vuurtje aan krijgen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Als alternatief lijkt het me wel wat, maar wie heeft ervaring met dit type vuur bronnen



Werkt het in de praktijk nu echt/goed ? krijg jij je brander er mee aan ? en een hout vuurtje ?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Tony,

Een brander is zeker geen probleem, hoewel een aansteker natuurlijk makkelijker is. Voor het aanmaken van een houtvuur moet je zeer goed tondel hebben.

Zelf heb ik een bushcraft-weekend gedaan bij EXTRA survival (http://www.extrasurvival.nl/) en daar kwam deze ook aan bod. Aan het eind van het weekend is het me inderdaad zonder al te veel problemen (maar goede begeleiding) om er een houtvuurtje mee aan te maken. Het vergt dus wel ff wat oefening :)

Raymond
 
Ik heb zelf ook een paar van die fire-steels en ben hiermee vrij goed in het gebruik (al zeg ik het zelf).

Goed oefenen ja, maar het is zoveel leuker als je zo je vuurtje aankrijgt..
 
Ha die Tony,

Ben reeds lang in het bezit van diverse fire-steels en gebruik ze ook als zodanig. Altijd vuur met zo`n steel. Of je nu een gas, benzine of een andere brander bij je hebt! Dit model is super!

Kopen indien je regelmatig op pad gaat. Een echte aanrader zal ik maar zeggen! En oefenen met dat ding.

Net zoals Raymond heb ook ik het genoegen gehad bij Extra Survival. Zal zeker niet de laatste maal zijn dat ik daar aanwezig zal zijn!
Veel succes indien je hem aanschaft.

Met vriendelijke en sportieve groet, Eddy
 
Hoi Tony,

Ook ik gebruik een firestick al enkele jaren. Op de camping in Zweden om m' n steak op het gasfornuis aan te steken.

Maar ook tijdens een meerdaagse kanotocht waarbij we wildkamperen. Mijn motto is hoe minder onderdelen eraan zitten hoe minder er kapot kan. Een zijknatte aansteker doet het ook niet en dat kan met een kanotochtje makkelijk gebeuren.

Het is altijd handig een firestick mee te nemen als je primitief gaat. Het is wel zaak dat je het net als Raymond en Tony geoefend hebt. Je hebt namelijk droge tondel nodig. Die kun je ook meenemen maar het is handig als je het ook kunt met met een stuk berkenschors dat je van een boom trekt. Als die eenmaal brand moet je je vuurtje opbouwen met steeds grotere stukken hout.

Kortom alleen aan een firestick heb je niks tenzij je weet hoe je m moet gebruiken.

Vr.gr.,
Frits
 
Ja,
Een firesteel is makkelijker omdat je hem ook bij nat en vochtig weer kan gebruiken.
In het begin had ik ook mijn vingers opengehaald met al dat proberen, maar naar veel oefenen krijg je er handigheid in. Gewoon niet opgeven en doorgaan.

Ben benieuwd wanneer ze een firesteel voor mij (lees; linkshandigen) maken. Maar goed dit heb ik opgelost door het touwtje andere kant eraan te binden...maar toch.

Regards Jörgen
 
Als je van plan bent om er een aan te schaffen:
In het begin is het even oefenen. Varieer met de hoek tussen het schrapertje en de stick. Probeer ook eens om de stick onder het schrapertje uit te trekken. Dan kun je de vonken gemakkelijker richten.
Wel heb je goede tondel nodig, bijvoorbeeld het pluis van rietsigaren, verkoold katoen (moet je wel eerst zelf maken) of uit elkaar getrokken watten.

Maar als je eenmaal ervaren bent, dan is het een handig ding. En het gaat lang mee.

Succes.
 
Linkshandig

Hallo,

@ Medic
>Ik heb zelf ook een paar van die fire-steels

Waarom een "paar" if I may ask?
Die dingen gaan jaren mee...

@ Jörgen
>Ben benieuwd wanneer ze een firesteel voor mij (lees;
>linkshandigen) maken. Maar goed dit heb ik opgelost door het
>touwtje andere kant eraan te binden...maar toch.

Euh... Ik ben ook linkshandig, heb ook zo'n super-handig ding (ook bij EXTRA gehaald), maar het touwtje omdraaien?

Waarom is dat in vredesnaam? Als er iets links- en rechtshandig gebruikt kan worden is dit het wel...

Doeg,
Duncan.
 
Leuk spul die dingen. Zoals iedereen al zegt, je moet wel goede tondel hebben en er veel mee oefenen voor je het zo kunt gebruiken. Ik zelf heb een leuk trucje ergens opgepikt, ik neem een klein potje vaseline mee met een paar tampons erin gedrukt. Als ik een vuurtje ermee wil maken, haal ik er een tampon uit, trek m wat uit elkaar en doe er nog een dot vaseline op voor zover hij er al niet mee vol zit. Als je die tampon dan ook maar één grote regen vonken geeft met je firesteel, blijft ie makkelijk een paar minuten branden met alle vaseline erin.

Maar het maken van een vuur kost tijd en voorbereiding. Je moet zorgen dat je veel klein aanmaakhout hebt, een paar keer meer dan je nodig denkt te hebben zelfs. Het aansteken is een eitje, met enige oefening.

Mer rietsigaren heb ik een paar keer wat geprobeerd maar het is nog niet zo makkelijk, ze branden zo snel op dat ze geeneens een vlammetje geven! Daar moet ik nog mee oefenen toch. Maar dat is juist het leuke eraan :p

Veel plezier ermee :)
 
RE: Linkshandig

>>Waarom een "paar" if I may ask?
>Die dingen gaan jaren mee...


Als je er intensief mee speelt dan gaan ze 12000 strikes mee. Mijn grote firesteel (zoals die van de foto) is al half opgeschraapt. Dus ik kan me voorstellen dat je er een paar kunt opgebruiken als je er een aantal jaar mee bezig bent.

Wat ook handig is, is die magnesiumblokjes met firesteel erop. Je kunt ze geloof ik bij Perrysport ook krijgen, Coghlan's heet het merk dan.

http://www.army-surplus.org.uk/acatalog/magnesium_firestarter.jpg
 
Hallo Henk,

Ikzelf heb daar nooit problemen mee. Misschien dat je te weinig benzine eruit laat lopen of je wacht te lang met aanstrijken, dan is alles al weer vervlogen.

Terugkomend op het touwtje. Ik ben links handig en heb de strijker en firesteel aan elkaar gebonden. toen zat het touwtje aldoor in de weg. Nu heb ik het touwtje dus niet door het gat van de strijker gedaan, maar aan de andere kant vastgebonden.....maar goed, bij mij zat het aldoor in de weg. En nu dus niet meer.

Regards Jörgen
 
RE: Linkshandig

Waarom een paar? Nou dat komt omdat ik meerdere survival-kits en rugzakken heb, maar ze gaan inderdaad erg lang mee..
 
RE: Linkshandig

Haai,

>Waarom een paar? Nou dat komt omdat ik meerdere survival-kits
>en rugzakken heb, maar ze gaan inderdaad erg lang mee..

Ikke snap :7

Duncan.
 
Okay, ik hoor het al, ik haal er deze week nog een op....goed voor vele uren van vermaak dadelijk bij de openhaard in noorwegen :)

(toch nuttig dat ik de kids dieren heb laat houden......ik heb nu voldoende zaagsel op voorraad)
 
RE: Linkshandig

He, da's handig heb je zelf een stuk zaagblad aan je magnesium blok gemaakt? Heb ook zo'n blok alleen is het lastig (of ik ben te zuinig op m'n zakmes, dat kan ook) om hier wat van af te schrapen. Ik zal het thuis eens proberen met een zaagblad...

Frank.
 
Okay okay ... ik kon niet wachten ... hebbes ..... :+
Nog ff wat zoeken naar tips en hint, en da's niet altijd bemoedigend. FF wat losse vonken maken en dan is het een kwestie van voldoende kracht zetten en 'durven' vonken maken. en dan nu aan de slag.


Makkelijk beginnen :
Moest flink zoeken en graven maar daar was ie toch nog de
campinggas brander .... eitje, die doet het zo

Iets moeilijker :
Zaagsel (bedoeld voor de geiten) .... nope (nog) niet

Stappie terug :
Watten ...nee...nee...nig eens heeeeel heeeel los gemaakt.... YES!!


geweldig wat een hobby hebben we toch :)
 
of het goed werk is afhankelijk vna jezelf. Elke houtvuur vereist wat voorbereiding, wil je het goed aansteken. Met de firesteel en soort gelijke producten is het sleutelwoord: goed tondel. De rest van een houtvuur kan altijd lastig zijn, met een firesteel of een andere aansteker.

Brander aansteken is afhankelijk van de brander. Mijn branderkop van mijn benzine brander (explorer no.11) is helemaal verborgen (cobra kop), dus niet handig voor een firesteel. Een gasbrander werk daarintegen heel gemakkelijk, doordat het gas zo uit de kop stroomt. Spirits brander krijg je er ook mee aan, maar dan moet het niet te koud zijn.

Er zijn verschillende merken, waarvan de hardheid anders is. De firesteel zit een beetje in het midden. De varianten van primus zijn daarintegen erg hard, waardoor ze langer mee gaan, maar ook minder vonken geven. Er is nog een iets moeilijker ver krijgen merk, die juis redelijk zacht is, waardoor hij veel vonken afgeeft. (maar gaat minder lang mee).

Maar een ding, vergeet niet een reserve vuurmaker mee te nemen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Linkshandig

Ik heb geen zaagblad eraan gemaakt, ik heb een soort priem op mn zakmes met een scherpe kant eraan. Werkt best goed.

Te zuinig zijn op je zakmes bestaat niet, je kan inderdaad beter een zaagblad nemen als je zakmes anders naar de knoppen gaat.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan