Vragenlijst zonnelader, mobiele energie van de zon


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste Hikers,

Voor mijn afstudeeropdracht doe ik onderzoek naar draagbare zonneladers. Dit zijn externe accu’s welke ook opgeladen kunnen worden via een zonnepaneel wat erin verwerkt of aan bevestigd zit. Met een zonnelader is draagbare apparatuur op te laden zoals mobiele telefoons, digitale camera’s, en tablets. Met het onderzoek wil ik een beeld krijgen van wat Nederlandse hikers van zonneladers vinden. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 10 a 15 minuten.

Het zou mij heel erg helpen als u deze vragenlijst zou willen invullen. Naast het feit dat ik het erg op prijs stel als u deze vragenlijst invult verloot ik ook een zonnelader (ter waarde van €50,-) onder de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. De antwoorden zullen anoniem worden verwerkt.

De vragenlijst staat op: https://www.surveymonkey.com/s/VragenlijstZonnelader

Hartelijk dank,

Arjan, student Small Business
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Alsjeblieft!

Ik moet wel zeggen dat ik wel wat miste bij de laatste vragen over welk product je zou kopen: accu of zonnelader.

De prijs kan wel hetzelfde, duurder of wat dan ook zijn maar de specificaties zijn het belangrijkst

Bij een accu: Hoe vaak en hoe veel apparaten kan ik opladen voordat die leeg is.
En voor een zonnelader: Hoe veel zonlicht heeft die nodig zodat je nog steeds je smartphone kan opladen, zonder dat het paneel heel groot en zwaar wordt.

Met name dat laatste is het grote probleem van zonneladers.
 
Laatst bewerkt:
Daar geef ik je gelijk in de specificaties zijn inderdaad belangrijk. Gaat bij die vraag eigenlijk om een zonnelader en een externe accu met een gelijke capaciteit.

Zonneladers hebben inderdaad nog vaak het probleem dat het lang duurt voordat ze opgeladen zijn via zonne-energie maar de technologie gaat snel en er komen steeds efficiëntere zonneladers uit welke een mooi formaat hebben en toch snel je smartphone kunnen opladen.
 
Ikzelf heb 5 jaar terug ook zo'n zonnelader gekocht, maar dat was eigenlijk nogal een miskoop. Pas als de zon echt scheen was die echt bruikbaar. Gelukkig is er in de tussentijd al wel heel wat verbeterd.

Maar nog blijft het een probleem dat veel laders/panelen op een bewolkte dag gewoon niet genoeg stroom kunnen leveren om een smartphobne te kunnen laden. Kunnen ze dat wel, dan zijn ze vrij groot en relatief zwaar. En als ze niet zwaar zijn zijn ze nog heel erg duur, dus niet echt een investering waard tenzij je echt veel midden in de rimboe zit :)
 
Ik heb 'm ook ingevuld, hoewel ik bij sommige vragen het moeilijk had iets te kiezen aangezien er niets bij stond dat voor mij relevant was.
Ook vragen als "wat zou je kopen als een zonnelader 10-15% duurder is dan een externe accu" is niet zo makkelijk te beantwoorden. Er staat al bij dat ze gelijke capaciteit hebben, maar gewicht? Als de zonnelader 2x zo zwaar is als de externe accu koop ik een externe accu (of 2 :)), maar als ze het gelijke gewicht hebben koop ik de zonnelader. Gewicht/formaat wordt in één vraag wel genoemd, maar verder niet meegenomen als belangrijke beslissingsfactor, en dat is het nmbm wel....
Ook de vraag "waar zou je 'm kopen" mist voor mij een belangrijke optie: waar hij het goedkoopst is!

Groetzels,
Dennis
 
Dan zou je misschien een vraag erbij kunnen zetten als:
"In welke gewichtsklasse zou het apparaat moeten zitten?"
0 max. 50 g
0 max. 75 g
0 max. 100 g
0 max. 150 g
0 max. 200 g
0 max. 250 g
0 etc....
 
Tja, het is natuurlijk heel lastig om hier een goede vragenlijst voor te maken. Het zijn natuurlijk 2 heel verschillende dingen.

Accu: altijd dag en nacht stroom tot dat die leeg is.
zonnepaneel: nooit leeg, maar alleen stroom als het licht is (zon schijnt)
De derde optie is natuurlijk ook nog de combinatie van zonnepaneel met accu.

Neem daar nog bij gewicht, afmetingen, accucapaciteit (alleen van losse externe accu natuurlijk) laadstroom en je krijgt een hele complexe vragenlijst waar ook nog maar de vraag is of je eenduidige resultaten krijgt
 
Laatst bewerkt:
Tja, het is natuurlijk heel lastig om hier een goede vragenlijst voor te maken. Het zijn natuurlijk 2 heel verschillende dingen.

Accu: altijd dag en nacht stroom tot dat die leeg is.
zonnepaneel: nooit leeg, maar alleen stroom als het licht is (zon schijnt)
De derde optie is natuurlijk ook nog de combinatie van zonnepaneel met accu.

Nou, ik begrijp uit zijn verhaal dat hij wil weten of mensen bereid zijn zo'n combi aan te schaffen tov alleen een externe accu.
Als hij bedoelde zonnepaneel tov externe accu wordt het een ander verhaal.

Groetzels,
Dennis
 
Done.

Ik snap de externe accu vs zonnelader niet helemaal, het is juist de combinatie van beide die het interessant maakt.

Het voordeel van een batterypack is dat je altijd reserve stroom bij je hebt, in elke weerconditie maar ook snachts. Een zonnepaneel kan die reserves dan weer aanvullen als de de zon schijnt, dit laatste is echter een unicum tijdens de meeste off season buitensport vakanties in bv Scandinavië.
 
I Een zonnepaneel kan die reserves dan weer aanvullen als de de zon schijnt, dit laatste is echter een unicum tijdens de meeste off season buitensport vakanties in bv Scandinavië.

Haha, dus je had niet op de automatische piloot je zonnepaneeltje meegenomen toen je noorderlicht ging fotograferen? :)

Groetzels,
Dennis
 
Nope, maar toen hadden we stroom zat in de vissershut, zelfs wifi :)

Dat gezegd hebbende zal ik denk ik wel m'n grote batterypack meenemen op de volgende phototrip, kan bv de accuduur van m'n MacBook Air mee verdubbeld worden maar ook opgeladen worden in de auto indien we veel onderweg zijn.

Voor het hiken/kanoën zit ik nu tot over m'n oren in de 18650 accu's, nog steeds in de testfase maar zo ver lijkt dit voor mij de beste oplossing voor stroom onderweg.
 
Bedankt voor het invullen en de feedback tot nu toe.
Wat betreft de laatste vragen uit de vragenlijst over de externe accu VS zonnelader. Hiermee wil ik te weten komen of men eerder voor een zonnelader (accu met zonnepaneel) dan voor een externe accu (alleen accu) zou kiezen. Dus of het zonnepaneel meerwaarde heeft. Kan me voorstellen dat deze vraag moeilijk te beantwoorden is vanwege de verschillende eigenschappen welke elk product kan hebben.

Verder wens ik jullie alvast een goed weekend toe en fijne paasdagen!
 
Hiermee wil ik te weten komen of men eerder voor een zonnelader (accu met zonnepaneel) dan voor een externe accu (alleen accu) zou kiezen. Dus of het zonnepaneel meerwaarde heeft. !

Juist dat laatste was mij nou niet helemaal duidelijk. Of het nou om een zonnelader met of zonder accu was.

In mijn geval dus: Ja voor mij heeft het meerwaarde, zolang het niet te groot en zwaar wordt EN de accu ook bijgeladen wordt wanneer het bewolkt is.
 
"Geen verschillende (web)winkels af te zoeken om de beste zonnelader voor mij te vinden"
Niet echt een handige vraag om te stellen.

En bij vraag 13 staat de telefoon er niet bij (niet alle telefoons zijn smartphone).

Ben benieuwd welke conclusies je hieruit gaat halen. De vragen zijn niet echt objectief gesteld, er is bijvoorbeeld weinig ruimte voor antwoorden dat je het product gewoon helemaal niet nodig hebt en/of gaat kopen/gebruiken.

Succes met het verdere verloop. Laat je de resultaten nog weten?
 
In 2007 heb ik voor het eerst zonneladers en opvouwbaar zonnepaneeltje gekocht. 3 jaar later waren de 2 zonneladers met accu (solio) alletwe kapot (achteraf ga ik ervan uit dat de accu's kapot waren.) terwijl het opvouwbare zonnepaneeltjes nu 6 jaar later nog netzo goed werkt.
Het ligt er ook maar net aan waar je heen gaat en in welk gebied net als in welk seizoen.
Als je een weekendje weggaat is een powerbank soms nog handiger dan een zonnepaneeltje. Als je langer weggaat is een lichtgewicht zonnepaneeltje wel erg handig.

Mijn ervaring is dat de kant en klare zonneladers met ingebouwde accu altijd een veel te klein zonnepaneltje hebben, en zoals gezegd gaat de accu meestal in 3 jaar kapot.

Terwijl een zonnepaneeltje 10 jaar geleden nog erg duur was is de prijs erg gezakt zeker in de laatste jaren.

In een webshop waar ik aan meegeholpen heb kan je voor 20 euro al een 3,6 Watt zonnepaneeltje met USB aansluiting kopen. wat net genoegd is om een smartphone op te laden. veel zonneladers hebben een zonnepaneeltje van nog niet eens 1Watt.
Uiteraard ligt het er maar net aan waar je het voor wilt gebruiken. wil je alleen een telefoon/smartphone op laden. of wil je ook je GPS, oplaadbare batterijen en je laptop opladen.

voor slechts 280 euro staat er tevens een 80watt opvouwbaar zonnepaneel te koop. iets wat een aantal jaar geleden nog duizenden euros kostte.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een USB zonnepaneeltje met losse powerbank en of USB batterijoplader. zodat ik mijn smartphone altijd kan gebruiken en mijn zaklamp van verse batterijen kan voorzien.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan