Waarom waterzuiveren?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allen

Ik heb een vraagje, waarom zou je veel geld uitgeven aan een goede waterzuiveraar? Hier in Nederland zie ik er op zich het nut nog wel van in, alhoewel ik me afvraag of je dit water schoon krijgt en je net zo goed even bij iemand thuis aankloppen). In het buitenland (noord Zweden, Schotland, Alpen) drink ik het water altijd gewoon recht uit de stroompjes, zonder problemen. Mocht ik het dan toch niet vertrouwen, heb ik wat pilletjes bij me. En nog nooit ziek geweest.

Waarom dus wel een waterzuiverings aparaat mee?

Alvast bedankt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Waarom water zuiveren:
Water kan naast troep als zand, aarde en andere onschadelijke maar vervelende deeltjes ook nog heel wat andere niet zichtbare en veel schadelijkere dingen bevatten. (bacteriën; virussen; protozoa=eencelligen; zware metalen;)

Je zegt dat je in Zwitserland recht uit de stroompjes drinkt, and so do I. maar wel op voldoende hoogte, en alleen bij water wat recht uit een rots komt gesijpeld. Neem je te laag water loop je het risico dat er een of andere bergkoe boven staat, en vermits urine afvalstoffen bevat kunnen daar ook ziekteverwekkers inzitten (en ook teveel nitraat trouwens). Zelfde voor bovenliggende hutjes, ... En water dat uit de rotswand komt heeft meestal al een hele natuurlijke filtering in de bodem ondergaan.
Streken als Schotland, Canada, ... hebben idd ook vrij zuiver water, maar relatief veel voorkomend hierin is de Gardia-bacterie, en daar kan je behoorlijk ziek van zijn (waarschuwing uit eerste hand van een canadese ranger)
En in veel oostblok landen, evenals Midden-oosten, ... is het waarschijnlijk ook raadzaam om het kraantjeswater te filteren. Dat vormt daar een zeer grote bron van ziekteverwekkers.
...


In landen als zwits, ... waar de natuur nog relatief ongeschonden is zullen gewone zuiveringstabletjes wel volstaan, maar deze hebben zo geen breed zuiveringsspectrum als een filter (de goede zouden bijna alle troep buiten sommige virussen, die echt heeeeeel klein zijn, eruit moeten halen) In grotere risicolanden (waar ook nog eens vaak chemicaliën, zware metalen in water zitten) ben je dus best af met filter.

En eigenlijk, als je je tocht niet wil laten verpesten door iemand met heftige diarree, buikkrampen,:) ... kan je toch beter op veilig spelen. Maar idd, waterfilter is in sommige streken wel overkill, en daar kunnen dus tabletten wel volstaan (of ev. niets)


hoop dat ik hier geen misvattingen heb verkondigd,
bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Mijn ervaringen zijn precies hetzelfde!
In Snowdonia, hoog in de Alpen etc drink ik ook het water zo uit de rotsen.
Ik heb tot nu toe nog nooit enig probleem gehad, zelfs niet in Costa Rica, waar ik water zo uit beken in de jungle heb gedronken. Veel mensen in de groep zeiden dat ik gek was, maar in de hut waarbij wij kampeerden dronken zij het water dat daar uit de kraan kwam wel. Het reservoir werd bijgevuld uit de zelfde beek.(Dit laatste is echter GEEN AANBEVELING! In de tropen zijn de risico's beduidend groter en veel vaker voorkomend!)
Als ik het enigszins niet vertrouw kook ik het water omdat ik altijd spullen voor koffie bij me heb, voor mij net zo belangrijk als voedsel.
Nog een mooi voorbeeld over hoe tweeslachtig dit beleid van veel mensen soms is zag ik in de Pyrneeen: In de hut onderaan de Aneto (refugo de la Rencloso) wordt het water via een aantal buizen ook zo uit een beek getapt, en de mensen drinken er daar liters van, omdat het in de hut uit een kraantje komt.
Zie ook mijn verhaal over de beklimming van deze berg in het schrijfblok op deze site.
In Nederland en laaggelegen gebieden draag ik echter wel extra water met mij mee, minimaal een veldfles en een camelbag van 3 liter.
hth
Rob

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Arjen,

Waarom? Ik kan het aangeven met een eigen ervaring (vlakbij diezelfe Aneto van Rob trouwens)...

In de vroege ochtend trokken we langs een klein beekje, zag er schitterend uit: mooi en helder, fris water. Toch gebruikte ik daar mijn waterfilter.

Terwijl ik bezig was kwam er een Spanjaard die z'n bidon wel rechtstreeks bijvulde uit het watertje. Op zijn vraag waarom ik de waterfilter gebruikte wees ik hem op de vele kleine stronthoopies die ik links en rechts zag liggen. 'No problem' riep hij nog uit in z'n beste Engels.

In de namiddag toen we dezelfde berg afkwamen was het beekje nauwelijks te vinden: er stonden zo'n 300 schapen omheen lekker te drinken!

Uiteraard hoeft er niets mis te zijn met dergelijk water (het zag er lekker schoon en fris uit), maar je wil niet weten hoeveel bacteriën ik er waarschijnlijk heb uitgefilterd.

Mijn motto in dit geval is altijd: better safe than sorry. Heb het namelijk te vaak meegemaakt in het verleden dat iemand uit een groepje hikers de dag erna of nog later behoorlijk ziek was geworden van het 'wel even drinken zonder filteren'.

Raymond
 
In de laatste Op Pad staat een heel verhaal over het zuiveren van water. Best interessant.

De kans dat je wat oploopt is in sommige streken zeer gering, maar altijd aanwezig. Op het moment dat je je darmen aan het uitkotsen bent wordt je wel voorzichtiger. Daarnaast kan een verkeerd gevallen virusje of een bacterietje met slechte zin je de rest van je leven achtervolgenen hoogst onaangenaam maken. Het klinkt zwaar, maar is wel waar.

Groeten
Richard
 
En heeft het nog nut om het water, in geval van twijfel, voorafgaand aan consumptie eerst goed te koken? Moet je wel tijd en zin aan hebben, maar hiermee dood je volgens mij de meeste bacteriën etc wel.

Dit is trouwens de (een) reden dat kloosters bier zijn gaan brouwen, omdat heel vroeger er veel ziektes verspreid werden door slecht water gingen klooster over op brouwen en het promoten van het drinken van bier in plaats van water.

Cheers,
Frank
 
[laatste wijziging op 16-01-02 om 09:15]Hoi Arjen..

Een zuiveringsapparaat heb ik zelden bij me. Een filter wel, en zelfs als het water er fris uitziet filter ik vrijwel altijd mijn drink en kook-water. Zoals Raym het al zegt; beter één keer teveel gefilterd dan te weinig.
Voor gletsjerwater gebruik ik sinds kort een "gatekeeper", een klein filtertje dat in de mond van mijn platypus pas. Dit haalt in ieder geval het (microscopische) steengruis eruit en voorkomt zo mogelijke spuitpoeperijen.. In Zweden dronk ik in eerste instantie ook zo uit het meer. Voedzaam water, het zat vol met watervlooien, maar ik ben toch maar gaan filteren. Het zag er niet echt lekker uit.

Een goed verhaal over drinkwater-behandeling vind je in de laatste Op Pad. De Outdoor-Magazine van oktober 2001 heeft er ook een duidelijk en goed artikel over gepubliceerd.
Een must voor iedere serieuze buitensporter vind ik het 'Handboek Actieve Vakanties' van de ANWB. Dit is een handig naslagwerkje waar je dergelijke zaken in terugvindt.

:7
martin
-Olifantenpoeder..???
Maar der zijn hier heel geen olifanten??!!
...GOED POEIER HÈ!
 
RE: Waarom waterzuiveren? -- daarom

Nu we het er allemaal ongeveer toch wel eens over zijn wanneer filteren en niet, zou ik graag eens weten wie welke filter gebruikt, wat hij ervan vindt en of het een aanrader is en ...
Ik gebruik zelf nog altijd tabletjes maar ga binnenkort wel overstappen op filter (had gedacht aan katadyn combi, lijkt meest veelzijdige en redelijk geprijsd 120eur)

Bert

Eneu Martin,
al eens zout tegen leeuwen geprobeerd? Is goedkoper dan al die dure buitensportwinkelpoedertjes en werkt even goed. Gewoon meenemen in fotorolletje!If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
RE: Waarom waterzuiveren? -- daarom

hallo Begt..

Ik gebruik een Sweetwater filter. Hier kun je de Guardian als extra koolstoffilter opplaatsen. Ik ben er redelijk tevreden over. Omdat het een van de goedkopere modellen is is hij mechanisch niet zo sterk. Je moet 'm voorzichtig behandelen. Hij verstopt ook vrij snel, maar is ook snel en makkelijk weer te reinigen.
Hoog in de bergen voldoet de 'Gatekeeper'. Met 35 gram een erg rendabel ding.
Het meest complete filter momenteel is de First Need Deluxe van Sigg/General ecology. Deze verwijdert virussen zonder chemische toevoegingen, en dat komt de smaak ten goede.

:7
-Zout tegen leeuwen...Nope.. wel tegen uitglijden..
 
Katadyn Pocket

Bert,

Ik gebruik een Katadyn Pocket (zie ook http://www.hiking-site.nl/materialen_waterfilters_pocketfilter.html). Deze is in aanschaf vrij duur, maar gaat de rest van m'n leven mee (ook het filter) en was dus een goeie investering.

Hij is wat aan de zware kant, maar meestal ben ik de enige die een filter meeneemt, en draagt iemand anders de brander ofzo zodat het in een groepje niets uitmaakt.

Hij is handig in gebruik, kan tegen een stootje en is vrij makkelijk schoon te maken.

Raymond
 
Owkee, ik ben weer wat verder. Jullie hebben me redelijk overtuigt. Als ik weer geld heb (en een GPS en een goede Gore Tex broek heb gekocht) zal ik er toch maar eens eentje aanschaffen.

Iedereen bedankt.
 
RE: Katadyn Pocket

Na dat aantal liters moet je in theorie je filter vervangen. In de meeste gevallen is deze los verkrijgbaar. Hou er echter rekening mee dat dit aantal sterk afhankelijk is van wat voor soort water je filtert. Continu modder-water filteren is niet echt bevorderlijk.

Het niet wegfilteren van virussen wordt (naar mijn idee) pas een probleem als het water ook daadwerkelijk vergeven is van het virus (bijvoorbeeld een klein watertje waar al 3 maanden een dood schaap in ligt weg te rotten ofzo).

Hou er echter rekening mee dat nagenoeg alle virussen ALTIJD een drager nodig hebben. Een virus moet 'ergens' opzitten, aanhangen of inzitten. Dat 'ergens/iets' is in bijna alle gevallen een bacterie. En die wordt nu juist weer wel weggefilterd met een gemiddelde filter.

Uiteraard kun je in twijfelgevallen het water altijd 'dubbel' behandelen.

Grtx,

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan