Waar moet ik op letten bij aanschap van tarp/wing?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor de tarphike wil ik zo'n doekje aanschaffen. Een snelle zoektocht leverde een post op van een aantal jaar geleden waarbij een rechthoekig doek werd aangeraden. Wordt daar nog steeds zo over gedacht? Het is de bedoeling om dit zowel als luifel voor een koepel te kunnen gebruiken als losstaand. Losstaand slapen we er met z'n tweeen onder. Zitten er standaard stokken bij en zo nee, wat is daar dan het handigst voor? Zijn er sites waar wat voorbeelden staan voor het opbouwen van een paleis? Welk materiaal/merk is goed? Waar zou ik nog meer aan moeten denken?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey hoi ,

zelf heb ik de tentwing light van Tatonka, (zie b.v. http://www.outdoor-und-freizeit-shop.de/outdoor-freizeit/gle-Tatonka-Tentwing-light--ms15332.htm)

Door de 5-hoekige vorm makkelijk als wing/luifel te gebruiken mbv 2 wandelstokken en wat haringen/scheerlijken (zie http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showphoto.php?photo=2206&sort=1&cat=3117&page=3 ) en zoals je op de beginnerhike gezien hebt ook als tarp , opgezet zoals ik het deed of zoals Richard het deed.

Helaas is deze bij globetrotter.de niet (meer?) verkrijgbaar, maar mischien kun je deze elders nog vinden of een andere vinden van deze vorm.

Met een vierkante tarp/wing heb ik zelf geen ervaring maar deze vorm leek mij het flexibelst.

Gr,

Jur.
 
Dank jullie wel voor de reakties. Zou zo'n rechthoekige lap ook handig in combi met een tent gebruikt kunnen worden of is een wing dan toch weer handiger?
 
Hoi!

Na ettelijke jaren tarpen ben ik tot de conclusie gekomen dat voor algemeen gebruik een vierkante tarp de meeste mogelijkheden geeft of je hem nou gebruikt als "tentveranda" of om onder te slapen. Een wing, echter, past wel weer veel mooier over een koepel en ik zou dan in jullie geval ook voor een wing gaan. Als stokken gebruik je je wandelstokken, mocht je die niet bij je hebben dan is er overal wel een stok te vinden in bosch en heide, beetje prutsen en het staat als een huis. In een bos heb je niet eens stokken nodig, dan knoop je één scheerlijn hoog in een boom, zet het tegenoverliggende punt vast met een haring en span de tarp/wing naar links en rechts uit. Klaar.

Zowel Tatonka als Jack Wolfskin maken goede tarpjes en wings voor een redelijke prijs. Het kan lichter, maar dan betaal je ook gelijk stukken meer. Ik gebruik momenteel een gecoate polyester Tatonkatarp van 3 x 3 meter, die weegt net geen 8 ons. Een redelijk assortiment tarps en wings tref je aan op www.globetrotter.de .

Verder moet je denken aan:

=Een grondzeiltje (ik gebruik vaak een grote vuilniszak waarvan ik de lange kanten lossnij, dan past er precies een matje op).
=Windrichting. Bij tarpen heel belangrijk, er staat natuurlijk altijd een kant open en komt de wind daar in dan heb je ineens een vlieger. Vanaf de lage kant is het verbazend wat een tarp aan wind kan hebben. Neem de moeite om de tarp anders te plaatsen als de wind draait.
=Neem niet te veel tijd om een tarp "mooi" op te zetten. Lukt toch niet en het is nergens voor nodig.
=Hou bij het opzetten rekening met de naden in de tarp en zet niet al te veel kracht op de naden op één punt.
=Je slaapt open, dus muggen hebben vrij spel. Als je erg prikgevoelig bent is het zinnig om iets DEET-achtigs te smeren op gezicht en handen.
=Let goed op je kleine spulletjes. In een tent vind je die weer terug in de binnentent bij het afbreken, onder een tarp ligt het meteen in (hoog) gras of bladeren. Felgekleurde touwtjes of lintjes aan kleine zooi helpen enorm.
=Bewaar je scheerlijnen los van de tarp en zet ze er pas aan als je weet hoeveel en op welke plekken ze nodig zijn. Een lichtgewicht karabijnhaak (kunststof) aan de scheerlijn maakt het tarpleven erg eenvoudig.
=Bij aanwezigheid van bomen en wanneer gewicht geen issue is zijn elastieken met haken (spin) erg handig. Haak aan tarp, haak aan boom en hops: afdak. Door de elastieken is de tarp dan nog minder windgevoelig.
=Tarp niet vouwen, doch proppen. Koop er een compressiezak voor waar de tarp ruim inpast. Afbreken (23 seconden), in zak proppen (21 seconden), compressiebanden aantrekken (9 seconden) en je bent weer weg.
=Ehm... Controleer of je niet in een kuiltje ligt als het gaat regenen... Is mij één keer gebeurt, helaas in aanwezigheid van een aantal personen die op deze site ronddwalen en ik moet het nog steeds horen :)

Tarpen is heerlijk. We willen allemaal graag "buiten" zijn maar sluiten ons dan toch weer op in een tent. Onder een tarp wordt je wakker en je kijkt recht de wereld in!

Groet, Rob.
 
Kijk, daar kom ik weer een hoop verder mee.
Thanks Rob.

Barbara,

Ik was me onlangs dus ook aan het orienteren en toen kwam ik bij Bever in Amsterdam een heel leuk tarpje tegen. Een tunneltarp van Snowgoose. Hierin zit een boog verwerkt waardoor je een grote opening kunt creeen. Verder is het een vierkante lap die je ook met wandelstokken kunt gebruiken (zonder boog). Ik heb die toen spontaan gekocht omdat hij 60% was afgeprijst.
IPV ruim 180 euro voor net 70 euro.
Ik kon hem toen niet laten liggen.
Misschien hebben ze er nog een liggen.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken).
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan