Vrij kamperen aan het water


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Afgelopen weekend gepeddeld in de Biesbosch en gekampeerd op een veld aan de Amer, waar je vrij kan staan. Alleen bereikbaar via het water. Het viel me op dat je met een boot bijna overal in de biesbosch mag liggen en overnachten. Als wandelaar ben je dan al snel aan het wildkamperen, wat illegaal is. Lijkt een soort discriminatie :)

Er komen een paar vragen bij me op:
- Zijn er meer van dit soort vrij-kampeerplekjes langs het water (bv. bij watersportgebieden)?
- Is het een idee deze als een soort paalkampeerplaats op deze site te zetten?

Gespot: grote vis, vliegende vissen, ijsvogeltjes, bever, witte reiger, en talloze andere vogels...

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Inderdaad, wij zien die veldjes ook als we met de kajaks op pad zijn. Overal langs de vele plassen in Nederland heb je van die 3x24 aanlegplaatsen. Als je de Amsterdamse gezinnen die hun complete tuinset vanaf hun jacht naar de wal slepen een beetje weet te omzeilen zijn dat schitterende plekken, waar je als watersporter zo je tent voor 3 dagen mag opzetten.

Groeten,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
>Inderdaad, wij zien die veldjes ook als we met de kajaks op
>pad zijn. Overal langs de vele plassen in Nederland heb je van
>die 3x24 aanlegplaatsen. Als je de Amsterdamse gezinnen die
>hun complete tuinset vanaf hun jacht naar de wal slepen een
>beetje weet te omzeilen zijn dat schitterende plekken, waar je
>als watersporter zo je tent voor 3 dagen mag opzetten.

Op veel aanlegplaatsen mag je inderdaad 3*24 uur AANLEGGEN,
en soms mag je daar ook je tentje opzetten van bv. 17:00 uur tot 10:00 uur.
Als dat zo is dan staat er meestal een bordje dat dit aangeeft.
Vroeger kon je bij bv. de Marrekrite informatie krijgen op welke plekken
je dan mocht kamperen, maar dat kan ik nu via Internet zo gauw niet vinden.
In de zomerperiode heb je er echter weinig aan, in mijn ogen, omdat het daar dan eigenlijk te druk voor is.
 
Zou mooi zijn als er een overzichtje van te vinden is. Scheelt mij in ieder geval wat wildkamperen :)

Te druk? Afgelopen weekend in de Biesbosch was het zeker niet overdreven druk op die kampeerplek. Er was zelfs nog een volledig veld leeg (iets verder van het water af).

grtz
Henk
 
[...]
>Te druk? Afgelopen weekend in de Biesbosch was het zeker niet
>overdreven druk op die kampeerplek. Er was zelfs nog een
>volledig veld leeg (iets verder van het water af).

Daar dan mogelijk wel (goed om het horen, maar vertel het niet verder :)
maar dat geldt niet voor veel aanlegplekken in Friesland,
waardoor ik er niet meer vanuit durf te gaan dat er wel een
kampeerplekje te vinden is op zo'n aanlegplek in periode juni-september.
Op zich wel jammer omdat je actieradius als kanovaarder soms te beperkt is
door de wind.
 
Ik heb het nooit geprobeerd, maar volgens mij is er een manier om overal in Nederland aan het water te kamperen: de sportvisakte! Verder nodig? Een superlichte hengel, eventueel zelfs zonder haak :) Ik heb het idee dat er heel wat vissers 's nachts onder het mom van "nachtvissen" zich aan het bezatten zijn in hun tentje aan de waterkant, om vervolgens hun roes uit te slapen... En komt er iemand aankloppen bij je tentje dan laat je met je slaperige kop je akte en je hengeltje zien :)
 
Zo net terug van een weekje een Holtus zeilkamp leiden (of was het lijden;-) ), lees ik deze leuke discussie. Langs watergangen kan en mag niet zomaar vrij gekampeerd worden. Allereerst heb je de lokale APV, die moet geen verbod op kamperen zonder vergunning e.d. bevatten. Ten tweede moet de kade van de watergang publieke grond zijn. Dit is in NL niet vaak het geval, meestal zijn waterschappen eigenaar van de grond en daarmee zijn kades meestal niet publieke grond. Wel zijn kades wel vaak opengesteld zodat wandelaars en recreanten daar gebruik van kunnen maken (maar niet om te kamperen).

Vissers lijken met rust gelaten te worden door handhaving op evt. verboden op kamperen buiten een aangewezen kampeerplek. Het leven is wat dat betreft ook oneerlijk :) . Als buitensporter doe je feitelijk weinig anders dan die visser s'nachts in zijn tentje op die kade doet.

Kortom mij inziens is het dus alleen legaal als de grondeigenaar toestemming geeft om op bepaalde plekken te kamperen. Wat betreft sluit ik me aan bij kanoniem dat die aanlegplekken/kades alleen geschikt zijn voor kamperen als daarvoor expliciet toestemming is gegeven.

Als je de coordinaten/lokatie PM-ed wil ik 'm wel op de communitywalk kampeerplekdatabase plaatsen
 
Dat is deze database mbv googlemaps:
http://www.communitywalk.com/map/14583

Hier staan kampeerplekken op waar je prima kan kamperen met een groepje tentjes of campings die langs een langeafstandswandeling pad aan te treffen zijn. Op de in de database opgenomen kampeerplekken hebben de rugzaklopende kampeerders een keer met een kleine tentje of met een groep tenten overnacht. Geen commercieel oogmerk uiteraard want dat verpest alleen maar de boel. Deze database is in beheer bij de Vereniging rugzaklopers, waar ik dus lid van ben. Aanvullingen zijn altijd welkom.
 
Hmm, weet dat vrijkamperen in de Biesbosch illegaal is, ondanks de fraaie aanlegplekjes! Er zijn nu drie leale plekken: de sinds jaar en dag bekende plek aan de Amer, bekend bij feestvierders, en sinds april van dit jaar twee 'paalkampeerplekken': eentje geheel aan de westzijde van de Noorder Jonge Deen (baggerplek) eentje bij de Bevert, is een stuk beter met een steiger. Gek genoeg: beide plekken staan niet op de site van SBB, maar ik heb wel de kaartjes, en er staan geen paalkampeerpalen (jaja) en er is geen pomp. En helaas ook weer zwartgeblakerd gras van de vuurtjes. Beide plekken bezocht op 29 en 30 augusutus 2009.
 
Als je me even PM-ed met de RD-coordinaten en korte beschrijving dan plemp ik ze op communitywalk (zie ook voorgaande posts van mij in dit draadje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan