Vuur maken

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Gurb
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gurb

Guest
He mensen, ik heb nog nooit geprobeerd om zelf zonder lucifers vuur te maken, maar wil dat wel eens gaan proberen.
Er even van uitgaand dat ik niets anders bij me heb dan wat lijn en een goed mes: wie kent een goede manier om dat te doen?

De eeuwige boog-methode mag bijvoorbeeld wel eens goed uitgerwerkt worden. Ik weet dat het hout niet uit zichzelf zal ontbranden, maar dat de "as" die van het draaien komt heet genoeg zou moeten zijn om een vuur te beginnen. Wat is de beste manier om deze as op te vangen en wat voor tondel kun je het beste gebruiken. Etc.

Kom maar op met de tips/ methodes/ ervaringen.

Gerben



"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een vergrootglas werkt ook wel (met een stukje papier of droog hooi)


Rik

"If you can't stand the heat, stay out of the kitchen!"

George W. Bush Sr. ten tijde van de Golfoorlog
 
>De eeuwige boog-methode mag bijvoorbeeld wel eens goed
>uitgerwerkt worden. Ik weet dat het hout niet uit zichzelf
>zal ontbranden, maar dat de "as" die van het draaien komt
>heet genoeg zou moeten zijn om een vuur te beginnen. Wat is
>de beste manier om deze as op te vangen en wat voor tondel
>kun je het beste gebruiken. Etc.

Op discovery is het programma "extreem servival" met rene mears (dacht ik), daarin doet iemand voor hoe dit werkt. Wel goed opletten, want in 20 sec. heeft ie vuur.

Als tondel kan je hooi, droog gras, haar, fijne reepjes berkenbast enz. gebruiken.

Zou ook wel meer dit soort dingen willen weten/kunnen.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Dit ruikt naar een cursusmiddagje "vuur maken in het wild" of zo. Als er iemand is die verschillende methodes kan aandragen en demonstreren is dat misschien wel het organiseren waard?

Groetz,
Dennis

- Ben eigenlijk ook wel geinteresseerd -
 
Dat is een programma van Rea Mears (dat denk ik tenminste) en daar laten ze alleen maar zien dat die gozer de boog gebruikt en zijn tondel aanblaast (dennenaalden geloof ik). Ze laten niet goed zien hoe je de onderdelen moet snijden e.d. Maar het is wel een gaaf programma!

Gerben


"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
je neemt een stok van zacht hout ongeveer met de diameter van je duim als "boor". je maakt de uiteinde een beetje rond. Neem een andere stok van een harde hout soort en snij een stuk vlak, en snij daarna "v" vorm in het hout en snij een klein putje aan het uit einde van de "v". doe wat zand en wat as op het putje om wat extra vrijving te krijgen. doe iets onder de "v", bijv. een stukje boom schors er onder om je gloeiende "kooltje" op te vangen.
je aanmaak materiaal moet droog en heel fijn zijn.

een makelijkere manier om vuur te maken is met een mens gemaakte vuursteen, een fer.... ( nog iets ) ding. ik heb er een aan mijn sleutelhanger hangen en een in mijn PSK ( personal/pocket survival kit )....
 
Kijk, nou doen we zaken! Nog tips over de houtsoorten? Hard en zacht, lang leve het proefondervindelijk vaststellen, maar een duwtje in de goede richting is altijd fijn. Of gaat het erom dat de "boor" van zachter materiaal is dan het plankje eronder en mag het gewoon heel hard zijn?

Gerben

"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
ik heb nooit echt de namen van bomen geleerd dus ik kan je geen namen geven. maar je kan zacht en hard hout makeijk onderschieden van elkaar, hard hout breekt moeilijker ( duh ), brand langer en heeft kleinere jaarringen ( of hoe je ze noemt ).

trouwens "tinder fungus" ( heb geen flauw idee wat de nederlandse naam is ) een zwarte kleurige iets dat groeit op die wit/grijze bomen ( hoe noem je ze ook al weer ? iets met een b.... dacht ik... ) bij de beschadigde stukken van de boom, is fantastie als aanmaak middel bij een vuurboog. ze branden bijna het zelfde als "charcloth" ( weet iemand hoe dat in NL heet ? )

ik heb mijn outdoor kennis vooral vergaart in het engels dus vandaar dat ik zo weinig nederlandse namen noem.
 
ik ben vergeten te zeggen dat je de buiten kant van de stokken moet verdwijderen, de "huid" van de boom bedoel ik daarmee ( wat is de correcte word ook al weer ? )
 
"De Bast".

Verder moet je ook een klein plankje aan de bovenkant hebben zodat je genoeg druk kan geven en meer warmte ontwikkeld.
Als je het in de muis van je hand laat draaien heb je gauw een gat in je hand.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
dat had ik weg gelaten omdat ik dacht dat dat wel logies was. Maar een stuk steen werk beter. en hoe je een boor moest maken had ik ook weg gelaten voor dezelde redenen...


andere manieren om vuur te maken dan vrijving zijn:
-firepiston
-battery met staal wol truc
-KMNO4 ( kaliumpermangaat ) mixen met glycerin ( zit in koelvloeistof )
-KMNO4 met suiker mixen en vervolgens met je mes er over om vonken te krijgen.
-vuursteen ( natuurlijk of mens gemaakt )
-vergrootglas
-lucifers
-aanstekers ( bic wegwerp aanstekers met vuursteen ontstekers heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding )

meer kan ik effe niet bedenken

dit ik een deel van mijn vuur maak collectie http://www.hunting-pictures.com/members/PC2K/FIRE STARTERS.jpg


een paar aanmaak middelen die met een klein kooltje of vonken aan gaan:

-watjes
-watjes met vasline
-tinder fungus
-staalwol ( de fijner de beter )
-geschaaft "vetwood"
-geschaaft magnesium ( van MG vuurstarters )
-geschaaft aanmaakblokjes
-dennen naden
-fijn gemaakte droge grass
etc
 
Ik vind het allemaal heel goed klinken!

weet van de weeste dingen niet eens wat het i8s moet ik zeggen :)

ik ben zo'n lui iemand die een blokje esbit gebruikt om zijn vuur aan te steken :+

Maar,, is het niet is leuk om een DOE dag te organiseren?

We hebben al een trainer ....
 
zo lijkt het heel erg makkelijk, in werkelijkheid is dat echter niet het geval.

De beschrijving die je geeft is een beetje incompleet. Ik heb geprobeerd om een zo compleet mogelijke omschrijving te maken.

Bij het vuur maken doormiddel van frictie komen een heleboel belangrijke dingen kijken.

de spindel (stok) moet recht(!) zijn, ongeveer net zo dik als je duim, ongeveer 20-30 cm lang, droog en van een zachte hout soort (bijv. berk, wilg, klimop e.d.)

de onderplank moet ongeveer net zo dik zijn als de spindel en ongeveer twee-drie keer zo breed en zo vlak mogelijk. Het beste is om hetzelfde materiaal te gebruiken als de spindel, dus ook droog.

het bovenstuk kan van diverse materialen gemaakt worden, hout (hard, bijv. eik), bot, steen e.d.

de boog moet een lichte, niet groene, stok zijn. Des te langer je boog des te langere slagen je kunt maken. Uiteraard zit hier een max. aan, een boog van ongeveer een meter is het beste. De boog moet niet te veel doorbuigen, is dat wel het geval dan zal je spindel op belangrijke momenten gaan slippen.

het koord moet ongeveel 0.5 cm dik zijn en van stevig materiaal gemaakt zijn. Het beste is natuurlijk touw van brandnetels maar parchute touw volstaat ook prima. De boog zo opspannen dat je er redelijk gemakkelijk de spindel tussen kunt zetten.

Gebruik een stukje schors, een blad, een stukje stof of iets dergelijks om je kooltje op te vangen.

Tondel, het belangrijkste is dat je tondel droog is. Voor tondel kun je materialen gebruiken zoals kattestaartpluijes, pluisjes van paardebloem, droge bladeren, pluisjes van distels, berkebast e.d. Het beste is om al deze materialen te mixen. Droog gras kun je gebruiken om onder het vogelnestje toe doen, dit vat redelijk snel vlam.

Hoe moet de spindel eruit zien?
De bovenkant moet zo spits mogelijk zijn, klein oppervlakte betekend weinig wrijving en dat is wat je wilt aan de boven kant. De onderkant moet een heel erg stompe punt zijn, groot oppervlakte, veel wrijving.

In de onderplaat maak je een klein ronde inkeping midden in de plank met behulp van je mes. Hierin moet de onderkant van de spindel vallen.

In het bovenstuk maak je ook een klein rondje met je mes, hier moet de bovenkant van de spindel invallen. Om de weerstand te verminderen kun je in het gemaaktje gaatje een beetje spuug, oorsmeer, gras of andere smeermiddelen doen.

Nu moet je in de onderplank een begin maken, plaats de spindel in het rondje en begin de boog op en neer te bewegen terwijl je druk op de spindel uitoefent. Ga hiermee door totdat je een rondje hebt wat net zo breed is als de spindel. Nu kun je een v-vormige inkeping in de onderplank gaan maken. Let op dat het puntje van de v in het midden van het rondje uitkomt.

Maak van je verzamelde tondel een soort vogelnestje, hierin leg je straks je kooltje.

Nu kan het echte werk beginnen.

Plaats je opvangstukje onder de v-inkeping. Met je linkervoet hou je het onderplankje op z'n plaats. doe de spindel in de boog, en de spindel in het rondje. Met je linkerhand houd je het bovenstuk vast en de spindel op z'n plaats (let op dat je niet te veel druk zet in het begin). Voor de stevigheid zorg je dat de binnenkant van je linkerpols tegen je linkerscheenbeen aangedrukt houd. Je zit verder op je rechterknie, je knie plaats je achter je linkervoet. Op deze manier hou je veel ruimte over om de boog te bewegen. Leun zo ver mogelijk naar voren, dit zorgt ook voor stabiliteit.

Met je rechterhand beweeg je de boog in een rustig tempo op en neer. Nu krijg je lichte rook vorming, nu moet je iets versnellen. Dit hou je vol todat je een dikke vette grijze rook krijgt. Nu moet je nog een keer of 15 snel op en neer bewegen en de druk op je spindel iets verhogen. Let op dat je spindel niet uit je boog vliegt.

Haal de spindel rustig van de onderplank af. Als het goed is komt er een beetje rook uit je v-inkepeing. Houd met een dennenaald of een dun stokje het kooltje in de v-inkeping tegen terwijl je de onderplank weghaald. Niet op het kooltje blazen. Door de inspaning die je geleverd hebt heb je veel speeksel in je mond en is je adem vochtiger dan normaal.

Door je hand op en neer te bewegen boven het rokende kooltje zorg je ervoor dat het kooltje zuurstof krijgt en langzamer groter wordt. Na een tijdje moet je kooltje zichtbaar rood gloeiend zijn.

Nu kun je het kooltje in je vogelnestje leggen en zachtjes beginnen te blazen. Als je vette dikke grijze rook hebt ben je op de goede weg. Door blijven gaan met blazen en ineens zal de vlam erin schieten.

Het is een beetje oefenen maar als het je lukt dan krijg je wel een behoorlijke kick.

Er zijn diverse sites waarop je info kunt vinden over vuur maken doormiddel van wrijving. Zoek maar een keer op fire en friction".

Veel succes iedereen. Verwacht niet dat je de eerste paar keer vuur hebt.
 
helamaal gelijk heb je.
maar door men dit te laten probereen help je het fabeltje te verdwijeren uit hun hersenen dat je "effe" een vuurtje kan maken met een vuurboog. Het is net met "solarstills", het staat in alle survival boeken, maar als je er zelf een maakt blijkt dat hij zowat geen waterproduceerd.

mooie beschijving trouwens ;)
 
YOU THE MAN! Daar leren we wat van. Maar nou heb ik nog steeds 1 vraagje. Waarschijnlijk is het weggelaten omdat het logisch is, maar toch vraag ik het mij af:

Dat v'tje, is het de bedoeling dat die de diepte in gaat (dus door het plankje heen), of dat ie plat ligt.

Vermoedens:
1) De v-vormige inkeping moet naar beneden gericht zijn, daardoor valt het kooltje door de v-vorm naar beneden op je opvangstukje. Daar wapper je het aan met je hand en daarmee breng je het kooltje naar je vogelnestje.
- Maar dan heeft het kooltje geen materiaal om groter van te worden.

2 De v-vormige inkeping moet plat liggen. Door de poten van de v komt zuurstof bij het kooltje zodat het groeien kan.
- Maar dan zou je niets hebben aan het opvangstukje, dan leg je namelijk je kooltje direct van het onderplankje in het vogelnestje.

Dus, onder het motto: wie vraagt is 5 minuten een dwaas, wie niet vraagt blijft altijd een dwaas: wat is het, wat is het? En als hij plat moet liggen, wat is dan het nut van het opvangstukje?
 
afhankelijk van wat je bedoelt # 1

----------]
----------]
---------/
------*-/
--------\
---------\
----------]
----------]

dit is mijn poging om de bovenaanzicht ( het platte gedeelte )te tekenen.

het * is het inkeeping voor de boor

de-/
--/
--\
---\
de "v" vorm.
de benen van de "V" moet wel eens stuk dichter bij elkaar. hoeveel hout aan de zijkanten van de "v" ligt is afhankeijk van de breedte van de plank.

het stukje hout om het kooltje op te vangen ligt onder, zodat je hem naar je "nestje" kan brengen.

als je geen vuur krijkt wees dan niet getreurt IK beheers deze techniek ook NIET !:9
 
De v-inkeping ligt plat en helemaal door het plankje heen. Als je het plankje op met de inkeping naar boven op z'n zij zet dan heb je een v-vorm. De v-inkeping is nderdaad om je kooltje in op te vangen, de warmte die je opwekt moet niet verloren gaan en dus op een klein oppervlakte bewaard worden, dit doe je in de v-inkeping

de tekening van pc2k geeft wellicht een duidelijker beeld.

Wat betreft brandstof, door het draaien van de spindel creeer je zaagsel, dit zaagsel is in eerste instantie de brandstof voor je kooltje. Je begint met slechts een gloeiende speldenkop en die speldenknop moet groeien door de rest van het zaagsel aan het gloeien te maken.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan