoe groter de inhoud van je rugzak, hoe meer spullen 'passen' en je bent dan al snel geneigd om ze mee te nemen. Met een kleinere (comfortabele) rugzak dwing je jezelf om slimme (lichte en compacte) keuzes te maken. Een (gebruikte?) Osprey van 50-55ltr lijkt me dan een prima startpunt. De beide Gregory's te groot.
 
Ik heb nog een Macpac te koop. Maar zoals gezegd moet eerst je uitrusting licht genoeg zijn voor een kleinere en lichtere rugzak.

Bij die van 120 liter vraag ik me wel af of dit echt wel klopt. Ik heb een Radical Design rugzak die verkocht wordt als 60+15 liter. Als ik die vol doe, weegt die ruim meer dan 30 kilo. Dus een bijna dubbel zo grote rugzak kan je alleen met wieltjes verplaatsen ;)
 
@hyz De gregory Denali Pro is 105 liter + 15 liter. Je kunt met die rugzak nog de hoogte in.. De reden dat ik die toen had gekocht omdat ik veel in Alaska trektochten heb gemaakt, en ik daar al liftend heb rondgezworven. Had dus geen auto waarin ik overtollig materiaal kon achterlaten. Had, zoals ik al vaker zei, ook teveel bij me. Extra veel kleren, vishengel met molen en toebehoren, Spiegelreflex met twee lenzen. En, voor sommige nationale parken was je verplicht om een Bear Proof container mee te nemen. Die nemen ook aardig wat ruimte in. Met mijn 'kleinere' van 70 liter kwam het er uiteindelijk op neer dat ik veel spullen buiten aan de rugzak moest vastmaken, bv de sandalen (Die gaan volgende keer ook niet meer mee;)) en de hengel. En dat wilde ik niet meer, vandaar die grotere.
Maar, je hebt helemaal gelijk, hoe meer ruimte , hoe meer spul je denkt te moeten meenemen.
Met de kennis van nu had ik t ook heel anders gedaan. Daarom is het ook zo mooi om je hierin te verdiepen. Ik hoef echt niet ultra light te gaan, maar wil wel zoveel mogelijk besparen op gewicht zonder in te leveren op comfort. Als ik t maar warm en droog houd tijdens de vakanties ben ik al tevreden.

Ik ga nu eerst mijn oude paklijst veranderen door een nieuwe, ook wat betreft kleding. Het meeste heb ik al, word alleen schiften en uitzoeken. Al ik die basis goed heb ga ik eens kijken hoeveel liter/kilo ik dan bij me draag, en aan de hand daarvan ga ik dan wel een keuze maken uit een andere rugzak.
En ik hoef ook echt niet de allerlichtste rugzak. Er moeten sowieso goede heupbanden opzitten, want daar draag je hem mee.
Bedankt voor jullie input
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan